#21 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2008 - 15:29
Z tego, co lowilem i zachowywac sie powinno w zblizeniu tak, jak piszesz (z pominieciem tych paproszkow) to jest Batson RX7 21g 2,6m. Talon moze byc juz bardziej dla milosnikow mniej szybkich wedek, St, croix moze cos wyszperasz w serii SC III (nie mam porownania), na pewno cos bedzie w Lamiglasie ale uwaga na G1000, mam 2,75 i wyglada na 17LB(bolek 70+ wyjezdza szybko), moze cos z Certified pro.
Gumo
#22 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2008 - 17:24
@Bujo potwierdzam, mam dłuższego bliźniaka jako kij zawodniczy. łowiłem nim jazie na 2.5-3cm wobki, bolenie na woblery po 10-12gr i sandacze na główkach 20gr...i choć zawsze byłem sceptycznie nastawiony do tzw.uniwersałów to ten kij daje radę...Witam,
Twoje wymagania brzmia troche jak ''mission impossible''. Z jednej strony chcesz lapac woblerkami 2-4 gramy, dodajesz glowki 10-12 gram ( razem z gumka bedzie 17-20 gr) i woblery do 10 cm. Ja sie jeszcze z taka wedka nie spotkalem szczegolnie gdy oprocz okoni ma obsluzyc okazjonalne sandacze i szczupaki. Dochodzi jeszcze jej lekkosc.
Najblizszy bedzie chyba Batson XST 2.60 do 21 gram lub CD Blue Rapid BLRBR299M ale dalej bedzie to tylko kompromis tak samo jak kazdy inny blank chyba ze pojawily sie technologie o jakich kiedys pisal @Pitt w watku o wymarzonej jerkowce.
Nie wiem tylko czy w Rodmas sie ze mna zgodza
Pozdrawiam,
Bujo
#23 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2008 - 18:27
#24 ONLINE
Napisano 25 listopad 2008 - 18:32
A w jakich wodach łowisz?
#25 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2008 - 18:43
#26 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2008 - 21:52
Rodmas się zgadza Duzo miesza także akcja fast . Ja raczej wolę do czegoś takiego med fast , lub fast ale w seriach steel head. Ale z drugiej strony w nowym projekcie Loomis Outdoors -Bob przygotowuj dla mnie parę ciekawych hotshotów
Pozdrawiam
Łukasz
#27 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2008 - 21:54
#28 OFFLINE
Napisano 28 listopad 2008 - 06:29
#29 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2010 - 12:49
Tak jak w tytule, szukam długiego kijka ok 3,00 m który będzie obslugiwał zarówno przynęty kleniowo-jaziowe (bromby, obrotówki 0, 1,, woblerki 3-3,5 cm) jak i typowe woblery boleniowe o gramaturze 10-12 gr.
Krótko mówiąć, chce stworzyć kij kleniowo-jaziowy, którym będzie można również na lekko łowic bolenie. Łowię na dolnej Wiśle, gdzie uciąg wody jest stosunkowo szybki.
Generalnie chciałbym w sezonie wiosenno-letnim zabierać nad rzekę, tylko jeden kij, dlatego szukam jakiegoś zdrowego kompromisu.
Przeczytałem na stronie głównej j.pl artykuły dotyczące blanków kleniowo-jaziowych i boleniowych.
Mam już swoje typy, ale liczę na sugestię ze strony bardziej doświadczonych kolegów.
Z pozdrowieniami
JakubS
#30 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2010 - 13:02
kleni, jazi oraz bolków na lekko (dla mnie lekko oznacza przynęty, które nie stawiają dużego oporu podczas szybkiego prowadzenia) jest Lamiglas xmg 1142 LL - ideł, jeżeli chodzi o łownie stosunkowo sporych ryb na małe przynęty.
#31 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2010 - 13:24
Do takiego łowienia, o jakim piszesz, używam Talona VI+ 100MLXF2; są tu oczywiście pewne ograniczenia, jeśli chodzi o ciężar przynęt boleniowych, ale to nieuniknione, jeśli potrzebny kompromis - a tym można komfortowo łowić zarówno jaziowymi gówienkami po 1,5 cm jak i mniejszymi boleniówkami w rodzaju Tarnusów. Kijek z łatwością wchodzi w środkowe ugięcie, dzięki czemu dobrze klei jazie i pozwala też polować na bolenie z cienką żyłką, która na sztywniejszym kiju mogłaby nie wytrzymać w momencie brania (aczkolwiek nie miałem na nim żadnego bolenia-kloca na żyłkę 0,18, żebym mógł powiedzieć, że zawsze sobie poradzi; z rybami rzędu 60, 65 cm - owszem).
W dalszej kolejności jest Avid 2,9 10 lb, ale ten jakby tępszy.
#32 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2010 - 13:29
Jest to Avid AVS90MLF2- Czyli kijek 2,75m do 5/8 uncji co daje nam jakieś 17,5g. Biorąc pod uwagę zapas mocy w tych kijach- spokojnie daje sobie radę z klexami, jak i bolkami w Odrzańskim nurcie. Dłuższa wersja tego kijka jest już bardziej spolegliwa i głębiej pracująca- nie wiem czy będzie Ci odpowiadał. Znowu Avid ten do 3/4 uncji(w 2,75m) dla mnie troszeczkę na klenie za sztywny, za to na bolki super....
Złoty środek? Dla mnie ten w tej długości jest wystarczający
Co do blanku 3m.....Może coś z Talona?
Pozdrawiam
Kamil
#33 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2010 - 13:45
Chub, korzystam z wyszukiwarki regularnie. Masz rację, te wątki się przewijają ale zazwyczaj przy opisywaniu jakiegoś konkretnego blanku. Moje zapytanie było bardziej ogólne, stąd postanowiłem założyć nowy wątek.W każym razie jeśli mod uzna, żeby to gdzieś przekleić, to nie widzę żadnego problemu.
Do rzeczy,
Zastanawiałem się właśnie nad Talonem. Długość jest dla mnie bardzo istotna, dlatego tego Lamiglasa 2,90 raczej nie biorę pod uwagę.Talon ma 3,05 i to mi pasuje.
Talon ma w swojej ofercie dwa blanki, które zwróciły moją szczególną uwagę. Pierwszy to 100MLXF2 ITM. Drugi to 100MLXF2 VI plus.
Chciałbym poznać Wasze zdanie, który z tych dwóch blanków, byłby lepszym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę w/w kryteria (tzn. wędka kleniowo-jaziowa, która miałaby posłużyc również, a może przede wszystkim, do lekkiego rapowania)?
Chub napisz coś więcej o tym VI+.
Pzdr
#34 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2010 - 13:57
Obydwa te gatunki staram się poławiać jednym kijkiem.
Jest to Avid AVS90MLF2- Czyli kijek 2,75m do 5/8 uncji co daje nam jakieś 17,5g. Biorąc pod uwagę zapas mocy w tych kijach- spokojnie daje sobie radę z klexami, jak i bolkami w Odrzańskim nurcie. Dłuższa wersja tego kijka jest już bardziej spolegliwa i głębiej pracująca- nie wiem czy będzie Ci odpowiadał. Znowu Avid ten do 3/4 uncji(w 2,75m) dla mnie troszeczkę na klenie za sztywny, za to na bolki super....
Złoty środek? Dla mnie ten w tej długości jest wystarczający
Co do blanku 3m.....Może coś z Talona?
Avidy to piękne kije, mam uncjowego, 2,60 m.
To mój uniwesrał na Wisłę ale raczej do cieższych gum. Łowie nim zarówno z brzegu jak i z łódki i naprawdę pieknie pracuje. Tym razem chciałbym jednak coś dłuższego i delikatniejszego, dlatego bardziej optowałbym za Talonem. Tylko nie wiem jakie są praktyczne różnice między ITM-em a VI+.
Pzdr
#35 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2010 - 14:12
zdaje się, że jak na standardy forum, zważywszy jeszcze na kontekst w postaci stygnącego świątecznego obiadu, to o Talonie już napisałem niemal epos...
Dodam jeszcze tylko, że pisząc o nim (Talon VI+ 100MLXF) scharakteryzowałem kij jaziowo-boleniowy. Na klenie szukam innych nieco wędek. Moja prywatna teoria jest taka, że wynika to z odmiennego sposobu żerowania: o ile aktywnie żerujące przy powierzchni - można traktować na równi z jaziami, klenie łowione głębiej, stojące na swoich stanowiskach, nie tyle atakują przynętę, co ją zwyczajnie zżerają. Dlatego, kiedy klenie są głównym celem - a dla mnie są najczęściej - wolę kij nieco sztywniejszy w części szczytowej, za to płynniej się uginający, żeby szybciej złapać kontakt z rybą w momencie brania.
#36 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2011 - 21:41
Obecnie zastanawiam się nad Batosnem XST1143, CD BLRBR2108ML. Oczekuje od blanku możliwie szybkiej akcji (fast/Xfast) przy jednocześnie głębszym ugięciu i czułości abym czuł prace mniejszych woblerków.
Nie miałem w rękach w/w Blue Rapida, czy owy spełni moje oczekiwania? Może ktoś ma jakiś inne propozycje?
#37 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2011 - 22:06
Jedno mogę powiedziec szybszy jest zdecydowanie BR jest bardziej szczytowy niż XST ale już pod niewielkim obciązeniem świetnie pracuje środkiem. Oba wybrane przez Ciebie blanki sa wysokomodułowe, lekkie i powinny sobie poradzic zarówno z małymi kleniowymi wobkami i cięższymi boleniówkami.
pozdrawiam tasiek
#38 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2011 - 10:32
#39 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2011 - 18:43
#40 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2011 - 20:57
@tasiek321
A jak się ma krótszy model do 18g który masz pod bolki? Chodzi mi głownie o prowadzenie przynęty w ekspresowym tempie.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kleń, blank, boleń
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Szukam długiego blanku pod letnie pstrągi na jigiNapisany przez kmiasko , 01 gru 2024 pstrąg, hot shot, jig, blank |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych