Łowienie białorybu na spinning
#2601 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2017 - 02:28
- Filip. i majkelmajk lubią to
#2602 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2017 - 08:06
Ciekawostką jest fakt że wszystkie ryby zostały złowione na zestaw okoniowy, plecionka Momoi 0.074mm i stalka wolframowa o wytrzymałości do 2,5 kg.
Jak zwykle nie zastąpiony w takich sytuacjach KillerEgg. Brania bardzo zdecydowane wręcz "atomowe ".Tylko jedna spinka, co również cieszy.Varivas AreaDrive od 0,8 do 5 gr pięknie trzymał rybki do samego pontonu.
Wieczorem postanawiam zmienić kolor woblera na bardziej jasny ,co daje Mi bardzo fajną wzdręgę .
Zestawik który dzielnie walczył ,i co ważne skutecznie.
- ziuta, sadam14, jacekp29 i 9 innych osób lubią to
#2603 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2017 - 07:18
#2604 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2017 - 07:57
Może na tej gliniance ryby skarłowaciały i większe nie będą ? Spróbuj na innym łowisku w okolicy...
- Alexspin lubi to
#2605 OFFLINE
Napisano 01 sierpień 2017 - 08:39
Nie ma gotowej recepty na twój problem. Trzeba dobrze poznać wodę i upodobania ryb ,metodą prób i błędów. Jak Ja zaczynałem to wszyscy mówili że te ryby to tylko przy trzcinach, i tak łowiłem ,ryby wielkością przypominały te akwariowe.Obserwowałem wodę, dużo pływałem, nawet jak łowiłem inne ryby ,to ciągle zwracałem uwagę na to gdzie wzdręgi przebywają a co ważniejsze żerują. Tutaj też nie bez znaczenia jest pora roku ,wczesna jesień to dobry czas na to aby móc się zmierzyć z tymi większymi. To okres wzmożonej aktywności, ryby poprostu czują zbliżającą się zimę i starają się jak najlepiej do niej przygotować.Jestem zielony w łowieniu bialorybu na spinning, wzdręgi łowię regularnie ale nie mogę się dostać do większych sztuk wszystkie mają około 10cm. Ryby łowię na małej gliniance brodząc, nie wiem czy źle szukam ale nigdy nie widziałem wzdręgi większej niż 20cm i zastanawiam się czy to mozliwe? Czy większe ryby łowicie tylko na upatrzonego?
Pewnego rodzaju eliminacją brań maluszków, w moim przypadku, jest stosowanie woblerków ,które są na tyle "duże "żeby te mniejsze wzdręgi nie były w stanie na nie brać.
Trzeba uzbroić się w cierpliwość i próbować, a czy warto ,myślę że TAK.
Użytkownik MARIUSZ 69 edytował ten post 01 sierpień 2017 - 08:39
- Alexspin lubi to
#2606 OFFLINE
#2607 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2017 - 08:15
Taka ciekawostka. Biegałem sobie zakrzaczonym brzegiem wiślanym z kijaszkiem do 7g i mikrojigami, łowiłem klenie, jaziki i nieduże leszcze. W łowisko co jakis czas wpływały bolki robiąc niemałe zamieszanie. Trochę przypadkiem, podrzuciłem jednemu pod pysk I mocno się zdziwiłem, bez namysłu zaatakował. Zmieniłem przypon na 0,16. Miałem 6 kontaktów z rybkami ok 50 cm. Wyciągnąłem 3 szt 45, 50 I 57 cm - Wiem, ryby małe I pewnie większego niż 60 cm ciężko by było w ten sposób złowić, ale nie zawsze o okazy chodzi, Myślę, że żerowały na jakimś wylęgu, albo po prostu na owadach
b1.jpg 86 KB 26 Ilość pobrań b2.jpg 92,78 KB 26 Ilość pobrań
- sadam14, szymanek69, homax i 9 innych osób lubią to
#2608 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2017 - 13:17
Kiedyś na smużaka Stephanowa, celowo złowiłem takiego 62 i czy też 63cm. Podrzuciłem, jak przepływał.
#2609 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2017 - 13:19
#2610 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2017 - 20:07
Na jaki kolor jigow łowiłeś?
Pozdro
#2611 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2017 - 21:28
Hej. Kolory nie robiły im różnicy, jeden na ochotkę z czerwonym koralikiem, drugi na zajączka, brązka chyba też była skuteczna.
#2612 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2017 - 08:59
Cudowny jest ten złoty kolor wzdręg.
Ja mam wzdręgi w akwarium, które są pospolicie srebrne...
#2613 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2017 - 09:10
Bez przerabiania czy filtrów. Zrobione telefonem od tak na szybko
Złoto i czerwień są świetne! Choć nie wszystkie są tak mocno wybarwione. Trafiają się też lekko blade lub żółte z prawie brązowymi płetwami.
Więcej fotek z moim temacie
- xyzzvpc, zelo i Alexspin lubią to
#2614 OFFLINE
#2615 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2017 - 19:18
Byłem nad leśnym bajorkiem (bez wędki) i zobaczyłem przy powierzchni jakieś ryby, 40-50 cm, wyglądające raczej jak amury niż klenie.
Nie miałem aparatu, więc zdjęcia z telefonu - z-zumowane i z-cropowane należ traktować wybitnie poglądowo
Nie wiem, czy ktoś złowił amura na spinning, ale w taki dzień jak dzisiaj i przy powierzchni zapewne i tak nie żerowały tylko szukały tlenu.
Załączone pliki
- Henri i Alexspin lubią to
#2616 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2017 - 23:01
Tak, to amury.
Tak, gdybyś zapodał lekkiego puchatego pierzaka, raczej by zassał.
#2617 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2017 - 23:22
Taki amurek na muchowce daje popalic jak spory sum, do tego wyciagniecie sztuki okolo 50-60cm jest trudne. Na kilka prob podejscia wyciagnalem moze z 3szt te mniejsze bo wieksze zrywaly przypon z 0.18mm. Ale niestety od 2lat juz nie widuje stad amurow na jeziorze ale popoulacja sporych karasi rosnie jak na drozdzach.
Jak odkopie zdjecia to napewno wrzuce...
Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
Użytkownik mathew.stepnicki edytował ten post 05 sierpień 2017 - 23:24
#2618 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2017 - 23:26
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#2619 OFFLINE
Napisano 05 sierpień 2017 - 23:46
Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
- KrzyObr lubi to
#2620 OFFLINE
Napisano 06 sierpień 2017 - 06:30
Tak, to amury.
Tak, gdybyś zapodał lekkiego puchatego pierzaka, raczej by zassał.
Zwłaszcza jeśli puchowiec będzie w kolorach zieleni i jasnego brązu.
Z Wikipedii: "Młode osobniki żywią się zooplanktonem. Przy długości 6–10 cm zaczyna się odżywiać głównie roślinnością wodną. W tym czasie jego przewód pokarmowy wydłuża się do około 2–2,5 długości ciała. Żeruje w wodzie o temperaturze od około 12°C.
Udokumentowano odżywianie się przez amura co najmniej kilkudziesięcioma gatunkami makrofitów z wszystkich ich grup, łącznie z makroglonami jak gałęzatka czy ramienica. Preferowane są rośliny młode i o mięsistej tkance, a rośliny o tkankach bardziej włóknistych i zlignifikowanych są zjadane rzadziej. Stąd w przypadku trzciny pospolitej preferowane są rośliny do 80 cm wysokości. Amur unika zjadania tkanek takich gatunków, jak szalej jadowity, okrężnica bagienna, włosienicznik rzeczny czy rdest ziemnowodny (forma lądowa). Preferencje pokarmowe zależą od wieku i stanu fizjologicznego ryb, zagęszczenia ich populacji czy czynników środowiskowych wody, jak jej nasycenie tlenem i temperatura. Z wiekiem maleje preferencja glonów na rzecz rzęs i rdestnic. Starsze ryby także chętniej jedzą tkanki włókniste[5]."
Użytkownik Alexspin edytował ten post 06 sierpień 2017 - 06:30
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych