Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pierwsza moja w 2006r

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
555 odpowiedzi w tym temacie

#461 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 22 kwiecień 2006 - 08:17

Widzisz Mateuszu to dobrze, że tak Ci się sprawdzają ich woblery. Ja również stosuję niektóre ich wyroby. Szczególnie Hornety, Stingi,Minnow i wspaniałego Butchera. Jak mi się uda gdzieś kupić to bym chciał spróbować Frisky. Czytałem pozytywną opinię na ich temat, ale niestety na ich forum. Dlatego mam do tego ograniczone zaufanie, chciałbym sprawdzić. Tych maluszków Tiny jeszcze nie stosowałem bo najsłabszy kij mój to 8 lbs, a to jest trochę za dużo. Dlatego klenie będę próbował na małego Horneta.
Do swoich przyjaciół współwłaściciela z jednym pracownikiem raczej nie mogę zliczyć.
Podczas wypadu ostatnio na okonie miałem ładnego szczupaka na Horneta 5S. Niestety brak stalki zemścił się utratą wobka i niewyholowaniem ryby. Tak też bywa.

pozdrawiam

#462 OFFLINE   Mateusz Baran

Mateusz Baran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2557 postów
  • LokalizacjaBrussels

Napisano 22 kwiecień 2006 - 08:42

@Thymallus - frisky to także nowa przynęta dla mnie. Leży w pudełku kilka sztuk i dopiero w tym roku mam zamiar poświęcić jej nieco więcej czasu. Natomist słyszałem już o kilku pstrągach na nią złowionych. Mam także wrażenie, że może się okazać bardzo skuteczna na mietkowskie sandałki. Wersja głęboko schodząca powinna być idealna do lekkiego trollingu na 3-4 metrowych blatach. W ubiegłym roku miałem dobre wyniki na największego horneta. Tyle że nie udało się trafić większej sztuki. MOże w tym roku.

Wracając jeszcze do Tiny, to poza kleniami i jaziami, udało mi się także skusić kika jelców, uklei i małych bolków. Myślę, że jest to bardzo groźna broń na powierzchniowo żerujące ryby. Niestety największej ryby nie udało mi się zatrzymać na 0,18 mm żyłce. Lej po zebraniu tego woblerka przez rybę był spory, a póxniej to już tylko nieudana gonitwa po opasce za uciekającą rybą...

#463 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 22 kwiecień 2006 - 17:04

@baloo, licze, ze mi po dwa frisky, gleboko i dwa plytko schodzace, przywieziesz? kolory bardzo naturlane ;)

#464 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 22 kwiecień 2006 - 18:53

W końcu i ja moge dodać coś od siebie w tym wątku. Co prawda pierwszą rybę sezonu mam juz za sobą, ale była tak wielka, że postanowiłem nie męczyć jej sesja fotograficzna (malutki 15-17 cm kropek). Dzisiaj na pewnej rzeczce, któej podanie nazwy grozi castracja lub ukrzyzowaniem przy powieszeniem przy krajowej TRÓJCE na IEX 7 SR RR dorwałem fantastyczni ewybarwionego Kropka. Ten był juz całkiem godziwych rozmiarów i miał całe 40 cm :mellow:.

PS> naturalnie zestaw castingowy.

#465 OFFLINE   heniutek

heniutek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 323 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 22 kwiecień 2006 - 19:04

mifciu,gratulki,dawaj fotki bo napewno masz.Czuję że się rozkręcisz. :o

#466 OFFLINE   Mateusz Baran

Mateusz Baran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2557 postów
  • LokalizacjaBrussels

Napisano 22 kwiecień 2006 - 21:03

MIfek gratulacje. To twój największy kropek?!?

No i Panowie zaczęło się. Jeszcze tylko jeden łykend rezerwuje na kropki, bo białoryb zaczął się na dobre.
Oto efekty krótkiego wieczorowego wypadu na Odrę we Wrocławiu:

Andrzej jazik 32cm i okonek około 20cm:

Załączone pliki

#467 OFFLINE   Mateusz Baran

Mateusz Baran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2557 postów
  • LokalizacjaBrussels

Napisano 22 kwiecień 2006 - 21:05

a ja skusiłem jazika 43cm i leszczyka... )) Także jak na dwie godzinki to całkiem przyjemnie! Jednak jak woda się nieco wyklaruje to się zacznie jazda bez trzymanki!

Załączone pliki

#468 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 22 kwiecień 2006 - 21:48

Tak baloo tak jakos wyszło, że to mój największy kropek. Tym bardziej ciesze sie, że złowiony został zestawem castingowym... szkoda ze majowka w trasie.

A przy okazji - zapowiada sie, że w poniedzialek i caly wtorek jestem we wrocku... Może będziesz dysponowal kawalkiem czasu w tym czasie???

#469 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26628 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 22 kwiecień 2006 - 22:09

Gratulacje Panowie! Mifek gdzie Twoje zdjęcie? Dostałem na telefon i ... czekam na oryginał. Wciśnij proszę na forum ... bo to bardzo ciekawy połów (dla mnie bo casting).

Baloo, piękny leszczk, no i jaź. Dawno chłopie Ciebie nie widziałem i muszę stwierdzić, że zaokrągliłeś się na twarzy (oczywiście ... mówię to z przymrużeniem oka :D)

Andrzejowi to chyba nie trzeba już gratulować :lol: Powoli, jak maszyna, rozpędza się ... boję się myśleć co będzie po 1 maja. Przyjdzie chłopak po weekendzie wrzuci foty a ja ... serwer wyłączę :D (też żartuję). Czekam z wielką niecierpliwością.

Pozdrawiam
Remek

#470 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 22 kwiecień 2006 - 22:22

Te które dostałeś są oryginalne. Pochodza z mojego nowego telefonu i powinny miec rozdz. ok 1 mpix. ale spoko. stary poczciwy fuji-k tez byl w uzyciu. Oto małe co nieco dla oka :mellow:

Załączone pliki

#471 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 22 kwiecień 2006 - 22:25

i jeszcze foteczka miejscoweczki...

Oczywiście rbka trafiła spowrotem do swojego królestwa ...

Załączone pliki

#472 OFFLINE   heniutek

heniutek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 323 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 23 kwiecień 2006 - 06:38

Piękna rybcia,i widać w dobrej kondycji.Jutro mam wyjazd w bory tucholskie,może zachaczę o piękną i ulubioną :mellow: Brdę.

#473 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 23 kwiecień 2006 - 07:31

Witaj Rafale

Piękny pstrąg i piękna miejscówka. Ale najbardziej podoba mi się zdjęcie pierwsze gdzie widać całego pstrąga, wobler, nazwę producenta i zestaw castingowy.
Szczerze Ci gratuluję. Wiesz co, może prześlij tą fotkę na adres producenta woblera może wywoła tą jakąś refleksię i przyczyni się do oferty woblerków dedykowanych właśnie do tych rybek i na takie zestawy. Bo do tej pory wszystkie pstrągi potokowe na forum to wersja korbowa.

pozdrawiam

#474 OFFLINE   Mateusz Baran

Mateusz Baran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2557 postów
  • LokalizacjaBrussels

Napisano 23 kwiecień 2006 - 08:19

Mam wrażenie, że executorem 7 można spokojnie łowić castingiem. Przynęta jet już nieco cięższa, a i właściwości lotne całkiem fajne. Nic tylko łowić. trzeb aię tylko przestawić na wielkość, bo panuje przekonanie, żę pstrąg to tylko mała przynęta. Tego wobka potrafi i 25cm kropkuś zagryźć. :mellow:

@Remku ano się zaokrągliłem. 2 lata bez sportu (kolano) zrobiło swoje. Jednak jak jeszcze trochę poganiam za Andrzejem po główkach to trochę zrzucę... hehehe

#475 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 23 kwiecień 2006 - 08:32

Baloo, a na jakiej podstawie uważasz, pe Exekutorem można spokojnie łowić pstrągi castingiem??? Czy próbowałeś tym woblerem rzucać metodą castingową na pstrągowych siurkach? A może próbowałeś rzucać wyrobami innych producentów o podobnym krztałcie i masie? Ciekawi mnie takie porównanie.
Wiesz jedna jaskółka wiosny nie czyni.

pozdrawiam

#476 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 23 kwiecień 2006 - 08:57

@baloo EX 7 to lata bezproblemowo nawet z mojego zestawu trociowego :mellow:. Jesli chodzi o pstragi to przy odpowiednio dobranym zestawie na pstrągach jestem w stanie poradzic sobie TINY a o EX 5 to już nawet nie mówiąc... :mellow:

#477 OFFLINE   Mateusz Baran

Mateusz Baran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2557 postów
  • LokalizacjaBrussels

Napisano 23 kwiecień 2006 - 09:22

@Thymallus ja bym z tego castingu pstrągowego nie robił takiej czarnej magii. Na siurkach castingiem nie rzucam, bo mam dobre efekty zwykłym młynkiem, więc nie widze powodów aby to zmieniać. Natomiast castingiem bawię się na jeziorach i zaporówkach i Executorem miałem szansę porzucać. Nawet moja Daiwa TD-S przytwierdzona do 21gramowego Premierka dawała sobie dobrze radę, więc jeśli ktoś ma lepiej spasowany zestaw z bardziej precyzyjnym multikiem - nie powinno być najmniejszych problemów. Problem zawsze stanowiła mała masa przynety pstrągowej, gdyż ciężko jest dobrać zestaw umożliwiający swobodne nią operowanie. W przypadku Executora 7cm, masa jest wystarczająca, a celność rzutu to kwestia wprawy.

#478 OFFLINE   Thymallus

Thymallus

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1837 postów
  • Lokalizacjainternet

Napisano 23 kwiecień 2006 - 09:52

Nic podobnego Mateuszu. Tu nie ma żadnej magi. Sam dookoła namawiam towarzystwo do stosowania tej techniki. Ale w związku z tym, że czasami również używam castingu nad wodą oceniam Twój optymizm za daleko idący. Jednak bardzo chętnie się zgodzę, że się mylę, jak mi przy jakiejś okazji pokażesz sam lub wydelegujesz kogoś. Chociasz za jakieś 3 tygodnie będę się widział z Mifkiem nad pstrągową rzeczką i chętnie zobaczę jak to lata. Moje próby wyszły negatywnie, ale ja cały czas się uczę. Może to jest tylko kwestia braku wprawy. U mnie oczywiście.
Napiszę coś więcej po Zlocie.

pozdrawiam

#479 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 23 kwiecień 2006 - 10:58

Moje próby wyszły negatywnie, ale ja cały czas się uczę.

pozdrawiam

Andrzejku a o jakich próbach mówisz.... bo chyba się lekutko pogubiłem... :mellow:

#480 OFFLINE   ziuta

ziuta

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 23 kwiecień 2006 - 12:31

Mifek, gratuluje ładnego pstrąga. Brawo za wypuszczenie ryby ( niejednemu by ręka zadrżała :mellow: ). A co do woblera to wybrałeś dość selektywną przynęte, a jak widać skuteczną. Też sie musze w te wobki zaopatrzyć bo moje maleństwa, dobre może latem, to wiosną są za małe. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych