Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Literatura wędkarska - nasze biblioteczki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
274 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Lukasch44

Lukasch44

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Łukasz

Napisano 24 styczeń 2018 - 13:57

Z racji tego że wokręgu katowickim nie można teraz spinningowac na wodach stojących a z opolskim okręgiem nadal sie nie porozumieli nudzę się wedkarsko;) i postanowiłem zajrzeć do książek:).
Jako ze ne potrafię znaleźć to zaputam tytaj Szanownych forumowiczów.

Jakie pozycje w literaturze wedkarskiej dotyczące spinningu moglibyście Panowie polecić. Interesuje mnie przede wszystkim technika łowienia i dobór miejscówek stacjonowania rodzimych drapieżców:).
Pozycję Pana Szymańskiego już przeczytałem i nieznającym tej książki szczerze polecam. Teraz kupiłem publikację Pana Kolendowicza już zakupiłem.

AWy Panowie co jeszcze polecacie?????

#142 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 24 styczeń 2018 - 14:45

Ja polecam lekturę watkow już istniejących ☺

#143 OFFLINE   Lukasch44

Lukasch44

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaGliwice

Napisano 24 styczeń 2018 - 15:56

Qrcze naprawdę szukałem.... kolejny raz dziękuję Panie Moderatorze. Teraz już wiem jakich książek mam jeszcze szukać:). Proszę o zamknięcie tematu. Dziękuję i pozdrawiam. Łukasz.
  • BOB lubi to

#144 OFFLINE   Jano

Jano

mode raptor

• Moderatorzy
  • 3209 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 24 styczeń 2018 - 16:52

Qrcze naprawdę szukałem.... kolejny raz dziękuję Panie Moderatorze. Teraz już wiem jakich książek mam jeszcze szukać :). Proszę o zamknięcie tematu. Dziękuję i pozdrawiam. Łukasz.

Nooo! I żeby mi to było ostatni raz! :maybeban:

;)

#145 OFFLINE   Harjer

Harjer

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 1502 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Jerzy
  • Nazwisko:Harłukowicz

Napisano 24 styczeń 2018 - 20:23

Ja się nie dziwię Łukaszowi, że zapytał się nas - forumowiczów, co moglibyśmy mu polecić z literatury wędkarskiej. Dlaczego ?, gdyż być może jest jednym z tych, którzy wolą wziąć książkę do rąk i spokojnie ja czytać, lub jak kto woli, pożerać jak mol. No cóż, czas pędzi i postęp techniki goni niemiłośernie szybko. Dzisiaj wszystko jest w internecie, wystarczy uruchomić wyszukiwarkę Google. 

Z sentymentem i nieodżałowaną stratą,  wspominam z moich młodzieńczych lat wspaniałe wydanie książki: "Wędkarstwo jeziorowe i rzeczne"(utraciłem ją w 1997 r. w powodzi stulecia), wydanie bodajrze z końca lat 70-tych. To wydanie i opieranie się na zawartych w nim wskazówkach, pozwoliło mi udoskonalać wówczas moje wędkarstwo i zapoczątkowało technikę spinningową.

Tak więc Łukasz, trzeba być też upartym, w tym przypadku w poszukiwaniu: szukaj w niecie wszystkiego o spinningu i będziesz miał czas wypełniony, a być może i znajdziesz wydanie książkowe :)

• cezar80 i M a r a s lubią to

#146 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 24 styczeń 2018 - 20:28

Na początku wątku widziałem, że forumowicze wklejali zdjęcia tego co mają. Jutro wrzucę i ja ☺

#147 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 24 styczeń 2018 - 20:32

W sumie to nie ma się co oszukiwać... nie ma zbyt wielu pozycji literatury wędkarskie, która wnosi wiele sensownego do edukacji w tym hobby. W większości wypadków to kalka z kalki. Może więc warto zacząć od klasyki? Wyganowski, Chojnowski,Andrzejczyk?

Wpadnij Łukasz do mnie. Dam Ci do poczytania, roczniki prasy wędkarskiej od lat 70-tych. Tam na prawdę można wyłowić od czasu do czasu sensowne teksty. :)

• Harjer, ptr i M a r a s lubią to

#148 OFFLINE   Lukasch44

Lukasch44

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaGliwice

Napisano 27 styczeń 2018 - 19:34

Gdybym miał bliżej :) to bym pewnie zawitał :) . Dzięki za propozycję. Narazie poczytam to co upoluję teraz Pan Kolendowicz Spinning.Potem poszukam Pana Duszy bo piosenki i inne jego książki nie wędkarskie po części poznać miałem sposobność. Studiuję wątek i portale aukcyjne :).

#149 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 27 styczeń 2018 - 20:25

Zapoznaj się z tym również ;)   http://www.old.muskie.pl/

#150 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 31 styczeń 2018 - 21:23

U mnie skromniutko bo i tak najchętniej wracam do książek Wędkarstwo i Wędkarstwo jeziorowe i zostawiłem te, które mi się spodobały.

Coś tam jeszcze mam, ale zakopane w kartonach :)

Załączony plik  ksiazki.jpg   84,13 KB   15 Ilość pobrań

Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 31 styczeń 2018 - 21:23

#151 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 31 styczeń 2018 - 23:25

Wspaniały zbiór! :)

#152 OFFLINE   MichalN

MichalN

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 luty 2018 - 10:25

To i ja się pochwalę:

Załączone pliki

#153 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 01 luty 2018 - 21:25

I znów będę odmieńcem.. :)

Po latach łowienia jestem przekonany, że literalnie żadna książka, ani żaden film - nawet kultowy River runs through it, nie są w stanie zbliżyć się do sedna, czy emocjonalnej złożoności fishingu, ani im nie dorównują. Są równie bezwartościowe jak oleodruki z jeleniem, a więc kolekcjonowanie ich jest czystym absurdem. Rozdałem swoje zbiory albo sprzedałem na makulaturę..

"Wędkarz doskonały" Waltona jest tu wyjątkiem, albowiem jest na tyle odległy czasowo, że automatycznie stał się ponadczasowym dziełem sztuki. Tym niemniej uderza po sczytaniu wątku fakt, jak bardzo niepopularne są wszelkie wydawnictwa typu naukowego; almanachy atlasyencyklopedie.. co w sumie jednak nie powinno nikogo dziwić, jako że kojarzone są z podstępnymi wrogami wędkarskiego świata.. :)    

#154 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 01 luty 2018 - 21:32

I znów będę odmieńcem.. :)

Po latach łowienia jestem przekonany, że literalnie żadna książka, ani żaden film - nawet kultowy River runs through it, nie są w stanie zbliżyć się do sedna, czy emocjonalnej złożoności fishingu, ani im nie dorównują. Są równie bezwartościowe jak oleodruki z jeleniem, a więc kolekcjonowanie ich jest czystym absurdem. Rozdałem swoje zbiory albo sprzedałem na makulaturę..

"Wędkarz doskonały" Waltona jest tu wyjątkiem, albowiem jest na tyle odległy czasowo, że automatycznie stał się ponadczasowym dziełem sztuki. Tym niemniej uderza po sczytaniu wątku fakt, jak bardzo niepopularne są wszelkie wydawnictwa typu naukowego; almanachy atlasyencyklopedie.. co w sumie jednak nie powinno nikogo dziwić, jako że kojarzone są z podstępnymi wrogami wędkarskiego świata.. :)    

I znów przypał ... Książki Waltona nie czytałem, ale w 16 wieku ryby to rękami łapano albo w jakieś kosze plecione, a jeśli mowa o sporcie to sądzę, że był zarezerwowany dla bardzo wąskiego grona ... możliwe, że nawet lekko wyśmiewanego w tzw. sferach. Cóż, każdy ma prawo do własnego zdania i ja Twoje szanuję w powyższym, ale się z nim absolutnie nie zgadzam.

#155 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 01 luty 2018 - 21:49

Dobrze i słodko jest nie wiedzieć  Szesnastowieczni muszkarze byli tak bardzo zaawansowani i pochłonięci ostatecznym cyzelowaniem definicji czym jest cały ten fly fishing,  a nawet do głowy im nie przyszło, że po kilku wiekach, w europejskim kraju, ich następców jarać będzie żyłeczka&tenkarą.. :)   

#156 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 01 luty 2018 - 22:28

I znów przypał ... Książki Waltona nie czytałem, ale w 16 wieku ryby to rękami łapano albo w jakieś kosze plecione, a jeśli mowa o sporcie to sądzę, że był zarezerwowany dla bardzo wąskiego grona ... możliwe, że nawet lekko wyśmiewanego w tzw. sferach. Cóż, każdy ma prawo do własnego zdania i ja Twoje szanuję w powyższym, ale się z nim absolutnie nie zgadzam.

...a warto przeczytać Sławku tym bardziej, że nie tak dawno ukazało się pierwsze, piękne, polskie wydanie.

Zapewniam Cię,  możesz być zaskoczony, że nie ma tam mowy o łapaniu ryb rękami a większość zasad wędkarskiego postępowania i postrzegania wędkarstwa, śmiało może być wzorcem do dzisiaj.

• coma lubi to

#157 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 02 luty 2018 - 06:18

Czytuję.. cytuję..

Wpadnij Łukasz do mnie. Dam Ci do poczytania, roczniki prasy wędkarskiej od lat 70-tych. Tam na prawdę można wyłowić od czasu do czasu sensowne teksty. :)

Tu BOB1 - chcący niechcący, ale wyjątkowo trafnie podkreślił ubóstwo współczesnej prasy kolorowej, do oporu wyświnionej marketingiem i bezpardonową walką o życie

#158 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 02 luty 2018 - 06:33

Nie dość dokładnie się wyraziłem zatem erratka. W 16 wieku wedkarstwo to był sport zapewne wyjatkowo "elitarny" ponieważ zdecydowana większość ludzi zajęta była ciężka harówką, a elyta wolała polować. Cudzysłów użyty świadomie. Książkę przeczytam o ile będzie mi przeszkadzało w portfelu 150 zl. na co sie nie zanosi przynajmniej chwilowo bo za te 150 to pojadę nad fajną wodę jak się troszkę cieplej zrobi i sam sie przekonam jak to drzewiej bywało 😉

#159 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 02 luty 2018 - 07:00

Cóż za użytkowy pragmatyzm! :)  A co Twoim zdaniem - Nikt - stoi na przeszkodzie, komu mogłoby wadzić, gdyby przy całym tym spospolitowaniu i komercji, również dziś istniała elita ? Powiedzmy ducha albo idei .. :)

#160 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4676 postów

Napisano 02 luty 2018 - 07:09

Po wpisach na forum oraz elokwencji tejże widzę, że istnieje 😎

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0