Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#1961 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 29 lipiec 2020 - 10:28

Li ion napewno nie dla 12v...lifepo4 jak najbardziej

#1962 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 09 sierpień 2020 - 20:03

Li ion 12 V 60 A h  kupisz za 1250 pln .nie wiem ile urządzeń ma litowo jonowe 18650 

jakoś nie słychać żeby były takie śmiercionośne .Litowo jonowy da max 4S 14 ,4 V lub 3 S 10,8 V ołowiowy 12,6 V 

Lifepo4 za te kase no nie wiem chyba z 1700 pln. 

Zwarte akumulatory ołowiowe tak samo wybuchają jak litowe tylko mniej ognia i mniej filmów na Yuo tube .

Użytkownik Tabor edytował ten post 09 sierpień 2020 - 20:19

#1963 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 09 sierpień 2020 - 20:38

Urządzeń na liion pracuje bez liku..., tylko jest kilka kurczków z tym zwiazanych
1. Dobór pakietu napięciem i prądem do urządzenia
2. Jakość ogniw + zabezpieczenie
3. Cena

Miałem w rękach tony litu , wszytsko jest ładne i proste w reklamach i na yt. Życie trochę odbiega od marketingu. Spójrz na ceny ogniw liion firmowych...

#1964 OFFLINE   mirkor

mirkor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Mirek

Napisano 09 sierpień 2020 - 21:56

Po moim doświadczeniu z lifepo4 nie markowym muszę stwierdzić, że niczego im nie brakuje i gdybym miał wybierać pomiędzy niemarkowym lifepo4 a lion czy markowym ołowiem to jeszcze raz wybrałbym to pierwsze.

Kiedyś obawiałem się czy pojemność 75 Ah będzie wystarczająca, dzisiaj wiem, że do zwykłego użytkowania nawet 50 Ah by mi w zupełności wystarczyło.  Zaznaczam pływam po nie małym zbiorniku. A taką 50-tkę, małą, zgrabną można złożyć naprawdę w przyzwoitych pieniądzach, nawet wliczając cło.

Wychodzę z założenia, że nie wszyscy od razu muszą jeździć "mercedesami" przynajmniej ja.

Jak na razie moje nie markowe lifepo4 trzyma parametry jak drut.

#1965 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 10 sierpień 2020 - 11:56

Wpierw piszesz o liion A później o lifepo4, a to dwa różne typy baterii. Dyskusji nie podlega jeden fakt, mianowicie między kwasiakami A litem jest przepasc wagowa , wydajnosciowa oraz cenowa . W poprzednim poście pisałem o firmowych ogniwach Li ion i ich cenach. Jak W każdej dziedzinie są różne półki cenowe i jakościowe. Na aliexpress można kupić niezły chlam, ale i bd produkty. Wszystko rozbija się $. Niemożliwe jest kupienie sensownego aku 100ah w obudowie z bms za 250$... no way. To Może jedynie pieknie wyglądać na obrazkach. Kupiles pakiet , zlozyles,dziala - super. Gdybyś trafił ogniwa z dużym rozstrzalem, już by słodko nie bylo .

#1966 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 10 sierpień 2020 - 14:31

Nie dźwigam żela 12 V 120 Ah ( 32 Kg )bo jest zamontowany na stałe w mojej skorupce jak do tej pory najwięcej wybrałem jednego dnia podczas spinningu na starorzeczu 35 Ah .

Waga łódki z gratami i dwoma wypasionymi obywatelami 450 kg . łódka 390 x 180 cm szerokości . 

Zaskoczony jestem tak małym poborem mocy z akumulatora przez Protuara 65 Lb 

Myśle że u mnie starczył by akumulator 70 Ah oczywiście litowy bo z ołowiaka nie da sie do końca wyciągnąć pojemności .

#1967 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 10 sierpień 2020 - 14:41

Na dzień spokojnego rejsu wystarcza bez niczego 80ah,a nawet mniej. Ja ostatnio 2 dni trolingowalem + przeloty + dziobowka jako kotwica i echo ,zuzlem 54ah. Kwasiaki wydajnosciowa zostają daleko z tylu

#1968 OFFLINE   mirkor

mirkor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 10 sierpień 2020 - 15:31

Też pływam z Protuarem 65 Lb. Ostatnio przepłynąłem ok. 8km. dopłynięcie na miejscówkę, trochę trolingu, szukanie nowych miejsc w drodze powrotnej dałem mu trochę w palnik. Zużycie 26Ah. Dlatego myślę, że dla przeciętnego wędkarza 50-60 Ah w zupełności wystarczy.

#1969 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 10 sierpień 2020 - 19:43

"Dlatego myślę, że dla przeciętnego wędkarza 50-60 Ah w zupełności wystarczy".

Pod warunkiem że nie ma niespodzianek, burza, wiatr, fala.
  • suhhar lubi to

#1970 OFFLINE   mirkor

mirkor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 10 sierpień 2020 - 20:06

Przy ekstremalnych warunkach to żaden silnik 12V ani akumulator do niego może Ci nie pomóc.

A po zatem wybierając się na ryby zawsze sprawdzam prognozę pogody. Lubię wiedzieć co może mnie spotkać.

Pisząc o przeciętnym wędkarzu mam również na myśli rozsądnego wędkarza.

#1971 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 10 sierpień 2020 - 20:09

Jeśli kwasiak 100ah pokona "niespodzianki" to lit 70~80ah starczy jeszcze na kilka h kolejnej wyprawy...

#1972 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 10 sierpień 2020 - 20:44

Trudno się z wami nie zgodzić koledzy. Piszę o niespodziankach bo zaplanowane i szczęśliwe zakończenie wyprawy to w zasadzie ponad 90% wyjazdów. I oby takie zawsze były.
Dla przykładu podam dwa przypadki jakie mogą się przytrafić gdzie lepiej mieć czym wrócić.
Pierwszy, lato, popołudnie, wypłynięcie na miejscówkę z planowanym łowieniem do zmierzchu. Płyniesz przez centralny zbiornik Solina aby połowić na cyplach w odległości Ok 2-3km od portu. Dopływasz na miejscówkę, chwila łowienia i przed zakończeniem połowu nadchodzi dosyć silna burza. Wiatr, fala a trzeba przepłynąć i wrócić te swoje kilometry.
Podobna sytuacja przy wyprawach jesiennych. Rano czy przed południem nigdy nie wieje, po południu już jest różnie. Jesienią często wieje halny którego prędkość dochodzi do Ok 80km/h a często i więcej. Jeżeli jesteś 5-7km od portu to przepłyniecie takiej odleglosci gdy miejscami masz wiatr w dziób wymaga również przykręcenia manetki prędkości na full. A aku musi zapas prądu mieć.
Sposoby na takie sytuacje są różne, dodatkowe aku, szybciej uciekać gdy coś w pogodzie tylko lekko się zmienia, zabieranie ze sobą spaliny, itd, itp.
Przypadki/wypadki się zdążają, zwłaszcza gdy "ryby" zabierają nam z głowy zdrowy rozsądek.

#1973 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 10 sierpień 2020 - 21:05

Masz rację, ale przy złych warunkach silniki 12v wymiekaja... nie ma znaczenia czy to mk ,mg czy haswing. Brak mocy robi swoje. Jedynym ratunkiem jest gnac w stronę najbliższego brzegu i przeczekać. W takich sytuacjach i 500ah tytanowyvh aku nie pomoże. Popularność silników 12v wynika z ceny i wygody , kosztem mocy... 24-48v sobie radzą, ale to spore koszty i mobilność mniejsza. Na haswingu 2hp czy spirit 1.0 , które mialy 1kw czy ponad 1kw , ani razu nie miałem problemów z burza czy wichura. Od roku plywam na 48v i jedyne co może się przydarzyć, to totalne przemoczenie, ale nie bezpieczny powrót. Oczywiście nie mówię o szkwalach które wracają jachty w 2min. Poprostu 500W czy 700w silnik jest słaby, na co trzeba brać poprawkę przy eskapadach.

#1974 OFFLINE   mirkor

mirkor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 201 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 10 sierpień 2020 - 21:44

Jak to czasy się zmieniają.

Kiedyś dymało się na wiosłach i nikt nie wybrzydzał. Pamiętam nie tak odległe czasy jak na GP Polski czy nawet na Mistrz. Polski wszyscy doginali na wiosłach i o takim np. lifepo4 nikt nawet nie śnił.

A teraz ludzie zapominają, że łódka ma wiosła.

• suhhar i Tom Rob lubią to

#1975 OFFLINE   Tom Rob

Tom Rob

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza
  • Imię:Robert

Napisano 11 sierpień 2020 - 14:25

Na zawodach był zakaz stosowania silników i echosond 😀

#1976 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 11 sierpień 2020 - 17:33

Na zawodach był zakaz stosowania silników i echosond

Ale były ryby......

#1977 OFFLINE   Astral

Astral

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów

Napisano 14 sierpień 2020 - 04:10

Najlepiej z jakiej firmy brać life4po coś pod 100ah? Rozstrzał cenowy jest znaczny..

Użytkownik Astral edytował ten post 14 sierpień 2020 - 04:14

#1978 OFFLINE   MARIUSZ 69

MARIUSZ 69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2042 postów
  • LokalizacjaLubelskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 14 sierpień 2020 - 06:50

Najlepiej z jakiej firmy brać life4po coś pod 100ah? Rozstrzał cenowy jest znaczny..

Na forum sprzedają w rozsądnych cenach ,sam kupiłem i jak na razie nie żałuję ,szybkość ładowania ,waga ,przy moim pływaniu spalina plus elektryk 3 dni pływania .

• Astral lubi to

#1979 OFFLINE   mathew.stepnicki

mathew.stepnicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 14 sierpień 2020 - 06:54

Dokładnie masz na forum dwóch kolegów, cenowo wychodzi praktycznie tak samo jak przy zamówieniu bezpośrednio z chin przy założeniu cła i VAT. I nie trzeba czekać i martwić się o niespodzianki importowe...

Obu można śmiało polecić,na 8szt Aku rządnych problemów. Wszyscy zanjomi, którzy mogli sobie pozwolić na nie już się nawrócili.

Jak to kumpel mówi plecy trzeba szanować bo drugich nie da się kupić...

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Użytkownik mathew.stepnicki edytował ten post 14 sierpień 2020 - 07:00

• jbk i Astral lubią to

#1980 OFFLINE   MajKar

MajKar

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaRyki
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Majek

Napisano 15 sierpień 2020 - 07:13

Każdy produkt może się popsuć ważne jak sprzedawca zachowa się w takiej sytuacji. 

Kupiłem 120 ah i trach awaria, telefon, krótka rozmowa, wysyłka wina sprzętu zaproponowano dwie opcje zwrot kasy lub zastępczy bo taka pojemność się skończyła. Wybrałem drugi wariant dostałem zastępczy jak dojdą kurier przywiezie i odbierze zastępczy. 

Życie było by inne gdyby wszystkie firmy tak traktowały klienta.

Wcześniej kombinowałem by ściągnąć z Aliexpress gdyby akumulator sypnął się w trakcje użytkowania kiepsko widzę reklamację.

• mathew.stepnicki lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych