Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

allegro / olx hit!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4782 odpowiedzi w tym temacie

#3721 OFFLINE   klosskuba

klosskuba

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaPyskowice

Napisano 07 listopad 2020 - 23:55

Czyli podsumowując te rozważania w jednym zdaniu. Udana transakcja, ale nie polecam. Też tak można. :)

Podupc.ły Ci się lejce, to Jerkbait, nie Allegro.

#3722 OFFLINE   deridun

deridun

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 08 listopad 2020 - 04:36

Jedna transakcja x3 kołowrotki i jeszcze części do Turków...i bez wahania wpłata-jaka kwota?
Bez znajomości itp
  • IntruZ9 lubi to

#3723 OFFLINE   klosskuba

klosskuba

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaPyskowice

Napisano 08 listopad 2020 - 10:19

W jaki sposób wywnioskowałeś, że bez wahania. Kolega kilka miesięcy wcześniej kupił od niego Stellę Millenium i poza czasem oczekiwania było ok. Od czasu pierwszego kontaktu były maile, dodatkowe zdjęcia, kilka telefonów, konsultacje z kolegami, zawiła transakcja i dziesięć dni nerwówki. Z kilku wysłanych propozycji wybrałem trzy. Ja tak zawsze mam z używanym sprzętem kupowanym na odległość, że się denerwuje. Kilka razy wtopiłem, więcej bądź mniej, takie ryzyko. Ja prowadzę firmę i robię interesy, na których mogę stracić wielokrotnie więcej i tak się zdarza, byle bilans był dodatni, i jakoś jeszcze żyje. A kwota, no cóż, duża, nie duża, nie wiem, na pewno kusząca. 

"Jedna transakcja x3 kołowrotki i jeszcze części do Turków...i bez wahania wpłata-jaka kwota?

Bez znajomości itp"

Kwoty rzędu kilku tysi dla jednych są duże, a dla innych nie. Znam takich co wydają dużo więcej np. na wakacje, po czym jadą na jakieś zadupie w polnocnej Afryce, dają się tam zamknąć w jakimś tandetnym resorcie, siedzą  na dupie, chleją rozwodnione pseudo drinki i wracają zadowoleni. Dla mnie to jest wtopienie kasy bez szans na zadowolenie. A Ty się dziwisz, że zaryzykowałem ją tam gdzie ta szansa była.

Czemu w ogóle mają służyć takie dywagacje. Napisałem coś co nie pasuje do ogólnej napierda..nki na gościa i dostaje mi się za to nie wiadomo z jakiej przyczyny.

Nie widzę potrzeby abym dokonał zero-jedynkowej oceny polecam/nie polecam, opisałem co mnie spotkało, a każdy wyciąga wnioski sam i podejmuje ryzyko, bądź nie.

Kończmy już ten wątek, bo jeszcze ktoś w swoim śledczo - podejrzliwym amoku wpadnie na pomysł, że ja to jestem jakiś wujo tego kolesia, albo mam z nim jakieś niecne  interesy i się "rozlatam" ze śmiechu, a chciał bym być jeszcze jakiś czas cały.

#3724 OFFLINE   deridun

deridun

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 08 listopad 2020 - 10:54

Niezły elaborat(w bezinteresownej?!!obronie)€-mnie wszystko wyjaśnił.
TPO autobus "791" nadal łączy oba miasteczka.
Osobiście jestem poszkodowany przez 'szuję' na co mam dokumentację,dywagacje wuja czy cioci tego nie zmienią.
  • coma lubi to

#3725 OFFLINE   mathew.stepnicki

mathew.stepnicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 08 listopad 2020 - 10:59

Koledzy czy sprawa nie jest prosta i oczywista przy zakupach na OLX...

Jeśli kupujesz coś tak drogiego jak Stella millenium za 3-4k zł to przy braku osobistej znajomości, jadę sam i oglądam. Druga opcja jest oczywiście pomoc kogoś kto mieszka blisko sprzedającego i może podjechać do niego.

Prawda jest taka, że jeśli kupujesz coś używanego to musisz się liczyć z częściową szansą na wtopienie kasy. Nie ma znaczenia czy jest to giełda Jerkbait, OLX, Ebay wszędzie takie numery się zdarzają...

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk
  • Krzysiek184 i robert7704 lubią to

#3726 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 listopad 2020 - 11:37

Bo i OLX to miejsce, w którym oprócz ludzi normalnych, wyzbywaczy niepotrzebnych im rzeczy, uczciwych sklepów, jest cała masa cwaniaczków i Januszy biznesu. Nic dziwnego skoro ci ostatni czują się bezkarni, nie mając nad sobą regulaminu, który trzymałby ich za mordę. Zresztą jak ktoś jest cwaniakiem i złodziejem, to żaden regulamin go nie zmieni, co najwyżej wystraszy. Lekarstwo? Filtr na najbliższą okolicę i odbiór własny. Ewentualnie przesyłka pobraniowa PP z opcją sprawdzenia, czy nie nabyliśmy cegłówki lub pociętych gazet. Ta druga opcja upierdliwa, ale w niektórych przypadkach skuteczna. I najlepiej traktować tę platformę bez napinki, a kupować z dystansem i na luzie. Idą złote czasy dla kupujących, a sprzedający będą mieli twardy orzech do zgryzienia.

#3727 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 08 listopad 2020 - 11:42

Czyli podsumowując te rozważania w jednym zdaniu. Udana transakcja, ale nie polecam. Też tak można. :)

Bardzo pokrętną logikę uskuteczniasz Kolego, która w dodatku nic nie wnosi. Nie wiem, co jest dziwnego w tym, ze ktoś pisze, ze był zadowolony, ale nie chce ręczyć, za sprzedającego. Zima idzie i coraz więcej „detektywów” na jerku i bezsensownego bicia piany.

#3728 OFFLINE   skilos

skilos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaOpolskie
  • Imię:Arek

Napisano 08 listopad 2020 - 12:37

https://www.olx.pl/o...html#087ae18aa0

#3729 OFFLINE   klosskuba

klosskuba

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaPyskowice

Napisano 08 listopad 2020 - 12:37

Osobiście jestem poszkodowany przez 'szuję' na co mam dokumentację,dywagacje wuja czy cioci tego nie zmienią.

To, że zostałeś poszkodowany, to przykre, co nie zmienia faktu, że ja nie zostałem oszukany.

Oszustów nigdzie nie brakuje, to że ktoś kupił np. używane auto od handlarza i sie naciął, to nie znaczy, że kto inny kupi od niego inne auto i będzie ok., handlarz sprzedaje to co ma, raz jest to rzecz porządna raz nie. Dlatego ja piszę, że u mnie było ok. ale nie ręczę, że tak będzie innym razem więc nic nikomu nie polecam.

Nie wiem jak bardziej łopatologicznie to wyjaśnić.

#3730 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 08 listopad 2020 - 13:05

To, że zostałeś poszkodowany, to przykre, co nie zmienia faktu, że ja nie zostałem oszukany.

Oszustów nigdzie nie brakuje, to że ktoś kupił np. używane auto od handlarza i sie naciął, to nie znaczy, że kto inny kupi od niego inne auto i będzie ok., handlarz sprzedaje to co ma, raz jest to rzecz porządna raz nie. Dlatego ja piszę, że u mnie było ok. ale nie ręczę, że tak będzie innym razem więc nic nikomu nie polecam.

Nie wiem jak bardziej łopatologicznie to wyjaśnić.

Napisz żesz w końcu że i Ciebie oszukał, bo inaczej nie dadzą Ci spokoju B)

#3731 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 08 listopad 2020 - 13:55

Mnie oszukano, też na kołowrotku, tu na forum, bo kupiłem na giełdzie i co?, żyję nadal  :D

#3732 OFFLINE   deridun

deridun

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 08 listopad 2020 - 14:10

Ostrzegłeś przed złoczyńcą?
Tylko po to wpisałem post,ale
jak widać nie warto.

#3733 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 08 listopad 2020 - 15:54

Co Ci ten, jak to nazwałeś "elaborat" wyjaśnił? Kto jest tym "wujem" czy "ciocią"?

Może zamiast szczuć na innych ludzi, (w których złe intencje ja akurat nie wierzę, mimo że nie znam osobiście @klosskuba), podziel się, co zrobiłeś z tą dokumentacją, która pokazuje, że zostałeś oszukany - będzie pomoc dla innych, których spotka to samo.

#3734 OFFLINE   SID

SID

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 833 postów
  • LokalizacjaŚrem https://www.youtube.com/watch?v=Sy7k5ZgA_RU
  • Imię:Roger
  • Nazwisko:Sikora

Napisano 09 listopad 2020 - 19:32

Nie znam tej strony, ale ten podbierak chyba jest wart zachodu.

https://zlowokazje.p...net-kilka-opcji

#3735 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 11 listopad 2020 - 06:26

Cena oczywiście z czapy, ale młynek mocno kolekcjonerski, więc jeśli jest tu jakiś kolekcjoner Hardy to pewnie się zainteresuje: https://www.olx.pl/o...67-IDHiJtL.html

• BOB lubi to

#3736 OFFLINE   TOFIX99

TOFIX99

"Powsinoga"

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 956 postów
  • LokalizacjaBielsk Podlaski
  • Imię:Piotruś Pan

Napisano 14 listopad 2020 - 16:22

Przyznawać się, który zrobił"rezerwę". 😎

https://www.olx.pl/o...67-IDHdvkH.html

#3737 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 listopad 2020 - 18:29

Też bym reflektował. Lubię łowić pstrongi...
  • BOB lubi to

#3738 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 14 listopad 2020 - 20:08

Nigdy nie złowiłem pstronga  :(  ;)

#3739 OFFLINE   BartasL2

BartasL2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:L

Napisano 14 listopad 2020 - 20:18

Nigdy nie złowiłem pstronga :( ;)

BOB i go nie złowisz. Będziesz musiał go introdukować z innej galaktyki 😎😁.
  • BOB lubi to

#3740 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 14 listopad 2020 - 21:36

E tam. Po prostu chciałem dorównać Maćkowi ;)  :D

• Franc lubi to