Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Łowienie białorybu na spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4191 odpowiedzi w tym temacie

#4161 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2003 postów

Napisano 06 grudzień 2024 - 15:03

Dzięki temu wątkowi prawie wszystko gotowe. Wędki, młynki, plecionka przynęty itp. Brakuje tylko żyłki na przypon. Co polecacie ? 

Cokolwiek i tak zaraz przestaniesz tego używać, szkoda czasu i nerwów  na wiązanie jakichś przyponów.

Edytka: teraz to młodzi mają dobrze. Wszystko na wyciągnięcie ręki za parę groszy i to jeszcze do domu przyniosą.

Ja sie męczyłem różnymi kijami za tysiące pesos, różnymi plecionkami co cieniutkie ponoć miały być aż kiedyś jako tako coś skomponowałem pod białoryb.

Wczoraj dotarł ten Chinski kijek co go Andrzej też zamówił, no bajka, normalnie bajka....O mało dziś,, w ten śnieg, nie pobiegłem go testować. Ale piekne mamy czasy...

Użytkownik strary edytował ten post 06 grudzień 2024 - 15:23

• godski lubi to

#4162 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 grudzień 2024 - 18:07

Cokolwiek i tak zaraz przestaniesz tego używać, szkoda czasu i nerwów  na wiązanie jakichś przyponów.

Edytka: teraz to młodzi mają dobrze. Wszystko na wyciągnięcie ręki za parę groszy i to jeszcze do domu przyniosą.

Ja sie męczyłem różnymi kijami za tysiące pesos, różnymi plecionkami co cieniutkie ponoć miały być aż kiedyś jako tako coś skomponowałem pod białoryb.

Wczoraj dotarł ten Chinski kijek co go Andrzej też zamówił, no bajka, normalnie bajka....O mało dziś,, w ten śnieg, nie pobiegłem go testować. Ale piekne mamy czasy...

Takie czasy, sam kiedyś byłem testerem, testowałem akumulatory, linki, przypony i wrzucałem na forum. Teraz już mi się nie chce i raczej czerpię z forum.

Poza tym teraz wysyp znafcuf.

Do rzeczy.

Który przyszedł? Ustoppable czy Ajing ?

A co do przyponów to nie zamierzam tego na zewnątrz wiązać. Naszykuję taki piórniczek taki jaki kiedyś się do spławikówki z przyponami zabieralo i pętelka w pętelkę będę zakladał nowy przypon po zerwaniu starego na półkilowej płoci.

#4163 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4706 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 06 grudzień 2024 - 18:28

Cokolwiek i tak zaraz przestaniesz tego używać, szkoda czasu i nerwów na wiązanie jakichś przyponów.

Mam chińskie kije, nawet chyba ze 3 aktualnie, a przerzuciłem trochę więcej, jednak żadnego z nich nie nazwałbym bajką. Owszem, poprawnie wykonane, poprawnie działają i się sprawdzają, ale do bajki to im brakuje. Bajka według mnie to np. lexi nano, kraag elite, tict czy yamaga. I to nie każdy model model bo każdy z nas ma inne oczekiwania. Tym bardziej, że i apetyt rośnie w miarę jedzenia i parafrazując to słychać i widać i czuć nad wodą. Alle jak zawsze pisze każdemu według potrzeb jego.
  • pablo23004 i Alexspin lubią to

#4164 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2003 postów

Napisano 06 grudzień 2024 - 19:05

@godski, Mifine ajing do 3g.

@S.N, dawno uznałem, że do łowienia na lekko, okonie czy białoryb nie kupię już kija za więcej niz za 1000zł, nie i już a od pewnego czasu zjeżdżam z ceną jeszcze w dół.

Żywotnośc takich kijków jest abstrakcyjnie krótka, przynajmniej u mnie. A ten jest w cenie wklejki, która dorabiałem do połamanych japońców. Jutro zobaczę jak z czułością ale już widze, na sucho, że powinno być dobrze.

Fajnie, że potrafisz wymienić nazwy, marki, tzw "markowych" kijów  ;)

Edytka: a może byś chciał cos fajnego na sandacza, jeszcze miesiąc łowienia, wystawiłem na giełdzie :)

Użytkownik strary edytował ten post 06 grudzień 2024 - 19:09

• Przemek_M lubi to

#4165 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4706 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 06 grudzień 2024 - 19:26

Wymieniłem nazwy marek kijków jakie mi pasują co podkreśliłem bo doskonale wiem, że każdy z nas ma różne zdania na temat tego czym łowi. Jeśli zaś chodzi o szczegóły to nie ma sprawy. Mogę podać co to za konkretne modele. Lexi i nanoflex  do 6 gram, tict do 4, a yamaga do 25 bodajże aczkolwiek tak na stówę to musiałbym sprawdzić co tam na kiju jest napisane. Tym akurat sobie głowy nie zaprzątam bo może się na wiosnę okazać, że podeszło mi coś troszkę innego i znowu będzie roszada  :D   Na sandacza o ile uda mi się pojechać dokładnie za nim mam właśnie kraaga elite, a że bardzo rzadko za nimi jeżdżę to ten kraag spokojnie wystarczy. Kilka lat tamu, a w kończącym się roku również  najwięcej małych sandaczyków  czyli na lekko i też jako przyłów raczej złowiłem na dragona msx także sandaczówka niejedno ma imię  ;)  

• Alexspin lubi to

#4166 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 grudzień 2024 - 20:08

No ku.wa nie wierzę. Świat się kończy.

Wędkarz uniwersalny - kijki od c.w max. 3 g do 700 g wyrzutu  :D

• strary, Alexspin i bob74 lubią to

#4167 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2567 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 06 grudzień 2024 - 22:41

Wędkarz uniwersalny - kijki od c.w max. 3 g do 700 g wyrzutu :D

Chciałbym tylko delikatnie zauważyć, że na żaden z nich nie złowiłeś jeszcze ryby więc z tą uniwersalnością byłbym ostrożny ;)

#4168 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 grudzień 2024 - 23:19

Chciałbym tylko delikatnie zauważyć, że na żaden z nich nie złowiłeś jeszcze ryby więc z tą uniwersalnością byłbym ostrożny ;)

Na zenka do 700 g na farmie 80 cm było. Tak więc bez przesady. Nawet się ugiął. A ten do do 3 g wkrótce setki karasi przerzuci.

• Pumba, bob74 i Przemek_M lubią to

#4169 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1209 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 08 grudzień 2024 - 12:35

Panowie piszecie tu o sprzęcie szczupakowo-sumowo-morskim, a to wątek o łowieniu białorybu. Zamiast przepychać się na forum, idźcie na ryby i wrzućcie jakieś foty tego co złowicie i którego dotyczy wątek. Pzdr

#4170 ONLINE   pablo23004

pablo23004

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDębica / Mielec
  • Imię:Paweł

Napisano 08 grudzień 2024 - 14:37

Panowie piszecie tu o sprzęcie szczupakowo-sumowo-morskim, a to wątek o łowieniu białorybu. Zamiast przepychać się na forum, idźcie na ryby i wrzućcie jakieś foty tego co złowicie i którego dotyczy wątek. Pzdr

Rilax kolego, nikt tu się nie przepycha. Daj na luz, idą Święta, będzie choinka, wzdręga na stole, będzie super ... ;) Pzdr!

#4171 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2003 postów

Napisano 08 grudzień 2024 - 17:36

Wczoraj i dziś wybrałem się na ryby, testowałem Mifine Microbite Aji do 3g w zestawie z najcieńszą plecionką ZUKIBO 0.05mm Micro Fishing Line a na końcu zestawu bezpośrednio jigi od 06-1g z tantami: najmniejsze, większe i większe ;) wg kolejności na Alie....no i Nasci 2000.

Otóż taki budżetowy zestaw pozwala na operowanie takimi przynętami na bardzo przyzwoitym poziomie, łowiłem głównie okonie, trafił sie przyzwoity kleń.

Myślę, że spokojnie można zejść do 03g bez utraty komfortu i możliwości kontrolowania takiej przynęty. Nawet czułość tego kijka jest całkiem, całkiem przy jigowaniu po dnie za leniwym, zimowym okoniem. Na białoryb następnym razem :)

Żadna klucha a trzymanie ryby super. Myślę, że do zabawy z białorybem, śmiało można coś takiego kupić. Jeśli model do 2g jest podobny w charakterystyce to tez śmiało można go brać a te mocniejsze pod okonia albo do łowienia wzdręg w gałęziach czy kapelonach. No i bardziej Mebaru ten kij niż Aji.

#4172 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1209 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 09 grudzień 2024 - 14:48

Rilax kolego, nikt tu się nie przepycha. Daj na luz, idą Święta, będzie choinka, wzdręga na stole, będzie super ... ;) Pzdr!

Tu nie chodzi o napinkę, bo jej nie ma z mojej strony, tylko o zaśmiecanie wątku niepotrzebnymi wpisami ;). Później jak ktoś czegoś szuka zamiast 150 ma do przerzucenia 200 stron...

A jak kolego lubisz wzdręgi i tym bardziej w święta to życzę Ci smacznego  :). Pzdr

• pablo23004 lubi to

#4173 OFFLINE   kowi

kowi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • Lokalizacjapodlasie
  • Imię:Seba

Napisano 10 grudzień 2024 - 01:26

a ja polece daiwe caldia 0,5-6g , fajnie daje rade , i dyfuzor robi robote 

#4174 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 660 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 11 grudzień 2024 - 21:56

Polecasz? Ja też chciałem polecić, mając 4-18 myślałem że jest ok - trafiłem na ten film

https://youtu.be/Ul2...sV5qO5LEsjxpvLh

Jak masz to napisz bo w sumie jestem ciekawy innej opinii 

#4175 OFFLINE   sinus

sinus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 89 postów
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Polanowski

Napisano 11 grudzień 2024 - 23:05

Też mam ten kijek, kupiłem zanim wyszedł filmik, po jego obejrzeniu pewnie bym się nie zdecydował...
Kupiłem pod pstrągi - od stycznia ruszę z testowaniem, jak wyrobię sobie opinię napiszę. Na dziś po kilku wyjazdach okoniowo - kleniowych uważam, że wobki 2g+ jest ok, kajtki 2" i więcej od 2g główki est bardzo ok, góra 8g i 2,5" gumka, więcej klęka kijek. Czułość jak dla mnie bardzo ok - może nie mam porównania do topowych wędek.
Niemniej pod mikro dłubanie 1", główki 0.5g etc zdecydowanie to nie jest właściwy kij i pod takie łowienie szukałbym czegoś innego.

#4176 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 12 grudzień 2024 - 08:44

Polecasz? Ja też chciałem polecić, mając 4-18 myślałem że jest ok - trafiłem na ten film

Recenzje Pana Filipa traktowałbym jedynie jako ciekawostkę. Tak jest tak dużo odklejonych teorii... szacunek za poświęcony czas ale jakość merytoryczna materiałów w mojej ocenie pozostawia wiele do życzenia. Nie jest to kanał w mojej ocenie w żadnej mierze opiniotwórczy.

Samo mierzenie dolnika... różnica tyczy się setnych ,dziesiętnych milimetra większość wędek nie jest idealnie Okrągła w przekrój. Podejrzewam że jakby Pan Filip zobaczył przekrój ścianek blanku za 1000zl który również nie jest idealny w przekrój, posiada kręgosłup i ścianki są z jednej strony grubsze z drugiej cieńsze byłby dość mocno skonfundowany.

Mierzenie szczytówki.... no i co ze ma 1.35mm.... jeżeli to tubular to ile mam mieć 0.7mm?

Ja nie jestem w stanie oglądać tego typu filmów bo mnie frustruje mylenie pojechać, teorie z palca wyssane itp dzwoni ale nie wiadomo w którym kosciele.

Nie bronie daiwy, ten kij caldia jest mi totalnie obojętny.

Pierwsze co trzeba zrobić to zapoznać się do czego ten kij został zaprojektowany. Kije bassowe czesto mają niskie cw a w rzeczywistości to ostre i mocne wędki bonlowi się tym inaczej, innymi technikami niż choćby mebaru. Niby cw do 5g a wędki skrajnie różne. Nie da się robić wiarygodnej recenzji tylko na zasadzie mojego widzimisię.
  • Friko i strary lubią to

#4177 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 660 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 12 grudzień 2024 - 09:57

Recenzje Pana Filipa traktowałbym jedynie jako ciekawostkę. Tak jest tak dużo odklejonych teorii... szacunek za poświęcony czas ale jakość merytoryczna materiałów w mojej ocenie pozostawia wiele do życzenia. Nie jest to kanał w mojej ocenie w żadnej mierze opiniotwórczy.

Samo mierzenie dolnika... różnica tyczy się setnych ,dziesiętnych milimetra większość wędek nie jest idealnie Okrągła w przekrój. Podejrzewam że jakby Pan Filip zobaczył przekrój ścianek blanku za 1000zl który również nie jest idealny w przekrój, posiada kręgosłup i ścianki są z jednej strony grubsze z drugiej cieńsze byłby dość mocno skonfundowany.

Mierzenie szczytówki.... no i co ze ma 1.35mm.... jeżeli to tubular to ile mam mieć 0.7mm?

Ja nie jestem w stanie oglądać tego typu filmów bo mnie frustruje mylenie pojechać, teorie z palca wyssane itp dzwoni ale nie wiadomo w którym kosciele.

Trochę się zgodzę i trochę nie zgodzę. Metodologię testów trzeba jakąś przyjąć a mierząc tu i tam mówi o zbieżności blanku itd.. a gość na łowieniu się zna. Mnie potencjalnie nawet by trochę zależało na bronieniu bo mam Caldie Sensor 2,3m 4-18. I jak doczytasz to zauważysz że właśnie poprosiłem właściciela o napisanie kilku słów - spokojnie sobie czekam.

#4178 OFFLINE   silver102

silver102

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • LokalizacjaWołomin
  • Imię:Darek
  • Nazwisko:O.

Napisano 12 grudzień 2024 - 11:31

Chyba się nie doczekasz na opinię, kijek wylądował na giełdzie.

• Darek_W lubi to

#4179 ONLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 660 postów
  • LokalizacjaJózefosław

Napisano 12 grudzień 2024 - 12:06

Widziałem  :)

#4180 OFFLINE   kowi

kowi

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • Lokalizacjapodlasie
  • Imię:Seba

Napisano 12 grudzień 2024 - 14:35

doczeka się ,kijek bardzo fajny i bardzo czuły , takie było moje pierwsze rażenie jak ,,szurałem po dnie tantą z czeburaszką 2g , czuc kazdy patyk , zielko itp , kijek pieknie pracuje pod rybą nie spadają rybki , bylem w sklepie stacjonarnym i trzymałem wiele kijaszkow , ten przypadl mi najbardziej do gustu wiedzac czego szukam , niestety lowie w zarosnietych miejscowkach i chcem go wymienic na 2,7m dlugosci ten ma 2,3m pozostaje przy daiwie Caldi 

fakt chcem probowac łowic im białoryb mysle ze sie nada choc moze lepsze bedą kijki do 1-2g tylko przeraza mnie dlugosc wkuza mnie lowienie kijkiem 1,8m czy 2 m , narazie sie ucze choc lowie juz ze 35 lat 

Użytkownik kowi edytował ten post 12 grudzień 2024 - 14:37

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych