Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pierwsza moja w 2006r

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
555 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   Andrzej Lipiński

Andrzej Lipiński

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 237 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 maj 2006 - 08:04

Brawo Remek.
Wyglądasz jak prawdziwy raper :D .Gratuluję udanego rozpoczęcia sezonu castingowego :D

#502 OFFLINE   Jarokowal

Jarokowal

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 maj 2006 - 09:08

Moje gtarulacje, złowionej ryby jak i pogody ... we Wrocławiu dopiero po 16 przestało padać :wacko: ... Na Odrze woda wysoka, zupełnie nie widać ataku boleni.

#503 OFFLINE   tomek_w

tomek_w

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 508 postów

Napisano 02 maj 2006 - 09:37

Remku gratulacje !!! U nas woda kiepsciutka , lowilem sobie ploteczki na splawik , ale to juz nie w temacie forum :mellow: :mellow: :mellow:

#504 OFFLINE   Andrzej Lipiński

Andrzej Lipiński

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 237 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 maj 2006 - 10:44

Taka ładna pogoda była... :unsure:
Taki długi weekend...
I gdzie te fotki?

#505 OFFLINE   Jarokowal

Jarokowal

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 maj 2006 - 12:58

Andrzej masz rację ... ładna była a jak ryby żerowały :huh: ... u mnie w kałuży pod blokiem klenie cały czas oczkowały :mellow:

#506 OFFLINE   rognis_oko

rognis_oko

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3395 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 maj 2006 - 15:28

@Wujek,

jeszcze raz gratuluję złowienia ładnego klenia. Zdjęcia widziałem. Piękna rybka :D

@Jurek,

tak, Remas złowił swoją pierwszą tegoroczną rybę pod moim okiem. Na wyprawie było nas kilku i ładnie połowiliśmy ale o tym w relacji, na którą niestety trzeba poczekać.

@Jaro,

pogodę mieliśmy fatalną. Dwie doby silnego wiatru i prawie cały czas padał deszcz. Tylko w poniedziałek mniej popadało.
Tam gdzie byliśmy woda była bardzo wysoka, a ataków boleni też nie było prawie widać. Jakieś pojedyńcze przypadki na paru kilometrach rzeki. Uważam, że aby złowić bolenia wcale nie trzeba go widzieć chlapiącego się na powierzchni. Tu przydaje się znajomość rzeki i zachowania ryb.

@Thymallus,

na 100% nie jest to pierwsze zdjęcie rapy złowionej na casting, które ukazało się na naszej stronie.

@All,

Zagadka:
Kto pierwszy napisze gdzie na naszym portalu ukazały się już zdjęcia z boleniem złowionym na casta, ma u mnie boleniowego bezsterowca. :mellow:

#507 OFFLINE   Xavi

Xavi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaPruszków
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Lis

Napisano 02 maj 2006 - 16:09

@Sebek

Bolek na castng jest w poscie: Bolenie-sprzęt autorstwa kuzyna :D

Mogę wybrać kolor? Albo nie, otworzysz swoje pudelko a ja sobie wylosuje jednego woblera :D)) :mellow: :mellow: :mellow:

Pozdrawiam

#508 OFFLINE   rognis_oko

rognis_oko

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3395 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 maj 2006 - 16:25

@Xavi,

brawo za pamięć. :D
Masz u mnie nowiutkiego bezsterowca. :mellow:

Zdjęcia z boleniami złowionym na casting są także w recenzji kija Kistler, którą napisał @Kuzyn.

#509 OFFLINE   Xavi

Xavi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaPruszków
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Lis

Napisano 02 maj 2006 - 16:44

dzięki za bezsterowca :D

#510 OFFLINE   ORION99

ORION99

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 314 postów
  • LokalizacjaKoszalin
  • Imię:Rafał

Napisano 02 maj 2006 - 17:29

Remek, gratulacje :mellow:
Mam nadzieje, że i mi będzie dane złapać rapkę. :unsure:

Rafał B)

#511 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 02 maj 2006 - 19:28

congrats chlopaki, fajne, ze polowiliscie, ja mam nuklerane warunki i ryby nie biora :wacko:

w niedziele wypraowadzalem jerki na spacer, przed szwecja, i taka 90 cm mama zagryzla, pod samymi nogami, glidera ale jak mnie zobaczyla, to wyplula wabik ... hmm
pewnie nie widziala nigdy takiej glupiej miny :mellow: :mellow: :mellow:

#512 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26628 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 02 maj 2006 - 20:45

Cześć,
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Do samego końca byłem pełen obawy czy jechać na bolenie, czy szczupaki ale na pod koniec zeszłego roku powiedziałem sobie, że ten rok będzie pod znakiem bolenia więc konsekwentnie od pierwszych dni sezonu staram się realizować plan. No i padł 63 cm. Tak więc bardzo cieszę, bo jest jeszcze nad czym pracować.

Tak jak Rognis wspomniał wyprawa była kilkuosobowa. Friko, Wujek i ja przyjechaliśmy na jeden dzień - poniedziałek. Naszym przewodnikiem i gospodarzem był Rognis. Wyniki, pogoda i towarzystwo wyśmienite.

Teraz kilka dodatków.

Moja ryba nie była pierwsza. Po prostu opublikowałem ją przed chłopakami. Ale ... to również nie pierwszy boleń w tym roku złowiony na casting. Zaskoczę Was ale ojcem chcestnym mojego zestawu i pierwszym łowcą bolenia na casting (w naszym gronie, bo może ktoś inny z forum jeszcze złowił bolenia na casting, ale tego nie wiem) był Friko. Ja sobie telefonowałem a Friko wziął mój zestaw i poszedł sobie porzucać. No i w trzecim rzucie złowił bolenia około 50 cm :D No i oficjalnie został ojcem chrzestnym mojego zestawu. Sam cwaniaczek łowił na spinning :mellow:

@Andrzej, na zdjęciu raczej nie widać jeszcze prawdziwego rapera - niestety. Troszkę mi głupio, że włożyłem temu boleniowi palce lewej ręki gdzie włożyłem. Poszły za daleko. Jednak już następnym razem będzie lepiej.

@Thymallus, wędka ma moc 8-22lb. cw. 1/4 - 1oz. I najważniejsze, 1oz. to nie to samo co 1oz. w st. croix. To zupełnie coś innego. Podaję ten szczegół tak by sobie wyobrazić o czym mówię.

@Rognis, dziękuję za zaproszenie i cenne wskazówki.

Pozdrawiam
Remek

#513 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 03 maj 2006 - 15:26

Remas skoro to nie to samo co 1 oz st croiz to może więcej szczegółów ?? nie ukrywam żem ciekaw tej konstrukcji <_< :unsure:

#514 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26628 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 maj 2006 - 18:04

Remas skoro to nie to samo co 1 oz st croiz to może więcej szczegółów ?? nie ukrywam żem ciekaw tej konstrukcji <_< :unsure:

Miałem okazję używać st. croix elite 1 oz. zarówno tej nowej (na 2005r) jak i tej starszej (zielonej). Obie mają znacznie większy zakres (górny) jeśli chodzi o ciężar wyrzutowy i znacznie mniejszy dolny od użytkowanej aktualnie przeze mnie wędki. Zwłaszcza starszy model, gdzie ze spokojem można było rzucać przynętami nawet 50g (nowszy jest delikatniejszy i przy 50g czuje się dyskomfort). Przy okazji oba modele elitki były różnie uzbrojone. Starsza miała mniejsze przelotki, samo rozmieszczenie poszczególnych przelotek też inne.
Ta wędka, którą używam jest wymierzona z wielką precyzją. Podczas wyprawy rzucałem przynętami 8g i było czuć ładne ładowanie się blanku. Poniżej tych 8g było troszkę gorzej, choć można było jeszcze swobodnie rzucić przynętą 5g (pewnie niewiele osób w to uwierzy ale trudno :mellow:). Podobnie ma się z górą. Nie rzucałem 30g ale myślę, że to absolutnie górna granica. Do tej masy wędkę używa się z wielkim komfortem. Mimo, że cw. taki sam jak w st. croix tylko moc większa to wędka jest delikatniejsza ale przy holu czuć jej power.

Pozdrawiam
Remek

#515 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 03 maj 2006 - 18:16

faktycznie 8-22 lb wygląda dośc dziwnie na tle zalozmy ze powszechnie spotykanych konstrukcji

Remek to może na deser jeszcze troche doznań odnośnie DC201??? widze ze chodziłeś własnie z nim. Jak wrazenia? Jakie mozliwosci? Zakres przynet? Odległości? Płynnośc - zakładam, że gorsza od zwykłego conquesta chyba nie będzie :mellow:

#516 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26628 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 maj 2006 - 23:08

Remek to może na deser jeszcze troche doznań odnośnie DC201??? widze ze chodziłeś własnie z nim. Jak wrazenia? Jakie mozliwosci? Zakres przynet? Odległości? Płynnośc - zakładam, że gorsza od zwykłego conquesta chyba nie będzie :mellow:

@Mifek, to bardzo trudne pytania. W zasadzie byłem z nim dopiero dwa razy nad wodą więc trudno jednoznacznie go opisywać. Cóż, kołowrotek jest rzeczywiście fantastyczny. Z całą pewnością mogę powiedzieć, że jest to najlepszy kołowrotek jaki miałem możliwość używać i jaki widziałem do tej pory. Fantastyczne materiały, fantastycznie wszystko spasowane, praca jak masełko po prostu TOP.

Możliwości? Jeśli chcesz rzucać dalej niż 10 metrów to szczerze polecam. Ten kołowrotek, ze względu na wbudowany system elektroniczny, który specjalnie włącza się po pewnym czasie (tak by uzyskać maksymalne odległości) nie nadaje się raczej do rzucania na niewielkie odległości w szczególności spod siebie (pitching i flipping odpada). Kiedy włączy się kontrola wysuwu linki widać wzorową pracę. Linka wysuwa się na bieżąco tylko tyle ile potrzeba przy tym słychać specyficzny dźwięk obwiedni impulsów próbkujących (częstotliwość próbkowania ma częstotliwość w zakresie fal słyszalnych). Jeśli wykonasz szybki rzut w początkowej fazie brody nie powstają. Czy są całkowicie eliminowane? Absolutnie nie. Mogę powiedzieć, że Ci, którzy myślą, że ten kołowrotek całkowicie zwalnia od myślenia to mylą się i to bardzo, a twierdzenie, że to jest zamach na piękno castingu można sobie podarować bo to bzdury. Brody mogą powstać głównie na początku rzutu. Co ciekawe ... jak już przynęta spadnie do wody szpulka stoi w miejscu. Niekiedy, zwłaszcza na ustawieniu MIN może pozostać kilka luźnych zwojów. Dodatkowo widać, że procesor na bieżąco rozwiązuje równanie ruchu. Potrzeba więcej linki - daje ją, nie potrzeba - zatrzymuje szpulkę lub ją zwalnia.

Kołowrotek używałem w bardzo trudnych warunkach atmosferycznych. Wiał bardzo mocny wiatr. Stosując jeden z programów (kołowrotek ma 8 stopniową regulację, antares DC 4x8 - tam wbudowano jeszcze dodatkowo programy) kołowrotek radził sobie bez problemu skracając długość rzutu. No właście ... jeśli chodzi o długość rzutów jest on nieporównywalny z innymi konstrukcjami. Metanium rzucałem daleko ale tym o wiele dalej i o wiele łatwiej (po prostu rzucasz a kołowrotek kontroluje tak by było optymalnie). Oczywiście bardzo ważnym jest odpowiednia technika rzutowa bo kołowrotek sam nie zrobi za Ciebie wszystkiego. Po kilku godzinach oddawania nim rzutów, kolejne to poezja. Rzucasz precyzyjnie i praktycznie gdzie chcesz. Niestety nie udało mi się uzyskać drugiej strony Bugu :lol: ale nie o to chodzi.

Ciężar przynęt. Komfortowo łowi się od 8g wzwyż (do slidera 10s). Bardzo ważne jest odpowiednie dobranie zestawu. Wędka musi być idealnie zestrojona z kołowrotkiem, musi jak katapulta wyrzucić przynętę bo inaczej jest problem. Myślę jednak, że idealnie łowić przynętami od 12g-15g w górę, chociaż blaszki 8g posyłalem bardzo komfortowo (ale to blaszki).

Płynność idealna. Nie można porównywać do niczego innego. Wszystko najwyższa jakość.

Kilka fotek.

Pozdrawiam
Remek

http://jerkbait.pl/users/remek/dc/001.jpg

http://jerkbait.pl/users/remek/dc/002.jpg

http://jerkbait.pl/users/remek/dc/003.jpg

http://jerkbait.pl/users/remek/dc/004.jpg

#517 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów

Napisano 04 maj 2006 - 08:21

OK. Dzięki za te informacje... Mam nadzieje, że jak się juz w niego włowisz to doczekamy się obszerniejszej relacji tudzież testu :mellow:

#518 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 04 maj 2006 - 10:35

@remek, dzieki za wyczerpujace info

#519 OFFLINE   szczuply_maciek

szczuply_maciek

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 346 postów
  • Lokalizacjatam gdzie szczupłe :-)
  • Imię:Maciek
  • Nazwisko:Mazur

Napisano 04 maj 2006 - 19:41

Witam

Na mój początek sezonu złapałem istną bestię :D Po prostu okoń nilowy w Polsce.

A tak na serio to oprócz tego złowiłem jeszcze dwa okonki znacznie większe. Ale ten bydlak był pierwszy :D

pozdrawiam Maciek

Załączone pliki

#520 OFFLINE   rognis_oko

rognis_oko

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3395 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 04 maj 2006 - 19:52

@Maciek,

pierwsza ryba zawsze ogromnie cieszy. Gratuluję. :D