Wybór echosondy!
#3421 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2021 - 15:17
Pozdrawiam,
Piotrek
#3422 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2021 - 23:50
Uważam że 9 cali to absolutne minimum, są teraz nieźle promocje na Black fridey, teraz za cenę 7 możesz kupić 9To inaczej cena Garmin = cena Lowrance. I wtedy którą warto?
Czy zapis logów można wyeksportować jako plik wideo na przykład?
#3423 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2021 - 11:41
Uważam że 9 cali to absolutne minimum, są teraz nieźle promocje na Black fridey, teraz za cenę 7 możesz kupić 9
To chyba przeoczyłem te okazje, bo nic nie znalazłem w super cenie.
#3424 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2021 - 11:05
Pływam pontonem wiec nie potrzebuje echosondy z monitorem wystarczy taka z apka na telefon
#3425 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2021 - 11:37
Panowie, pomocy, porady potrzebuję
Kupiłem na blakfrajerdej przetwornik livescope 32 z czarną skrzynką 10.
Wypstrykałem się z kasy, ale jest mercedes w garażu. Myślałem że sobie spokojnie pozbieram do wiosny na gpsmap albo echomap ultra z przetwornikiem gt56, ale mnie nosi bo sezon za oknem, jeszcze równy miesiąc.
No i znalazłem echomapę uhd 72 sv z gt54 za 3900 - nowa, na wyprzy. Znam wadę - słaba rozdzielczość. No i tutaj pytanie do Was - ma ktoś może doświadczenie, czy taki zestaw da radę z livescope (nie chodzi mi technicznie, bo to wiem, tylko czy to dobrze będzie obrazować). Bo jak da, to mógłbym już w tym roku.... A jak nie, no to nie, po prostu nie chcę wywalić w błoto tych prawie 4 tyśków. Osobiście mam wrażenie, że to pakowanie silnika lambo do malucha ale może nie, może ktoś uważa inaczej ?
#3426 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2021 - 11:59
Panowie, zastanawiam się nad kupnem echo , ale pokroju chirpa i tu pytanie czy warto dopłacić do chirp + czy może są inne lepsze opcje w lepszej cenie jak np Garmin STRIKER Cast z GPS.
Pływam pontonem wiec nie potrzebuje echosondy z monitorem wystarczy taka z apka na telefon
Moim zdaniem każde echo z monitorem jest lepsze niż takie do rzucania. Sam mam deepera pro+, rzadko go używam i głównie jak łowię z brzegu, żeby zobaczyć co tam leży na dnie .Problem jest taki, że jak daleko rzucisz to traci na kilkanaście sekund albo i dłużej połączenie z telefonem. I jak łowisz w rzece, to zazwyczaj kulka już płynie gdzie indziej, niż chciałeś sprawdzić.
Co do chirpa - nie wiem, nie mam doświadczenia, ale zobacz to porównanie, może pozwoli podjąć decyzję:
#3427 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2021 - 13:40
Panowie, pomocy, porady potrzebuję
Kupiłem na blakfrajerdej przetwornik livescope 32 z czarną skrzynką 10.
Wypstrykałem się z kasy, ale jest mercedes w garażu. Myślałem że sobie spokojnie pozbieram do wiosny na gpsmap albo echomap ultra z przetwornikiem gt56, ale mnie nosi bo sezon za oknem, jeszcze równy miesiąc.
No i znalazłem echomapę uhd 72 sv z gt54 za 3900 - nowa, na wyprzy. Znam wadę - słaba rozdzielczość. No i tutaj pytanie do Was - ma ktoś może doświadczenie, czy taki zestaw da radę z livescope (nie chodzi mi technicznie, bo to wiem, tylko czy to dobrze będzie obrazować). Bo jak da, to mógłbym już w tym roku.... A jak nie, no to nie, po prostu nie chcę wywalić w błoto tych prawie 4 tyśków. Osobiście mam wrażenie, że to pakowanie silnika lambo do malucha ale może nie, może ktoś uważa inaczej ?
No i jeszcze jedno pytanie - jest jakaś opcja, żeby to zmontować w jakiś przenośny zestaw? ćwiczył ktoś z was panoptixa w wersji travel ?
głównie chodzi mi o montaż black boxa - chyba na skrzynce do baterii, no bo gdzie indziej?
No nie, jeszcze kolejna niewiadoma - zakładając, że ekran nie będzie większy niż 9 cali - jaką baterię wziąć do takiego setu?
#3428 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2021 - 23:23
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
#3429 ONLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 07:01
Tripleshot z 40 stopniową wiązką na głębokie wody to zły pomysł, to jest zbyt szeroko, moc przetwornika za niska i tłumienie sygnału za duże. Szukaj wyżej- czyli elite ti ,ti2, FS bo tam lepszy przetwornik, albo kupHooka tribleshota i dokup do niego przetwornik HDI i wtedy zamiennie będziesz przepinał i korzystał z obrazowania 2d - bo na głębinie 40m to sonar boczny niekoniecznie już da jakość obrazu w tańszych echach.
#3430 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 09:40
Czy ktoś wie czy można podłączyć Lowrance HDS z Lowrance Elite Ti2 pod 1 przetwornik ? Wiem, że producent zezwala na HDS+HDS i Ti2+Ti2, ale o HDS+Ti2 nic nie jest napisane, ani + ani -, Co z 2 różnymi tierami ?
#3431 ONLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 10:08
Na stan mojej wiedzy- nie można . Jedynie fs poprzez ethernet do HDS wepniesz i podzielisz sygnał z przetwornikaCzy ktoś wie czy można podłączyć Lowrance HDS z Lowrance Elite Ti2 pod 1 przetwornik ? Wiem, że producent zezwala na HDS+HDS i Ti2+Ti2, ale o HDS+Ti2 nic nie jest napisane, ani + ani -, Co z 2 różnymi tierami ?
Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka
#3432 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 16:04
#3433 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 16:24
To w takim razie raczej chyba nie ma sensu inwestować w Hooka wnioskuje, niestety elite ti,ti2 przekracza mój budżet.Juz naprawdę nie mam pojecia co wybrac, jakies propozycje innych echo?Tripleshot z 40 stopniową wiązką na głębokie wody to zły pomysł, to jest zbyt szeroko, moc przetwornika za niska i tłumienie sygnału za duże. Szukaj wyżej- czyli elite ti ,ti2, FS bo tam lepszy przetwornik, albo kupHooka tribleshota i dokup do niego przetwornik HDI i wtedy zamiennie będziesz przepinał i korzystał z obrazowania 2d - bo na głębinie 40m to sonar boczny niekoniecznie już da jakość obrazu w tańszych echach.
#3434 ONLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 16:31
To w takim razie raczej chyba nie ma sensu inwestować w Hooka wnioskuje, niestety elite ti,ti2 przekracza mój budżet.Juz naprawdę nie mam pojecia co wybrac, jakies propozycje innych echo?
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatal
Jaki masz budżet na ekran?
#3435 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 16:33
4 tysiaceJaki masz budżet na ekran?
#3436 ONLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 16:37
Ti2 9 cali były niedawno osiągalne nowe za 4,5k wyprzedaży, jeśli nie możesz dołożyć, to sprawdź Garmina strikera 9 lub raymarine element9 , który po ostatnim softwarowym upgrade rysuje już mapy w normalnej rozdzielczości i navionics obsłuży- tak samo jak Lowrance.
#3437 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 16:55
#3438 ONLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 16:58
Niedawno w plecionie Hook 9" był po 2900 PLN.Echosonda robi mapy batymetryczne.
Tak, ale na głębokich wodach UK niekoniecznie tripleshot jest odpowiednim przetwornikiem.
#3439 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 17:06
#3440 OFFLINE
Napisano 02 grudzień 2021 - 18:19
Faktycznie, jesli nie moge korzystać z bocznego skanu na głebokiej wodzie to nie bede szedl w hooka, nic mi nie pozostaje tylko zbierac na elitke i czekac na dobra oferte.Dziekuje Panowie za wyrażenie swojej opini.PozdrawiamTak, ale na głębokich wodach UK niekoniecznie tripleshot jest odpowiednim przetwornikiem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych