Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przynęty na pstrąga

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
181 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1063 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 30 grudzień 2024 - 22:36

Chyba nie mówimy o tym samym ty mówisz o antyzaczepowych żabach na szczupaka itp ja o ząbkach typu podwójny twister do zbrojenia główka .

#162 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów

Napisano 31 grudzień 2024 - 02:46

Portki to tutaj polecą raczej tylko Mannsa (fakt jest cos w nich) , ale te żaby o których piszesz nie są tylko na szczupaka , ale głownie łowi się na nie klenie,  a jak klenie to i pstrągi . 

#163 OFFLINE   Maniew1

Maniew1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 12 styczeń 2025 - 12:23

A ja mam pare opakowań żab z waterkinga 4cm i mogę je śmiało polecić.
Zbroje w główkę wolframową 5,5mm i jest w sam raz. Ewentualnie na głębsze dołki zakładam zwykła główkę jigową 2 albo 2,5g

#164 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 148 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 12 styczeń 2025 - 20:05

A macie wobki, które natychmiastowo schodzą głęboko i są to stanie spenetrować krótkie, głębokie jamy przed przeszkodami?

#165 OFFLINE   Adrian Tałocha

Adrian Tałocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 991 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Tałocha

Napisano 12 styczeń 2025 - 20:26

W takim miejscu lepiej sprawdzi się coś na główce jigowej lub wahadło

Użytkownik Adrian Tałocha edytował ten post 12 styczeń 2025 - 20:27

• Mysha i Alexspin lubią to

#166 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 12 styczeń 2025 - 21:05

Jig jak najbardziej OK.

Jeśli chodzi o woblery. Kiedyś używałem Salmo Bullheada SDR, ale już dawno, dawno przestałem. Bo to trochę bez sensu. Nawet jak w takim dołku jest 2 metry, to najczęściej używany przeze mnie Minnow 7 S zejdzie na 1 m. Jeśli ryba jest na żerowaniu, to te 100 cm nie robi problemu. Takiego tonącego Minnowa można zawiesić w połowie wody i grać w miejscu.

#167 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2015 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 13 styczeń 2025 - 21:53

Ide52, on 12 Jan 2025 - 19:05, said:

A macie wobki, które natychmiastowo schodzą głęboko i są to stanie spenetrować krótkie, głębokie jamy przed przeszkodami?

Shad Rap deep runner 7 cm silver. Dlaczego tak szczegółowo?

Ta Rapala wywabiła pstrąga z dokładnie z takiego miejsca o którym piszesz, a wcześniej trzymałem tam, w głębokim nurcie, inne przynęty.

Pewnie są nowsze, inne, nowoczesne patenty na takie stanowisko, ale piszę jak było w realu( piękny,  gruby, dziki i sprytny tęczak), a wody Dobrzycy świadkiem ;)

Pozdro

• popper i Ide52 lubią to

#168 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1063 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 31 styczeń 2025 - 19:32

Jak zbroicie fatty d wormy 75mm czy musi być jak jigowy zależy mi na małej ilości zaczepów .jakie haki kupić niekoniecznie bezzadziorowe .
Dziś łowiłem na mniejsze 65mm zbrojone na dłuższym haku jigowym od poland nymph 4 ryby 2 wyjęte może zadziorek by się przydał .

#169 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 06 luty 2025 - 21:42

jacob1993, on 31 Jan 2025 - 18:32, said:

Jak zbroicie fatty d wormy 75mm czy musi być jak jigowy zależy mi na małej ilości zaczepów .jakie haki kupić niekoniecznie bezzadziorowe .
Dziś łowiłem na mniejsze 65mm zbrojone na dłuższym haku jigowym od poland nymph 4 ryby 2 wyjęte może zadziorek by się przydał .

Czeburaszka wedle uznania gramatura. Hak duży mocny taki który sięga do przegubu przynęty kolankiem.I nie zbroisz przynęty prosto tylko w literę L tak aby na całe kolanko haka zaciągnąć gumę, wtedy pracuje pięknie nie standardowo jak "żmijka" Prąd nadaje przynęcie pracę i lekkie podszarpyanie. Jak nadziejesz że guma jest prosto jak byś ją położył na stole to słabo to pracuje i musisz ciągle grać gumką. 

• Radek_Z i Przemek_M lubią to

#170 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1063 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 07 luty 2025 - 10:21

Tak oczywiste zbroje w literę l a na czenuraszcse mają lepszą pracę jak na jigu łowie nimi tak jak nimfa swobodnie splywaja

#171 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 194 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Dawid

Napisano 07 luty 2025 - 18:18

Mam podobnie odkąd łowię pstrągi na przynęty miękkie. Średnio połowa brań/holów jest z szczęśliwym zakończeniem. Rekompensuje to ilość brań. Znajomi łowiący na woblery mają ich zdecydowanie mniej. Oczywiście przekłada się to na ilość złowionych ryb. Testowałem wędki, ustawienia hamulca czy haczyki. Efekt podobny. Odpuściłem i widocznie ze mnie dupa a nie wędkarz:). Przy obrotówkach mam prawie 100% skuteczność. Łowię przeważnie prowadząc przynęty z nurtem rzeki. Inna sprawa, że dość często się zdarza gdzie pstrąg nie zeruje a jedynie odgania intruza z rewiru i niechcący delikatnie się zatnie. Wówczas ciężko go szczęśliwie doholować.
Ps. Spróbuj po nieudanym holu z gumą podać obrotówkę. Działa:)

#172 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1063 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 07 luty 2025 - 18:44

Na małej rzece pstrąg po nieudanym holu raczej ucieka i chowa się niewiadomo gdzie ale sprobuje
  • Jarek M lubi to

#173 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów

Napisano 07 luty 2025 - 21:51

Z mojego doświadczenia . Miał sytuacje gdy ogromny pstrąg urwał mnie cały zestaw , ale przy okazji spłynął jakieś 10-20 metrów w dół. Zrobiłem identyczny zestaw tylko mocniejszy i w tym samym miejscu co miałem pierwsze branie po jakiś 20-30 minutach ( przyjmijmy tyle zajęło mnie odsapnięcie , napicie się i zawiązanie zestawu ) mam identyczne branie jak za pierwszym razem i defacto znowu wszystko urywa ( żyłka co najmniej 0,20, jak nie więcej na przyponie ) .Nie wierzę ,że w promieniu 100/200 metrów był drugi tak duży kaban , więc podejrzewam ,ze wrócił na swoje miejsce i co ciekawe z przyponem momentalnie zaczął jeszcze raz żerować. A jeszcze dokładniej ,ze wrócił od razu na swoje miejsce. 

Drugi temat , którego tutaj nie wytłumaczymy to ,ze znam to miejsce i nie ma tam miejsca by się schował to jest najnormalniejsza w świecie ,,rynna z prostym jak stół dnem. Wiele razy schodziłem miejsce gdzie wzięła mnie ta ryba i kompletnie tam nic na dnie nie ma. Zresztą to potwierdzają inni wędkarze. 

#174 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 07 luty 2025 - 23:26

Wolti, on 07 Feb 2025 - 20:51, said:

Z mojego doświadczenia . Miał sytuacje gdy ogromny pstrąg urwał mnie cały zestaw , ale przy okazji spłynął jakieś 10-20 metrów w dół. Zrobiłem identyczny zestaw tylko mocniejszy i w tym samym miejscu co miałem pierwsze branie po jakiś 20-30 minutach ( przyjmijmy tyle zajęło mnie odsapnięcie , napicie się i zawiązanie zestawu ) mam identyczne branie jak za pierwszym razem i defacto znowu wszystko urywa ( żyłka co najmniej 0,20, jak nie więcej na przyponie ) .Nie wierzę ,że w promieniu 100/200 metrów był drugi tak duży kaban , więc podejrzewam ,ze wrócił na swoje miejsce i co ciekawe z przyponem momentalnie zaczął jeszcze raz żerować. A jeszcze dokładniej ,ze wrócił od razu na swoje miejsce. 

Drugi temat , którego tutaj nie wytłumaczymy to ,ze znam to miejsce i nie ma tam miejsca by się schował to jest najnormalniejsza w świecie ,,rynna z prostym jak stół dnem. Wiele razy schodziłem miejsce gdzie wzięła mnie ta ryba i kompletnie tam nic na dnie nie ma. Zresztą to potwierdzają inni wędkarze. 

Podziwiam ludzi co im ryby porwały zestaw/ połamały wędki itp.. Łowię już trochę lat różne gatunki ryb i mi się Qurfa taka historia nigdy nie przytrafiła co bym mógł opowiadać kiedyś wnukom ( że mi ryba wędkę połamała, porwała zestaw itp)...  :rolleyes:  :unsure:  Zawsze ryba na brzegu no czasami jakaś spadnie 5-10 % na szczęście te największe wszystkie szybko trafiały do podbieraka i do fotki  B)  I teraz pytanie dlaczego? Kto odpowie trafnie ma dobrego browara jak się kiedyś nasze ścieżki skrzyżują  :D

• Biesan lubi to

#175 OFFLINE   Przemek_M

Przemek_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 08 luty 2025 - 05:01

Proste. Kiedyś usłyszałem ze pstrągi łowi się na żyłkę 0,12mm.
  • Biesan lubi to

#176 OFFLINE   Piasek

Piasek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 08 luty 2025 - 08:25

Ja tam pstrągi do 55cm biorę na klatę, jak amerykanie basy. Widocznie ten z historii miał więcej, a kolega stosuje tą samą technikę ;)

• szydłoś lubi to

#177 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4790 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 08 luty 2025 - 08:29

szydłoś, on 07 Feb 2025 - 22:26, said:

Podziwiam ludzi co im ryby porwały zestaw/ połamały wędki itp.. Łowię już trochę lat różne gatunki ryb i mi się Qurfa taka historia nigdy nie przytrafiła co bym mógł opowiadać kiedyś wnukom ( że mi ryba wędkę połamała, porwała zestaw itp)...  :rolleyes:  :unsure:  Zawsze ryba na brzegu no czasami jakaś spadnie 5-10 % na szczęście te największe wszystkie szybko trafiały do podbieraka i do fotki  B)  I teraz pytanie dlaczego? Kto odpowie trafnie ma dobrego browara jak się kiedyś nasze ścieżki skrzyżują  :D

Masz zestaw na PSTRĄGI, a nie na pstrążki :D Poza tym trochę lat doświadczenia.

• szydłoś lubi to

#178 OFFLINE   Mateusz95s

Mateusz95s

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mateusz

Napisano 08 luty 2025 - 10:16

0.12 to raczej przy muchowaniu, gdzie nie ma zawad i ktoś posiada odpowiednie doświadczenie.
Polecam dostosować sprzęt do wielkości ryb, nastawiać się na pstrągi a nie na pstrazki, dajcie spokój maluchom.
Odkąd pstrąg 65+ zezłomował mi zestaw, śmigam z kijem do 30g, fluo 0.32, plecionka 0.12 czy tam ileś, przynęty też selektywne.
Hol musi być pewny, nie męczcie tych pięknych rybek.
Pozdrowienia

#179 OFFLINE   Bartek85

Bartek85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów

Napisano 08 luty 2025 - 10:25

Duży pstrąg przy braniu na krótkim dyszlu, spod nóg rwie bez problemu świeżą żyłkę 0,22. Taką akcję miałem lata temu na Raduni, do tamtej akcji myślałem, że to niemożliwe. Teraz przy braniu spod kija bardzo szybko luzuję hamulec;).
  • trout master lubi to

#180 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów

Napisano 08 luty 2025 - 17:39

to co do nimfy mam stosować 0,30 czy 0,40? Oczywiście ,ze mówię o musze i już nie jeden chciał mnie dosłownie łamać bo do suchara max 0,12 do mokrej/nimfy max 0,14 a porywach 0,16 a do streamera 0,20 .A ja nie schodzę poniżej 0,18 a nimfa streamer powyżej 0,20 . Fakt jest taki ,ze Stroft o którym wiele już pisałem tez mógł zawieść. .No popatrz a 90% ludzi jak idę z 0,16 plecionką ze spinningiem to na mnie patrzą jak na wariata i tez by mnie chętnie coś zrobili bo max to 0,08 a zwykle to 0,06 . Tylko więcej jak ktoś po 35 latach łowienia ma PB pobity w 2023 pstrąga 40cm, a 2024 na 98 wyjść na ryby pada 1 miarowy pstrąg 31cm ( oprócz tego kilka pod 30)  to raczej nie widzi sensu ustawiania się na więcej jak jeden . Mnie bardziej w moim poprzednim poście chodziło o powrót ryby na swoje miejsce. 

Użytkownik Wolti edytował ten post 08 luty 2025 - 17:41

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych