Łowienie białorybu na spinning
#4101 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2024 - 20:56
- cinek1979 lubi to
#4102 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2024 - 21:26
Black Swan będzie dobrym wyborem. Mam i łowię nim okonki, jak to mój kolega mawia, breloczki. Czucie jest na wysokim poziomie. Kolejny kij godny polecenia do takiego łowienia to Crazy Fish Nano Zero. Mam wersję SE. I ten kij mam już dobrze wytestowany. Łowiłem nim zarówno okonki jak i jazie 40+ na różne imitacje robactwa na główkach wolframowych 3-4 mm. Tu nawet przy sporym balonie czucie było ok. Zazwyczaj zamiast plecionki miałem ester. Szybciej to tonie i przy zimowo wiosennych wietrznych warunkach sprawdza się całkiem ok.
Od kilku tygodni black swan chodzi mi po głowie , ten do 4 gram . Okoniowanie to niejst mój chleb powszedni i nie będe ukrywał ,że 1500 z kawałkiem to spory wydatek dlatego czytam każdą opinię i będę wdzięczny jak napiszesz kilka słów o nim
#4103 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2024 - 23:56
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#4104 OFFLINE
#4105 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 08:09
Wujek Google 5 sekund:
https://tanispinning...bedz-wyladowal/
... widziałem, oglądałem, ale nigdy nie podejmuje decyzji po jednej recenzji czy opini😀😀
#4106 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 08:41
Witam
Panowie nie udzielam się za mocno ale widzę że sporo z Was łowi dużo białorybu więc i pojęcie o sprzęcie być powinno.
Troszkę o moim łowieniu i czego szukam.
Białoryb mnie średnio interesuje, wolę okonie z dna/toni łowić.
Bawiłem się ze wzdręgami ale męczyło mnie takie łowienie..
Co do okoni i okazjonalnie białorybu - łowiłem Blue Birdem 0.2-1.5g, kij był fajny ryby praktycznie same się zacinały i nie było dużo spinek, jednakże mało co było czuć na kiju.
Z czasem zauważyłem że większe okonki na moim zbiorniku zaporowym stoją dalej od brzegu, głównie używam czeburaszek (polecam ze sklepu okoniowy na allegro) max 2g plus keitechy 2" albo przynęty od Dominika Woldańskiego (kosiarze 5.5cm/3.5cm).
Wertowałem neta i wybór padł na Shimano Soare XR 2.29m/0.6-6g Tubular.
Kierowałem się doświadczeniem z feederowania - czym dłuższy i sztywniejszy kij plus odpowiednio dobrana gramatura do danego kija który go "ładuje" = zasięg.
Jakie było moje zdziwienie że na tym kiju czuć totalnie wszystko, no ale niestety pojawiły się spinki ze względu na sztywność tego kija.
Jednakże zasięg, czułość i radocha wzrosła i to niesamowicie.
Zrozumiałem że to kij na po prostu większe rybki.
Oczywiście używam plecionki (Daiwa Prorex Finesse PE 0.25).
Zasięg rzutu zdecydowanie się poprawił no i trafiać zaczęły się szczupaczki, okonki po 30+.
Było ok, jednakże Shimano wypuściło Soare Limited która tak mi wpadła w oko że nie dawała spać
Po dwóch tygodniach GLS'em z NIEMIEC (!) dojechała.. na szczęście z kijem wszystko ok.
Wybrałem taką samą długość bo 2.29m z C.W. 0.5-5g, jest to Solid Tip czyli wklejanka.
Na kijka łowię kilka dni ale na jednej rzeczce przełowiłem grubo ponad 200 okoni i zauważyłem że mimo iż jest to wklejka to sam kij wydaje się być jeszcze szybszy od Soare XR gdzie myślałem że to będzie raczej nie realne w tak smukłym i delikatnie wyglądającym kiju który jest wklejką.
Dochodząc do tego o czym chcę powiedzieć od początku, pojawiły się spinki i chce je wyeliminować, myślę iż lekarstwem na to będzie następny kij.
Tyle tylko że chciałbym żeby ten kij miał podobne przenoszenie informacji co wyżej wspomniane Soarki, super jest czuć ten 'pstryk'.
Podsumowując - fajnie by było mieć coś długości blue birda ~1.8m i jego głębsze ugięcie jednakże z kwestią szybkiego gaśnięcia blanku po zarzucie.
Fajnie jakby kij miał chociażby kawałek dolnika żeby móc wsadzać go sobie między nogi a nie jak w blue birdzie nie było go jak 'złapać' podczas wymiany przynęty, wypinania ryby itd.
Czy to wklejka czy tubular nie ma znaczenia, ważne żeby było wszystko dobrze czuć w dłoni
Co do samego c.w. i samych przynęt to mowa tu o rybkach max 20cm, głównie są takie jak mały palec ~8cm.
Tak, chce się z nimi bawić głównie zimą.
Przynęty to jakieś maluszki typu tanta 2cm, imitacje robactwa czy ochotek na jigach około 0.5g i czeburaszkach do 1g/1.5g.
Dość mocno przyglądałem się kijkowi Favorite Black Swan do 1g lub do 2g jednakże nie wiem jak z tym 'czuciem' w tym kiju i nie wiem czy tego dolnika w końcu nie zgubie.
Nie chce kija z pracowni, przerabiałem już te tematy i wolę coś z seryjnej produkcji.
Następną pozycją jaką znalazłem to Daiwa Presso Air AGS 510XUL (tu znów nie dali uchwytu na hak żeby 50g nie przekroczyć) jednakże widziałem filmik z opisem i łowieniem na kanale ifish na YT (polecam) no i coś w ten deseń by mi kijek pasował.
Spojrzałem również na Azura X-Game X-Nano TZ 1.73m/0.1-1g jednakże dolnik jak w Blue Birdzie no i ta przelotka startowa mi się nie podoba tak ogólnie
Wszelakiej maści Mikado/Jaxon/Robinson/Konger - z automatu odpadają.
Ogólnie cena nie gra roli, ważne żeby działało jak należy
Ktoś miałby coś godnego polecenia na takie wymagania ?
Sorki że się rozpisałem ale coś trzeba robić w te długie wieczory
Popatrz na Graphiteleadera/Olympic. Jeśli budżet nie ma znaczenia to Finezza Prototype z tego roku / Corto (w 3 klasach cenowych, Prototype/corto/UX). A jeśli chcesz zaszlaeć to poszukaj Super FInezzy.
#4107 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 10:50
... widziałem, oglądałem, ale nigdy nie podejmuje decyzji po jednej recenzji czy opini😀😀
W takim przypadku nie pozostaje Ci nic innego jak zakupić i wyrobić sobie własną, zgodną ze swoimi własnymi preferencjami oraz doświadczeniem
- cinek1979 lubi to
#4108 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 18:13
Nie miałem w ręku kija do 4 gram.Od kilku tygodni black swan chodzi mi po głowie , ten do 4 gram . Okoniowanie to niejst mój chleb powszedni i nie będe ukrywał ,że 1500 z kawałkiem to spory wydatek dlatego czytam każdą opinię i będę wdzięczny jak napiszesz kilka słów o nim
Podejrzewam, że będzie już zdecydowanie sztywniejszy od wersji do 2 gram którą łowię. Więc nie chcę wprowadzić w błąd. Wędka o cw do 2 g jest szybka na tyle, na ile szybki może być taki kij. Pod rybą pracuje po sam uchwyt. Zgadzam się z jedną z powyższych opinii, że BB nano nie ma startu.
- cinek1979 lubi to
#4109 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 18:40
Z tą szybkością kijów o CW do 2g może być różnie w zależności od modelu a w zasadzie od przeznaczenia kija.
Aji może byż bardzo szybki z delikatnym końcem, Mebaru wolniejszy od Aji bo dolnik słabszy a Trout już całkiem wolny, wręcz lejący się.
Tak zgrubsza co do zasady a nie konkretnych wędek.
- cinek1979 lubi to
#4110 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 19:29
Black Swan to Favorit, nie kij z Japonii i nie sądzę by był projektowany do Aji czy Mebaru. To kij do lekkiego dłubania na wodach o naszej charakterystyce i o takich kijach się wypowiadałem.Z tą szybkością kijów o CW do 2g może być różnie w zależności od modelu a w zasadzie od przeznaczenia kija.
Aji może byż bardzo szybki z delikatnym końcem, Mebaru wolniejszy od Aji bo dolnik słabszy a Trout już całkiem wolny, wręcz lejący się.
Tak zgrubsza co do zasady a nie konkretnych wędek.
- cinek1979 lubi to
#4111 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 20:25
„Favorite Black Swan na naszym rynku to jakieś 1560 złotych. Cenowo lokuje to tę wędkę obok japońskich kijów JDM ze średniej półki cenowej. Design tej wędki, nawiązujący ewidentnie do tych wędek i zbliżony charakter pracy całości również nie są przypadkowe.”
- strary lubi to
#4112 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 20:40
Jest jedno wcale nie malutkie ale ... Napisałbym nawet, że to ALE jest wyjątkowo subiektywne i dlatego to co pasuje mi niekoniecznie musi pasować komuś innego. Ja wiem, że prawie każdy chciałby kupić tylko raz i zapomnieć o sprawie ... Niestety tak się nie da. A wybór między favorite i japońskim kijem ... Cóż, ten również może być subiektywny
#4113 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2024 - 21:14
Ktoś miałby coś godnego polecenia na takie wymagania ?
Sorki że się rozpisałem ale coś trzeba robić w te długie wieczory
https://jerkbait.pl/...i/#entry3242136
zerknij tutaj, może coś akurat pasuje
- Miszka1987 lubi to
#4114 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2024 - 17:11
Szykuję się na przyszły sezon aby wzdręgi, okonki, płotki i inna drobnicę spróbować złowić na spinning. Wakacje, kilka rzutów pod trzcinkę ewentualnie okoliczne oczka wodne - czasem dość zarośnięte.
Temat przeczytałem pobieżnie, ostatnie 10 stron dokładniej.
Sprzęt budżetowy zakupiony:
1. SG 2 Micro 0-2 g za 134 zł
2. Kołowrotek Zephyr 210 g za 100 zł
Na początek będzie żyłka 0,10 -0,12 mm
Jako że jestem ślepy upieram się przy agrafkach, łącznikach. Nie wyobrażam sobie wiązania tej żyłki do przynęty nad wodą.
Gdzie kupię te najmniejsze ?
Teraz przynęty. Tylko gotowce bo brak czasu na wszelką dłubaninę.
Na początek będa robale z Ali, ochotka Barkley i coś z Fischaser.pl.
Problemem są główki , gdzie kupię gotowe haki w rozmiarach powiedzmy 10-16 o długich trzonkach z główką wolframową 0,4 - 1,5 g ?
Coś jeszcze potrzebuję aby zacząć ?
#4115 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2024 - 17:23
na fb bartek fordyma najlepsze agrafki robi
- godski lubi to
#4116 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2024 - 18:06
na fb bartek fordyma najlepsze agrafki robi
Dzięki , czyli problem agrafek rozwiązany. Rozumiem że do przynęt 0,5- 2 g najmniejsze brać ?
#4117 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2024 - 18:54
Jest jedno wcale nie malutkie ale ... Napisałbym nawet, że to ALE jest wyjątkowo subiektywne i dlatego to co pasuje mi niekoniecznie musi pasować komuś innego. Ja wiem, że prawie każdy chciałby kupić tylko raz i zapomnieć o sprawie ... Niestety tak się nie da. A wybór między favorite i japońskim kijem ... Cóż, ten również może być subiektywny
Nie miałem BLackSwana w ręku ale organoleptycznie wygląda jak corto, opisane jest jak corto, posiada wersję HS solid tipa jak corto. MA jednostopkowe przelotki jak corto. w TEJ CENIE WOLĘ CORTO....
- Night_Walker i S.N. lubią to
#4118 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2024 - 19:37
Szykuję się na przyszły sezon aby wzdręgi, okonki, płotki i inna drobnicę spróbować złowić na spinning. Wakacje, kilka rzutów pod trzcinkę ewentualnie okoliczne oczka wodne - czasem dość zarośnięte.
Temat przeczytałem pobieżnie, ostatnie 10 stron dokładniej.
Sprzęt budżetowy zakupiony:
1. SG 2 Micro 0-2 g za 134 zł
2. Kołowrotek Zephyr 210 g za 100 zł
Na początek będzie żyłka 0,10 -0,12 mm
Jako że jestem ślepy upieram się przy agrafkach, łącznikach. Nie wyobrażam sobie wiązania tej żyłki do przynęty nad wodą.
Gdzie kupię te najmniejsze ?
Teraz przynęty. Tylko gotowce bo brak czasu na wszelką dłubaninę.
Na początek będa robale z Ali, ochotka Barkley i coś z Fischaser.pl.
Problemem są główki , gdzie kupię gotowe haki w rozmiarach powiedzmy 10-16 o długich trzonkach z główką wolframową 0,4 - 1,5 g ?
Coś jeszcze potrzebuję aby zacząć ?
Najprościej jak się da: skoro będziesz łowił na żyłkę to wiążesz sobie do żyłki dowolny haczyk nr 12 lub nr 10, może być taki z łopatką. Centymetr przed tym haczykiem zaciskasz na żyłce śrucinę ołowianą, z jakiegoś miękkiego ołowiu - powiedzmy 0.4 albo 0.5 g. Śrucinę możesz sobie potem przesuwać bliżej lub dalej od haczyka. Na haczyk nanizujesz sobie np tantę wielkości 25mm - kolor możesz dobrać do ryb / wody. Dobrze mieć jakiś ciemny (np. czarny lub ciemnozielony), jakiś jasny np żółty i coś takiego (pół)przezroczystego - jakaś herbata z pieprzem czy motoroil). Kolory będziesz sobie zmieniał, obciążenia raczej nie bo i tak będziesz łowił najlżej jak będziesz w stanie. Odpada kwestia agrafek, główek itp. Wzdręga jest relatywnie prostą i wdzięczną rybą do łowienia na spinning - nie potrzeba wiele zachodu żeby ją łowić, najważniejsze to żeby była w łowisku
- godski, strary i wilczybilet lubią to
#4119 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2024 - 21:25
Najprościej jak się da: skoro będziesz łowił na żyłkę to wiążesz sobie do żyłki dowolny haczyk nr 12 lub nr 10, może być taki z łopatką. Centymetr przed tym haczykiem zaciskasz na żyłce śrucinę ołowianą, z jakiegoś miękkiego ołowiu - powiedzmy 0.4 albo 0.5 g. Śrucinę możesz sobie potem przesuwać bliżej lub dalej od haczyka. Na haczyk nanizujesz sobie np tantę wielkości 25mm - kolor możesz dobrać do ryb / wody. Dobrze mieć jakiś ciemny (np. czarny lub ciemnozielony), jakiś jasny np żółty i coś takiego (pół)przezroczystego - jakaś herbata z pieprzem czy motoroil). Kolory będziesz sobie zmieniał, obciążenia raczej nie bo i tak będziesz łowił najlżej jak będziesz w stanie. Odpada kwestia agrafek, główek itp. Wzdręga jest relatywnie prostą i wdzięczną rybą do łowienia na spinning - nie potrzeba wiele zachodu żeby ją łowić, najważniejsze to żeby była w łowisku
Czy jako główną żyłkę mogę stosować na przykład 0,14 czy 0,12 i doczepiać przypon z żyłki np. 0,10 sposobem jak przy spławiku czyli pętelka w pętelkę ? Wtedy kupię gotowe przypony i w razie zerwania tracę tylko przypon a mam możliwość na szybko założenie następnego przyponu.
#4120 OFFLINE
Napisano 19 listopad 2024 - 22:18
Andrzej, Ty i wzdręgi? Zatem koniec świata niedaleki.
- godski i strary lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych