Przynęty na pstrąga
Napisano 30 grudzień 2024 - 22:36
Napisano 31 grudzień 2024 - 02:46
Portki to tutaj polecą raczej tylko Mannsa (fakt jest cos w nich) , ale te żaby o których piszesz nie są tylko na szczupaka , ale głownie łowi się na nie klenie, a jak klenie to i pstrągi .
Napisano 12 styczeń 2025 - 12:23
Zbroje w główkę wolframową 5,5mm i jest w sam raz. Ewentualnie na głębsze dołki zakładam zwykła główkę jigową 2 albo 2,5g
Napisano 12 styczeń 2025 - 20:05
Napisano 12 styczeń 2025 - 20:26
Użytkownik Adrian Tałocha edytował ten post 12 styczeń 2025 - 20:27
- Mysha i Alexspin lubią to
Napisano 12 styczeń 2025 - 21:05
Jeśli chodzi o woblery. Kiedyś używałem Salmo Bullheada SDR, ale już dawno, dawno przestałem. Bo to trochę bez sensu. Nawet jak w takim dołku jest 2 metry, to najczęściej używany przeze mnie Minnow 7 S zejdzie na 1 m. Jeśli ryba jest na żerowaniu, to te 100 cm nie robi problemu. Takiego tonącego Minnowa można zawiesić w połowie wody i grać w miejscu.
- popper, Adrian Tałocha, szydłoś i 3 innych osób lubią to
Napisano 13 styczeń 2025 - 21:53
Ide52, on 12 Jan 2025 - 19:05, said:
A macie wobki, które natychmiastowo schodzą głęboko i są to stanie spenetrować krótkie, głębokie jamy przed przeszkodami?
Shad Rap deep runner 7 cm silver. Dlaczego tak szczegółowo?
Ta Rapala wywabiła pstrąga z dokładnie z takiego miejsca o którym piszesz, a wcześniej trzymałem tam, w głębokim nurcie, inne przynęty.
Pewnie są nowsze, inne, nowoczesne patenty na takie stanowisko, ale piszę jak było w realu( piękny, gruby, dziki i sprytny tęczak), a wody Dobrzycy świadkiem
Pozdro
- popper i Ide52 lubią to
Napisano 31 styczeń 2025 - 19:32
Dziś łowiłem na mniejsze 65mm zbrojone na dłuższym haku jigowym od poland nymph 4 ryby 2 wyjęte może zadziorek by się przydał .
Napisano 06 luty 2025 - 21:42
jacob1993, on 31 Jan 2025 - 18:32, said:
Jak zbroicie fatty d wormy 75mm czy musi być jak jigowy zależy mi na małej ilości zaczepów .jakie haki kupić niekoniecznie bezzadziorowe .
Dziś łowiłem na mniejsze 65mm zbrojone na dłuższym haku jigowym od poland nymph 4 ryby 2 wyjęte może zadziorek by się przydał .
Czeburaszka wedle uznania gramatura. Hak duży mocny taki który sięga do przegubu przynęty kolankiem.I nie zbroisz przynęty prosto tylko w literę L tak aby na całe kolanko haka zaciągnąć gumę, wtedy pracuje pięknie nie standardowo jak "żmijka" Prąd nadaje przynęcie pracę i lekkie podszarpyanie. Jak nadziejesz że guma jest prosto jak byś ją położył na stole to słabo to pracuje i musisz ciągle grać gumką.
- Radek_Z i Przemek_M lubią to
Napisano 07 luty 2025 - 10:21
Napisano 07 luty 2025 - 18:18
Ps. Spróbuj po nieudanym holu z gumą podać obrotówkę. Działa:)
Napisano 07 luty 2025 - 18:44
- Jarek M lubi to
Napisano 07 luty 2025 - 21:51
Z mojego doświadczenia . Miał sytuacje gdy ogromny pstrąg urwał mnie cały zestaw , ale przy okazji spłynął jakieś 10-20 metrów w dół. Zrobiłem identyczny zestaw tylko mocniejszy i w tym samym miejscu co miałem pierwsze branie po jakiś 20-30 minutach ( przyjmijmy tyle zajęło mnie odsapnięcie , napicie się i zawiązanie zestawu ) mam identyczne branie jak za pierwszym razem i defacto znowu wszystko urywa ( żyłka co najmniej 0,20, jak nie więcej na przyponie ) .Nie wierzę ,że w promieniu 100/200 metrów był drugi tak duży kaban , więc podejrzewam ,ze wrócił na swoje miejsce i co ciekawe z przyponem momentalnie zaczął jeszcze raz żerować. A jeszcze dokładniej ,ze wrócił od razu na swoje miejsce.
Drugi temat , którego tutaj nie wytłumaczymy to ,ze znam to miejsce i nie ma tam miejsca by się schował to jest najnormalniejsza w świecie ,,rynna z prostym jak stół dnem. Wiele razy schodziłem miejsce gdzie wzięła mnie ta ryba i kompletnie tam nic na dnie nie ma. Zresztą to potwierdzają inni wędkarze.
Napisano 07 luty 2025 - 23:26
Wolti, on 07 Feb 2025 - 20:51, said:
Z mojego doświadczenia . Miał sytuacje gdy ogromny pstrąg urwał mnie cały zestaw , ale przy okazji spłynął jakieś 10-20 metrów w dół. Zrobiłem identyczny zestaw tylko mocniejszy i w tym samym miejscu co miałem pierwsze branie po jakiś 20-30 minutach ( przyjmijmy tyle zajęło mnie odsapnięcie , napicie się i zawiązanie zestawu ) mam identyczne branie jak za pierwszym razem i defacto znowu wszystko urywa ( żyłka co najmniej 0,20, jak nie więcej na przyponie ) .Nie wierzę ,że w promieniu 100/200 metrów był drugi tak duży kaban , więc podejrzewam ,ze wrócił na swoje miejsce i co ciekawe z przyponem momentalnie zaczął jeszcze raz żerować. A jeszcze dokładniej ,ze wrócił od razu na swoje miejsce.
Drugi temat , którego tutaj nie wytłumaczymy to ,ze znam to miejsce i nie ma tam miejsca by się schował to jest najnormalniejsza w świecie ,,rynna z prostym jak stół dnem. Wiele razy schodziłem miejsce gdzie wzięła mnie ta ryba i kompletnie tam nic na dnie nie ma. Zresztą to potwierdzają inni wędkarze.
Podziwiam ludzi co im ryby porwały zestaw/ połamały wędki itp.. Łowię już trochę lat różne gatunki ryb i mi się Qurfa taka historia nigdy nie przytrafiła co bym mógł opowiadać kiedyś wnukom ( że mi ryba wędkę połamała, porwała zestaw itp)...
Zawsze ryba na brzegu no czasami jakaś spadnie 5-10 % na szczęście te największe wszystkie szybko trafiały do podbieraka i do fotki
I teraz pytanie dlaczego? Kto odpowie trafnie ma dobrego browara jak się kiedyś nasze ścieżki skrzyżują
- Biesan lubi to
Napisano 08 luty 2025 - 05:01
- Biesan lubi to
Napisano 08 luty 2025 - 08:25
Ja tam pstrągi do 55cm biorę na klatę, jak amerykanie basy. Widocznie ten z historii miał więcej, a kolega stosuje tą samą technikę
- szydłoś lubi to
Napisano 08 luty 2025 - 08:29
szydłoś, on 07 Feb 2025 - 22:26, said:
Podziwiam ludzi co im ryby porwały zestaw/ połamały wędki itp.. Łowię już trochę lat różne gatunki ryb i mi się Qurfa taka historia nigdy nie przytrafiła co bym mógł opowiadać kiedyś wnukom ( że mi ryba wędkę połamała, porwała zestaw itp)...
![]()
Zawsze ryba na brzegu no czasami jakaś spadnie 5-10 % na szczęście te największe wszystkie szybko trafiały do podbieraka i do fotki
I teraz pytanie dlaczego? Kto odpowie trafnie ma dobrego browara jak się kiedyś nasze ścieżki skrzyżują
Masz zestaw na PSTRĄGI, a nie na pstrążki Poza tym trochę lat doświadczenia.
- szydłoś lubi to
Napisano 08 luty 2025 - 10:16
Polecam dostosować sprzęt do wielkości ryb, nastawiać się na pstrągi a nie na pstrazki, dajcie spokój maluchom.
Odkąd pstrąg 65+ zezłomował mi zestaw, śmigam z kijem do 30g, fluo 0.32, plecionka 0.12 czy tam ileś, przynęty też selektywne.
Hol musi być pewny, nie męczcie tych pięknych rybek.
Pozdrowienia
Napisano 08 luty 2025 - 10:25
- trout master lubi to
Napisano 08 luty 2025 - 17:39
to co do nimfy mam stosować 0,30 czy 0,40? Oczywiście ,ze mówię o musze i już nie jeden chciał mnie dosłownie łamać bo do suchara max 0,12 do mokrej/nimfy max 0,14 a porywach 0,16 a do streamera 0,20 .A ja nie schodzę poniżej 0,18 a nimfa streamer powyżej 0,20 . Fakt jest taki ,ze Stroft o którym wiele już pisałem tez mógł zawieść. .No popatrz a 90% ludzi jak idę z 0,16 plecionką ze spinningiem to na mnie patrzą jak na wariata i tez by mnie chętnie coś zrobili bo max to 0,08 a zwykle to 0,06 . Tylko więcej jak ktoś po 35 latach łowienia ma PB pobity w 2023 pstrąga 40cm, a 2024 na 98 wyjść na ryby pada 1 miarowy pstrąg 31cm ( oprócz tego kilka pod 30) to raczej nie widzi sensu ustawiania się na więcej jak jeden . Mnie bardziej w moim poprzednim poście chodziło o powrót ryby na swoje miejsce.
Użytkownik Wolti edytował ten post 08 luty 2025 - 17:41
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych