Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Woblery Adama L.

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
402 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w
  • LokalizacjaD膮browa G贸rnicza
  • Imi臋:Adam
  • Nazwisko:Lorenc

Napisano 22 lipiec 2013 - 08:59

Witam przedstawialem sie w powitalni tak ze nie bede sie powtarzal , napisze tylko tyle ze z lurebuildingiem dopiero zaczynam i w prawie kazdej wolnej chwili cos tam sobie strugam a ponizej efekty moich prac

wobler nr 2- 3,5cm plywajacy waga nieznana glebokosc nurkowania ok 1metra
material sosna stelarz z drutu spawalniczego lakierowany sprayami motip i auto lack
drugi wobler ktorego zrobilem pierwszy ktory ma prace i podejrzewam bedzie lowil ryby bo podczas testow bylo kilka pobic okoni i jazi w ten dzien niestety nic na niego nie zlowilem ale na inne firmowe tez nic nawet pstrykniecia. nie bylo tak ze moj w ten dzien mial najwieksze zainteresowanie

Za艂膮czone pliki

U偶ytkownik lolo_STG edytowa艂 ten post 31 grudzie艅 2013 - 00:24

• -jakubnob- i eRKa lubi膮 to

#2 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 22 lipiec 2013 - 09:10

a ten byl pierwszy mial plywac lecz tonie mial lowic nie lowi brak jakiejkolwiek pracy przyczyna podejrzewam przeciazenie zle rozmieszczenie olowiu i zly ster ktory z reszta pozniej sie wylamal :)

Za艂膮czone pliki

#3 OFFLINE   piotro82

piotro82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1283 post贸w
  • LokalizacjaG艂og贸w
  • Imi臋:Piotr
  • Nazwisko:Dziadura

Napisano 22 lipiec 2013 - 09:14

Wklej mu szerszy ster troszk臋 dalej od przedniego oczka, ustaw w pionie i bolenie b臋dzie 艂owi艂 :)

#4 OFFLINE   wildriver

wildriver

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1167 post贸w
  • LokalizacjaGdzieSandomierzadoWis艂y

Napisano 22 lipiec 2013 - 10:11

Cze艣膰

Fajny ten pierwszy czarniawy z zielonymi oczami  :) to koraliki jakies?

Na materia艂 w pocz膮tkach d艂ubaniny woblerowej polecam lipk臋 ;) najlepiej juz sezonowan膮,suchutk膮,jasn膮 i mi臋ciutk膮 ;) Pozdro

#5 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 22 lipiec 2013 - 11:04

oczka sa przyklejane znalazlem takie w decathlonie co do lipy to wiem wlasnie sobie musze kupic gdzies pare listewek ale to dopiero jak wykorzystam ta sosenke :)
piotro zrobie tak jak mowisz moze sie go jeszcze uratuje

#6 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak co艣 ci臋 przerasta - doro艣nij:)

• Moderatorzy
  • 6867 post贸w
  • LokalizacjaBielsko
  • Imi臋:Janusz

Napisano 22 lipiec 2013 - 18:49

Zawsze podoba艂y mi si臋 zielonookie rude... Nawet, je艣li rude tylko na brzuszku :D  ;)

Nie poddawaj si臋, zmieniaj stery, wyginaj je, poprawiaj, a偶 osi膮gniesz fajny efekt. 

Witaj :)

• Piotrek Milupa i wildriver lubi膮 to

#7 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 23 lipiec 2013 - 09:10

na brzuszku albo i pod brzuszkiem :P ;) hehe

a wlasnie wystrugalem kolejny korpus ok 7,5cm moze jakies sugestie co do malowania ? myslalem zeby to byl woblerek plytko schodzacy na szczupaki z mojego plytkiego strasznie zarosnietego lowiska

Za艂膮czone pliki

U偶ytkownik lolo_STG edytowa艂 ten post 23 lipiec 2013 - 09:16

#8 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 26 lipiec 2013 - 10:38

w trakcie malowania jeszcze drobne detale. i w lakier
troszke lakier poliuretanowy zepsul poczatkowo prace bo wszedl w reakcje z lakierem dupli color chcialem to do drewna czyscic ale udalo sie to utrwalic i teraz wyglada calkiem ladnie taka fakturka jak by z foli alu przynajmniej mi sie to podoba :)

Za艂膮czone pliki

• Za艂膮czony plik  1.jpg   79,12 KB   106 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  2.jpg   87 KB   103 Ilo艣膰 pobra艅

#9 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 05 sierpie艅 2013 - 09:51

wczoraj wreszcie troche czasu sie znalazlo to potestowalem woblerka tego zielonokiego i efekty byly pare jazi i kilkanascie okoni a w nastepna niedziele jade na pstragi to zobaczymy czy im odpowiada ten woblerek

Za艂膮czone pliki

#10 OFFLINE   staszek

staszek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 819 post贸w
  • Lokalizacja艢l膮sk
  • Imi臋:Stanis艂aw
  • Nazwisko:wiadomo jakie

Napisano 05 sierpie艅 2013 - 15:55

jad臋 za p贸ltora tygodnia na jezioro Dadaj na okonia

Mo偶e przetestuj臋 Twojego woblerka ?

#11 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 31 sierpie艅 2013 - 07:11

bobik :)

Za艂膮czone pliki

• Za艂膮czony plik  bobik .jpg   30,79 KB   153 Ilo艣膰 pobra艅
  • Za艂膮czony plik  bobik 1.jpg   31,97 KB   135 Ilo艣膰 pobra艅

#12 OFFLINE   Ubik

Ubik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 981 post贸w
  • LokalizacjaCz臋stochowa
  • Imi臋:Rafa艂

Napisano 31 sierpie艅 2013 - 22:30

Fajny ten Tw贸j Bobik :)  Wida膰 progres, a przecie偶 ju偶 poprzednie sztukasy 艂owi膮. Co艣 jestem przekonany, 偶e z ka偶dym kolejnym wobkiem b臋dziesz szed艂 do przodu, cho膰 przecie偶 ju偶 jest dobrze! Powodzenia i poka偶 jak Bobik co艣 na艂owi.

#13 OFFLINE   czerwcowy0520

czerwcowy0520

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 227 post贸w

Napisano 01 wrzesie艅 2013 - 09:28

Ja te偶 niedawno zaczyna艂em i jeszcze sporo przede mn膮, najwa偶niejsze to 偶eby si臋 nie poddawa膰 mimo niepowodze艅 i kombinowa膰, bo wtedy 艂atwiej wpa艣膰 na swoje patenty. Ja na sw贸j odno艣nie smu偶ak贸w wpad艂em bardzo szybko bo chyba ju偶 przy 12 wobku. Najpierw by艂o za艂o偶enie teoretyczne, potem szkic na papierze/kompie, struganie i testy, kt贸re okaza艂y si臋 wi臋cej ni偶 zadowalaj膮ce...je艣li mog臋 da膰 Ci rad臋 to kombinuj najpierw z ma艂ymi wobkami takimi do 2,5cm. W nich mo偶na bardzo fajnie pobawi膰 si臋 obci膮偶eniem i uzyska膰 naprawd臋 ciekawe efekty. Mo偶na np w bardzo prosty spos贸b zrobi膰 dwa niemal偶e identyczne wobki ale jeden b臋dzie zamiata艂 ogonem jak w艣ciek艂y, a drugi ju偶 nie. Kwestia 2mm przesuni臋cia o艂owiu :) . Mo偶na wiele si臋 nauczy膰 i nabra膰 do艣wiadczenia. Poza tym 艂atwiej si臋 maluje na pocz膮tek to dobra szko艂a. Du偶e wobki tzn takie powiedzmy do 7-8cm  typowo pod szczupaka z p艂ytkiej wody to 偶adna filozofia, ale ju偶 np g艂臋biej schodz膮ce, czy boleni贸wki, sandacz贸wki to ju偶  sprawa bardziej skomplikowana...

#14 OFFLINE   czerwcowy0520

czerwcowy0520

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 227 post贸w

Napisano 01 wrzesie艅 2013 - 09:31

w trakcie malowania jeszcze drobne detale. i w lakier
troszke lakier poliuretanowy zepsul poczatkowo prace bo wszedl w reakcje z lakierem dupli color chcialem to do drewna czyscic ale udalo sie to utrwalic i teraz wyglada calkiem ladnie taka fakturka jak by z foli alu przynajmniej mi sie to podoba :)

A z tego w艂a艣nie mo偶na by zrobi膰 fajn膮 szczupak贸weczk臋, kszta艂t korpusu w sam raz :)

#15 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 02 wrzesie艅 2013 - 07:42

ten zielonkawy bobik malowany by艂 p臋dzlem i g膮beczk膮 wcze艣niejszy sprayem i ju偶 wiem 偶e b臋d臋 sie szkoli艂 w malowaniu w艂a艣nie p臋dzlami mo偶na uzyska膰 naprawd臋 ciekawe efekty

Czerwcowy pewnie 偶e mo偶esz da膰 mi rade po to ten temat czekam na dobre rady i krytyke te偶 przyjm臋 na klate dopiero zaczynam nie mam te偶 za wiele czasu 偶eby robi膰 to codziennie dlatego narazie ma艂o tu wstawiam ale w produkcji ju偶 nastepne dwa bobiki. zinaczej rozmieszconym obci膮偶eniem a w jednym zmieniony te偶 k膮t steru b臋dzie g艂臋biej schodz膮cy wieczorem zala艂em stela偶e klejem epoxydowym dzis po pracy szpachla podklad i zobaczymy czy co艣 wi臋cej uda si臋 zrobi膰

U偶ytkownik lolo_STG edytowa艂 ten post 11 grudzie艅 2013 - 13:06

#16 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 02 wrzesie艅 2013 - 07:47

przy okazji chcia艂 bym jeszcze zapyta膰 o rodzaje pracy wobler贸w nie ukrywam 艂owi臋 dopiero od pocz膮tku tego roku wielu rodzaj贸w pracy woblerow nie widzia艂em mog臋 sie jedynie domy艣la膰 co znaczy praca x , s, lusterkowanie itp jezeli ktos mo偶e pokr贸tce opisa膰 czym sie charakteryzuje dany rodzaj pracy b臋d臋 bardzo wdzi臋czny :)

#17 OFFLINE   czerwcowy0520

czerwcowy0520

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 227 post贸w

Napisano 02 wrzesie艅 2013 - 11:33

Ja osobi艣cie spinninguje od 3 lat. W sumie to wcze艣niej sporo sp艂awikowa艂em, g艂贸wnie metod膮 odleg艂o艣ciow膮, ale teraz spinning poch艂on膮艂 mnie ca艂kowicie. Osobi艣cie preferuj臋 raczej przyn臋ty gumowe, mo偶na powiedzie膰 偶e jestem typowym gumiarzem. Uwielbiam 艂owi膰 opadem praktycznie wszystkie drapie偶ne gatunki, ale g艂贸wnie skupiam si臋 na okoniu i sandaczu...do wobler贸w przekona艂em si臋 w tym roku kiedy to na pocz膮tku sezonu postawi艂em sobie cel: z艂owi膰 pierwszego spinningowego jazia na w艂asnor臋cznie zrobionego wobka. Cel bardoz szybko zosta艂 osi膮gni臋ty i od tej pory zacze艂a si臋 moja wielka przygoda z lekkim woblerowym spinnem. Do tej pory z艂owi艂em sporo jazi i kilka ponad 40cm w tym 45cm najwi臋kszy, kilka niedu偶ych kleni, oraz 偶yciowego okonia 37cm (jak do tej pory pad艂o sporo 35, ale wszystkie na gumy) i to wszystko na swoje wobki, tak偶e naprawd臋 warto struga膰 i kombinowa膰 :)

Co do pracy, to fakt w sumie chyba mo偶na podzieli膰 prac臋 wobk贸w na X, S i lusterkuj膮c膮, ale podzia艂 ten jest bardzo og贸lny, poniewa偶 cz臋sto woblery maj膮 mieszan膮 akcje np. m贸j szczupakowiec ma dosy膰 szerok膮 X plus 艣rednio agresywne lusterkowanie, przy czym jest to raczej pokazywanie boczk贸w ni偶 typowo drobne boleniowe migotanie.

Sama praca X te偶 jest ciekawym zagadnieniem, bo mo偶e by膰 drobna, szeroka, 艣rednia, agresywna, stonowana. Jeden z moich pierwszych wobk贸w pracuje w ten spos贸b 偶e masz wra偶enie 偶e jego prz贸d jest nieruchomy a reszta zamiata na boki. Je艣li chodzi o moje jaziowo-kleniowe woblerki to pracuj膮 raczej agresywnie i jest to typowa praca X, przy czym wiem np jak zrobi膰 偶eby by艂a szersza lub w臋偶sza bior膮c pod uwag臋 ten sam kszta艂t korpusu i steru. Zobacz sobie to na filmie:

P艂otka - to klasyczny X ale r贸wnie偶 wida膰 delikatne lusterkowanie,

Z贸艂ty kropek i kie艂bik to X

Kropek to w艂a艣nie wobek o kt贸rym wspomina艂em wy偶ej.

Jako艣膰 filmu tego niestety nie oddaje, ale nie mam czym nagra膰, 偶eby jako艣膰 by艂a zadowalaj膮ca. Poni偶ej wrzuci艂em rysunek z przyk艂adami:

lz9rnmv4i5sm.jpg

#18 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 03 wrzesie艅 2013 - 21:58

Wielkie dzi臋ki ten rysunek potwierdza 偶e dobrze my艣la艂em i rozr贸偶nia艂em te typy pracy teraz mam przynajmniej pewno艣膰

a tu w艂a艣nie kolejny Bobik wyszed艂 spod p臋dzla . Jutro przed prac膮 pierwsza watstwa lakieru po pracy kolejne potem ster i nad wod臋 mo偶臋 w czwartek si臋 uda :D

#19 OFFLINE   Adam L.

Adam L.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 652 post贸w

Napisano 04 wrzesie艅 2013 - 07:02

pstr膮偶ek :)

Za艂膮czone pliki

#20 OFFLINE   czerwcowy0520

czerwcowy0520

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 227 post贸w

Napisano 04 wrzesie艅 2013 - 09:23

Nie ma sprawy. Moja rada: naci臋cie na ster r贸b ju偶 po wszystkim czyli po ostatniej warstwie lakieru, kt贸ra powinna schn膮膰 co najmniej 48h, wtedy zmniejszasz ryzyko odprysku farby. Druga sprawa jak strugasz to naci臋cie na rowek musisz zrobi膰 g艂臋bsze tak 偶eby mo偶na by艂o odpowiednio dogi膮膰 stela偶, 偶eby ster si臋 zmie艣ci艂. To samo si臋 tyczy obci膮偶enia. Je艣li boisz si臋 nasi膮kania wod膮 w miejscu gdzie wkleisz ster, po naci臋ciu we藕 p臋dzelek i jak masz capon solidnie to naci臋cie wysmaruj caponem i od艂贸偶 na dwie godzinki do wyschni臋cia, potem papierkiem delikatniej przyszlifuj i wklejaj. Zwr贸膰 uwag臋 na granice ci臋cia i pow艂oki lakierniczej, jak odstaj膮 to delikatnie zeszlifuj. Wklejaj na distall rapid wg mnie najlepszy klej do ster贸w, classica u偶ywam do stela偶y. Aha i jeszcze jedna wa偶na sprawa jak szpachlujesz to nigdy nie k艂ad藕 szpachli tam gdzie b臋dzie ster, lepiej do艂o偶y膰 kleju przy wklejaniu stela偶a. Zdarza si臋 偶e szpachla niby wyschni臋ta na zewn膮trz pi臋knie daje si臋 szlifowa膰, ale pod spodem niestety nie ejst tak ciekawie co potem wy艂azi przy nacinaniu na ster. Poni偶ej wrzucam rysunek przyk艂adowego projektu wobka jaziowo kleniowego, zwr贸膰 uwag臋 na na kszta艂t stela偶a (to jest to o czym m贸wi艂em wy偶ej)

rysunek1y.jpg

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych