Mam jeszcze muchówkę w klasie 4, a ten spinning to klasa 4/5 duża to różnica? Warto spróbować na tej czwórce ?
A łowisz na muchę?Tak szczerze to ja w lipu i sierpniu częściej sięgam po muchówkę przy połowie zwłaszcza wzdręg.Zabawa jest przednia,gdy grube wzdręgi żerują na rójce dużej jętki,której często nie mogą ''zeżreć'' za pierwszym razem.Wystarczy wtedy podać ciutkę mniejszą suchą muszkę chociaż trochę przypominającą jętkę i po każdym rzucie masz efektowną zbiórkę.Wracając do wędki to zawyczaj seryjne kijki w klasie 4-5 są bardziej 5+ niż 4 (przerobiłem kilka kijów muchowych i zawsze lepiej współpracowały ze sznurem 5 niż 4 tego samego modelu i firmy).Czy warto spróbować na tej 4,myślę ,że tak.Zawsze możesz podpiąć do niej kołowrotek stało szpulowy i nad wodą trochę potestować,aby mieć jakieś rozeznanie.A i jeszcze jedno wydaje mi się,że blank muchowy o klasie 4 to minimum do budowy wędziska spiningowego,w niższych klasach blanki są za delikatne i mają zbyt wolną akcję(krótsze kiję poniżej AFTM 4 są to typowe kluski do suchej muchy) do uzbrajania spinningowego.
Użytkownik PablovelLoco edytował ten post 21 kwiecień 2015 - 21:22