Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowienie białorybu na spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4146 odpowiedzi w tym temacie

#3421 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 19 lipiec 2020 - 20:59

A to nie wzdręga?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Według mnie, zdecydowanie płoć.

#3422 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 19 lipiec 2020 - 21:11

Zdecydowanie wzdręga, po układzie płetw, reszta mało widoczna.

#3423 OFFLINE   adamos

adamos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 19 lipiec 2020 - 21:32

Była bardziej srebrna od pozostałych, dlatego przyjąłem za pewnik że to płoć ale nie będę się sprzeczał

#3424 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 19 lipiec 2020 - 23:20

Zdecydowanie wzdręga, po układzie płetw, reszta mało widoczna.

Spójrz na post #3402 i #3413, tam masz 100% wzdręgi. Następnie porównaj sobie ryby z tamtych postów z płocią  #3419, o której napisałeś, że jest wzdręgą ;)

#3425 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 20 lipiec 2020 - 06:00

Spójrz na post #3402 i #3413, tam masz 100% wzdręgi. Następnie porównaj sobie ryby z tamtych postów z płocią #3419, o której napisałeś, że jest wzdręgą ;)

Plan powinna mieć płetwę grzbiet ową nad brzusznymi a tu jest zdecydowanie przesunięta do tyłu jak u wzdręgi. emoji6]

Użytkownik jacekp29 edytował ten post 20 lipiec 2020 - 06:04

• Night_Walker lubi to

#3426 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 20 lipiec 2020 - 12:58

Plan powinna mieć płetwę grzbiet ową nad brzusznymi a tu jest zdecydowanie przesunięta do tyłu jak u wzdręgi. emoji6]

post #3311 dolne lewe zdjęcie. Wrzuciłem jakiś czas temu zdjęcie płoci. Spójrz na nie i napisz co to za ryba według Ciebie. Płetwa grzbietowa odchylona do tyłu "jak u wzdręgi"

#3427 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 20 lipiec 2020 - 13:27

Ten sam ciurek co ostatnio. Była horda okonków "palczaków" ;), pojedyncze płotki, wzdręgi, kilka uklejek i oczywiście sporo krąpi. Poniżej wrzucam zdjęcie największego z tej płytkiej rzeczki.

Załączony plik  20200712_194243-min.jpg   82,25 KB   28 Ilość pobrań

Ku mojemu zdziwieniu, kilka/kilkanaście metrów od mety z krąpiami, również w nieco głębszej rynnie (woda może po pas) zameldowały się dwie złote rybki. Od lat tu łowię, ale nigdy wcześniej nie złowiłem tu lina ;).

Załączony plik  20200713_203035-min.jpg   84,24 KB   28 Ilość pobrań Załączony plik  20200713_203105-min.jpg   80,32 KB   27 Ilość pobrań

#3428 OFFLINE   mackowiak

mackowiak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Maciek

Napisano 20 lipiec 2020 - 13:37

Cudności. Taki oliwkowy dłoniaczek już fajnie XULka wygina. Bardzo przyjemne, waleczne i piękne rybki.

• kamyk9 lubi to

#3429 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 20 lipiec 2020 - 13:41

W porównaniu nawet z tymi największymi krąpiami, różnica była, kilka razy hamulec się odezwał. Brzeg tam jest stromy i musiałem ręką je podebrać, co w przypadku lina nie jest łatwe ;). Co do kolorów, to lin jest jedną z najładniejszych ryb, a chyba najładniejszą wśród białorybu.

• Ostry, Byniek i mackowiak lubią to

#3430 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 11:27

Wczoraj poszedłem w górę rzeczki, aż do ujścia z jeziora. Brań miałem mnóstwo, kilkadziesiąt ryb złowiłem i wypuściłem oczywiście. Obrzucałem też okolice trzcin jeziora, z którego wypływa rzeczka i połowiłem sporo wzdręg. 90% to były maluchy, ale trafiłem też 2-3 sztuki fajne. Nie wiem ile miała największa z nich, bo nie mierzyłem, ale fajnie powalczyła i załapała się na zdjęcie ;).

Załączony plik  20200720_190903-min.jpg   100,03 KB   30 Ilość pobrań

#3431 ONLINE   Niusio99

Niusio99

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki
  • Imię:Dominik
  • Nazwisko:Kiełbasa

Napisano 10 sierpień 2020 - 07:31

Panowie chciałbym zacząć przygodę z łowieniem białorybu na spinning i zastanawiam się nad wyborem linki. Co wybrać żyłkę, plecionkę czy może nanofil? I stosować do tego przypominam z fluo?

#3432 OFFLINE   mackowiak

mackowiak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 sierpień 2020 - 07:45

Panowie chciałbym zacząć przygodę z łowieniem białorybu na spinning i zastanawiam się nad wyborem linki. Co wybrać żyłkę, plecionkę czy może nanofil? I stosować do tego przypominam z fluo?

Nanofil w interesujących nas średnicach jest nie do zdobycia, a 0.10mm nie leci tak jak pletka 0.03.
U mnie sprawdza się półmetrowy przypon z fluorocarbonu 0.12mm i zamiennie konger streeto ultratiny 0.03mm oraz varivas light game PE 0.2
Ostatnio widziałem nad wodą plecionkę (moja woda mieści się niecały kilometr od siedziby Mikado) Mikado 0.035mm i też mi się spodobała, a koszt około 60zł.

#3433 ONLINE   Niusio99

Niusio99

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki
  • Imię:Dominik
  • Nazwisko:Kiełbasa

Napisano 10 sierpień 2020 - 07:49

Nanofil w interesujących nas średnicach jest nie do zdobycia, a 0.10mm nie leci tak jak pletka 0.03.
U mnie sprawdza się półmetrowy przypon z fluorocarbonu 0.12mm i zamiennie konger streeto ultratiny 0.03mm oraz varivas light game PE 0.2
Ostatnio widziałem nad wodą plecionkę (moja woda mieści się niecały kilometr od siedziby Mikado) Mikado 0.035mm i też mi się spodobała, a koszt około 60zł.

Właśnie myślałem nad tą plecionką mikado. Niestety widziałem nanofil tylko po 50m w małych średnicach. Więc wybór pada na plecionkę. :)

#3434 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 10 sierpień 2020 - 07:59

Mi najbardziej pasuje Varivas Fluoro Mebaru Gate 2,5 lb, ale niestety jest problem z dostępnością.

#3435 OFFLINE   mackowiak

mackowiak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 sierpień 2020 - 08:04

Powinna być ok. Porównywałem do mojej od kongera, którą lubię i mikado miała bardziej okrągły przekrój. Rzucało się porównywalnie (różne kije i kołowrotki, więc u mnie leciało dalej, bo miałem zestaw do max 2g). Pamiętać należy tylko, że przypon 50cm to rozsądne minimum. Dłuższy jest znowu kłopotliwy przy wędkach typowo pod białoryb, bo one z reguły nie mają 2 metrów. 
Jestem z Twojego powiatu, to możemy się kiedyś umówić nad wodą- ja w zasadzie tylko tak łowię z braku czasu, a XUL pozwala na kontakt z rybą praktycznie na każdej wyprawie. Gorzej z emocjami -> czasami czepia się tylko drobiazg niezdolny do wygięcia nawet kija do 2g :)

• Niusio99 lubi to

#3436 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 10 sierpień 2020 - 08:16

Gdzieś na Forum były raczej negatywne opinie o MIKADO Dreamline.

#3437 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1980 postów

Napisano 10 sierpień 2020 - 11:01

Nabyłem z ciekawości Fireline Crystal 1lb. Na tę chwile mój nr1 na okonie, Coś jak nanofil, chyba sztywniejsza, nie jestem pewien bo dawno nanofila nie miałem w rękach. Jeden kolega  na forum takie sprzedawał i pewnie jeszcze coś tam ma.

No i wbrew opisowi to moc ma sporą.

Myślę, że warto spróbować zwłaszcza że cena zupełnie śmieszna.

• rav_id i mackowiak lubią to

#3438 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 10 sierpień 2020 - 12:12

Zawiodłem się kiedyś na Berkley Spiderwire i na obecną chwilę nikt mnie nie przekona do plecionek tej firmy.

#3439 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 10 sierpień 2020 - 12:24

Nabyłem z ciekawości Fireline Crystal 1lb. Na tę chwile mój nr1 na okonie, Coś jak nanofil, chyba sztywniejsza, nie jestem pewien bo dawno nanofila nie miałem w rękach. Jeden kolega  na forum takie sprzedawał i pewnie jeszcze coś tam ma.

No i wbrew opisowi to moc ma sporą.

Myślę, że warto spróbować zwłaszcza że cena zupełnie śmieszna.

Zgadzam się z powyższym. Używam 1 lb do ultralight, używałem też wersję 2 lb. Za nieduże pieniądze naprawdę fajna linka. Jedyny minus - dość szybko mi się strzępi (może wina przelotek w mocno budżetowym kijku?) choć nie zauważyłem przy tym spadku wytrzymałości. 

#3440 OFFLINE   mackowiak

mackowiak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 sierpień 2020 - 12:25

Zgadzam się z powyższym. Używam 1 lb do ultralight, używałem też wersję 2 lb. Za nieduże pieniądze naprawdę fajna linka. Jedyny minus - dość szybko mi się strzępi (może wina przelotek w mocno budżetowym kijku?) choć nie zauważyłem przy tym spadku wytrzymałości. 

Jaką to ma grubość? 

Jeśli w okolicach varivasa 0.02 to chętnie nabędę.

• Acho lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych