Szkoda,że nigdy ich nie przetestowałeś
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 23 marzec 2015 - 17:49
Napisano 27 marzec 2015 - 19:45
Użytkownik Henri edytował ten post 27 marzec 2015 - 19:53
Napisano 27 marzec 2015 - 19:55
U mnie rybki pod wieczór podchodzą bliżej brzegu, spróbuj tak po 17 godzinie. Za dnia jak próbowałem to również ani brania Nie łam się kolego, efekty na pewno przyjdą.
Jak prowadzisz przynętę?
Napisano 27 marzec 2015 - 20:01
Ja również ostatnio nie połowiłem.. Ostatnie dwa wypady bez brania.. Oba od rana do 14-15.
Napisano 27 marzec 2015 - 20:17
Różnie:U mnie rybki pod wieczór podchodzą bliżej brzegu, spróbuj tak po 17 godzinie. Za dnia jak próbowałem to również ani brania Nie łam się kolego, efekty na pewno przyjdą.
Jak prowadzisz przynętę?
Użytkownik Henri edytował ten post 27 marzec 2015 - 20:18
Napisano 27 marzec 2015 - 20:28
Spróbuj jakiegoś małego czerwonego mikruska sprowadzić do dna, i wtedy pomalutku ściągąć, niech nie ma długiego ogonka, bo czasem łapią za sam ogonek, i raz na pare obrotów delikatnie go podbij, ale na prawde delikatnie. I spróbuj w okolicach trzcin, i jak mówię, pod wieczór u mnie najlepiej...
Jak sprzętowo?
Napisano 27 marzec 2015 - 21:00
Napisano 27 marzec 2015 - 21:17
Próbowałem znaleźć tą sigmę o której piszecie.. ale znajduję jedynie muchówki.. ;/
Napisano 27 marzec 2015 - 21:24
Napisano 27 marzec 2015 - 21:54
No wiem.. Ty również pisałeś o sigmie #3.. i pomyślałem, że jest jakaś wersja spinningowa
Napisano 27 marzec 2015 - 22:05
Napisano 27 marzec 2015 - 22:09
Niby tak.. ale ta krótka rękojeść w spinie mnie trochę przeraża.. osobiście nie lubię rzucać jednorącz.. zawsze lubię użyć drugiej ręki nawet gdy jej ingerencja w rzut jest symboliczna..
Napisano 27 marzec 2015 - 22:26
Użytkownik Henri edytował ten post 27 marzec 2015 - 22:28
Napisano 27 marzec 2015 - 22:30
W sumie dopiero pierwszy sezon zaczynam z mikrusami i marzy mi się złowić cokolwiek z białej ryby na spinning Korci mnie okrutnie żeby spróbować strikte muszkarstwa ze względu na odległości na które można podać te mikro przynęty.. ale boję się trochę, że jestem za cienki w uszach
Użytkownik Jammaey edytował ten post 27 marzec 2015 - 22:32
Napisano 28 marzec 2015 - 00:38
Ja również zacząłem w tym roku, i zabawa z rybkami po 15 cm sprawia niesamowicie duży uśmiech na twarzy. Przy dobrych braniach zdarzyło mi sie łowić do 7 rybek w godzinę, z kobieta na karku, i grabiejących dłoniach. Plus troche brań zmarnowanych, a na pewno będzie lepiej im będzie cieplej.
Nie wiem jak na zaporówce. Jaka głębokość przy brzegu? Możliwe jest że nie sięgasz rybek przynętą, bo jak mi sie wydaje za dnia są przy dnie, dopiero wieczorem obserowałem jakąkolwiek aktywność przy powierzchni, z czego próbując z równego brzegu nie miałem wyników, sądzę że też nie mogłem trafić do rybek, natomiast na plaży około 10 metrów od brzegu stoją rybki. Sprawą łatwą jest podbić do jakiegoś spławikowca z wynikami, który np nęci, i zapytaj sie czy pod koniec łowienia nie można mu przeorać łowiska microjigiem. Wtedy można sprawdzić co jest nie tak, jak beda ryby, czy to brak czucia brania, czy brak brań bo przynęta nie taka, lub brak ryb w danym miejscu. Odnalezienie rybki teraz to pół sukcesu.
Odnośnie rzutów muchówką, uwaga, dziwnie jest, i niektórzy moga się zrazić. W kijku się sporo zmienia po dodaniu dolnika. I myślę że oskrobanie lakieru(robiłem to 1 raz ) też pomogło. Wtedy można poczuć ultralightową wędeczkę, na której przy żyłce 0.14 poczujemy mormyszkę.
Jeśli ktoś się nie chce bawić w skrobanie, chociaż i tak to polecam, to nawet nie musi ściągać korka, dla wygody po prostu rozwiercić dolnik muchówki, wstawić ucięty kawałek innego blanku z jakiegoś starego kija(mi posłużył jakiś mikado 30-60 g cw) jako spigot, wklejony na równo z końcem muchówego dolnika, by nic nie wystawało i z drugiej części uciętego blanku zrobić odczepiany dolnik, i na końcu dać mu jakąś gałkę, tu może być cokolwiek, można z drewna, można z korka, można myśle taśmy (owinąc w porządany kształt) i dać troszkę ołowiu do wyważenia.
Ale to wszystko opcja. Jakby co, służe pytaniami.
A, kijek to Sigma 8ft Fly 4WT 3 klasa jest wg mnie za krótka, i może być przesadnie delikatna.
A 2, kijek nie ma tego dopalacza z korka na końcu, mamy metal lity przez który trzeba sie przewiercić.
No i panowie, za 150 zł macie travela klasy UL w fajowej tubce.
Daj spokój muszce, wyzwania to jest to.
A, odnośnie wielkości rybek. Parę dni temu siadło mi coś, co z wizgiem hamulca odjechało z 15 m, po czym tak wjechało w trzcine że hanka w kartonach porównania nie łapie.
Karp? Możliwe.
Użytkownik Kuballa44 edytował ten post 28 marzec 2015 - 00:43
Napisano 19 kwiecień 2015 - 13:09
U mnie rybki dobrze reaguja okolo 19 w okolicach trzcin , polowilem troche ploteczek , reagowaly na zolte i czerwone , mam nawet jakies foty .
Jak uda mi sie znalez kabel usb wstawie zdjecia .
Napisano 20 kwiecień 2015 - 17:12
Wrócę do tematu wędki, teraz mam kij na blanku muchowym w klasie 4/5 i fajnie daleko się tym rzuca i dobrze czuć brania ale wędka lepiej się nadaje do woblerów pod jaziolkenie. Dlatego chcę kupić coś taniego bardzo delikatnego, np: http://allegro.pl/mi...5060546821.html
Użytkownik adrionn911 edytował ten post 20 kwiecień 2015 - 17:14
Napisano 20 kwiecień 2015 - 18:30
Mialem sapphire z tej stajni , zacny kijek , o tym tez cos czytalem ze sa jakies problemy ze zrywajaca sie pianka przy montażu kołowrotka.
Napisano 20 kwiecień 2015 - 19:24
To fajny kijek, tylko może być deko przykrótki na mikrusy z brzegu.
Napisano 20 kwiecień 2015 - 19:28
Tak, tak, ale widzę większość króciakami łowi a i większość UL jest króciakami...
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych