Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Trolling - jak ugryźć?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1809 odpowiedzi w tym temacie

#541 OFFLINE   dariusz262

dariusz262

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 141 postów
  • LokalizacjaSokołów Podlaski

Napisano 16 listopad 2014 - 17:10

Wobler ,guma ,blacha

#542 OFFLINE   @Wojti

@Wojti

trolling for pike

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1820 postów
  • LokalizacjaGdynia/Rumia
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Kuczkowski

Napisano 16 listopad 2014 - 17:21

@dariusz262

przemysł temat dłuższego kija, 2m często bywa za krótki, optymalnie coś w rozmiarze 260-300cm

#543 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 17 listopad 2014 - 12:21

Witam

Mam zamiar potrollingować troszkę w następnym sezonie i upatrzyłem

sobie taki patyk do troll-spin.

Uzywa ktoś z szanownego grona tej wędki?

BlackCat Silu Spin  2m  cw 180g  waga 255g

Przecież to sumowy kij... Jeżeli chodzi o szczupaka to nada się tylko do bardzo specyficznego łowienia: płytki trolling na zarośniętej metrowej wodzie, do wielkich przynęt i siłowego holu - a i tak pewnie będzie znacznie za ciężki i trochę za krótki.

#544 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 12:24

Niechaj wystąpi na forum ten co złapał dwa okonie powyżej 40cm w jednym miejscu  tego samego dnia.

Mówisz poważnie, czy się zgrywasz? Przecież to normalne, że duże, a nawet wielkie okonie występują stadnie, a w każdym razie biorą seryjnie :) Te stada są na ogół znacznie mniej liczne niż takie złożone z trzydziestaków, czy ryb mniejszych jeszcze, a jednak to stada.

Wystarczy trafić w miejsce i czas...

• kotwitz i Kaszub Bait lubią to

#545 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 17 listopad 2014 - 12:43

W tym roku na szkierach trafiliśmy na mega ilość okoni 30-38cm. Po dwóch godzinach mieliśmy ich na koncie grubo ponad setkę .... nie dało się tego zliczyć.

Wszystko z jednego miejsca. Mniej więcej co 15-20szt meldował się większy 41 do 43cm największy. Brania były ciągłe z kilkoma pięciominutowymi przerwami.

W trolo było ciężko dłubać grubsze bo były w mniejszości i nie wygrywały konkurencji z mniejszymi.

Pływaliśmy na dwie łódki i przypominało to pływanie synchroniczne .... dobre napłynięcie równoległym kursem i na czterech kijach ryby, wyrzucanie kotwicy również w tempo :)

#546 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 12:49

gerro, a co powiesz na 50, 46 i 47 z jednej krótkiej prostki z trolla w ciągu pół godziny? A 19 ryb 35+ na gumę z jednego napłynięcia? Większość z nich była z przedziału 38 do 40, 4 ryby od 40+ do 42. A jak Ci się podobają 3 ryby 46, 49 i 50 z jednego napłynięcia ze spotu nie większego niż powierzchnia dużego pokoju? Że o wyniku 10 ryb z rzutu z jednej miejscówki w tym 9 od 40 do 46 nie wspomnę... To jak z nimi jest? Stoją stadami? :)

• Kaszub Bait lubi to

#547 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 19 listopad 2014 - 10:01

Krzyśku, pisałeś wcześniej, że każdy łowi na co chce i czym mu pasuje... Powiedz proszę czym Ty konkretnie łowisz?

Moje doświadczenia z trolingiem ograniczają się do tegorocznej wyprawy do Szwecji, zresztą bardzo udanej bo dwie metrówki wyjechały z wody. Łowiłem cały czas Batsonem IMB785 czyli 198cm i do 1,5oz. Bardzo mi pasuje ten kij, ale zgaduję, że są lepsze do trollingu. Ten powstał do łowienia jerkami i troling traktowałem po macoszemu więc nie mam sprzętu "specjalistycznego". Wcześniej troling zazwyczaj miał miejsce podczas zmian miejscówki. Szwecja wymusiła takie łowienie, bo akurat takie łowisko trafiłem.

Bardzo często w tym temacie pojawia się informacja, że kij jerkowy nie za bardzo nadaje się do trola...

Więc czym Ty łowisz? Pytam bo chciałbym mieć jakieś odniesienie..

To samo pytanie kieruję do reszty, która celowo łowi na troling, a nie tak jak ja z przypadku... choć u mnie się to pewnie trochę zmieni :).

Czym Wy łowicie?

Użytkownik Jack__Daniels edytował ten post 19 listopad 2014 - 10:03

• Piotrek Milupa lubi to

#548 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 19 listopad 2014 - 10:11

Specem jak Krzysiek nie jestem i pewnie długo nie będę (jeśli w ogóle jest to możliwe) bo w tym celu trzeba się mocno i zażarcie ukierunkować, ale jak już zamierzam poświęcić przynajmniej dzień tylko na "dorożkę" to zabieram kijek 2,7 o cw 20-60g. Pełne ugięcie prawie że parabola na lince  15lb ze stajni PP. Kijem takim ogarnę w zasadzie woblery od 10cm do 20cm.  Drut minimum 80cm 7x7. Czasem dołączam dopałkę w postaci 40-60g oliwki ale bardzo rzadko bo lubię trolo z ręki a przy dopałce jest trochę mniej komfortowo.

Kiedyś próbowałem "na leniucha" i ciągałem woby na krótkich i raczej szybkich kijach. Efekty były takie że po  braniu ryba bujnęła raz kijem i spadała. Kiedy zacząłem używać dłuższych jak powyżej w zasadzie zero spadów. Łupnięcie i siedzi :)

Użytkownik sucks_one edytował ten post 19 listopad 2014 - 10:13

• krzysiek lubi to

#549 ONLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3641 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 19 listopad 2014 - 10:13

U mnie podstawowy kij do lżejszego trollingu (takiego 'średniego' powiedzmy - sandaczowo-okoniowego, ale z metrowym zębatym przyłowem też sobie radzący bez problemu) to Talon 86MXF2 (2,6m do 20lb) z grafitu VI plus, a do cięższego to Lamiglas GLB 902ML (2,3m - jakby miał 2,4 to byłby idealny - do 25lb) z grafitu G1000.

#550 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 10:43

Kij jerkowy nadaje się na trolla tak samo jak jakikolwiek kij z przypadku, ale jak się weźmie do ręki kij dedykowany do trollingu, to kija jerkowego używa się wyłącznie do... jerkowania. Można trollingować mocnym kijem sandaczowym do gum, kijem do koguta, karpiówką, tylko po co? Potrzeba specjalizacji przychodzi po kilku spadach lub niewcięciach dużych ryb.

Generalnie dzielę kije do trolla według mocy, ale nie tylko; także według kryterium czy ma służyć do holu z płynącej, czy ze stojącej łodzi (mówię tu o rybach powiedzmy średnich, takich szczupakach do 85-90cm). Jak jesteś zapięty na planerach, to szkoda czasu, żeby się zatrzymywać i zwijać majdan - mniejsze ryby holuje się płynąc, co prawda najwolniej jak można, ale płynąc.

Ale do rzeczy:

1. CD XLS 8'6" 12lb do 21g - okoń, sandacz na bardzo lekko, duży lipień, pstrąg do łowienia z ręki, jeżeli nie spodziewam się sztuk większych niż 60cm i to raczej na kameralnej wodzie - hol tylko ze stojącej łodzi, linka Hardcore 1.2

2. CD XLS 9'0" 15lb do 26g - bardzo duży okoń, sandacz, duży pstrąg, szczupak na małe przynęty i do łowienia głównie z ręki - hol tylko ze stojącej łodzi, linka Hardcore 1.2; na takim kiju fantastycznie czuć branie, z ręki rozróżnia się branie szczupaka i okonia

3. Shimano BeastMaster 9'0 MH do 40g (no oko 15-17lb) Custom - bardzo duży okoń, sandacz, duży pstrąg, szczupak na małe przynęty, może być do ręki - możliwy hol z płynącej łodzi, linka Hardcore 1.2 lub PP 20lb

4. Alps 9'0" 17lb, w rzeczywistości dużo więcej, mocny kij ze średniego modułu - nawet bardzo duży pstrąg, szczupak na średnie przynęty, może być do ręki - możliwy hol z płynącej łodzi, linka PP 20lb

5. Shimano Downrigger XFX-BH 8'6" MH Custom, realnie 20-25lb, szklak o bardzo głębokim ugięciu, nie do ręki - większe przynęty szczupakowe, gumy każdej maści, obrotówki z dopałem - hol z płynącej łodzi, linka PP 20-30lb

6. St.C. 2C80HF2 40lb 3oz, niski moduł z dość elastyczną szczytówką i bardzo mocnym dolnikiem - sum, szczupak na największe gumy i największe nawet SDR-y - hol z płynącej łodzi, linka PP 30-40lb

Generalnie niskie moduły i szkło nie nadają się lub słabo nadają się do ręki, chyba że są krótkie i/albo dobrze zbalansowane. Za to pięknie trzymają rybę i wcinają z uchwytu. Za to  średnie i wysokie moduły o głębokim ugięciu jak ww. CD-ki pięknie robią z ręki, ale z uchwytu trzeba zadbać o precyzyjne ustawienie hamulca i nie nadają się do holu z płynącej łodzi - szkoda przeciążać. Zacięcie i hol takim kijem to poezja. Używanie ich to trochę taka moja fanaberia, w zasadzie light trolling też można ogarnąć budżetowo.

• Jack__Daniels lubi to

#551 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 10:44

Specem jak Krzysiek nie jestem i pewnie długo nie będę (jeśli w ogóle jest to możliwe) bo w tym celu trzeba się mocno i zażarcie ukierunkować, ale jak już zamierzam poświęcić przynajmniej dzień tylko na "dorożkę" to zabieram kijek 2,7 o cw 20-60g. Pełne ugięcie prawie że parabola na lince  15lb ze stajni PP. Kijem takim ogarnę w zasadzie woblery od 10cm do 20cm.  Drut minimum 80cm 7x7. Czasem dołączam dopałkę w postaci 40-60g oliwki ale bardzo rzadko bo lubię trolo z ręki a przy dopałce jest trochę mniej komfortowo.

Kiedyś próbowałem "na leniucha" i ciągałem woby na krótkich i raczej szybkich kijach. Efekty były takie że po  braniu ryba bujnęła raz kijem i spadała. Kiedy zacząłem używać dłuższych jak powyżej w zasadzie zero spadów. Łupnięcie i siedzi :)

Mądry wybór.

#552 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1228 postów
  • Lokalizacjaokolice Odry...
  • Imię:Wojtek

Napisano 19 listopad 2014 - 11:04

Mimo , że w temacie trollingu jestem zielony jak szczypior na wiosnę, pozwolę sobie na przedstawienie mojego zestawu:

1. Shimano Beastmaster Ultra Custom 240 M, do 30g, spinn,
2. Shimano Beastmaster Ultra Custom 240 MH do 40g, spinn,
3. Fibatube 240 do 40g, cast.

Wszystkie kije " wyszły "spod ręki Krzyśka (dzięki) i szczerze powiem, że są zaj...ste! :) Skazane u mnie na DOŻYWOCIE!
Ogarniam nimi cały temat do średnio-ciężkiego trollingu włącznie. Odnotowuję bardzo mało spadów ryb, wszystko wcinają jak trzeba, do tego dobrze trzymają rybę, a ugięcie "pikne" :) Długość kijöw jak dla mnie idealna.

Wiadomo, że trzeba będzie arsenał jeszcze uzupełnić, ale to temat na inny wątek.

Pozdrawiam
W

Użytkownik Baars edytował ten post 19 listopad 2014 - 11:05

#553 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 11:07

Długość bardzo poręczna, kije mają bardzo duże możliwości amortyzacji. Szczególnie szklana Fiba - prawdziwy rarytas :)

#554 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 19 listopad 2014 - 14:01

U mnie podstawowy kij do lżejszego trollingu (takiego 'średniego' powiedzmy - sandaczowo-okoniowego, ale z metrowym zębatym przyłowem też sobie radzący bez problemu) to Talon 86MXF2 (2,6m do 20lb) z grafitu VI plus

W zasadzie nie ma w Europie drapieżników, za wyjątkiem sumów i dużych łososiowatych, których nie da się sprawnie wyholować kijem ok. 15lb. Oczywiście sprawa się komplikuje na wodzie z uciągiem, w trudnych warunkach łowiska (kapelony, karcze, zwaliska, etc.). Jednak nawet przy trollingu na otwartej wodzie moc kija musi być dobrana do wagi przynęty i/lub oporu stawianej przez nią oraz do wielkości przynęt. Ale przed wszystkim istotny jest dobór pod kątem wielkości haka: kij 15 a nawet 17lb może mieć problemy z zacięciem kotwicą 2/0-3/0, czy hakiem 12/0-15/0. Wiele zmiennych wpływa na to, jak wybrać odpowiedni patyk…

A Talon zacny - stara, sprawdzona konstrukcja. Ciut za mocny dolnik ma, nawet na duże okonie, chyba że są to ryby 50+ ;) Ale jest niezaprzeczalnie bardzo uniwersalny.

• kris1 lubi to

#555 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 21 listopad 2014 - 11:06

Krzysiek:

Muszę przyznać, że jestem zaskoczony właśnie niską mocą kijów, które wymieniłeś. Sądziłem, że powinny być mocniejsze... no cóż, ale to ja sie nie znam :). Wydawało mi sie, żeby pociągnąć jakiegoś woba typu SDR to trzeba kija o mocy przynajmniej 30lb... a właśnie, przynęty. Wiem, że pokazywałeś przynęty, którymi łowisz. Czy są takie, którymi łowisz najczęściej? Nie chodzi mi o konkretny model tylko np. guma 7cali + główka 35g.. czy wobler 10cm typu DR? Wiem, że to zależy od wody na której się łowi, ale pewnie masz swój ulubiony typ zbiornika na którym wędkujesz i przynęty, która w pierwszej kolejności leci za burtę.

Mario

Miałeś ten kijek w Szwecji jak byliśmy? Wiem, że oglądałem wiele kijów, ale chyba za dużo wiec tak myśle, że nawet jak mi pokazywałeś to i tak nie pamiętam :)

#556 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 11:25

Pozycje 4,5,6 to bardzo mocne kije. 6 pociągnie wszystko, a 5 - prawie wszystko.

Co do przynęt szczupakowych, nie potrzebuję wielu wobków: TTM15, TTM20, duże X-Rapy typu shallow, FMAG14 i 18 CDMAG14 18 i 22 to moje ulubione przynęty na dużą wodę. Warto je uzupełnić o Whitefisha 13. Kiedyś bardzo dużo łowiłem Karasiem 11, w tej chwili mniej - w północnych wodach tak nie łowi jak w środkowej SE. Na kameralnej wodzie i w rzekach Europy Zachodniej sprawdzają się Perch 8, Hornet 5 i 6 i wspomniane TTM-y. Jeżeli chodzi o gumy - nie jestem oryginalny: najbardziej lubię Relaxy 9" i Shakery 6". Ostatnio zacząłem też sięgać po wynalazki Savageara. Jednak pamiętaj, że na innej wodzie topem może być zupełnie inny zestaw... Kiedyś np. uwielbiałem klepki Musky Mania, teraz poszły w odstawkę :)

Jakbym miał wybrać jeden wobler na okonia, pstrąga i szczupaka, byłby to TTM. Przedziwnie skuteczna konstrukcja. Niestety nietrwała, przez ten cholerny ster straciłem w tym roku wielkiego pstrąga (prawdopodobnie). Warto dozbroić linką od oczka w sterze do oczka w brzuszku, lub używać bardzo miękkich kijów. Branie miałem na Alpsie, to mocny kij i dość sztywny, musiała się wytworzyć dźwignia i zamiast wielkiej ryby był wielki smutek :(

• @slider@ i Jack__Daniels lubią to

#557 ONLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3641 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 21 listopad 2014 - 18:55

A Talon zacny - stara, sprawdzona konstrukcja. Ciut za mocny dolnik ma, nawet na duże okonie, chyba że są to ryby 50+ ;) Ale jest niezaprzeczalnie bardzo uniwersalny.

Oj, wiele okoni nawet 30-35 wyjechało bez problemu i spadów. Kwestia wyczucia w czasie holu (to kij do łowienia 'z ręki' u mnie, bez uchwytu).

Dolnik mocny, ale szczytówka spolegliwa za to (nawet do łowienia okoni na gumy jest ok).

#558 ONLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3641 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 21 listopad 2014 - 18:57

Mario

Miałeś ten kijek w Szwecji jak byliśmy? Wiem, że oglądałem wiele kijów, ale chyba za dużo wiec tak myśle, że nawet jak mi pokazywałeś to i tak nie pamiętam :)

Miałem, miałem. Może trochę rzadziej tam używałem z racji wielkości stosowanych przynęt, ale miałem.

#559 OFFLINE   harry

harry

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:S

Napisano 21 listopad 2014 - 21:40

Można też łowić na kije niskobudżetowe.

Wiele lat łowiłem kijkami Shimano (nie mam głowy do nazw ale @krzysiek pewnie zaraz podpowie) takimi po 90 zł sztuka. Prawie nic z nich nie spadało, a metrówki wyjeżdżały bez problemu. Do tego stopnia je lubiłem że zostały przez krzyśka przezbrojone i pomalowane.

Jedynie ciąganie dużych Magnumów rodziło dyskomfort. Do lżejszych przynęt wolę kije wyższej jakości. Do dużych gum i wobków cały czas stosuję "szklaki" z odzysku :)

Ostatnio wędką pierwszego wyboru był CD Nano 20 lb. (tak myślę, ale pewien nie jestem bo mi @krzysiek nie zrobił napisu :) ) no ale się złamał. Pożyczyłem od @krzyśka Alpsa o którym pisze i to zdecydowanie najfajniejszy kijek jakim kiedykolwiek trolowałem.

Generalnie wolę kije miękkie od twardych a ostatnio również delikatniejsze od pałowatych. Jakoś z pontonu to te hole nawet na delikatny sprzęt nie trwają dłużej niż 2-3 minuty. Mam na myśli metrówki na 15 lb kijach czy szczupaki 80-90 cm na zestawach okoniowo- lipieniowych. Mam wrażenie że na miękkich kijach ryby są spokojniejsze. A stosując ogromny podbierak dość łatwo dają się wyjąć z wody.

#560 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 21 listopad 2014 - 21:46

Wiele lat łowiłem kijkami Shimano (nie mam głowy do nazw ale @krzysiek pewnie zaraz podpowie) takimi po 90 zł sztuka.

Shimano Downrigger.

• gordon72 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych