Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przynęty na pstrąga

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
181 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 948 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 26 styczeń 2023 - 16:23

PePe., on 26 Jan 2023 - 14:42, said:

Pany potrzebuję jakieś wahadła kupić na dość szybką rzeczkę co polecacie bo w tym temacie jestem mega słaby ? :)

Na większy nurt dobrze mieć lekko przeciążone wahadło,ale faktycznie kolega wyżej podał link,chulo akurat wystawił cięższe małe blaszki..

Użytkownik russian80 edytował ten post 26 styczeń 2023 - 16:23

• gelo lubi to

#62 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1476 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 26 styczeń 2023 - 16:36

Dzięki, właśnie dogaduję zakup :)

#63 OFFLINE   Roseth

Roseth

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 319 postów
  • LokalizacjaDolina Mierzawy
  • Imię:Łukasz

Napisano 26 styczeń 2023 - 17:30

Polecam Darka Kalistę,ale nie wiem jak z dostępnością, chyba na stronie jest kontakt Darspin,albo fb.Ja właśnie rzeźbię swoje pierwsze,dziś przyszła oksyda do mosiądzu,zabawa jest.
  • Przemek_M lubi to

#64 OFFLINE   Piotr Boruch

Piotr Boruch

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 602 postów
  • LokalizacjaKraków/Nowy Sącz
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Boruch

Napisano 30 styczeń 2023 - 17:23

PePe., on 26 Jan 2023 - 14:42, said:

Pany potrzebuję jakieś wahadła kupić na dość szybką rzeczkę co polecacie bo w tym temacie jestem mega słaby ?  :)

Jeżeli to ma być dość duża rzeka podgórska chętnie pomogę. Natomiast od razu dodam, że zazwyczaj tego typu przynęty sprawdzają się w lecie kiedy ryby dość chętnie podnoszą się z dna....

• michcio i PePe. lubią to

#65 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1825 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 31 styczeń 2023 - 09:10

Piotr Boruch, on 30 Jan 2023 - 16:23, said:

Jeżeli to ma być dość duża rzeka podgórska chętnie pomogę. Natomiast od razu dodam, że zazwyczaj tego typu przynęty sprawdzają się w lecie kiedy ryby dość chętnie podnoszą się z dna....

Nie ma nic lepszego na wczesną wiosnę, (no może poza starym dużym mansem) niż dobrze poprowadzona wahadłówka imitująca leniwą żabę. Do takiej to i z 2 metrowego dołu pod powierzchnię podniesie się każdej wielkości pstrąg.

• comen i jacek.hetflaisz lubią to

#66 OFFLINE   jacek.hetflaisz

jacek.hetflaisz

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 2491 postów
  • LokalizacjaGwiazdowo
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Hetflaisz

Napisano 31 styczeń 2023 - 12:27

Andru77, on 31 Jan 2023 - 08:10, said:

Nie ma nic lepszego na wczesną wiosnę, (no może poza starym dużym mansem) niż dobrze poprowadzona wahadłówka imitująca leniwą żabę. Do takiej to i z 2 metrowego dołu pod powierzchnię podniesie się każdej wielkości pstrąg.

Andru77, on 31 Jan 2023 - 08:10, said:

O jakim starym dużym Mannsie mówisz?😊Co to takiego i jak wygląda?😊🙂
  • Rodu lubi to

#67 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1825 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 31 styczeń 2023 - 13:18

Zdjęcie przykładowe z netu.

4606357571.jpg

Piszę o ich największych rozmiarach bo wiosną spotykane żaby są wielkości dłoni dziecka więc nie ma co się wygłupiać 3-4 cm żabką. Niestety te duże nie są produkowane. Są innych producentów, ale to już nie to. Te akurat mają super pracę odnóży no i są stosunkowo lekkie do swojej wielkości, dzięki czemu można je swobodnie w naturalny sposób prowadzić na dłuższym odcinku.

• szydłoś, Mateo1989, jacek.hetflaisz i 1 inna osoba lubią to

#68 OFFLINE   kajman

kajman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 94 postów
  • LokalizacjaPuławy

Napisano 31 styczeń 2023 - 15:12

Nie tylko na pstrągach się sprawdzały. Kapitalne gumy na szczupaki w płytkich i zarośniętych wodach. Szczególnie brązowe. Szkoda, że już od dawna niedostępne :(

Andru77, on 31 Jan 2023 - 12:18, said:

4606357571.jpg

Piszę o ich największych rozmiarach bo wiosną spotykane żaby są wielkości dłoni dziecka więc nie ma co się wygłupiać 3-4 cm żabką. Niestety te duże nie są produkowane. Są innych producentów, ale to już nie to. Te akurat mają super pracę odnóży no i są stosunkowo lekkie do swojej wielkości, dzięki czemu można je swobodnie w naturalny sposób prowadzić na dłuższym odcinku.

• Andru77 i Okonhel lubią to

#69 OFFLINE   Misiek1

Misiek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 192 postów
  • LokalizacjaMyślenice
  • Imię:Michał

Napisano 01 luty 2023 - 15:53

Nie wiem co i jak robię źle ale te ,,portki" jak u mnie na ta gumę wołają w ogóle mnie się nie sprawdzają. Wieść gminna głosi ,że sprawdza jeszcze lepiej na okoniach. Mało tego na te stricte żaby też zero efektów czy to pstrąga czy to klenia a już an pewno nie szczupaka.  A okoniach nie wspominam nawet :D 

#70 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 644 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 03 luty 2023 - 10:45

Misiek1, on 01 Feb 2023 - 14:53, said:

Nie wiem co i jak robię źle ale te ,,portki" jak u mnie na ta gumę wołają w ogóle mnie się nie sprawdzają. Wieść gminna głosi ,że sprawdza jeszcze lepiej na okoniach. Mało tego na te stricte żaby też zero efektów czy to pstrąga czy to klenia a już an pewno nie szczupaka.  A okoniach nie wspominam nawet :D

Kwestia prowadzenia pewnie.

#71 OFFLINE   gregx1

gregx1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 150 postów
  • LokalizacjaOświęcim
  • Imię:Grzegorz

Napisano 06 luty 2023 - 07:06

Misiek1, on 01 Feb 2023 - 14:53, said:

Nie wiem co i jak robię źle ale te ,,portki" jak u mnie na ta gumę wołają w ogóle mnie się nie sprawdzają. Wieść gminna głosi ,że sprawdza jeszcze lepiej na okoniach. Mało tego na te stricte żaby też zero efektów czy to pstrąga czy to klenia a już an pewno nie szczupaka.  A okoniach nie wspominam nawet biggrin.png

Mam niestety takie same doświadczenia z tymi żabkami. Niezależnie od pory roku, rozmiaru czy koloru.

#72 OFFLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 501 postów

Napisano 06 luty 2023 - 11:43

Problem prawdopodobnie w złym prowadzeniu, tego typu przynęty musza niejako „lewitować” w wodzie. Jeżeli są za mocno obciążone i ryją po dnie to raczej nie będzie na nie wyników…
  • szczupike lubi to

#73 OFFLINE   Misiek1

Misiek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 192 postów
  • LokalizacjaMyślenice
  • Imię:Michał

Napisano 06 luty 2023 - 23:54

Mówimy oczywiście o prowadzeniu strickte powierzchniowym. Naprawdę nasłuchałem się o nich sporo nakupiłem również sporo ale nigdy na nie brania najmniejszego nie miałem -łącznie z tym ,ze nigdy nie widziałem by ryba się nimi zainteresowała. A posiadam lepsze/gorsze jej odwzorowania. 

#74 OFFLINE   Bartek85

Bartek85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów

Napisano 10 luty 2023 - 18:49

Mam jeszcze zapas żabek mannsa, najlepsze jest wg mnie zbrojenie w lekką czeburaszkę, wbrew opinni jednego z przedmówców, pstrągi świetnie reagują na rozmiar 4,5 cm. Alternatywą dla mannsa może być little spider, również ciekawa przynęta na wiosnę.

Załączone pliki

• szydłoś lubi to

#75 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1825 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 11 luty 2023 - 10:32

Pstrąg 60+ nawet się nie popatrzy w stronę tak małej przynęty. No chyba że mówimy o rybie 40 centymetrowej to tak. Na wiosnę szukam tych największych i dłubanie mikro przynętami zostawiam na później.

#76 OFFLINE   Bartek85

Bartek85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów

Napisano 11 luty 2023 - 12:42

To też zależy od rodzaju wody. W zeszłym sezonie trafiłem 50tke na ten rozmiar, zebrał chyba w trzecim rzucie. Na te największe mannsy nie miałem wyników, na grubszej wodzie pewnie się sprawdzają.

#77 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9653 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 11 luty 2023 - 12:48

Andru77, on 11 Feb 2023 - 09:32, said:

Pstrąg 60+ nawet się nie popatrzy w stronę tak małej przynęty. No chyba że mówimy o rybie 40 centymetrowej to tak. Na wiosnę szukam tych największych i dłubanie mikro przynętami zostawiam na później.

Na muchy łowią to i na inne maleństwa "da się" ;)

#78 OFFLINE   Przemek_M

Przemek_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 11 luty 2023 - 14:17

popper, on 11 Feb 2023 - 11:48, said:

Na muchy łowią to i na inne maleństwa "da się" ;)

Racja!

#79 OFFLINE   pablo

pablo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 277 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 luty 2023 - 00:41

Na szczęście mam takie. :) Nie wiem tylko czy rozmiar 6,5 cm. jest największym. PS. Ale zawsze można je zastąpić Crazy Flapperem 4.4

4606357571.jpg

#80 OFFLINE   filmiarz

filmiarz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • Lokalizacjawarszawa

Napisano 23 kwiecień 2023 - 09:42

Nie widziałem ich od dawna, chyba ciężko dostać takie o ile w ogóle. Aż mnie naszły piękne wspomnienia  :)

Zdjęcie przykładowe z netu. nostalgia cały film

4606357571.jpg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych