Wybór echosondy!
#2441 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2019 - 12:03
#2442 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2019 - 12:35
https://www.foxschan...0-tm-transducer
https://www.cactusna...vsaAu4VEALw_wcB
https://rowlandsmari...-no-transducer/
9 bez przetwornika.
Użytkownik albercik2 edytował ten post 04 grudzień 2019 - 12:38
#2443 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2019 - 15:04
- Matti99 lubi to
#2444 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2019 - 22:52
ciężko powiedzieć, instrukcja nie jest po polsku to może nie być...;/
#2445 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2019 - 20:31
Cześć koledzy, noszę się z zamiarem kupna swojej pierwszej echosondy, nie wiem czego potrzebuję, nie wiem czym się kierować, doradźcie proszę. Mam kilka typów, ale coś by trzeba wybrać, możliwie jak najlepiej.
Raymarine 7 axiom dv, warto mieć opcję real vision i dorzucić do rv ? w czym pomaga 3d ?
Raymarine 9 element
lowrance elite-7 ti2 ai 3-i-1
garmin echomap plus 92sv
SIMRAD GO7 XSR AI 3-i-1
#2446 ONLINE
Napisano 09 grudzień 2019 - 21:56
lowrance elite-7 ti2 ai 3-i-1 lub garmin echomap plus 92sv
potem SIMRAD GO7 XSR AI 3-i-1 lub Raymarine 9 element
#2447 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2019 - 22:05
#2448 OFFLINE
Napisano 09 grudzień 2019 - 22:53
A więc jako użytkownik Lowrance / Simrad / Garmin (Striker).... Ekran w Simradzie jest dużo lepszy od Elite Ti2 czy Garmina... Mimo identycznych rozdzielczości co konkurencja, ostrość, czytelność o klasę wyżej jak Lowrance a o 2 klasy wyżej od Strikera czy echomapa.
Patrząc na sonar to Garmina odłożył bym w ciemny kąt bo nie ma podejścia do Active Imaging 3w1 (chyba że GT41- ale tutaj masz tylko 455kHz). Zasięg, detalizacja, wyświecenie ryb przy 455 kHz o niebo lepsze jak Garminie (porównywalne z Raymarine - podobono). Tu Simrad i AI 3in1 pokazuje pazurki a Garmin przegrywa na starcie. Jedyne co można próbować porównywać to Raymarine, ale za to w Raymarine zasięg działania bocznego sonaru w Mega częstotliwości pozostawia wiele do życzenia. Jeżeli nawet kupisz Raymarine z przetwornikiem HV i porównasz do możliwości Active Imaging 3in1 wygra Lowrance ze względu na zasięg.
W mojej opinii jeżeli nie potrzebujesz mapowania to bierz Simrada, jeżeli zależy na mapach to bierz Lowrance-a. I niezależnie od firmy zbieraj na 9" a nie 7".
To moje indywidualne zdanie.
Pozdrawiam
@Cabage
#2449 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 06:11
Tylko Lowrance/Simrad ma możliwość zrobienia mapy struktury z danych sonaru bocznego, to najbardziej cenna wędkarsko mapa. Zwykła mapa 2D bardziej do nawigacji niż do ryb. Górki świecą się na sonarze bocznym z daleka, nie trzeba przepływać nad nimi, by je znaleźć jak w 2D. Zasięg sonaru bocznego to samo- najlepiej ze stawki wypadają Lowrance/Simrad. Ekran dotykowy- bardzo przyspiesza obsługę, czyli znowu te dwa brandy. Są droższe ale moim zdaniem to obecnie nr1 w relacji funkcjonalności/jakości obrazowania na rynku. Przetwornik 3w1 naprawdę dużo wniósł.
No i pozostaje niewymieniony na twej liście Humminbird Helix 8/9 G3MSI - najostrzejszy SI w wysokich częstotliwościach, dużo możliwości ustawień - ale to niekoniecznie dobre dla początkującego. Jeżeli dołożysz 400zł, kupisz kartę Zeroline- mapowanie będzie w 2d oraz pokaże twardość dna i roślinność- co jest potencjalnie cenne wędkarsko. Brak ekranu dotykowego, dobry przetwornik 2D- chyba najlepszy w stockowych wariantach. Helix był kiedyś moim nr1 w subiektywnym rankingu, ale odechciało mi się klikać, zmieniać ustawienia obrazu trzema/czterema parametrami- w Lowrance/Simrad załatwia to czułość i w zasadzie to wszystko.
Co mogę polecić- wybrać się na targi, zobaczyć w realu tryb symulatora, poklikać- jak pozwolą.
Wielu rzeczy trzeba się nauczyć z obsługi echa w domu, by potem nie złościć się, że sprzęt za kupę $ nie pokazuje ryb itp.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 10 grudzień 2019 - 06:11
#2450 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 06:47
A czy warto zainwestować w hds live? Czy wystarczy elite 9ti2? Róznica w cenie spora , czy przekłada się to na możliwości echa ?Tylko Lowrance/Simrad ma możliwość zrobienia mapy struktury z danych sonaru bocznego, to najbardziej cenna wędkarsko mapa. Zwykła mapa 2D bardziej do nawigacji niż do ryb. Górki świecą się na sonarze bocznym z daleka, nie trzeba przepływać nad nimi, by je znaleźć jak w 2D. Zasięg sonaru bocznego to samo- najlepiej ze stawki wypadają Lowrance/Simrad. Ekran dotykowy- bardzo przyspiesza obsługę, czyli znowu te dwa brandy. Są droższe ale moim zdaniem to obecnie nr1 w relacji funkcjonalności/jakości obrazowania na rynku. Przetwornik 3w1 naprawdę dużo wniósł.
No i pozostaje niewymieniony na twej liście Humminbird Helix 8/9 G3MSI - najostrzejszy SI w wysokich częstotliwościach, dużo możliwości ustawień - ale to niekoniecznie dobre dla początkującego. Jeżeli dołożysz 400zł, kupisz kartę Zeroline- mapowanie będzie w 2d oraz pokaże twardość dna i roślinność- co jest potencjalnie cenne wędkarsko. Brak ekranu dotykowego, dobry przetwornik 2D- chyba najlepszy w stockowych wariantach. Helix był kiedyś moim nr1 w subiektywnym rankingu, ale odechciało mi się klikać, zmieniać ustawienia obrazu trzema/czterema parametrami- w Lowrance/Simrad załatwia to czułość i w zasadzie to wszystko.
Co mogę polecić- wybrać się na targi, zobaczyć w realu tryb symulatora, poklikać- jak pozwolą.
Wielu rzeczy trzeba się nauczyć z obsługi echa w domu, by potem nie złościć się, że sprzęt za kupę $ nie pokazuje ryb itp.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
#2451 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 06:55
A czy warto zainwestować w hds live? Czy wystarczy elite 9ti2? Róznica w cenie spora , czy przekłada się to na możliwości echa ?
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
To zależy od kasy, przyzwyczajeń, sposobu użytkowania.
+ matryca ekranu(jasność, szybkość działania, rozdzielczość erkanu)
+ szczegóły na sonarze bocznym/Di - w powiększeniu
+ możliwość podpięcia zaawansowanych czujników- 3D, Livesight, Airmar dużej mocy
+ wydajność sprzętowa- system, RAM itp.
Jeżeli ktoś nie używa sonaru bocznego jako głównego narzędzia poszukiwawczego miejscówek/ryb - taka zmiana nie ma sensu.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 10 grudzień 2019 - 06:59
#2452 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 07:18
#2453 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 21:37
Koledzy, prawdopodobnie kupie simrada xse 9" pytanie czy warto dopłacić i brać przetwornik active imaging 3i1 zamiast totalscana (który jak rozumiem też jest 3 w 1) ?
Użytkownik Lewy1106 edytował ten post 10 grudzień 2019 - 22:01
#2454 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 21:44
- cabage lubi to
#2455 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 21:58
jestem, to też pytam ale tak właśnie zakładałem, wolałem się upewnić
#2456 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 21:59
Pamiętaj, że Simrad nie ma mapowania Live. To zależy na jakich awenach zamierzasz użytkować Swoje urządzenie - czy są dostępne mapy Twojej wody.
Bo wg.mnie, nawet najlepsze urządzenie bez dobrej mapy....to lipa.
#2457 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 22:02
Simrad GO 9 XSE + Active Imaging 3in1 . Używałem to echo dwa lata, trochę z Totalscanem i Active Imaging 3in1 . Różnica na korzyść Active Imaging nie do porównania .
- Tupas lubi to
#2458 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 22:26
Witam,
tak czytam i czytam i im wiecej czytam tym glupszy sie robie szukam echosondy ktora bedzie uzywana na duzym , glebokim (zeskoki z 20m na 70m) jeziorze. Nie potrzebuje fajerwerkow jedynie czegos co dobrze pokaze strukture dna i stada siei Budzet przewidziany to max 200€. Nie musi byc nowka. Moge kupic uzywana. Czym warto sie zainteresowac?
#2459 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 05:21
- wicher_dziki_koń i skilos lubią to
#2460 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 07:13
Można wiedzieć na co się przesiadłeś? oraz jak wypada nowe echo względem ostatniego simrada, ofc jeśli nabyłeś nowe echo, dzięki.Simrad GO 9 XSE + Active Imaging 3in1 . Używałem to echo dwa lata, trochę z Totalscanem i Active Imaging 3in1 . Różnica na korzyść Active Imaging nie do porównania .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych