Wybór echosondy!
#1381 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2018 - 18:54
- HuchoTaimen lubi to
#1382 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2018 - 19:22
Tak , stara seria Elite 7HDI, Elite 7Chirp oraz Hook 7Chirp obsługują mapy, uważaj aby tylko w nazwie nie miały litery "x" np 7x bo to wersja bez obsługi GPS.
#1383 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2018 - 21:43
Sprzedałem swoją stara łajbę i jestem na etapie wyposażania nowej. Dużo się zmieniło w elektronice wędkarskiej. Musiałem sporo poczytać o obecnych echosondach, bo jestem jeszcze z old schoolowego pokolenia, które cieszyło się z jakiejkolwiek echosondy, bo widziało się głębokość i dno . X-125 sprzedałem właśnie z łódka. Łezka się w oku kręci, bo człowiek się przyzwyczaił przez te lata. Trzeba iść jednak ze światem do przodu i zrobić przeskok technologiczny, wykorzystać większe możliwości obecnej elektroniki wędkarskiej. Czlowiek do dobrego się szybko przyzwyczaja... Do rzeczy, mam właśnie dylemat i chciałbym pdpytac o taka kwestie. Kupiłem elite 9 ti. Czujnik miał być zamontowany standardowo z tylu na pawęży. Pytałem u producenta lodzi, który będzie montował mi osprzęt na lodzi, czy kolumna silnika nie będzie czasem blokowała mi sygnału sonaru bocznego i podobno będzie blokowała jedna stronę. Trochę mnie to wkurzyło a gość podpowiedział zamontowanie drugiego echa, którego czujnik byłby na pawezy i widziałbym z tego echa mapę i standardowe echo z głębokością, służyłoby do navigacji przy pływaniu. Natomiast czujnik od elitki zamontować na aluminiowej sztycy, takiej jak maja Skandynawowie do vertikala i używać tego do łowienia. Co o tym myślicie? Myślałem, o zamontowaniu samego drugiego czujnika na pawezy i przekłdanie zamienne kabli od czujników. To byłoby jednak upierdliwe przy szukaniu ryb i częstej zmianie miejscówek. Czy jeśli nabyłbym starsza generacje elitki bez ti. Ma ona chyba oznaczenie elite 7HDI, to obsługiwałaby mapy?
Nie wiem jaką masz łódź, ale prościej i taniej chyba będzie ogarnąć montaż tego totalscana w taki sposób, żeby silnik nie zasłaniał.
#1384 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2018 - 22:05
Rewelacja, tylko ile łodzi ma taką możliwość ?
#1385 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2018 - 22:45
Stosuj się do zaleceń a wszystko będzie dobrze.
Powodzenia
#1386 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2018 - 23:26
Pierwsze zdjęcie to Riverfox, a więc nawet w Polsce się da.
#1387 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 06:39
A dwa, nie ma najlepszego przetwornika.
Wszystko zależy od tego gdzie i jak chcesz łowić. I do jakiej trawy zamontować. Czy zależy Ci na każdym szczególe dna, czy większy obszar Cię interesuje
Na łowienie do 50m w słonym taki tm150m plus totalscan jest fajną opcją. Plus drugi, nie potrzebujesz ekstra boksa. A i nie kosztuje to nie wiadomo ile.
Na bogato moduł bsm3000 i b265lhw i ss3d do tego silnik dziobowy motorguide x5 przez nmea2000 carbon 12"I hulaj dusza
#1388 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 09:50
Niestety, ale kryształek od SI jest na końcu przetwornika. W tym roku zmieniam na P79 + GT30. GT30 jest krótki i pewnie nie będzie problemów. Myślałem o stopniu na rufie, ale ostatecznie zrezygnowałem.
#1389 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 16:42
Panowie, wybaczcie pytanie totalnego laika. Kupiłem sobie kajak, teraz pora zamontować na nim jakieś echo. Docelowo do pływania po niewielkich, płytkich wodach (max 6m). Z racji że będzie to pierwszy taki wynalazek w mojej wędkarskiej historii, dobrze by było gdyby nie był zbyt skomplikowany w obsłudze. Budżet operacyjny 1500zł na komplet(echo, czujnik, bateria). Dobrze by było żeby bateria zmieściła się w sonar podzie z kajaka feelfree...
Pomóżcie świeżakowi żeby jakiś cwany sprzedawca nie wcisnął mi leżaka z prehistorii, lub mniej zaawansowanego komputera do symulacji wybuchów nuklearnych...
#1390 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 17:08
Mam 4, wydaje się ok, choć jeszcze nie pływałem z nią.
Użytkownik mmedenski edytował ten post 12 marzec 2018 - 17:09
#1391 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2018 - 19:32
Garmin Striker 4dv plus. Jeszcze zostanie na uchwyt z przedłużką. Jak dołożysz 2-3 stówki kupisz 5dv plus.
Mam 4, wydaje się ok, choć jeszcze nie pływałem z nią.
Dzięki za sugestię. Jaki aku masz do niej zapięte?
#1392 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2018 - 07:00
Użytkownik mmedenski edytował ten post 13 marzec 2018 - 07:02
#1393 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2018 - 12:27
Po przejrzeniu wątku mam straszny zamęt.
Zamierzam nabyć echosondę, będzie to moja pierwsza.
Ma służyć do określania głębokości, struktury dna i jego twardości.
Głębokości różne od 1,5 do 60 metrów. przeważnie 6-12.
Nie będę rysował map.
Czy wybór Garmin Fishfinder 350C będzie dobrym rozwiązaniem w cenie +/- 1000 pln?
Za zakupem tego modelu przemawia kolorowy wyświetlacz 5" i podwójny stożek.
A może macie inne ciekawsze propozycje w tej cenie?
Użytkownik PiotrCz edytował ten post 18 marzec 2018 - 12:39
#1394 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2018 - 14:21
350C to fajne echo, ale już z poprzedniej epoki. Jeśli dołożysz dwie stówki to możesz mieć np. Strikera 5 CV Plus, a to już zupełnie inna liga. Jeśli koniecznie ma być maks. 1000 zł to jest Striker 4 CV Plus. Oczywiście mówię o cenach w sklepach poza PL, np. w DE. W wątku promocje wędkarskie wrzuciłem ostatnio link do sprawdzonego sklepu z elektroniką w DE.
#1395 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2018 - 21:25
1. Lowrance Hook2 - problemem może być, że posiada jedynie szeroki stożek
2. Garmin Striker Plus - problemem mogą być tylko wąskie stożki oraz gorszy dostęp do map.
3. Simrad GO XSE - wszystkomający ale niedostępny w normalnych pieniądzach w naszym kraju...
Koledzy pomóżcie laikowi rozwiązać ten dylemat. Z góry dziękuję.
#1396 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2018 - 22:37
#1397 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2018 - 22:49
Garmin cenowo jest zdecydowanie najlepszy, a teraz gdy dodano mapy do Strikera to jest to imho zdecydowanie najlepsza oferta w relacji cena-jakość. W sklepie mybait.de w tej chwili Striker 7 SV Plus z GT52 kosztuje 580 EUR, a Striker 9 SV Plus z GT52 720 EUR. Simrad GO 7 XSR (nowy model) z Totalscanem to w tej chwili 920 EUR.
#1398 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2018 - 23:16
#1399 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2018 - 23:31
Co do wyższości przetwornika GT-40 nad GT-52 lub odwrotnie dla lokalizacji ryb w toni zdania są podzielone. Jest o tym sporo na forum w różnych wątkach. Z tym urządzeniem działają oba, więc możesz sobie dokupic GT-40, a z odsprzedażą tego z którego zrezygnujesz na forum raczej nie będzie kłopotu. Garmin będzie miał język polski. Natomiast sprawdź czy ten Simrad z Waveinn jest z polskiej dystrybucji, bo urządzenia Lowrance/Simrad mają geoblokady i wgrany język tylko kraju dystrybucji. Niczego nie kupowałem w tym sklepie, ale strona jest tłumaczona automatycznie, więc nie zanosi się moim zdaniem na polski towar. Oczywiście mogę się mylić, jak sprawdzisz to daj znać, bo sam jestem ciekawy - cena jest świetna.
#1400 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2018 - 23:49
English (US), Angielski (UK), duński, niemiecki, hiszpański, fiński, francuski, grecki, islandzki, włoski, holenderski, norweski, portugalski, szwedzki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych