Postanowi艂em troch臋 pobawi膰 si臋 w struganie "male艅stw" pod wczesnowiosenne jaziki z mojej rzeczki.
Trudny teren, cz臋sto-g臋sto rwanie wi臋c wypracowa艂em sobie szybk膮 technologi臋 do robienia mikrus贸w
I w ko艅cu znalaz艂em zastosowanie dla balsy, kt贸ra jest piekielnie mi臋kka (zachowuje si臋 prawie jak g膮bka pod palcami) i do niczego mi nie pasowa艂a... papier p120 i obrabia si臋 j膮 szybciej ni偶 no偶em.
Wrzuc臋 kilka fotek z opisem, jak to wygl膮da. Nie licz膮c schni臋cia szpachli to korpus na gotowo zrobiony w 5 minut.
1) Wycinam brzeszczotem kawa艂ek deseczki
2) Nadaj臋 z grubsza kszta艂t korpusu, dos艂ownie kilka dziabni臋膰 tapeciakiem.
3) Wycinam rowek pod stela偶, jak wyjdzie krzywo nie ma problemu - przy ko艅cowej obr贸bce, zbieraj膮c papierem b臋dzie centralnie
4) Z drutu 0,6mm robi臋 stela偶. Ma by膰 szybko, tanio, wi臋c jedna kotwica na ty艂ku wystarczy. Wsadzam go do 艣rodka, we wcze艣niej przygotowane naci臋cie.
5) Pora na doci膮偶enie. Wszystko ma si臋 zmie艣ci膰 w naci臋ciu na stela偶, wi臋c albo rozklepany ci臋偶arek albo blacha o艂owiana. Wa偶ne, 偶eby ca艂y kawa艂ek o艂owiu wchodzi艂 do 艣rodka i nic nie wystawa艂o.
6) Teraz pora umiejscowi膰 stela偶 i obci膮偶enie na sta艂e! Ma by膰 szybko i tanio? No to wciskamy cyjanoakryl w szczelin臋 i MOCNO, BARDZO MOCNO 艣ciskamy. Ja dziel臋 sobie sklejanie szczeliny na dwie cz臋艣ci - najpierw tylne oczko, dupka i obci膮偶enie. Potem przednie oczko i prz贸d woblera.
Zauwa偶y艂em, 偶e dzi臋ki temu pocz膮tkowo bardzo g膮bczasta balsa zyskuje na twardo艣ci.
7) Teraz zostaje ju偶 tylko zapoda膰 ciutk臋 szpachli akrylowej do drewna na szczelin臋, chocia偶 czasami nawet nie jest to potrzebne.
8) Czekamy do wyschni臋cia (+/- godzina) albo w tym czasie robimy kolejne korpusy
9) Na koniec obr贸bka papierem 艣ciernym, tapeciakiem, kto co lubi. W przypadku mojego drewienka papier p120 do nadania kszta艂tu i wyg艂adzenia kraw臋dzi, p贸藕niej p220 aby nada膰 ten "blask", naci臋cie na ster brzeszczotem i GOTOWE!
Dos艂ownie zamoczenie w kaponie, 偶eby postawi膰 "w艂oski", delikatne przytarcie a reszt臋 procesu ju偶 ka偶dy zna. Podk艂ad, farba, lakier x 2/3 i nad wod臋.