A co w nim się popsuło ?
Akumulator - co wybrać?
#1981 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2020 - 12:23
#1982 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2020 - 12:48
Każdy produkt może się popsuć ważne jak sprzedawca zachowa się w takiej sytuacji.
Kupiłem 120 ah i trach awaria, telefon, krótka rozmowa, wysyłka wina sprzętu zaproponowano dwie opcje zwrot kasy lub zastępczy bo taka pojemność się skończyła. Wybrałem drugi wariant dostałem zastępczy jak dojdą kurier przywiezie i odbierze zastępczy.
Życie było by inne gdyby wszystkie firmy tak traktowały klienta.
Wcześniej kombinowałem by ściągnąć z Aliexpress gdyby akumulator sypnął się w trakcje użytkowania kiepsko widzę reklamację.
Nawet jak by uznali , to czas realizacji mógł by być długi... dbanie o klienta to podstawa, jedynie monopolisci I giganci mogą się wypiac na konsumenta, bo mają zaplecze A sprzedaż i tak bedzie się krecic
- malinabar lubi to
#1983 OFFLINE
Napisano 15 sierpień 2020 - 22:28
Po pierwszym dniu byłem wniebowzięty cały dzień na wodzie. W trakcje drugiego użycia wcześniej naładowany po przepłynięciu 500m się wyłączył. Po ładowaniu ładowarką 15A przez 30 minut był pełny czyli oddał około 7,5A.
- STYCHU3 lubi to
#1984 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2020 - 10:54
Nie dźwigam żela 12 V 120 Ah ( 32 Kg )bo jest zamontowany na stałe w mojej skorupce jak do tej pory najwięcej wybrałem jednego dnia podczas spinningu na starorzeczu 35 Ah .
Waga łódki z gratami i dwoma wypasionymi obywatelami 450 kg . łódka 390 x 180 cm szerokości .
Zaskoczony jestem tak małym poborem mocy z akumulatora przez Protuara 65 Lb
Myśle że u mnie starczył by akumulator 70 Ah oczywiście litowy bo z ołowiaka nie da sie do końca wyciągnąć pojemności .
Też pływam z Protuarem 65 Lb. Ostatnio przepłynąłem ok. 8km. dopłynięcie na miejscówkę, trochę trolingu, szukanie nowych miejsc w drodze powrotnej dałem mu trochę w palnik. Zużycie 26Ah. Dlatego myślę, że dla przeciętnego wędkarza 50-60 Ah w zupełności wystarczy.
Panowie, jak oceniacie swoje silniki? Jestem na etapie szukania czegoś od 65 Lbs i zastanawiałem się na Osapianem - w tym miesiącu ma być wersja bezszczotkaowa 65 lbs oraz znalazłem coś takiego: RHINO BLX 70 - BEZSZCZOTKOWY. No i zamiast jednego pewnego wyboru zrobiły się trzy.
#1985 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2020 - 12:53
Powiem tak. Jestem trochę zawiedziony jeśli chodzi o głośność silnika. Myślałem, że będzie trochę ciszej. Maxymizer nie startuje płynnie od zera jest małe opóźnienie.Nie wiem jak w innych silnikach ale w moim manetka jest bardzo czuła na dotyk co mi trochę przeszkadza. . Pobór prądu przy trolu jest, można powiedzieć, symboliczny. Nie pływałem przy maksymalnym odkręceniu "manetki" nie miałem takiej potrzeby. Przy odkręceniu połowy łódka ( z wypożyczalni) osiągała osiągała prędkość ok. 5,5 km/h niestety nie zwróciłem uwagi na pobór prądu.
#1986 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2020 - 13:20
#1987 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2020 - 20:35
Powiem tak. Jestem trochę zawiedziony jeśli chodzi o głośność silnika. Myślałem, że będzie trochę ciszej. Maxymizer nie startuje płynnie od zera jest małe opóźnienie.Nie wiem jak w innych silnikach ale w moim manetka jest bardzo czuła na dotyk co mi trochę przeszkadza. . Pobór prądu przy trolu jest, można powiedzieć, symboliczny. Nie pływałem przy maksymalnym odkręceniu "manetki" nie miałem takiej potrzeby. Przy odkręceniu połowy łódka ( z wypożyczalni) osiągała osiągała prędkość ok. 5,5 km/h niestety nie zwróciłem uwagi na pobór prądu.
Z cichych MK Traxxis, maksymizer startuje od zera i działa płynnie, brak wibracji i świetna śruba. Jedyny minus to cena.
#1988 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2020 - 22:00
Co prawda to nie wątek o silnikach ale jeszcze dopowiem. Wibracji nie odczułem ale nie pływałem na full jego możliwości uważam, że śrubę ma nie najgorszą. Najmniejszą prędkość jaką udało mi się osiągnąć to 1,5 km/h (odczyt z echa). Czy jest wart zakupu ? Gdybym pływał b. dużo to zainwestowałbym więcej w coś innego. Przy mojej częstotliwości pływania to górna granica jeśli chodzi o kasę.
Dlatego twierdzę, że z takim silnikiem (tu mam na myśli zużycie energii) i przeciętnym wędkarzu ( za jakiego się uważam) w zupełności wystarczy bateryjka lifepo4 50 max 60Ah.
#1989 OFFLINE
Napisano 16 sierpień 2020 - 22:34
- wicher_dziki_koń lubi to
#1990 OFFLINE
Napisano 17 sierpień 2020 - 08:20
Pewne modele regulatora obrotów silnika mają tzw "płynny start". Możliwe, że jest nastawione 10 lub więcej sekund na rozbieg. W niektórych modelach zewnętrznych jest możliwość jego regulacji.
#1991 OFFLINE
Napisano 18 sierpień 2020 - 15:22
Każdy produkt może się popsuć ważne jak sprzedawca zachowa się w takiej sytuacji.
Kupiłem 120 ah i trach awaria, telefon, krótka rozmowa, wysyłka wina sprzętu zaproponowano dwie opcje zwrot kasy lub zastępczy bo taka pojemność się skończyła. Wybrałem drugi wariant dostałem zastępczy jak dojdą kurier przywiezie i odbierze zastępczy.
Życie było by inne gdyby wszystkie firmy tak traktowały klienta.
Wcześniej kombinowałem by ściągnąć z Aliexpress gdyby akumulator sypnął się w trakcje użytkowania kiepsko widzę reklamację.
No to Ci się udało, znajomy mówił że będą po 15 wrzesnia 120Ah
#1992 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2020 - 11:46
Nie mogę znaleźć lepszego wątku na to pytanie. Jakimi przewodami przedłużyć zasilanie silnika, aby przerzucić akumulatory na dziób?
Mam gdzieś tabele przekrój vs. A dla zasilania budynków, ale nie mam pojęcia jak to wygląda dla prądu stałego. Teraz używam zwykłego 36 lbs, więc przyjmuję 30-40A, ale gdy padnie, planuję zmienić na 70 lbs @ 12V czyli wg filmów na YT jakieś 70 A.
No więc jakich miękkich przewodów użyć do w miarę bezstratnego przedłużenia tego o 4 metry, tak, aby uciągnęły 70A? I jakich akcesoriów użyć, jakaś wodoszczelna mini-skrzynka ze złączami? Może ktoś poleci jakiegoś sprzedawcę na Allegro? Mam gdzieś drut YDYP 3x4 mm2 750V, ale nie wiem czy średnica wystarczy no i wolałbym użyć czegoś dedykowanego.
Marzy mi się też szybki wyłącznik, który się nie upali. Płynę w trollu, siada szczupak, a ja pstryk - rozłączam napęd na dowolnym "biegu", który jest używany. Taki "killswitch" na przycisk
#1993 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2020 - 11:58
- trout master i skrzyp lubią to
#1994 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2020 - 12:16
@siarq
Jak zwykle dzięki za odp. No więc wymyśliłem tak:
Linka 16 mm2 w dwóch kolorach, zaciśnięte i przylutowane końcówki nakręcane na aku. Do tego jakaś bryzgoszczelna skrzynka, a w niej złącza do końcówek z silnika (przewody 16 kwadrat przylutowane na stałe), hebel i ew. woltomierz
#1995 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2020 - 12:18
#1996 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2020 - 12:31
Użytkownik siarq edytował ten post 22 sierpień 2020 - 12:32
#1997 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2020 - 12:36
70lbs nie weźmie 70A w życiu.
#1998 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2020 - 12:47
#1999 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2020 - 15:15
@siarq
Jak zwykle dzięki za odp. No więc wymyśliłem tak:
Linka 16 mm2 w dwóch kolorach, zaciśnięte i przylutowane końcówki nakręcane na aku. Do tego jakaś bryzgoszczelna skrzynka, a w niej złącza do końcówek z silnika (przewody 16 kwadrat przylutowane na stałe), hebel i ew. woltomierz
Po heblu wsadziłbym bezpiecznik.
- skrzyp lubi to
#2000 OFFLINE
Napisano 22 sierpień 2020 - 16:51
Ty chcesz 16mm2 wlutowac w silnik- elektronike? Ogólnie pisałem już nie raz. Bardziej niż o kable , to martwił bym się o silnik. Prąd rzędu 70A to nie w kij dmuchal. Ciekaw jestem czy te silniki 12v daly by radę wytrzymać non stop 60A przez 2h... Coś czuję że by dym.poszedl
Nie nie, żadnej ingerencji w silnik. W skrzynkę ze złączami. Zaciski od silnika będą tam przykręcone złączami śrubowymi, a wychodzące dalej do aku "wąsy" wlutowane
Użytkownik skrzyp edytował ten post 22 sierpień 2020 - 16:52
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych