Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#1801 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 01 wrzesień 2019 - 17:00

Producenci przyjmują że do 2000 cykli pełnych ,zachowuje się pojemnośc około 80% znamionowej. I to przyjmują za długość życia litu. Im cykle plytsze np 50% rozładowania ,tym można ich wykonać więcej.. co niektórzy mówią o 5000. Tak czy siak, niech mają i 1000cykli pełnych, biją w każdym calu wszystkie kwasy
  • jbk lubi to

#1802 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 01 wrzesień 2019 - 17:11

Załączony plik  1A.jpg   50,29 KB   22 Ilość pobrań Przetestowałem i ja swoją magiczną skrzynkę. Po naładowaniu voltomierz pokazywał 12,3 V. Pływałem od 9.00 do 15.00 - kilka km przepłynąłem, ostatnie 2km na pełnej parze bo burzowo było.Pokazuje napięcie jeszcze 11, 4 czyli ponad 50 % energii jeszcze w nim zostało.

Tylko jedno ale, zabrałem się z całym majdanem na jeden raz, skrzynka waży 8kg, poprzednio ta sama pojemność ważyła 35 kg ( 2 x 17,5 kg - musiałem 2 razy chodzić z akumulatorami).

Mega sprawa :)  :)  :)  :) .

#1803 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 01 wrzesień 2019 - 17:38

@jozi mam pytanie , ale powiedz prawdę:) jak plyneles ostatnie 2km jakie było napięcia oraz vmax ? Prędkość niebyla mniejsza trochę niż w.momencie gdy wyplywales ? Pytam bo uzytkujesz liony, A one mają niższe U, w konfiguracji 3s niż lifepo4 4s

#1804 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Marcin

Napisano 01 wrzesień 2019 - 17:44

Pokazuje napięcie jeszcze 11, 4 czyli ponad 50 % energii jeszcze w nim zostało.

Skąd to wiesz?

#1805 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 01 wrzesień 2019 - 17:57

Skąd to wiesz?

Bo odcięcie zasilania BMS-m jest coś przy 9 V, tak więc miarkuję.Pogoda nie pozwoliła na sprawdzenie jego pełnej pojemności, ale mój kolega ma takiego na 130 Ah to katował silnikiem 65 lb cały dzień nim zasilanie odcięło.

#1806 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 01 wrzesień 2019 - 18:05

attachicon.gif 1A.jpg Przetestowałem i ja swoją magiczną skrzynkę. Po naładowaniu voltomierz pokazywał 12,3 V. Pływałem od 9.00 do 15.00 - kilka km przepłynąłem, ostatnie 2km na pełnej parze bo burzowo było.Pokazuje napięcie jeszcze 11, 4 czyli ponad 50 % energii jeszcze w nim zostało.
Tylko jedno ale, zabrałem się z całym majdanem na jeden raz, skrzynka waży 8kg, poprzednio ta sama pojemność ważyła 35 kg ( 2 x 17,5 kg - musiałem 2 razy chodzić z akumulatorami).
Mega sprawa :)  :)  :)  :) .

Jozi pokaz co masz w środku podaj wymiary skrzynki jakie masz zaciski itp. Szukam opakowania do moich accu bo sam chce zbudować sobie pakiet.

#1807 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 01 wrzesień 2019 - 18:08

Jak chcesz mam pudło oryginalne jak do kwasów z terminalami

#1808 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 01 wrzesień 2019 - 18:12

Jak chcesz mam pudło oryginalne jak do kwasów z terminalami

Podeślij zdjęcia i wymiary na priv.

#1809 ONLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 01 wrzesień 2019 - 18:22

Jozi pokaz co masz w środku podaj wymiary skrzynki jakie masz zaciski itp. Szukam opakowania do moich accu bo sam chce zbudować sobie pakiet.

Skrzynka jest na gwarancji, zakręcona  wkrętami i na silikonie więc póki co nie ma mowy o otwieraniu.

#1810 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 01 wrzesień 2019 - 18:24

Bo odcięcie zasilania BMS-m jest coś przy 9 V, tak więc miarkuję.Pogoda nie pozwoliła na sprawdzenie jego pełnej pojemności, ale mój kolega ma takiego na 130 Ah to katował silnikiem 65 lb cały dzień nim zasilanie odcięło.

Mogłeś się pomylić lekko o kilkadziesiąt % z takiego miarkowania. Krzywa rozładowania to nie linia prosta

#1811 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 01 wrzesień 2019 - 18:44

Mogłeś się pomylić lekko o kilkadziesiąt % z takiego miarkowania. Krzywa rozładowania to nie linia prosta

Tak strzeliłem na oko, ale sądząc po teście kolegi jeszcze na 3 - 4 godziny pływania jest prądu, więc nie jest źle.

Może kiedyś wybiorę się z kolegą to  moją bateryjkę wrzucimy na pierwszy strzał, więc będzie pewny test.

#1812 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 01 wrzesień 2019 - 19:59

Tak strzeliłem na oko, ale sądząc po teście kolegi jeszcze na 3 - 4 godziny pływania jest prądu, więc nie jest źle.
Może kiedyś wybiorę się z kolegą to moją bateryjkę wrzucimy na pierwszy strzał, więc będzie pewny test.

Warto zrobić sobie tabelę z prędkościami (na stojącym akwenie) i odpowiadającym im poborem prądu

#1813 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 02 wrzesień 2019 - 05:31

Warto zrobić sobie tabelę z prędkościami (na stojącym akwenie) i odpowiadającym im poborem prądu

Zapewne tak, ale normalnie pływam na maxymizerze coś w granicach 3 biegu ( to najbardziej ekonomiczne zużycie w stosunku do prędkości).

Jak było zagrożenie burzowe to dawałem na maksa by szybko do portu dopłynąć, nawet nie myślałem o zużyciu prądu, bo wiedziałem że powinno wystarczyć bez problemu.

Wszak życie ma się tylko jedno...

#1814 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 02 wrzesień 2019 - 17:19

Możesz mi powiedzieć, gdzie wyczytałeś o tych 2000 cykli 100% a później pojemność spada do 80? Bo ja nigdzie nic takiego nie znalazłem.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Tutaj:

https://www.ev-power...ton-40Ah-200Ah/

"Minimal lifetime of 2000 cycles with real experience showing up to 8000 cycles. "

A tu pismo obrazkowe:

https://www.ev-power...-lead-acid.html

Wynika, ze trochę się zagoniłem z tymi 2000 cylki przy 100%, ale nawet jeśli będzie ich 1500 to też mnie przeżyja..

Mariusz

Użytkownik MarMilo edytował ten post 02 wrzesień 2019 - 17:23

#1815 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 02 wrzesień 2019 - 18:08

Ogniwa Lifepo4 jak każde inne tracą też nieco sprawności rocznie - różnie mówią, o 2-3% nawet. Swój pomierzyłem wiosną i przed zimą też pomierzę.

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 02 wrzesień 2019 - 18:08

#1816 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 02 wrzesień 2019 - 18:23

Moim zdanie, patrząc na wykresy przywołane przez Mariusza, to im mniejsze rozładowanie, tym większa liczba cykli.

A za ładowanie i rozładowanie odpowiada BMS, odpowiednie dobranie pojemności oraz właściwa konfiguracja BMS jest w stanie zapewnić nawet 8000 cykli.

A swój BMS ustawiłem wg zaleceń na 80%, czyli powinienem klepnąć 2200 cykli. 

Jestem około 50 razy na rybach w roku, 2200/50=44 lata, akumulatory padną jak będę miał około 90 lat na karku.

Oby wtedy istniało to forum abym mógł to potwierdzić, bo dożyć mam zamiar  :P

• Jozi, Tom Rob i skilos lubią to

#1817 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 02 wrzesień 2019 - 18:53

BMS ci nic nie pomoże, chyba że zrobisz sobie sam. On ma pozwolić na pracę w granicach bezpiecznych parametrów ogniw. Nie oszukując się, użytkowanie z takimi elektrykami jak nasze na łódkach (pomijam siarq i jego mocne zabawki) to prądowa rekreacja dla tych baterii. Szybki rzut oka w karty techniczne i podają, że 1500 cykli przy 100% rozładowania i 2000 przy 80%. To i tak imponująco w stosunku do kwasu. Dobry żel przy 80% rozładowania ma jakieś 500 cykli, ale trzeba by go cały czas używać. Jak będzie stał, to zasiarczenia nic nie powstrzyma i tak się zużywa.  Lit jest wolny od tego problemu.

#1818 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 02 wrzesień 2019 - 19:04

Paweł poczytaj instrukcję 123Smart BMS, da się ustawić to o czym pisałem i to zrobiłem. Testy dopiero na żarówkach raz poszły bo czasu brak, ale niedługo na wodzie.

A granica bezpieczna pracy ogniw to osobny zakres ustawień.

#1819 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 02 wrzesień 2019 - 19:43

A widzisz, poczytam. Twoja odpowiedź brzmi zachęcająco. Z drugiej strony jak tych cykli tyle, to nie wiem czy warto oszczędzać baterię. Ogniwa mają pewnie też jakieś ograniczenia czasowe, dużo mniejsze niż kwas, ale wieczne też nie będą.

#1820 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 02 wrzesień 2019 - 19:47

Przemyślenia mam podobne, czy jest sens oszczędzać.

Sprawdzę na wodzie, jak wystarczy 80%, to zostawię, jak nie to podciągną bliżej 100%.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych