Aparat dla wędkarza
#221 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2008 - 21:32
#222 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2008 - 21:38
pozdrawiam
#223 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2008 - 21:49
#224 OFFLINE
#225 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2008 - 19:17
Obiektyw z długą ogniskową na razie mnie nie interesuje.Jestem kompletnie zielony w tym temacie,moje typy są aktualnie takie:
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0 =596&add1=608&add2=594
Do tego koniecznie podręcznik fotografowania dostępny najlepiej allegro
#226 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2008 - 20:00
Ksiązkę można sobie kupić od razu i poćwiczyć na kompakcie.
Powiększenia pejzaży jak piszesz 20x40 można zrobić z dobrego kompaktu.
Swoje typy już masz więc nie o korpusach tylko obiektywach.
Jeżeli chcesz poczuć różnicę na lustrzance to należy dokupić dobry obiektyw. Te, które są sprzedawane z korpusem czyli t.z. kity należy sobie darować.
Co mogę poradzić. Weź kartę SD z kompaktu, umów się z kolegą co ma twój upatrzany aparat i porób sobie tym aparatem trochę fotek na swojej karcie. Potem rzuć to na papier i poddaj samoocenie. Jeżeli będzie odpowiadać to kup sobie wybrany zestaw.
pozdrawiam
#227 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2008 - 21:11
#228 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2008 - 19:09
Porównanie tych aparatów w plenerze raczej niemożliwe w moich stronach bo to nowości z 2008r i nikt tego nie ma.Przy zakupie muszę kierować się opiniami z netu.
#229 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2008 - 19:53
Troszkę zwolnij. Ja wiem, że Włodawa leży daleko ale na kilku ostatnich zlotach n.p. ja miałem jeden z przedstawionych przez ciebie aparatów z dobrym obiektywem. Widziałem też chyba u kogoś wspomnianego canona. Czyli można trafić na te produkty w Polsce.
Porada co do aparatu to tak jak porada co do wędki. Mnie jakiś kij może leżeć, a u innego wędkarza nie zabardzo. To się tak prosto nie przekłada.
Dlatego tak jak pisałem wczoraj kup sobie najpierw ksiązkę.
Przesyłam ci adres strony na której możesz zapoznać się z pracami z różnych obiektywów i aparatów. Może to ci jakoś pomoże.
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=915&perpage=30&a mp;focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&a mp;aperture_max=none&res=3&p=3
pozdrawiam
#230 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2008 - 20:49
#231 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2008 - 20:56
#232 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2008 - 02:41
#233 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2008 - 06:49
Nie zgodzę sie z Thymallusem, żę szkła KIT-owe są do niczego, to tylko często powtarzana w necie bzdura. Nie jest to może szczyt techniki ale to człowiek robi zdjęcia a nie aparat. Dobre ustawienia w manualu, odpowiednie swiatło, dobra obróbka i z foty mozna wyciągnąć wiele... Nawet najlepsze szkło nie pomoże niudolnemu fotografowi...
#234 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2008 - 07:54
Dalej mając program i tak jest trudno likwidować wady optyczne typu dystorsja tak charakterystyzne dla tego obiektywu. Na pocieszenie można napisać, że dystorski w lesie czy nad rzeką to nie widać lub trudno zauważyć. Bo do tych celów ma służyć obiektyw. Duże winietowanie można poskromić komputerowo to prawda. Sprawę komy pomińmy bo w nocy tak ciemnym obiektywem trudno fotografować nawet z VR.
Najbardziej polemiczne jest ostatnie zdanie:
- Nawet najlepsze szkło nie pomoże niudolnemu fotografowi... -
Transferując to na obszar wędkarstwa można napisać, że najlepsza wędka nie pomoże nieudolnemu wędkarzowi. Czyli propagujmy rosyjskie teleskopy z ubiegłego wieku bo wyniki są takie jakie są.
Ponure to stwierdzenie.
pozdrawiam
#235 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2008 - 07:58
Andrzej a jakim aparatem Ty robisz zdjęcia ?
I czy możesz pokazać próbkę możliwości swojego sprzętu ?
PZDR
Zanderix
#236 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2008 - 08:13
Już Ci odpowiadam. Od wczesnch lat 80 używam lustrzanek f. Nikon. Do tego mam szkła Nikkora i innych producentów.
Wiosną miałem wystawę -na mieście-. Może tej zimy powieszę nową. Na dziś prowadzę rozmowy o miejsce na ścianie. U mnie w mieście jest z tym trudno. jak już będę wszystko widział to podeślę Ci zaproszenie.
Jedziesz krętymi dróżkami do wielkiej rzeki, przez most w lewo i potem już prosto na południe drogą nr.2.
pozdrawiam
#237 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2008 - 08:18
OK - dzięki za zaproszenie.
PZDR
Zanderix
#238 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2008 - 09:29
P.S. pisząc o ręcznych ustawieniach miałem na myśli ustawienia aparatu, za ostrość odpowiada niezły AF...
Co do programów, są niezłe DARMOWE programy do szybkiej obróbki i retuszu, typu GIMP, Picassa, Photofiltre, itp itd. Do zwykłego poprawiania tego co zepsuje człowiek, jak ulał. Do zabawy juz oczko wyżej, Corel lub PSP...
#239 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2008 - 09:40
#240 OFFLINE
Napisano 24 wrzesień 2008 - 09:52
Nawet najlepsze szkło nie pomoże niudolnemu fotografowi...
Sorry Patu, ale szkła profi to zupełnie inna półka niż kity. Szkła profi są wykonane w innych technologiach, z innych materiałów, poddane bardziej rygorystycznym procesom. Czy nie pomogą nieudolnemu fotografowi? Kup szkło profi 600mm i zrób zdjęcie wędkarza stojącego na łodzi. Moim zdaniem każdego tutaj obecnego zatka z wrażenia
Pozdrawiam
Remek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych