Przede wszystkim potrzebne jest mi info o realnym cw tych dwóch, do 25 i 33g. Jeśli jak w St.Croix ta wartość oznacza nie górną granicę a optymalny ciężar wabika, to wezmę ten lżejszy. Jeśli to jest absolutna góra, to muszę wziąć ten cięższy. Napisałem do Fishing Artu i czekam na odpowiedź, ale wszelkie sugestie tych, którzy łowią na któryś z tych kijów (albo oba) bardzo mile widziane. Przelotki już wiem, że nie powinny być alconite, bo są za ciężkie.
Ja łowie od ponad roku na vegtera 8'6"-20lb.,ale robiłem i zabierałem na ryby też 15lb. w tej dł.Różnica miedzy nimi jest taka ze 15lb, ma troszkę subtelniejszy szczyt i jest też bardziej zbieżna.Ugięcie przeniesione bardziej w stronę szczytu.CW. realne dla 20lb. to od np. wirowki nr.4-ok.8g, lub gumy 3" na główce 7g. tak minimalnie,do gumy 3' na 30g. tak na spokojnie.ja swoim rzucam nawet gumami na 40-50g,ale spokojnie i delikatnie...Czucie rewelka,reakcja piekielnie szybka z progresywnym,pięknym ugięciem.ja swój traktuje jako uniwersał który zastępuje mi 2 kije 15 i 20lb.Lowię na niego głównie szczupaki i sandacze+bolki na ciężko (RH12),a w Holandii (gdzie aktualnie przebywam) również duże 35-45cm okonie i o dziwo jest bardzo mało spadów