Ok, ale jak nie opłacacie okręgu wałbrzyskiego? Przenosicie się do innego np. wrocławskiego? Zawsze był dolnośląskie i tyle. Nie bardzo rozumiem i wstyd mi za to
wiesci z Mietkowa
#1201 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2015 - 11:32
- TomekSudety lubi to
#1202 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2015 - 20:56
Jak macie w wałbrzyskim działaczy, którzy udzielają się i mieszają w innych okręgach, dbają tylko o swój osobisty wizerunek, to u siebie macie bałagan. Zacznijcie wybierać z głową ludzi do zarządów. Nie populistów, tylko takich, którzy faktycznie chcą coś zrobić i będą dbać o własne wody, a nie "cudze". Jeżeli będzie im leżał na sercu interes WSZYSTKICH wędkarzy z okręgu wałbrzyskiego, wtedy będziecie mieć świetnie z własnymi zasobami.
- TomekSudety lubi to
#1203 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2015 - 15:21
- TomekSudety lubi to
#1204 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2015 - 15:42
bo to chyba wszyscy wiedzą ale najlepiej obarczyć winą Świdnice i Wałbrzych a ci z Wrocka wszystkie ryby zawsze wypuszczają ale najwięcej ryb poszło wodą takie jest moje zdanie i do tego młodych, zostały tylko stare dlatego niema brań, ale jak siądzie to majtki wciąga
- vince83 i rapek lubią to
#1205 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2015 - 00:11
Ja też jestem zdania, że głównym powodem za obecny stan rybostanu na Mietkowie były spuszczenia wody.
Przypomnijcie sobie, że kiedyś jak sandacza było dużo, to i łódek pływało zdecydowanie więcej, a i sandaczy dużo więcej w łeb dostawało. Jednak nadal bylo go sporo.
Zgadzam się z kolegą KODZAK1234, dużo małej i średniej ryby poszło Bystrzycą do Odry, a zostały te ładniejsze sztuki.
Myślę, że jeśli sytuacja ze spuszczaniem sie nie powtórzy za kilka lat zbiornik sie odrodzi )
Użytkownik vince83 edytował ten post 05 grudzień 2015 - 00:12
#1206 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2015 - 08:57
Myślę, że jeśli sytuacja ze spuszczaniem sie nie powtórzy za kilka lat zbiornik sie odrodzi )
Wodę co roku będą spuszczać, regulować itp itd ... Ci na górze w dupie mają życie w tej wodzie ... Mają utrzymać pewien stan i już...
#1207 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2015 - 10:14
Mają spuszczać ale nie do zera.
Obecnie spuszczają ze względu na iejsca lęgowe dla ptaków na wyspach. Z tego co sie orientuje co roku ma być spuszczane ok 4m lustra wody.
Myślę że taki stan wielkiej szkody nie zrobi.
#1208 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2015 - 10:17
@s4amo
O spuszczaniu wody słyszę od dwóch lat, a jeszcze nie spuścili do kałuży jak to miało miejsce bodaj 3 czy 4 lata temu. Fakt jest mało wody w porównaniu do zeszłych lat, ale to nie jest zrzut wody jaki masz chyba na myśli...
.
#1209 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2015 - 11:48
Nie nie nie .... Do zera nie powinni spuścić tak jak w ~2012roku ale wahania wody o ~5m zawsze będą. A wiadomo rybie to przeszkadza.
#1210 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2015 - 13:14
w 2011
#1211 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2015 - 18:28
Ale przeciez nie brakuje az 5 m wody. Ze 3 to max. Chyba ze mowisz o poziomie ponad normalnym, tylko ze takie zdarzaly sie raz na kilka lat podczas Duzych opadow. Wg mnie jesli bedzie tak jak jest to bedzie bardzo ok.Nie nie nie .... Do zera nie powinni spuścić tak jak w ~2012roku ale wahania wody o ~5m zawsze będą. A wiadomo rybie to przeszkadza.
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
#1212 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2015 - 20:45
Koledzy,
nie wierzcie że tak będzie, bo jak tylko skończą się pokłady żwiru to znowu spuszcza wodę
i zrobią odkrywkę. Dlaczego? Bo tak jest szybciej, taniej i bezpiecznej.
Teren należy do kopalni ,a PZW jest dzierżawcą wody i jest na szarym końcu,
po interesach kopalni, RZGW, ornitologach itd....
Tak to wygląda i inaczej nie będzie, niestety
Co do sandacza to przy takiej gospodarce jaką prowadzi PZW, daje jeszcze góra 5 lat i nasze wody będą
świecić pustkami.
- PiotrL70 lubi to
#1213 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2015 - 20:44
Koledzy,
nie wierzcie że tak będzie, bo jak tylko skończą się pokłady żwiru to znowu spuszcza wodę
i zrobią odkrywkę. Dlaczego? Bo tak jest szybciej, taniej i bezpiecznej.
Teren należy do kopalni ,a PZW jest dzierżawcą wody i jest na szarym końcu,
po interesach kopalni, RZGW, ornitologach itd....
Tak to wygląda i inaczej nie będzie, niestety
Co do sandacza to przy takiej gospodarce jaką prowadzi PZW, daje jeszcze góra 5 lat i nasze wody będą
świecić pustkami.
I to jest sedno całej sprawy ! Kopalnia zrobi co zechce, wodę spuści do 9% stanu np. pod pretekstem naprawy dziurki w wale , chodzi o odkrywkę . W doopie mają wędkarzy ,ornitologów , Natura 2000 i inne bzdety.
- KODZAK1234 lubi to
#1214 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2015 - 21:39
niech sobie spuszczja wode tylko niech pierw o tym uprzedza ,woda nigdy nie zeszla do cna ,zawsze bylo min 100 h wody w kaluzach czy bez ale do samego dna nie da sie spuscic zbiornika,to ze z tych kaluz miejscowi widlami ryby wybierali na potege a teraz krzycza ze ryby nie ma
#1215 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2015 - 21:45
ale drobna ryba poleciała w rzekę reszta w dołkach wyginęła i dlatego mamy braki w rocznikach
#1216 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2015 - 21:56
Ciekawe jak faktycznie spuszcza wodę i do rzeki dostaną się okonie, szczupaki , sandacze
i spłyną na odcinek górski, to dopiero tam zrobi się bigos......
Coraz mniej rozumuję postępowanie naszych włodarzy PZW.
P.S Ponoć było ostatnio jakieś zarybienie sandaczem Mietkowa?
#1217 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2015 - 08:57
Witam.Ostatnio spotkałem kolegę z kadry narodowej i mówił że połowił sandaczy do 45 cm,także są i się wytrą.Tą optymistyczną informacją można zakończyć sezon i czekać do 01.06 2016,Wesołych Świąt,Pozdrawiam.
#1218 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2015 - 11:10
Bylem na pirsie niedawno i jest dużo sandacza tylko małego (30-40cm) to dobrze rokuje na przyszłość.Natomiast nie spotkałem takiego 50-60cm jak już ktoś trafi to jest to ryba 70+ .
#1219 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2016 - 10:33
Panowie łowi ktoś teraz na Mietkowie?
- oland i CLAUDIO lubią to
#1220 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 18:16
Witam.
Domek zajęty w przystani na 1-3 0.6,łódka gotowa,teraz niech się wytrą i ruszamy.
Kolega był na nocce na białą rybę wody po brzegi,wyspy zalane.
Nasz kadrowicz potwierdził ,że na jesień pobawił się dobrze z niewymiarami.
Do zobaczenia nad wodą.
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych