Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Łowienie białorybu na spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4191 odpowiedzi w tym temacie

#4081 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1209 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 15 maj 2024 - 06:23

Wczoraj byłem chwilę nad jeziorem porzucać spinningiem i widziałem z bliskiej odległości, jak wzdręga pięknie zebrała robaka z powierzchni, jakiegoś nieszczęśnika, który wpadł do wody i zamoczył skrzydła nie mogąc przez to odlecieć. Zachowała się jak rekin ;), podpłynęła najpierw sprawdzić, okrążyła delikwenta i musnęła pyskiem, po czym zanurkowała. Po 2-3 sekundach powrót i już się z nim nie bawiła, tylko zassała pod wodę.

• Radek_Z i Alexspin lubią to

#4082 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 15 maj 2024 - 09:20

No.. Nocną tak łowisz!. Napisz coś więcej plisss..   B)

#4083 OFFLINE   adamos

adamos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 postów
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 15 maj 2024 - 11:44

Łowię, wtedy gdy żerują a ostatnio mają apetyt wieczorową porą, po zachodzie słońca. Wygląda na to, że żyją w symbiozie z nietoperzami. Jeden z nich zaplątał mi się w żyłkę zacząłem go ściągać bo myślałem, że to liść. Przeżycia nie zapomniane. Może spowodowane jest tym, że wiatr się uspokaja i owady mogą spokojnie sobie latać nad wodą a może i nie. Zanim słońce zaszło kilka z nich walczyło z wodą i nie było zainteresowania ze strony ryb.
Łowisko jest mocno zarośnięte przez glony, co powoduje, że ryby są trudno dostępne dla grunciarzy, co powoduje, że populacja wzdręg jest na dobrym poziomie.
  • kostom63 i homax lubią to

#4084 OFFLINE   zmorces

zmorces

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 191 postów
  • LokalizacjaCiechanów
  • Imię:Paweł

Napisano 28 czerwiec 2024 - 13:47

Robaczki od trabucco z główką wolframową 0,46g robią robotę :)

Kijek Crazy Fish nano zero do 1,5g
Vanford C2000S
Plecionka YGK PE 0.3

Załączone pliki

• maqu77, Alexspin i Sebulba lubią to

#4085 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1041 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 29 czerwiec 2024 - 19:46

Czy mi się zdaje że to amurowaty....?

#4086 OFFLINE   zmorces

zmorces

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 191 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 29 czerwiec 2024 - 21:16

Tak, to amurek

#4087 OFFLINE   adamos

adamos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 postów
  • Lokalizacjaśląsk

Napisano 08 lipiec 2024 - 21:01

Wprawdzie wymiaru forumowego nie ma, to jednak wrzucę nocą, gdy moderator śpi. Może do rana nie zniknie, a co mi tam 😄 taka ciekawostka.Załączony plik  IMG_20240708_175810_copy_2604x3468.jpg   51,51 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20240708_175800_copy_2604x3468.jpg   52,64 KB   23 Ilość pobrań
  • Krzysiek Rogalski i Alexspin lubią to

#4088 OFFLINE   pablo23004

pablo23004

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDębica / Mielec

Napisano 09 sierpień 2024 - 09:39

Czy ktos z Was uzywa spina Select Sprint pod bialoryb?
Fajna cena jest tych patykow. Ciekawe jak wypadaja vs np. Blue Bird.
Prosze o "dwa slowa" jesli ktos mial stycznosc z tymi Selectami.

Wysłane z Nokia 3310

#4089 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 12 sierpień 2024 - 06:26

Poczekaj, zaraz Mikado wypuści nowość do dziobania bialorybu w dobrych pieniądzach :)
  • pablo23004 lubi to

#4090 OFFLINE   pablo23004

pablo23004

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDębica / Mielec

Napisano 12 sierpień 2024 - 11:05

Poczekaj, zaraz Mikado wypuści nowość do dziobania bialorybu w dobrych pieniądzach :)

Jak nazywa sie model i czy jest w katalogu na 24r. ?

Wysłane z Nokia 3310

#4091 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 12 sierpień 2024 - 12:21

Mikado M-CRAFT SNOWFLAKE 185 cw. 0,3-1.5

Co do katalogów nie wiem, bo nie przeglądam, ale ptaszki ćwierkają, że we wrześniu pojawi się w sklepach :)
  • pablo23004 lubi to

#4092 OFFLINE   Ide52

Ide52

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • Lokalizacjaobok Warty

Napisano 12 sierpień 2024 - 12:22

Co do katalogów nie wiem, bo nie przeglądam, ale ptaszki ćwierkają, że we wrześniu pojawi się w sklepach :)

#4093 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów
  • Imię:Patryk

Napisano 14 sierpień 2024 - 11:39

Jak nazywa sie model i czy jest w katalogu na 24r. ?

Wysłane z Nokia 3310

W katalogu tego wędziska nie ma. Cena wyjściowa (podobno) ma oscylować w granicy 230 zł. Na fb są już fotki tego patyka.

Załączony plik  1234.png   130,89 KB   22 Ilość pobrań

#4094 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1115 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 15 sierpień 2024 - 11:37

Już się pojawił. :) W końcu mamy prawie wrzesień.https://allegro.pl/o...jka-16271796143

#4095 OFFLINE   schindler

schindler

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomasz

Napisano 15 sierpień 2024 - 12:01

Czyli w skrócie MFINE Z aliexpress pod brandem Mikado
  • Przemek_M lubi to

#4096 OFFLINE   Przemek_M

Przemek_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 15 sierpień 2024 - 12:28

Spece z Mikado zaprzeczą..

Użytkownik Przemek_M edytował ten post 15 sierpień 2024 - 12:43

• venom_666 lubi to

#4097 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów

Napisano 16 sierpień 2024 - 21:21

Masz na myślisz Mifine Illusion Slash?

#4098 OFFLINE   schindler

schindler

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomasz

Napisano 16 sierpień 2024 - 21:49

Masz na myślisz Mifine Illusion Slash?

Dokładnie, tyłków MFine masz 3 wersję długości.

#4099 OFFLINE   WedkarzIncognito

WedkarzIncognito

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów

Napisano 17 sierpień 2024 - 08:22

Dokładnie, tyłków MFine masz 3 wersję długości.

No i właśnie zastanawia mnie analogicznie powiązanie tych dwóch wędzisk. O ile Mifine Nano Jig można śmiało nazwać chińskim BB Nano, tak w przypadku Illusion i M-Crafta dostrzegam więcej różnić niż podobieństw.

Mifine występują w innych długościach oraz innych ciężarach wyrzutowych.
Klon skss-a w Mifine ma nakrętkę uchwytu w górnej części. Mikado posiada nakrętkę w dolnej części.
Mifine jest uzbrojone w 8 przelotek. Mikado uzbrojone jest 9 przelotek.
Mifine uzbroili w SeaGuide/Fuji. Mikado uzbroili w... Mikado 😁

Podobieństwo dostrzegam w wykorzystanych matach 30T. Jednak czy są to dokładnie takie same blanki? Nie wiem, choć się domyślam. Na tyle o ile się orientuje w temacie, to Mifine nie jest producentem mat węglowych oraz blanków, więc nawet jeżeli blanki w Mifine i Mikado wyjechały z tej samej fabryki to nie nazwałbym tego Mifine pod brandem Mikado.

#4100 OFFLINE   Miszka1987

Miszka1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaWoda

Napisano 16 listopad 2024 - 20:24

Witam 
Panowie nie udzielam się za mocno ale widzę że sporo z Was łowi dużo białorybu więc i pojęcie o sprzęcie być powinno. 
Troszkę o moim łowieniu i czego szukam. 
Białoryb mnie średnio interesuje, wolę okonie z dna/toni łowić. 
Bawiłem się ze wzdręgami ale męczyło mnie takie łowienie.. 
Co do okoni i okazjonalnie białorybu - łowiłem Blue Birdem 0.2-1.5g, kij był fajny ryby praktycznie same się zacinały i nie było dużo spinek, jednakże mało co było czuć na kiju.
Z czasem zauważyłem że większe okonki na moim zbiorniku zaporowym stoją dalej od brzegu, głównie używam czeburaszek (polecam ze sklepu okoniowy na allegro) max 2g plus keitechy 2" albo przynęty od Dominika Woldańskiego (kosiarze 5.5cm/3.5cm).
Wertowałem neta i wybór padł na Shimano Soare XR 2.29m/0.6-6g Tubular. 
Kierowałem się doświadczeniem z feederowania - czym dłuższy i sztywniejszy kij plus odpowiednio dobrana gramatura do danego kija który go "ładuje" = zasięg.
Jakie było moje zdziwienie że na tym kiju czuć totalnie wszystko, no ale niestety pojawiły się spinki ze względu na sztywność tego kija.
Jednakże zasięg, czułość i radocha wzrosła i to niesamowicie.
Zrozumiałem że to kij na po prostu większe rybki.
Oczywiście używam plecionki (Daiwa Prorex Finesse PE 0.25). 
Zasięg rzutu zdecydowanie się poprawił no i trafiać zaczęły się szczupaczki, okonki po 30+. 
Było ok, jednakże Shimano wypuściło Soare Limited która tak mi wpadła w oko że nie dawała spać :P
Po dwóch tygodniach GLS'em z NIEMIEC (!) dojechała.. na szczęście z kijem wszystko ok.
Wybrałem taką samą długość bo 2.29m z C.W. 0.5-5g, jest to Solid Tip czyli wklejanka.
Na kijka łowię kilka dni ale na jednej rzeczce przełowiłem grubo ponad 200 okoni i zauważyłem że mimo iż jest to wklejka to sam kij wydaje się być jeszcze szybszy od Soare XR gdzie myślałem że to będzie raczej nie realne w tak smukłym i delikatnie wyglądającym kiju który jest wklejką.
Dochodząc do tego o czym chcę powiedzieć od początku, pojawiły się spinki i chce je wyeliminować, myślę iż lekarstwem na to będzie następny kij. 
Tyle tylko że chciałbym żeby ten kij miał podobne przenoszenie informacji co wyżej wspomniane Soarki, super jest czuć ten 'pstryk'.
Podsumowując - fajnie by było mieć coś długości blue birda ~1.8m i jego głębsze ugięcie jednakże z kwestią szybkiego gaśnięcia blanku po zarzucie.
Fajnie jakby kij miał chociażby kawałek dolnika żeby móc wsadzać go sobie między nogi a nie jak w blue birdzie nie było go jak 'złapać' podczas wymiany przynęty, wypinania ryby itd.
Czy to wklejka czy tubular nie ma znaczenia, ważne żeby było wszystko dobrze czuć w dłoni :)
Co do samego c.w. i samych przynęt to mowa tu o rybkach max 20cm, głównie są takie jak mały palec ~8cm.
Tak, chce się z nimi bawić głównie zimą.
Przynęty to jakieś maluszki typu tanta 2cm, imitacje robactwa czy ochotek na jigach około 0.5g i czeburaszkach do 1g/1.5g.
Dość mocno przyglądałem się kijkowi Favorite Black Swan do 1g lub do 2g jednakże nie wiem jak z tym 'czuciem' w tym kiju i nie wiem czy tego dolnika w końcu nie zgubie. 
Nie chce kija z pracowni, przerabiałem już te tematy i wolę coś z seryjnej produkcji.
Następną pozycją jaką znalazłem to Daiwa Presso Air AGS 510XUL (tu znów nie dali uchwytu na hak żeby 50g nie przekroczyć) jednakże widziałem filmik z opisem i łowieniem na kanale ifish na YT (polecam) no i coś w ten deseń by mi kijek pasował. 
Spojrzałem również na Azura X-Game X-Nano TZ 1.73m/0.1-1g jednakże dolnik jak w Blue Birdzie no i ta przelotka startowa mi się nie podoba tak ogólnie :)
Wszelakiej maści Mikado/Jaxon/Robinson/Konger - z automatu odpadają. 
Ogólnie cena nie gra roli, ważne żeby działało jak należy :) 
Ktoś miałby coś godnego polecenia na takie wymagania ? 
Sorki że się rozpisałem ale coś trzeba robić w te długie wieczory :P 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych