Literatura wędkarska - nasze biblioteczki
#41 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2009 - 11:05
Książka Kolendowicza jest mocno zdezaktualizowana.
[/quote]
A można jaśniej? Bo dla mnie to pozycja do której często wracam.
[/quote]
Ja też wracam, ale pamiętaj, że książka powstała prawie 15 lat temu.
#42 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2009 - 11:36
Jest to kopalnia wiedzy o spinningu podana w rewelacyjny sposób. To nie podręczniki. To super lektura. Jestem wielkim fanem pana Darka.
A na zimowe wieczory - płyta Pies od Luizy Dusza i Mercik. Coś genialnego.
#43 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2009 - 13:29
[/quote]
[/quote]
Ja też wracam, ale pamiętaj, że książka powstała prawie 15 lat temu.
[/quote]
Zmienił się sprzęt, powstały nowe metody (np. dropszot), nowe przynęty cała mnogość, nowe wnioski i spostrzeżenia. Ale chyba czasem warto wrócić do tego jak łowiło się 15 lat temu, bo może okazać się to strzałem w 10. Ubyło oczywiście ryb, ale ich zwyczaje, stanowiska o czym JK tam wspomina aż tak chyba nie poszły z postępem
Dla mnie to nadal jedna z czołowych pozycji!
#44 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2009 - 15:36
Tomku masz może jeszcze je na stanie??Podkreślam powyższe wypowiedzi o książkach Darka Duszy. (płytach zresztą też)
Jest to kopalnia wiedzy o spinningu podana w rewelacyjny sposób. To nie podręczniki. To super lektura. Jestem wielkim fanem pana Darka.
A na zimowe wieczory - płyta Pies od Luizy Dusza i Mercik. Coś genialnego.
#45 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2009 - 15:44
- ms80 lubi to
#46 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2009 - 20:19
Darek Dusza - Łowić z głową i duszą
Świat spiningu - numery z pierwszego roku, kiedy redaktorami naczelnymi byli: Jacek Jóżwiak i Marek Szymański.
W tej lub innej kolejności, ale wszystko to lektura obowiązkowa. Czyta się z przyjemnością i wiedzy w tym bardzo dużo.
#47 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2009 - 15:20
[/quote]
[/quote]
Olo, mam tą książkę i kiedyś dla mnie duże znaczenie miała, ale im dłużej łowię tym więcej mi się kuci z moimi własnymi obserwacjami. Poza tym tak jak pisze Tornado
#48 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2009 - 17:22
#49 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2009 - 17:37
[/quote]
[/quote]
Olo, mam tą książkę i kiedyś dla mnie duże znaczenie miała, ale im dłużej łowię tym więcej mi się kuci z moimi własnymi obserwacjami. Poza tym tak jak pisze Tornado
[/quote]
Że Ci się kuci........hmmmmm........ no to niestety Twój problem a nie mój czy Kolendowicza Ja uważam ją za pozycję wciąż bardzo aktualną. Jak napisałem wyżej pewne rzeczy się pozmieniały, poszły wraz z postępem, ale charakter rzeki czy jeziora, stanowiska i zwyczaje ryb pozostają chyba te same A przynajmniej bardzo baaaardzo podobne co 15 lat wstecz
#50 OFFLINE
Napisano 07 listopad 2009 - 15:24
Bardzo ładnie wydane, z niesamowitymi, jak na tamte czasy zdjęciami. Bardzo często do nich wracam.
#51 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2009 - 15:56
#53 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2009 - 17:02
Ja, bardzo chętnie sięgam, po te oto pozycje
Dziękuję Kolego @popper za to przypomnienie. Teksty Kol. Jóźwiaka zawsze uważałem za znakomite, pełne uroku. Czytywałem je pasjami. Rozbudzały nadzieję, rodziły się plany kolejnych wypraw, absolutne postanowienia wypróbowania nowych metod i odkrywania nowych miejsc.
#54 OFFLINE
Napisano 09 listopad 2009 - 09:47
#55 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2009 - 07:50
Teraz ma swój bisnes http://www.lingraf.pl/.
A jego pozycja Sztuka łowienia ryb w rzece, jak dla mnie obowiązkowa, obok Szymańskiego- Wędkarstwo rzeczne.
#56 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2011 - 22:26
#57 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 09:33
#58 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2012 - 10:17
... a i jeszcze jedno. Z tej książki pochodzi kapitalna sentencja (wprawdzie o górach ale ja adoptowałem ja na potrzeby wędkarstwa )
Jeśli musisz pytać co widzę w wędkarstwie, to i tak tego nigdy nie zrozumiesz!
#59 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2012 - 07:39
#60 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2012 - 08:38
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych