Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#1781 OFFLINE   Intro

Intro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 384 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 06 sierpień 2019 - 17:07

Na łodzi mam aku 50ah umieszczony w bakiście na rufie który jest ładowany z silnika spalinowego. Do niego podłączone są pompa zęzowa, radio, oświetlenie nawigacyjne. Chciałbym zainstalować drugi w kabinie(na dziobie w bakiście nie da rady) do którego podłączone by były wciągarka kotwicy, echo 10 cali, szperacz, oświetlenie kabiny, gniazdo zapalniczki. Mam pytanie czy akumlator 60 ah wystarczy na 3 dni pływania oraz jaki aku czy zwykły kwasowy może być?

#1782 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 06 sierpień 2019 - 18:44

Wpierw policz sobie ile energii- (watogodzin) potrzebujesz, później sprawdź ile ma aku i będziesz wiedział wszystko. Zużycie echa na 1h pracy z instrukcji ,to samo wciągarka i reszta. Zliczyć i po sprawie. Dla spokoju ducha pojemność kwasa przyjąć 0,8 znamianowej

#1783 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 07 sierpień 2019 - 09:28

Na łodzi mam aku 50ah umieszczony w bakiście na rufie który jest ładowany z silnika spalinowego. Do niego podłączone są pompa zęzowa, radio, oświetlenie nawigacyjne. Chciałbym zainstalować drugi w kabinie(na dziobie w bakiście nie da rady) do którego podłączone by były wciągarka kotwicy, echo 10 cali, szperacz, oświetlenie kabiny, gniazdo zapalniczki. Mam pytanie czy akumlator 60 ah wystarczy na 3 dni pływania oraz jaki aku czy zwykły kwasowy może być?

Co chcesz podpinać w to gniazdo? Czy robisz dużo przelotów. Jeżeli sporo się kręcisz, to spalina podładuje, załóż tylko separator aku. Ja ostatnio zamontowałem sobie dodatkowo solar, bo jak mnie nie ma z aku korzysta pompa zęzowa i trochę innej elektroniki, poza tym nie zawsze dalo radę naladować na 100%, np jak stałem na dziobówce blisko portu. A tak solar doładowuje i trzyma napięcie podtrzymania.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka
  • trout master lubi to

#1784 OFFLINE   Intro

Intro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 384 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 07 sierpień 2019 - 13:57

W gniazdo podpięty byłby szperacz. Przelotów nie robię dużo. Bez dodatkowego aku się nie obejdzie.
  • Komar lubi to

#1785 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 07 sierpień 2019 - 16:41

Ale zakładam, że ten szperacz czasowo? Szedłbym raczej w jakieś 70-80Ah. Zwykły kwas do głębszych rozładowań. Separator DVSR i doładowywania ze spaliny powinny załatwić sprawę. Jeżeli trzymasz na wodzie, to polecam dodatkowo solar, będziesz miał zawsze na full jak pojedziesz na łódkę.

#1786 OFFLINE   Intro

Intro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 384 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 07 sierpień 2019 - 17:28

Nie będę trzymał jak na razie na wodzie. Dzięki za pomoc. Jakbyś jeszcze podał firmę tego aku to by było wspaniale.

#1787 OFFLINE   Intro

Intro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 384 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 07 sierpień 2019 - 17:36

Jestem w trakcie szukania kogoś kto mi to ogarnie.

#1788 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 07 sierpień 2019 - 19:04

Będziesz miał dosyć łagodne traktowanie, moim zdaniem ZAP Marine wystarczy. DVSR kupisz w FOXIE, jak chcesz, to mogę ci załatwić trochę taniej z top półki (Blue Sea Systems) ale nie od ręki. Jakby co, to pisz na priv, mam analogiczną instalację na łódce.

#1789 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 07 sierpień 2019 - 20:31

Zap nie polecam, miałem jeden, dbałem, pilnowałem i zdechł nagle po mniej niż 50ciu ładowania u.
Na dziś zaryzykowalbym z tuborgiem, ewentualnie coś z marketu który nie robi problemu z reklamacjami.

#1790 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 07 sierpień 2019 - 21:46

Zap nie polecam, miałem jeden, dbałem, pilnowałem i zdechł nagle po mniej niż 50ciu ładowania u.
Na dziś zaryzykowalbym z tuborgiem, ewentualnie coś z marketu który nie robi problemu z reklamacjami.

OK, ale ty pływasz z elektrykiem, duże obciążenia, głębsze rozładowania. A tu jest obciążenie lekkie i mało prawdopodobne, żeby kolega go zjechał jakoś mocno.

• thug lubi to

#1791 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 08 sierpień 2019 - 07:24

@psulek
A te solary do montażu na łódce i podladowywania aku na wodzie jakie polecasz?

#1792 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 08 sierpień 2019 - 10:48

Kupiłem na ali 50W elastyczny z ETFE. Z daniną nie wyszło jakoś strasznie, a pasowały mi akurat wymiarowo. No i chciałem, żeby był cienki. Do tego regulator wodoszczelny do kwasu/lifepo, żeby mieć spokojną głowę.

Tak żeby było śmieszniej, jak stoję na dziobówce, to też mi doładowuje, bo widzę, że napięcie spada wolniej niż bez.

Użytkownik psulek edytował ten post 08 sierpień 2019 - 10:55

#1793 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 08 sierpień 2019 - 12:00

A możesz podać link do tego panelu?

#1794 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 08 sierpień 2019 - 12:53

Panel kupowałem tu, ma spory wybór:

https://pl.aliexpres...SearchText=etfe

#1795 OFFLINE   radmac5

radmac5

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 657 postów
  • Imię:Radek

Napisano 16 sierpień 2019 - 12:20

Link nie dziala

#1796 OFFLINE   czanklas22

czanklas22

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 26 postów
  • LokalizacjaGrudziądz

Napisano 01 wrzesień 2019 - 09:57

Zastanawiam się nad zakupem silnika elektrycznego i akumulatora do tego. Jak z wyborem silnika nie było problemu ( 65lbs z maximizerem) tak z akumulatorem mam sporą zagwostke. Wszystko co po taniosci sprawdza się tylko na krótką metę z kolei coś dobrego np toyama npcg 130ah mało że kosztuje 1500zl to do tego ta waga 40kg. Są też lifepo4 mala waga,duża żywotność ale ta cena 3tys za pojemnosc 100ah odstrasza, do tego polecacie forumowiczów które je sprzedaje choć wyglądam przypominają sprzedawane na alliexpres. Jeszcze pytanie jak się ma pojemność tej toyama 130ah do lifepo4 100ah odczulbym roznica w pojemności? Wedkuje na jeziorach 100-200ha czasem płyną 3km na miejscowke. Co doradzacie.

#1797 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 01 wrzesień 2019 - 10:26

Polecę LiFePo Na 90Ah masz dzień bezstresowego pływania - żywotność 2000cykli ze 100% pojemności, po tym okresie może zejść do 80%. 2000 dni na rybach to większości z nas wystarczy na 15-40 lat (50 do 130dni/rok). Żaden kwas tego nie przeżyje.

Użytkownik MarMilo edytował ten post 01 wrzesień 2019 - 10:27

#1798 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 01 wrzesień 2019 - 10:28

.... Są też lifepo4 mala waga,duża żywotność ale ta cena 3tys za pojemnosc 100ah odstrasza, do tego polecacie forumowiczów które je sprzedaje choć wyglądam przypominają sprzedawane na alliexpres. Jeszcze pytanie jak się ma pojemność tej toyama 130ah do lifepo4 100ah odczulbym roznica w pojemności? Wedkuje na jeziorach 100-200ha czasem płyną 3km na miejscowke. Co doradzacie

.zeby nie przypominaly tych z aliexpress , to bys chcial zlota ramke na okolo czy terminale w kropki ? pudla do baterii sa praktycznie znormalizowane i stosuje sie je dla wszelkiej masci kwasow i litu.  giganci maja swoje pudla dedykowane , ale tam cena za bateryjke zaczyna sie od 13k :) porownaj sobie sama wage krajowych lifepo4 oraz tych z ali

#1799 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Marcin

Napisano 01 wrzesień 2019 - 16:03

Zastanawiam się nad zakupem silnika elektrycznego i akumulatora do tego. Jak z wyborem silnika nie było problemu ( 65lbs z maximizerem) tak z akumulatorem mam sporą zagwostke. Wszystko co po taniosci sprawdza się tylko na krótką metę z kolei coś dobrego np toyama npcg 130ah mało że kosztuje 1500zl to do tego ta waga 40kg. Są też lifepo4 mala waga,duża żywotność ale ta cena 3tys za pojemnosc 100ah odstrasza, do tego polecacie forumowiczów które je sprzedaje choć wyglądam przypominają sprzedawane na alliexpres. Jeszcze pytanie jak się ma pojemność tej toyama 130ah do lifepo4 100ah odczulbym roznica w pojemności? Wedkuje na jeziorach 100-200ha czasem płyną 3km na miejscowke. Co doradzacie.

Mam takie 3 toyamy npcg. Trochę przesadziłem i już na stałe jednej nie mam na łódce bo za ciężka i przy slipowaniu źle rozkłada się masa a tych 2 jeszcze nie udało mi się zajechać na jednym wypadzie

#1800 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 01 wrzesień 2019 - 16:27

Polecę LiFePo Na 90Ah masz dzień bezstresowego pływania - żywotność 2000cykli ze 100% pojemności, po tym okresie może zejść do 80%. 2000 dni na rybach to większości z nas wystarczy na 15-40 lat (50 do 130dni/rok). Żaden kwas tego nie przeżyje.

Możesz mi powiedzieć, gdzie wyczytałeś o tych 2000 cykli 100% a później pojemność spada do 80? Bo ja nigdzie nic takiego nie znalazłem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych