Najwięcej na ładowaniu zwykłego aku widziałem 15,7v ,także jest bardzo wydajna i waży 6,5 kgTomFil napisał, że ma dobrą ładowarkę obstawiam mikroprocesorową, która ładuje akumulator szpilkami/prostokątami (najmniej daje 0V najwięcej pewnie 14,5) i dzięki tym 'skokom' amperomierz na prąd zmienny ~AC (a taki masz kolego TomFil) głupieje i rozpoznaje w tych impulsach prąd zmienny podobny do sinusoidy (a do odczytu takiego prądu jest skonstruowany). Dlatego TomFil widzisz prąd ładowania akumulatora (i to z dużym błędem).
Jeśli jednak podłączasz ten miernik na wyściu do akumulatora (słusznie tylko na kablu + - odległość od akumulatora i grubość izolacji nie ma praktycznie znaczenia dla cęgowca - chyba, że będzie to oplot z uziemionej miedzi/alu ) to bateria podaje prąd stały (kreskę) na poziomie 12,6V (i mniej w miarę rozładowywania). Tego miernik oznaczony ~AC nie ogarnie.
Widziałem te urządzenia i mają możliwość pomiaru napięcia DC/AC ale prądu wyłącznie AC (zmiennego).Są ZA TANIE..
Musisz więc kupić lepszą cęgówkę - ja dałem za swoją (szukając taniego) 200PLN a potem kupiłem Watomierz za 150 zeta (podobny do tego: http://allegro.pl/mi...7188603091.html) i widzę zarówno prąd ładowania jak i rozładowywania akumulatorów i uważam, że jest lepszy i wygodniejszy od cęgów. Spadek napięcia na boczniku jest rzędu 0,05V.
Pozdrawiam,
Mariusz
Użytkownik TomFil edytował ten post 26 marzec 2018 - 23:39