Wędzisko do mojego pierwszego zestawu castingowego wybrane i zamówione: Abu Svartzonker 2,59 m 40 - 140 g
Pozostał wybór multiplikatora oraz plecionki...
Przeczytałem kilka wątków, między innymi: "Poszukuję multiplikatora do ciężkiej roboty" Przynęty jakich będę używał z tym zestawem będą oscylowały wagowo ( guma z dociążeniem i uzbrojeniem ) od ok 40 do 130 - 140 g max. Zdecydowana większość to 60 do 120 g. Priorytetem będzie dla mnie zasięg rzutowy, komfort rzutowy oraz trwałość. Przez komfort rozumiem łatwość nauczenia się dalekich rzutów dosyć ciężkimi przynętami, jak najmniejszy odsetek odstrzałów oraz splątań w początkowym okresie nauki. Do komfortu zaliczam oczywiście wygodę prowadzenia przynęty oraz hol ryby - którą mam nadzieję uda się złowić
Zamierzałem się zamknąć w kwocie 1k zł - wiem, że raczej się nie wyrobię, trudno coś tam dołożę...
Tak jak napisałem jestem całkowicie zielony w kwestii castingu z tym, że raczej proszę mi nie proponować wędzisk ok 2 m raczej poniżej 2,40 nie będzie mi pasowało.
Zestaw ma być dobry do tego co od niego oczekuję:
a) Połów brodząc, rzadko z brzegu.
Długie rzuty.
c) Przynęty 95 % duża guma 15 - 22 cm z raczej małym obciążeniem max 8 - 10 g
d) Ryby głównie szczupak.
Po przewertowaniu znacznej części działu forum dotyczącej baitcastingu oraz sporej liczby stron w internecie aktualnie mam takie typy do wyboru:
1. Daiwa Tatula HD 200HL LTD; 6,3 : 1 nawój 71 cm; waga 230 g
2. Daiwa Tatula HD 200HSL; 7,3 : 1 nawój 82 cm; waga 230 g
3. Daiwa Lexa 300HSL ; 7,1 : 1 nawój 82 cm; waga 295 g
Który z nich polecacie do wybranego Svartzonkera oraz przynęt które będę głownie używał?
Oraz jaką moc/grubość plecionki zastosować do zestawu, zastanawiam się nad PowerPro 0,28 lub 0,32 mm?