Konserwacja sprzętu - smary i smarowanie
#81 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2011 - 08:51
#82 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2011 - 23:20
kiedyś kupowałem smary,przeróżne texaco,srako itd...zwykłe,lepsze,najlepsze...bo twierdziłem,również po konsultacjach ,że kasowanie 60 czy 80 albo lepiej pln za małe opakowania przez ukochaną daiwę to zdzierstwo...coś mnie jednak podkusiło bo w tamtych smarach jakoś rewelacji nie widziałem i kupiłem ,co prawda nie ios ale molibdenowy,i stwierdzam - warty jest każdej złotówki ,żaden z markowych smarów nie ma tak masełkowej konsystencji jak ten to po pierwsze po drugie kołowrotek przesmarowany nim (oczywiście cienką warstwą) kręci się tak jak fabryczny, prosto z pudełka, (jak nie lepiej ) dla mnie rewelacja i nigdy nie zamienię na inny chyba,że ios jak się skończy ten,ale to za 20 lat bo ta tubka jest naprawdę spora i jeżeli zastosować się do rad inżynierów daiwki czyli nie 1/2 30sto gramowej tubki na raz ,ale tyle ile zalecają to starczy na uuuuu albo jeszcze dłużej....Do tego jeżeli decydujemy się na zakup takiego sprzętu,za grubą kasę, to warto zainwestować w oryginalny smar bo naprawdę jest kozacki
pozdro
#83 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2011 - 06:21
#84 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2011 - 17:35
http://www.mefistofishing.pl/smar-do-przekladni-daiwa-molibd en-grease-p-280.html
#85 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2011 - 13:57
.
Użytkownik tench77 edytował ten post 23 grudzień 2013 - 00:08
#86 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2011 - 14:19
Zakupiłem u Mefisto smar Shimano oryginalny JDM;), niby miał mieć konsystencje gelu ale bardziej przypomina oliwkę... Spływa ze smarowanych powierzchni. Czy zastosować to coś czy lepiej zakupić coś innego?
Ten w sprayu masz ?
Jesli tak to nie aplikuj go bezposrednio ze sprayu na przekladnie, a daj mu troche sie utlenic - np wewnatrz kapsla tego niebieskiego.
On po chwili sie robi gestszy i juz nie przypomina oliwki.
Mi sie lepiej sprawdzaja smary niekolowrotkowe...
#87 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2011 - 18:40
#88 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2011 - 18:46
#89 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2011 - 18:47
#90 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2011 - 21:36
#91 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2011 - 00:42
..
Użytkownik tench77 edytował ten post 23 grudzień 2013 - 00:05
#92 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2011 - 10:15
Kwestia kto ile kręci, wówczas wypada zwiększyć częstotliwość serwisu ale zasadniczo raz na sezon powinno wystarczyć.Nie jest to wielkie halo zaserwisować kołowrotek.Też zaczynałem i wydawało się że to mocno skomplikowane, ale nie taki diabeł straszny .
Najczęściej stosuję smar peena i uważm go jakościowo za przyzwoity smalec, do tego oliwka peena- nie ma problemu czy lest kompatybilna, bo jest.
Jeszcze dobrym rozwiązaniem które stosuję jest smar litowy CX80 oraz smar litowy w sprayu, ale w czasie zimna zauważyłem, że ciężej młynki kręcą jak z peenem.
#93 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2011 - 17:33
#94 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2011 - 19:34
#95 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2011 - 19:37
Smar był zbyt gęsty pewnikiemTzn co się stało bo nie kumam
#96 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2011 - 19:39
#97 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2011 - 20:35
#98 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2011 - 12:24
#99 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2011 - 01:23
Jako, że minęło kilka miesięcy od konserwacji moich kręciołków IOS-em, postanowiłem zdać małą relację.
Kołowrotek był naprawdę bardzo mocno eksploatowany, zarówno do szybkiego prowadzenia boleniówek jak i opukiwania gumkami:)
Przez cały ten czas charakterystyka pracy oraz dźwięki wydawane przez kręciołek nie zmieniły się. Praca jest tak samo aksamitna jak zaraz po smarowaniu.
Zakupiłem IOS z pewnymi obawami, gdyż wcześniej używałem molibdenu daiwy, kompletu sprayów daiwy, shimano itp. Zawsze liczyłem na jakieś pozytywne efekty stosowania markowych lubrykantów:) a z tymi niestety było kiepsko. Teraz wiem, że nie muszę szukać dalej, ponieważ IOS jest NR 1 !!!
Słoiczek z smarem jest przerażająco mały, a tubki z oliwką maciupkie. Jednak w praktyce do nakładania smaru używam pędzelka modelarskiego, a oliwka ma w zestawie specjalny dozownik, co pozwala na idealne nakladanie. Myślę, że cały komplet wystarczy mi na wiele sezonów.
Podsumowując, jestem bardzo zadowolony z IOS, polecam wszystkim, którzy dbają o swoje cudeńka.
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów i Życzę Wszystkiego Najlepszego w 2012, a zwłaszcza połamania kija !!!
Michał
#100 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2012 - 18:52
Mnie filmik rozbroił,spojrzałem na stelkę i aż ciarki przeszły,jak pomyślałem o jej serwisowaniu w tym stylu
Kiedyś Zorro pisał,że często smarowane maszynki można smarować kocim smalcem,ale ktoś to wziął za bardzo serio
To ja tu mobility,oliwki,imbuski i śrubokręty wykupuje,patrzę co by ryski nie zrobić na politurze,znaczę przekładni i się pierniczę,a wystarczy wkrętarka i masło
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek, multiplikator
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
|
Sprzęt wędkarski →
Baitcasting →
Jak multiplikator do 400 złNapisany przez Kamil.G. , 29 kwi 2019 multiplikator |
|
|
|
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Kołowrotek Ryobi Tresor 2000 - zagubiona częśćNapisany przez tadelinho , 01 kwi 2019 ryobi, kołowrotek, część |
|
|
||
Rozwiązane
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
TOHATSU 25Napisany przez allevoytek , 11 cze 2018 naprawa, moduł, elektronika i 2 więcej |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Pinion gear do kołowrotka PennNapisany przez Vaymona , 29 maj 2018 penn, serwis, części |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
Kruszyna