Nadinterpretujesz.
1. Obrotówka wiruje w osi, a cieżarek idzie prosto i spokojnie metr od niej. Co tu ma się zaburzać? Minimalnie - pewnie tak, bo skrzydełko potencjalnie może wirować w strudze zawirowań wytworzonych przez ciężarek. A nawet jak się zaburza, to wyniki z tym zaburzaniem są dla mnie więcej niż satysfakcjonujące. Woblery w tym czasie grzyba łowiły. Jakbym dał 20g i wydłużył dyszel, to bym się tylko naciągał tych ryb z daleka.
2. Flasher zaburza pracę wszystkiego, a takie zakłócenia - zwolnienia, przyspieszenia, poszarpywania są nawet pożądane. Nie namawiam do podczepiania obrotówek, ale refleksji, że nie każde zakłócenie jest złe.
Ja bym się kurczowo nie trzymał doświadczeń z Żarnowca (cienkich plecionek i dyszli po 100m) 
Ci, którzy ze mną jeżdżą, wiedzą, że na każdej wyprawie łowię inaczej. Inne są przynęty, inne prędkości, inne ryby, inne kije, inne dyszle, raz ręki, raz z DR-a, z psa, z uchwytu... BTW w tym roku łowiłem na najkrótszych dyszlach ever i na wysokich modułach, ubaw miałem po pachy. Każdy hol to była wojna, każde branie jak kopniak w łokieć...
Doszedłem do jeszcze jednej prawdy: nie zawsze najprecyzyjniej i skuteczniej znaczy najlepiej. Może ważniejszy jest fun?
EDYTA: a jednak z masą cieżarka nie ma co przesadzać, bo i zestaw musi być wtedy bardziej pancerny. Nie tworzyłbym jednak jakiś ścisłych ram, ani nie demonizował wpływu ciężarka na pracę przynęty, szczególnie obrotówki... Gorzej z przynętami typu wobler, ripper. Tu usztywnienie układu może wygaszać pracę. Warto wydłużyć przypon i może dać ciężarek na troku - jak piszesz.
Jeszcze jedna EDYTA: nie było sztuki 120+ i nie ma to większego znaczenia. Za to duże ryby były liczne, a ponad metrowe wyglądały dość staro i okazale. Czy bardziej miarodajne jest złowienie jednego klocka i zgrai podrostków, czy stada przyzwoitych prosiaków? Bardzej skłaniam się ku temu drugiemu wyznacznikowi. Złowienie tych największych sztuk to bardzo często kwestia przyapdku, przełamania schematu, zrobienia czegoś niestandardowo...
Użytkownik krzysiek edytował ten post 21 sierpień 2013 - 15:10