Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wodowanie łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
398 odpowiedzi w tym temacie

#321 OFFLINE   wiwaldi1970

wiwaldi1970

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 640 postów
  • Lokalizacjapomorskie/Warszawa

Napisano 05 kwiecień 2022 - 22:23

Pega Multiliner. Osie na ktorych sa zamocowane rolki sa wahliwe. Rolki tez wahliwe w kazdym kierunku, takze lodz opiera sie na 32 sztukach idealnie. No i samo wodowanie i wciaganie z powrotem na przyczepe to zupelnie inna liga w porownaniu do naszych rodzinych produkcji 97deff114e792de12077bcfa692d2888.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bardzo fajna konstrukcja. Dzięki za Twoje fotki, jednakże jestem na etapie budowy mojej przyczepki podłodziowej i zamierzam podzielić tą długą belkę 8-mio rolkową na dwie mniejsze 4 rolkowe, aby mieć lepsze punkty podparcia. Może ciut więcej materiału, ale będzie mniej sztywno. Mam zdolności i możliwości spawalnicze no i warsztat, dzisiaj doleciały do mnie rolki więc jutro do roboty. Na pewno nie będzie to tak dopracowane jak u Ciebie. Tak powiem nie będzie to fabryka tylko rzemiosło.  :D

#322 ONLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 06 kwiecień 2022 - 05:16

Bardzo fajna konstrukcja. Dzięki za Twoje fotki, jednakże jestem na etapie budowy mojej przyczepki podłodziowej i zamierzam podzielić tą długą belkę 8-mio rolkową na dwie mniejsze 4 rolkowe, aby mieć lepsze punkty podparcia. Może ciut więcej materiału, ale będzie mniej sztywno. Mam zdolności i możliwości spawalnicze no i warsztat, dzisiaj doleciały do mnie rolki więc jutro do roboty. Na pewno nie będzie to tak dopracowane jak u Ciebie. Tak powiem nie będzie to fabryka tylko rzemiosło. :D

Ale jak sam zrobisz i jeszcze bedzie to dzialac jak nalezy ,to na pewno bedziesz z siebie dumny. I bardzo dobrze :)
Ja nie mam ani zdolnosci, ani mozliwosci, ani przede wszystkim cierpliwosci za grosz, wiec pozostaje mi placic za cos co robi ktos inny.
A ze nauczylem sie juz, ze nie ma sensu isc w polsrodki to kupilem to co bylo najlepsze (wg mnie) dostepne na rynku.

Użytkownik kruz edytował ten post 06 kwiecień 2022 - 05:27

#323 ONLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 06 kwiecień 2022 - 05:26

to moze inaczej ,czy nie da sie wyciaganej belki zrobic na ,,stałe,, i załozyc ledy ?:)przepraszam ale genralnie jak widze kolegów którzy szarpią sie z belka (szczegolnie to miłe w listopadzie)na slipie ,to sie zawsze zastanawiam kto jeszcze takie przyczepy produkuje:)
kruz przyczepa mega wypasiona ,ale czy prawidłowa obudowa lamp nie niweluje ewentualnych uszkodzen przy wodowaniu?Ja rozumiem ze producent zrobił tak a nie inaczej ale sensownosci naprawde nie widze.
pzdr
radoo

Moze i niweluje jak sie wjezdza do wody. Jak probowalem pierwszy raz wodowac lodź to wjechalem tak, zeby tylko polowa opony byla w wodzie i wtedy, gdyby lampy nie byly odchylane, po prostu bym je pourywal. Lodz jest ciezka wiec bylaby lipa.
Ale oczywiscie mozna wjechac do wody calkowicie i wtedy nic sie lampom nie stanie. Tylko po co skoro nie trzeba.
Poprzednią przyczepe mialem z ledami i to jeszcze obudowanymi, ktore byly nizej zamontowane i tez dzialalo.

Takze jek komu wygodnie. Jak dziala to jest dobrze :)

#324 ONLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 547 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 06 kwiecień 2022 - 07:05

Bardzo fajna konstrukcja. Dzięki za Twoje fotki, jednakże jestem na etapie budowy mojej przyczepki podłodziowej i zamierzam podzielić tą długą belkę 8-mio rolkową na dwie mniejsze 4 rolkowe, aby mieć lepsze punkty podparcia. Może ciut więcej materiału, ale będzie mniej sztywno. Mam zdolności i możliwości spawalnicze no i warsztat, dzisiaj doleciały do mnie rolki więc jutro do roboty. Na pewno nie będzie to tak dopracowane jak u Ciebie. Tak powiem nie będzie to fabryka tylko rzemiosło.  :D

Jakie rolki kupiłeś?

Użytkownik golenia edytował ten post 06 kwiecień 2022 - 07:05

#325 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 06 kwiecień 2022 - 08:40

wiwaldi1970  Oj przecież w fabryce pracują ludzie tacy jak  ,, My  " . Mam kolegę który robił rzeczy lepsze niż fabryka , widział słabe punkty  w konstrukcji i je ulepszał , rzemiosło jest OK . Mam przyczepkę która ma resor i amortyzatory i na dziurawych drogach a zwłaszcza leśnych ładnie pomyka i łódka tak nie podskakuje i nie niszczy laminatu , na to zwracam uwagę przy budowie 

#326 ONLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 06 kwiecień 2022 - 09:23

wiwaldi1970  Oj przecież w fabryce pracują ludzie tacy jak  ,, My  " . Mam kolegę który robił rzeczy lepsze niż fabryka , widział słabe punkty  w konstrukcji i je ulepszał , rzemiosło jest OK . Mam przyczepkę która ma resor i amortyzatory i na dziurawych drogach a zwłaszcza leśnych ładnie pomyka i łódka tak nie podskakuje i nie niszczy laminatu , na to zwracam uwagę przy budowie 

Dokładnie. W fabrykach też pracują ludzi i może się okazać, że wiwaldi zrobi lepszą przyczepę niż najlepsza Pega czy Vanclaes

• pawlo29 lubi to

#327 OFFLINE   na ryby

na ryby

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaKaszuby

Napisano 06 kwiecień 2022 - 18:09

@kruz. A jak masz zamontowane kable i aku do wyciągarki?

#328 ONLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 06 kwiecień 2022 - 19:43

@kruz. A jak masz zamontowane kable i aku do wyciągarki?

Nie miałem zamontowanych. Wyciągarka jest na stałe przykręcona do dziobnicy a aku z tym przetwornikiem czy co to jest, w bagażniku a jakimś prowizorycznym pudełku na baterie. Podłączałem kable na motylki z bagażnika i wciągałem. Ale teraz kupiłem skrzynkę i bede to musiał jakoś ogarnąć

#329 OFFLINE   na ryby

na ryby

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaKaszuby

Napisano 07 kwiecień 2022 - 07:25

Tak też myślałem, bo albo tak jak Ty z bagażnika albo w pudełku na stałe na ramie przyczepki. To drugie lepsze bo odpada czas na dokręcanie motylków. A jak duży masz aku?

• Radbraw lubi to

#330 ONLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 07 kwiecień 2022 - 08:20

50 Ah chyba. Jakis taki nieduzy kwasiak

#331 OFFLINE   na ryby

na ryby

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaKaszuby

Napisano 07 kwiecień 2022 - 10:20

Mam na razie 45 Ah od motoru (kwasiak). Ale myślę o spróbowaniu dwóch lub trzech max zmostkowanych  od echa (wyszło by około 15-20 Ah). Jeśli ktoś już próbował proszę piszcie. Nie będę wyważał otwartych drzwi.

#332 OFFLINE   wiwaldi1970

wiwaldi1970

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 640 postów

Napisano 07 kwiecień 2022 - 19:52

Jakie rolki kupiłeś?

Kupiłem z netu w nadkola.pl

#333 OFFLINE   wiwaldi1970

wiwaldi1970

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 640 postów

Napisano 07 kwiecień 2022 - 19:54

Zaadaptowałem resorową z amorami.

• pawlo29 lubi to

#334 OFFLINE   mefff

mefff

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 25 kwiecień 2022 - 20:56

Witam,

Jestem troche zielony, ale czy po odczepieniu belki tylniej wtyczka ktora zostala odczepiona moze zostac zanurzona ?

#335 ONLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 25 kwiecień 2022 - 21:13

Witam,

Jestem troche zielony, ale czy po odczepieniu belki tylniej wtyczka ktora zostala odczepiona moze zostac zanurzona ?

Może byc, nic jej sie nie stanie

#336 OFFLINE   komanch

komanch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • Lokalizacjaopolskie

Napisano 26 kwiecień 2022 - 08:02

Witam,

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie kabel jest na tyle długi że po odczepieniu mogę go spokojnie zaczepić gdzieś wyżej co wystaje nad wodę (u mnie jest to dziobnica przyczepy), po zanurzeniu wtyczki w wodzie można oczywiście ją dość szybko wysuszyć, trzeba tylko o tym pamiętać i odpowiednio ją podwiesić żeby woda wypłynęła, a po zanurzeniu w wodzie słonej przepłukać słodką.

#337 OFFLINE   rafaldslbi

rafaldslbi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:rafał

Napisano 26 kwiecień 2022 - 08:40

Rzecz oczywista że kabel od belki musi być wypięty z naszego auta i dopiero do wody można wjeżdżać. 

Ja bym tak zrobił.

#338 OFFLINE   komanch

komanch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • Lokalizacjaopolskie

Napisano 26 kwiecień 2022 - 09:25

Rzecz oczywista że kabel od belki musi być wypięty z naszego auta i dopiero do wody można wjeżdżać. 

Ja bym tak zrobił.

mefff o co innego pytał :)

#339 OFFLINE   tomchaf11

tomchaf11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 362 postów
  • LokalizacjaSIEDLCE

Napisano 26 kwiecień 2022 - 09:26

Ja zdejmuję belkę i wtyczka niestety zanurza się cała w wodzie. Po ponownym podłączeniu belki wylewam pozostałości wody z wtyczki p podłączam normalnie do gniazda. Nigdy nie odłączałem kabla do wtyczki od strony samochodu. U mnie nic się nie dzieje przy takim postępowaniu

Użytkownik tomchaf11 edytował ten post 26 kwiecień 2022 - 09:27

#340 OFFLINE   rafaldslbi

rafaldslbi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:rafał

Napisano 26 kwiecień 2022 - 18:51

Przyznam że nigdy nie próbowałem tej metody bo uczyli mnie że woda robi zwarcie i nie powinno się tak robić.  Zawsze odłączałem . Całe życie się uczymy. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych