Myślę, że miłośnicy paproszenia pokazaliby Ci jak bardzo się mylisz, i powiedzieli to samo o dużych okoniach
Trolling - jak ugryźć?
#521 ONLINE
Napisano 31 październik 2014 - 07:58
- harry i spy lubią to
#522 OFFLINE
Napisano 31 październik 2014 - 08:23
Ja napisze o swoich doswiadczeniach w duzej sielawówce. Złowilem kilkanaście duzych okoni takich 35-40 cm przy okazji trolu za szczupakiem, jednak zawsze były to pojedyncze przypadki. Ryby siadały na raczej na mniejsze przynety 7-9 cm i zawsze był to odosobniony przypadek. Próby powrotu i przeplyniecia kilkukrotnie ta sama trasą nie powodowowały nastepnych brań . Po prostu pojedynczy strzał duzego okonia. Trol był w toni jeziora , przynety schodziły od 4-7 m a plywalem po duzych plosach gdzie glebokość wynosi od 20-45 m . Brały na normalne zestawy szczupakowe czyli mocna linka 20-30 lb i drut . Mialem nieraz wrazenie, że ryby czasami odbijają sie od przynety, bo byly krótkie uderzenia bez zacięcia . Najwieksza przynęta na jaka złowilem okonia w trolu to jakis wobler storma 12 cm.
#523 ONLINE
Napisano 31 październik 2014 - 09:17
Sam widzisz, że na podstawie doświadczeń rzeczno-kanałowych nie można wyciągać ogólnych wniosków. Ja do tej pory łowiłem okonie na trolling w typowo spotowych wodach. Kiedy nastawiałem się na nie celowo, po prostu wiedziałem, że są tam, gdzie ich szukam. Dwa lata temu na szwedzkim północnym jeziorze trafiliśmy na taką koncentrację ryb w typowych miejscach (górki, blaty, rafy), że dosłownie każde przepłynięcie kończyło się braniem, a bywało, że na wszystkich 4-6 zestawach. Ryby żerowały w dzień i w czasie białych nocy. Branie mniejszego okonia (takiego 30+) to typowe trrrryknięcie, zupełnie jak na gumę. Kiedy bierze duża ryba (40+ i większa) branie przypomina raczej szczupakowe dzyńńńń i jest niekiedy zaskakująco potężne. Nawet na węglowych kijach ciężko odróżnić od brania szczupaka czy sandacza. Mniejsze, aktywne ryby potrafią podgryźć Percha 12F, FMAG-a 18 albo Mikołajka. Ale duże okonie wolę łowić na typowe przynęty, czasem zaskakująco małe, jak na gabaryty ryby (np. Hornet 5).
#524 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2014 - 17:34
Mam pytanko dotyczące czepliwości woblerów o przeszkody. Macie jakieś sprawdzone modele mniej czepliwe ? może wieksze modele bardziej odbijają sie od przeszkód podwodnych mniejsze szybciej grzęzną ? jak to widzicie ?
#525 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2014 - 18:42
Mam pytanko dotyczące czepliwości woblerów o przeszkody. Macie jakieś sprawdzone modele mniej czepliwe ? może wieksze modele bardziej odbijają sie od przeszkód podwodnych mniejsze szybciej grzęzną ? jak to widzicie ?
Proste i logiczne długi ster z przodu mniej czepliwe.
#526 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2014 - 18:44
Invader daje dobrze rade
#527 ONLINE
Napisano 04 listopad 2014 - 08:45
Według mnie rzadziej w dnie grzęzną woblery duże i SDR-y (odbijają się od zaczepów sterem). Pomaga też zdejmowanie przedniej kotwicy, ale można to robić głównie w crankbaitach. Osobiście zdejmuję w CB do 7-8cm jeżeli celem jest sum lub szczupak. Jeżeli sandacz lub okoń, to zbroję w dwie kotwice.
#528 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2014 - 11:23
Ja raczej staram się nie stukać po dnie.
Jeżeli jednak wymagają tego warunki, to łowię na jedną wędkę z ręki. To czy przynęta ugrzęźnie czy nie jest wtórne, bo pewnie wcześniej nałapie dziadostwa i tak naprawdę będzie dla mnie nieużyteczna. Mam wrażenie, że wszystkie liście trawy i inne paprochy skutecznie niwelują ilość brań.
Łowiąc z ręki, najczęściej zakładam pływające wobki. Czując jakiś zaczep, odpuszczam kij tak aby wobler lekko się uniósł. Zazwyczaj pomaga.
#529 ONLINE
Napisano 04 listopad 2014 - 11:54
O tak, co chwilę trzeba sprawdzać, bo można przez dłuższy czas pływać bez szansy na branie
#530 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2014 - 13:31
Ryby siadały na raczej na mniejsze przynety 7-9 cm i zawsze był to odosobniony przypadek. Próby powrotu i przeplyniecia kilkukrotnie ta sama trasą nie powodowowały nastepnych brań .........................................
DUŻY Sandacz,szczupak i okoń to ryby które nie żyją stadnie tylko polują samotnie.Z moich doświadczeń wynika ,że dużemu okoniowi nie przeszkadza wolfram ani w miarę duża przynęta.Z moich doświadczeń ze zbiornika zaporowego(Czorsztyn)wynika,że w wodzie mieszkają 2 rodzaje ryb tego samego gatunku.
#531 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2014 - 13:35
#532 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2014 - 20:41
Kiedys czytalem ciekawe badania naukowe. Wynikalo z nich ze mala czesc populacji okonia z tego samego rocznika miala znacznie wieksze przyrosty. Okazalo sie ze te wieksze ryby byly kanibalami
Ja wywnioskowałem to na sandaczach potrafię złapać sandacza z głebin z dna ,który wazy 2 razy tyle niż sandacz toniowy przy róznicy 8 cm długości.Toniowe są smukłe i jaśniejsze.Natomiast te z dna są krępe i ubarwione bardziej w ciemniejszym kolorze.Żadko się zdarza aby ktoś z brzegu skitrał metrowego szczupaka jak łapeimy z brzegu wiosną,taki 80 cm to jest maks.W toni widziałem łapane ponad metr.Ja niestety jeszcze 1 metra nie pobiłem.Również oknie nigdy nie złapałem z brzegu większego okonia niż z łódki.
#533 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2014 - 11:52
#534 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2014 - 14:34
co do tego ze duze okonie to samotniki to jest kilka osob na forum co obala to twierdzenie sa takze osoby ktore z powodzeniem z brzegu lapia okonie grubo ponad 40cm wiec nie ma reguły
Niechaj wystąpi na forum ten co złapał dwa okonie powyżej 40cm w jednym miejscu tego samego dnia.
#535 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2014 - 14:45
Niechaj wystąpi na forum ten co złapał dwa okonie powyżej 40cm w jednym miejscu tego samego dnia.
W watku okoniowym sie spytaj a takowy sie znajdzie
- Kaszub Bait lubi to
#536 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2014 - 15:11
Mi sie taka sztuka udala, raz kilka lat temu 40 i 42 cm gdzies jeszcze mam nawet zdjeciaNiechaj wystąpi na forum ten co złapał dwa okonie powyżej 40cm w jednym miejscu tego samego dnia.
Użytkownik deejaybialy edytował ten post 12 listopad 2014 - 15:11
#537 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2014 - 17:07
Kolega DelTor0 dobrze podpowiada i są tam spece ze zdjęciami
#538 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2014 - 13:20
dwa trzy sezony cisza mimo że ryba jest. Gerro 28 o zdjęcia nie proś bo i tak ich nie pokarzę.
#539 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2014 - 15:26
Witam
Mam zamiar potrollingować troszkę w następnym sezonie i upatrzyłem
sobie taki patyk do troll-spin.
Uzywa ktoś z szanownego grona tej wędki?
BlackCat Silu Spin 2m cw 180g waga 255g
Załączone pliki
#540 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2014 - 16:45
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych