W moim przypadku to są uprawnienia zawodowe, inne paragrafy to opisują, a obecnie to mogę być kierownikiem jednostki do 21m bez ograniczenia mocy, a kierować mogę wszystkim bez ograniczeń co jest dopuszczone do ruchu na środlądziu, papiery są uznawane chyba na całym świecie, ITRy na morze też mogę sobie odnowić w każdej chwili.
Rugia
#501 OFFLINE
Napisano 25 listopad 2020 - 18:42
- hlehle i Sady lubią to
#502 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2020 - 08:42
No Ok ... Skoro polska nie możne wydawać certyfikatów. "Niestety polska nie przystąpiła do Rezolucji nr 40 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ i nie może wydawać certyfikatów ICC. Tak więc nie tylko certyfikaty ICC nie są honorowane w Polsce, ale niestety nasze patenty są nieważne zagranicą !"
Ok ale kiedy nie przystąpiła.
Prawo nie działa wstecz. Wiec jeśli nie przystąpiła w 2020r a wczesnej takie certyfikaty ( Patenty ) były honorowane i uznawane za ważne to . .. ja bym mandatu nie przyjmował .
Nie mam czasu zagłębiać sie bardziej w temat . Ale poczytam ( później)
Ale pytanie na szybko a PATENT zrobiony na Ukrainie będzie honorowany ... w DE bądź innych krajach . . ?
#503 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2020 - 09:10
fxd dobrze pisze. Od pięciu lat jeżdżę na Rugię a od 2017 z własnym okrętem. Ponieważ staram się nie łamać przepisów byłem kontrolowany tylko dwa razy. Ostatnio w lutym 2020. Za każdym razem oprócz karty wędkarskiej i szwabskiego rocznego pozwolenia okazywałem dowód rejestracyjny okrętu i patent sternika.
Nie przyczepiali się. Co ciekawe właśnie w lutym kontrolowali nie policjanci tylko jakaś straż rybacka. Byli na małej łódce i podpływali nawet do brodzących. Tak więc jeśli ktoś chce łowić w ten sposób musi mieć kartę przy sobie.
#504 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2020 - 09:22
fxd dobrze pisze. Od pięciu lat jeżdżę na Rugię a od 2017 z własnym okrętem. Ponieważ staram się nie łamać przepisów byłem kontrolowany tylko dwa razy. Ostatnio w lutym 2020. Za każdym razem oprócz karty wędkarskiej i szwabskiego rocznego pozwolenia okazywałem dowód rejestracyjny okrętu i patent sternika.
Nie przyczepiali się. Co ciekawe właśnie w lutym kontrolowali nie policjanci tylko jakaś straż rybacka. Byli na małej łódce i podpływali nawet do brodzących. Tak więc jeśli ktoś chce łowić w ten sposób musi mieć kartę przy sobie.
Co to za różnica jak łowisz? dokument uprawniający do łowienia zawsze musisz okazać.
Brodzenie nie zwalnia z posiadania dokumentu, myślałem, że to logiczne.
Co do patentu, łowię na Rugii od lat, zawsze patent pokazują.
Z ręką na sercu przyznam, że ostatnia kontrola jakaś dziwna była.
Kontrolował mnie ten sam policjant co zawsze. Ostatnim razem dziwnie oglądał mój paten.
Długo rozmawiał na jego temat z kolegą ze służby, coś tam gadali na temat dwóch mil morskich, reszty nie zrozumiałem.
Być może jest coś na rzeczy, być może to przypadek.
#505 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2020 - 09:30
chojny83 a pływałeś na otwartym morzu? Jeśli tak, to naturalne, że mówili o 2 milach.
#506 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2020 - 09:56
Nie pływałem po otwartym morzu, jakby tak było nawet bym o tym nie wspominał.
Pływam tylko i wyłącznie po wodach wewnętrznych Rugii.
#507 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2020 - 10:22
Zastanawiam sie nad RYA albo ISSA - jesli zrobie we Wrocq to chyba zapisze sie bo jeden wyad za granice i 550Euro mandatu to pewnie bede mial 2 kursy w tej cenie ;-)
#508 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2020 - 11:14
Zastanawiam sie nad RYA albo ISSA - jesli zrobie we Wrocq to chyba zapisze sie bo jeden wyad za granice i 550Euro mandatu to pewnie bede mial 2 kursy w tej cenie ;-)
Ja mam ISSA i git ;-)
#509 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2020 - 11:32
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
#510 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2020 - 14:15
Pozdrawiam
Areq
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
#511 OFFLINE
#512 OFFLINE
Napisano 20 sierpień 2021 - 10:51
Czy orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja z obostrzeniami na Rugii, wybieram się jak co roku na jesieni a teraz nie wiem jak to wszystko tam wygląda.
Z góry dziękuję, pozdrawiam Paweł
#513 ONLINE
Napisano 22 sierpień 2021 - 19:48
9-12. wrzesień będę na Rugii - Ralswiek , bez łódki , tylko spodniobuty, Jakieś porady ?
- analityk lubi to
#514 OFFLINE
Napisano 23 sierpień 2021 - 17:19
Przyłączam się do pytania,
Dobry plan - mam podobny na październik. Byłem tam dwa razy na łódce to widziałem że łowili w wielu miejscach i mnie to kusi tym bardziej że nie za bardzo jest tam gdzie łódkę wędkarską wypożyczać.
Sam próbowałem tylko kilka godzin (dla testu) i okazało się to "wykonalne" a jak szczupak wychodzi za przynętą w okolice jąder to robi się dziwnie
- kostom63, morales, Byniek i 2 innych osób lubią to
#515 OFFLINE
Napisano 01 listopad 2021 - 10:29
9-12. wrzesień będę na Rugii - Ralswiek , bez łódki , tylko spodniobuty, Jakieś porady ?
No i co tam na Rugi z tego brodzenia wyszło ? Jestem ciekawy
#516 ONLINE
Napisano 01 listopad 2021 - 19:41
No i co tam na Rugi z tego brodzenia wyszło ? Jestem ciekawy
Niestety nie doszło do wyjazdu. 24 h przed wyjazdem zmarł mi teść,
#517 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2021 - 16:15
Użytkownik analityk edytował ten post 14 listopad 2021 - 16:15
#518 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2021 - 17:47
Teraz możesz łowić tylko na drop shota czy tam boczny trok.
Z brzegu też połowisz zależy gdzie ryba danego dnia stoi.
Nie wiem czy od któregoś dnia nie ma całkowitego zakazu. Musiałbyś poszukać.
- analityk lubi to
#519 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2021 - 19:22
#520 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2021 - 19:39
Ja licencję kupowałem przy slipie w Altefahr, ale ogólnie jest dużo miejsc które to sprzedają.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych