Gratulacje, fajne ryby
Trocie i Łososie 2014
#121 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2014 - 22:25
- grizzli lubi to
#122 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2014 - 10:38
Wczorajszy wypad po pracy przyniósł takiego oto stworka
IMG_2898(2) - Kopia.JPG 157,13 KB 30 Ilość pobrań
- Artech, hlehle, Karol Krause i 2 innych osób lubią to
#123 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2014 - 17:02
Konkurs “Srebro za srebro”
Raz … dwa … trzy …
W piątek wieczorem dostałem tel od Andrzeje „wypadł mi klient jedziemy jutro razem?„. Są osoby, którym nie odmawiam więc decyzja była prosta. Rano 03:30 pobudka parzenie kawy w termosie, kilka kanapek i w drogę (sprzęt jest jak zawsze „ready to fishing”). Poranek nie za ciepły, na trasie przejazdu było od 4,5 do 6,5 C, wiatr północny, zimny, zachmurzenie pełne, ciśnienie wysokie1022 hPa. Tradycyjnie startujemy z Rzucewa niedaleko pałacu w którym kiedyś wypoczywał nasz król Jan III Sobieski. Na pierwsze branie czekamy aż do godz. 07:00 (mała niewymiarowa ryba), zaczynamy kombinować i szukać „srebrnych torped” w innych rejonach zatoki. Podpływamy pod Mewią Rewę i dalej nic, temperatura wody +8,4 C (zimna), nic to nam nie dało, zmieniamy kurs i kierujemy się w stronę Pucka, gdzie woda z każdym kilometrem stawała się cieplejsza. Do godz 10:00 złowiliśmy 5 ryb wszystkie krótkie w przedziale 42-48cm. Pierwszą wymiarowa rybę (60cm) złowilismy tuż przed godziną jedenastą a później dostajemy Świąteczny prezent ponad 70cm morskiego szczęścia, woda w tym miejscu miała ponad 9,5 C, zrobiło się słonecznie i wiatr lekko wykręcił (nie był już taki zimny). Troć wzięła na srebrno-miedzianą blaszkę kolegi PG, zestaw odchudzony (używam go do trollingowego łowienia z ręki) kijek do 21 lbs, kołowrotek Penn Salmmer 360 i plecionka 0,14. Tego dnia uzbieraliśmy całkiem niezły „świąteczny koszyk” morskiego srebra. Łącznie udało nam się wychorować ponad 12 ryb niestety, tylko trzy ryby były wymiarowe (53, 60 i 70+). W naszej ocenie jesteśmy już u schyłku najlepszych wiosennych brań i za kilkanaście dni zacznie się dla nas inna „era”, czas majowych żarnowieckich potworów a do zatoki przywędrują belony.
konkurs - 3.jpg 45,45 KB 17 Ilość pobrań
Użytkownik @Wojti edytował ten post 21 kwiecień 2014 - 03:26
- robert67, wujek, wyjec i 12 innych osób lubią to
#124 OFFLINE
Napisano 01 maj 2014 - 20:33
Kwietniowa edycja konkursu "Srebro za srebro" dobiegla konca. Wkrotce pojawi sie ankieta za pomoca ktorej wylonimy zwyciezce. Jednoczesnie otwieram majowa edycje. Mamy dlugi weekend, wiec licze, ze pojawi sie sporo fotek w watku.
#125 OFFLINE
Napisano 09 maj 2014 - 22:12
...
Użytkownik Endriu1985 edytował ten post 03 czerwiec 2014 - 07:21
Zdjecie nie spelnia wymagan regulaminu.
- Guzu, popper, wujek i 10 innych osób lubią to
#126 OFFLINE
Napisano 10 maj 2014 - 06:31
Widze że temat troche ucichł to wrzuce swoją rybke 69cm z tego tygodnia
Endriu 69cm piszesz a ona wygląda jak 75+ jak dla mnie choć na Trociach się tak nie znam , Gratulacje piekna ryba !!!!!
z plaży obławiałeś ?
#127 OFFLINE
Napisano 10 maj 2014 - 06:39
Dzieki, wygląda na więcej bo jest gruba bardzo Łowiłem z plaży
#128 OFFLINE
Napisano 10 maj 2014 - 06:42
Fajna troćka, gratuluję. Ta druga też niczego sobie była
#129 OFFLINE
Napisano 10 maj 2014 - 12:05
Ależ krawężnik!
#130 OFFLINE
Napisano 10 maj 2014 - 16:04
#131 OFFLINE
Napisano 10 maj 2014 - 17:51
Fajny dzionek trafiliście
#132 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 19:10
Dzis 15/05 wiec mamy polmetek i tylko jedna rybe. Panowie, szable w dlon i do boju!
@Endriu1985, pisalem na priva, ale bez odpowiedzi. Dodaj prosze opis polowu.
#133 OFFLINE
Napisano 15 maj 2014 - 20:57
To może, jeśli mogę, przyłącze się do zabawy. Poniżej, moja pierwsza w życiu troć, złowiona w Wiśle w niedzielę. Wobler (Salmo Thrill 7) rzucony za szczyt zapływu główki, prowadzony dosyć szybko i nagle "bamm". Myślałem, że mam fajnego Bolenia, a tu niespodzianka Rybka oczywiście pływa dalej.
- tpe, wujek, Artech i 12 innych osób lubią to
#134 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 09:45
Super przyłowik
#135 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 10:48
Tak sobie kombinuje, że troć to, w byle "syfie" pływać nie będzie . Znaczyć to może tylko, iż woda w Wiśle... aż spojrzałem (tak dla przypomnienia sobie ) gdzie to Kujawsko-Pomorskie .
Od dzisiaj nie przyjmuje do wiadomości informacji o brudnej wodzie w Wiśle .
Ładna trotka Wędkarzu KP .
#136 OFFLINE
Napisano 16 maj 2014 - 11:10
skoro jest w Drwęcy to skądś się tam bierze...
#137 ONLINE
Napisano 17 maj 2014 - 12:27
Ale przygoda !!!
Gratulacje z powodu połowu i co może ważniejsze uwolnienia widocznego na zdjęciu.
BRAWO
#138 OFFLINE
Napisano 22 maj 2014 - 20:35
I mnie się udało przechytrzyć sreberko, ale po kolei.
Parę tygodni temu Luko stwierdził, że na Wyspach łosie na spinna się nie liczą. No dobra, myślę sobie, to w końcu złowię jakiegoś salmona na muchę
Ten sezon jakoś nie może się u nas na dobre rozkręcić. Mało pada, ryby w rzekach jest mało, a jak są to nie biorą. Oczywiście znaleziono winną - ciepłą, z trzema sztormami w tygodniu, zimę. Ale podobno ryby tylko czekają na pierwszą wysoką wodę i w końcu całymi stadami pojawią się w rzekach. I wysoka woda przyszła! Na początku tygodnia nieźle popadało, woda momentalnie podniosła się w rzekach.
Na bieżąco śledzę poziom wody w rzece Laune. Z 1 m zrobiło się w ciągu 24 h 1.51. Niestety woda nie chce opadać...Dziś pierwszy dzień wolnego, rano dzwonię do guide'a z nad Laune. Niestety rzeka jest za wysoka, ale do jutra powinna opaść. Kombinuję, co robić. Na Bassy mamy bana, większe rzeki wysokie i brudne. Trudno, poszukam jakiś trotek w małych rzeczkach, bo jak wiadomo, do takich strumyków łososie wchodzą dopiero pod koniec lata.
Pakuję spinna i muchówkę i jadę bez konkretnego planu. Pierwsza rzeczka jest bardzo wysoka i brudna. Druga zdecydowanie bardziej klarowna, ale też dość wysoka. Postanawiam w niej połowić. Najpierw idę w górę rzeczki. Wszystko jest totalnie zarośnięte, wszędzie jeżyny, druty kolczaste, torfowiska i bagna. Mam dwa puknięcia i wyjście malutkiego pstrąga. Przenoszę się na przyujściowy odcinek, do oceanu jest ok. pół kilometra.
Łowię kijem TFO #7, linką Airflo 40+ tej samej klasy - to mój zestaw na morskie bassy. W kieszeni kamizelki znajduję stary przypon koniczny na pstrągi. Odcinam ostatni metr i z przyponu na trouty robi się przypon na salmony Wiążę muchę, którą dostałem od Kuby Standery. Ważne, że jest na pojedynczym haku bez zadzioru. W rzeczce, w której łowię obowiązuje C&R, przynęty spinningowe i muchowe mogą być uzbrojone tylko w pojedynczy, bezzadziorowy hak. Obowiązuje też zakaz łowienia na robala (!).
Warunki są fatalne, wieje porywisty, zimny północny wiatr. Na szczęście, od czasu do czasu przez chmury przebija się słońce. I właśnie w takiej słonecznej dziurze w chmurach mam wyjście do muchy. Ryba jednak nie trafia. Mały pstrążek myślę sobie. Poprawiam i bam!!! Siedzi! Myślę trotka, bo skąd tu łosos w maju? Ale nie, to KRÓL !!!! Ryba szaleje w małym pool'u (jak to nazwać po polsku?). Raz jest w górze rzeki, za kilka sekund w dole. Coś pięknego! Walka tra dobrych kilka minut. W końcu łapię ją za nasadę ogona i delikatnie kładę na mokrą trawę. JEST!!! Mój pierwszy łosoś na muchę. Mierzę rybę - 71 cm! To mój drugi, co do wielkości salmon. I co ważne z rzeczki, którą podczas niżówki można przeskoczyć. Robię trzy szybkie fotki i reanimuję rybę. Silna bestia, szybko dochodzi do siebie i macha mi ogonem na pożegnanie. Uffff.
Zacinam jeszcze fają trotkę, ale chyba za szybko ją holuję i ryba spada. Robi się przeraźliwe zimno i postanawiam wracać do domu. Ale jutro na pewno nie odpuszczę.
Załączone pliki
- Guzu, robert67, wujek i 10 innych osób lubią to
#139 OFFLINE
Napisano 22 maj 2014 - 22:06
Piękna ryba Tomek
Mucha to Bann Shrimp, nakręciłem sobie na mullety, później doczytałem, ze owszem, ale na #14 nie #6
- tpe lubi to
#140 OFFLINE
Napisano 22 maj 2014 - 22:51
Tomek skopałes tyłek tym wszystkim fly masterom super ...
- tpe lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych