Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wodowanie łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
398 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   komanch

komanch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • Lokalizacjaopolskie

Napisano 21 wrzesień 2018 - 06:55

Swoją drogą to bardzo krótki dyszel w przyczepie.

Tak, troszke, ale niewiele go przesunąłem do tyłu bo mi się całość w garażu nie mieściła :)

#102 OFFLINE   komanch

komanch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • Lokalizacjaopolskie

Napisano 21 wrzesień 2018 - 07:02

tylne zamocowanie  zamiast cybanta skręcanego - można zastąpić dopasowanym profilem do obwodu zewnętrznego , a na wysokości zaczepu przyczepy  przymocować kule . Przy montażu przedłużki wystarczy wsunąć w profil ,i zatrzasnąć kule w zaczep i gotowe - miałem taką przedłużkę zrobić -ale wieczny brak czasu .

Do wykonywania manewrów przy wodowaniu myślę że wystarczy

Najczęściej woduję w miejscu gdzie jest długi płaski slip, znam panujące tam warunki i przy zastosowaniu takiego "wynalazku" miałbym dyszel łamany w dwóch miejscach, na dwóch kulach, u mnie by się to nie sprawdziło. 

edit: teraz dopiero czytam że profil miałby być wsuwany .... a potem zatrzaskiwany kulą .... chyba jednak nie potrafię sobie tego wyobrazić .....

Użytkownik komanch edytował ten post 21 wrzesień 2018 - 07:04

• daroda496 lubi to

#103 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalak

Napisano 25 wrzesień 2018 - 07:40

Wracając do tematu ... Mam taki sam problem mam auto z napędem na jedną oś a slipów brak ... Wymyśliłem taką opcję że do przyczepy dorobiłem kawałek blachy w razie złego slipu zakrecam do tej blachy wciągarkę odvzepiam łódkę od samochodu wciągarka za hak i jadę z tematem a do wody ... Z powrotem tak samo ... Wciągarka ma małe przełożenie więc sporo to trwa ale można bezpiecznie zwodować ... Wiele razy uratowało i dupsko 😊

#104 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 29 grudzień 2018 - 16:16

Witam serdecznie,

Czy mazda 6 benz. 2.3 166km naped przod poradzi sobie z wodowaniem foxa 420 (180kg) + silnik 96kg + przyczepa tema (ok. 200kg)?

Jesli nie to jakiego zestawu lodz + silnik szukac dla tego samochodu?

Nie poradzisz sobie na żadnym slipie oprócz płaskiego i wybetonowanego. Ja poszedłem w drugą stronę - do łodzi z przyczepą kupiłem mercedesa ML, który ma staly napęd 4x4 i przestałem się zastanawiać czy da się zjechać i zeslipować łódź :)

#105 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 29 grudzień 2018 - 16:27

poradzisz sobie. sam mam superba, a wcześniej kię ceed i wyciągam łódź na większości slipów, które są w okolicy. Ostatnio nawet na Odrze, na dzikim slipie, na mrozie, wyciągałem łódź przy poziomie wody metr poniżej standardu. Z kombinacjami ale poszło.

#106 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 29 grudzień 2018 - 17:16

Tu nie chodzi o konie tylko o zdrowy rozsądek.
Przecież można ręcznie spuścić przyczepe (ja tak spuszczam do garażu cały zestaw gdyż mam garaż pod budynkiem zaczepiam za dyszel i obwijam dwukrotnie na haku i popuszczam wszystko trwa 2 min.)
A po łapaniu cały zestaw wyciągnąć na lince za samochodem.
Ostatnio dałem się podpuścić i nie mogłem wyjechać ale kolega miał znajomego rolnika w okolicy który pomógł.
  • cerek i lexi lubią to

#107 OFFLINE   lexi

lexi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaSan a dokładniej San Escobar

Napisano 30 grudzień 2018 - 09:41

Tu nie chodzi o konie tylko o zdrowy rozsądek.
Przecież można ręcznie spuścić przyczepe (ja tak spuszczam do garażu cały zestaw gdyż mam garaż pod budynkiem zaczepiam za dyszel i obwijam dwukrotnie na haku i popuszczam wszystko trwa 2 min.)...............

..myślenie to "funkcja" w Narodzie zanikająca wiec brawo !!.. :)

#108 OFFLINE   sum23

sum23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 116 postów

Napisano 30 grudzień 2018 - 09:58

Ponton stabilniejszy od łodzi? No może na asfalcie. Oczywiście są kiepskie łódki , którymi rzuca nawet mała falka , ale to wątek o River Fox , więc do nich porównuję. Pływałem pontonami i stabilność i komfort zdecydowanie po stronie łodzi.
Tak , jak pisał poprzednik kierując się rozsądkiem poradzisz sobie ze slipowaniem w większości przeznaczonych do tego miejscach.

#109 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 30 grudzień 2018 - 10:32

Dokładnie, ja mając Seata Leona przód napęd, Semper 380, silnik 50kg przyczepka chyba 350kg wyjechalem z mokrego slipu, gdzieniegdzie bylo pomieszane błoto z śniegiem, dodatkowo jak z płyt wyjechałem to czekałą mnie droga polna lekko pod górkę, a tam było jeszcze gorzej niż na slipie, jakoś wyjechałem :D Co prawda, już chciałem dzwonić po kumpla, gaz z umiarem i wyjedziesz, widziałem chyba takie "łapy" do szybkiego montażu na koło, podobno dobre na takie podłoże

#110 OFFLINE   Czechofil

Czechofil

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaUrsynów
  • Imię:Leszek

Napisano 30 grudzień 2018 - 10:55

Ja w kryzysowych sytuacjach używam takich specjalnych tetrytek
https://tvn24bis.pl/...how,711664.html

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • psulek lubi to

#111 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 30 grudzień 2018 - 13:57

Ja rf420 plus silnik 40km ciągam octavia 1 130km. Na przygotowanych slipach radzi sobie bezproblemowo,a na dziko to byłoby zabawy, na sypkim piasku to i 4x4 będzie miało problemy. Ogólnie to łódź na przyczepie leży nisko i zestaw super się holuje. Według mnie to jeden z maksymalnych rozmiarów zestawów który nie wymaga zmiany auta na suva czy coś podobnego z 4x4.

#112 OFFLINE   pulos1

pulos1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:andrzej

Napisano 30 grudzień 2018 - 18:53

Ja rf420 plus silnik 40km ciągam octavia 1 130km. Na przygotowanych slipach radzi sobie bezproblemowo,a na dziko to byłoby zabawy, na sypkim piasku to i 4x4 będzie miało problemy. Ogólnie to łódź na przyczepie leży nisko i zestaw super się holuje. Według mnie to jeden z maksymalnych rozmiarów zestawów który nie wymaga zmiany auta na suva czy coś podobnego z 4x4.

kolego ja łodkę 440 cm + silniki (razem z 400 kg) slipuję cały sezon na dziko pasatem 4x4 i ani razu nie było kryzysowej sytuacji, więc spokojnie osobówka z 4x4 ogarnia tego typu łódki.

#113 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 30 grudzień 2018 - 18:56

Raczej mowa jest o osobówkach z napędem na jedną oś

#114 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 30 grudzień 2018 - 21:03

jesli slip jest twardy i przyczepny nie ma po co 4x4, wyciagalem ciezka (1 warstwowe wlokno szklane +- 5mm grubsci + ciezka jak fix przyczepa - na plaskim bylo czuc, ze pchasz rekami) lodz bodaj 5.2m passatem 1.6 (105km) i almera 1.8 (115km?) nigdy nie mialem problemow. A na prostej wogole nie czulem ze mam przyczepe. Teraz mam transportera 150km i ciagam/wyciagam zestaw o wadze 400-500kg? bez problemu (lodka 4.6m 250kg + silnik20km +paliwo (30l)+graty w srodku+ przyczepa oczywiscie. Pod gore nie czuje, ze ruszam. MZ do auta 130km spokojnie mozna dac wiekszy zestaw. Oczywiscie po piachu/trawie to inna para kaloszy.

#115 OFFLINE   KRZYMAL2

KRZYMAL2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów

Napisano 31 grudzień 2018 - 08:20

Aja mam astre o poj 1.4 i daje radę z Fox 420 +motor 25km
  • Artur1125, Jurski i sum23 lubią to

#116 OFFLINE   WojtekCIN

WojtekCIN

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów

Napisano 31 grudzień 2018 - 10:08

Potwierdzam! :)

#117 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 31 grudzień 2018 - 11:30

Z chęcią zobaczyłbym to na piachu.

Mam Outbacka i niestety na piachu musiał mi pomagać kumpla ruski, niezawodny Uaz. A wyciągałem pustą przyczepę po wodowaniu.

• SzymusS lubi to

#118 OFFLINE   lukson

lukson

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 576 postów

Napisano 31 grudzień 2018 - 11:42

Panowie nie licytujcie się czym można wyciągnąć łódź z wody.... Przy dobrych warunkach prawie wszystkim da się to zrobić.
Wystarczy jednak ze dwa razy konkretnie się zaryć aby kupić starsze, brzydsze ekonomicznie nie uzasadnione auto wyposażone w napęd i reduktor ;)

Użytkownik lukson edytował ten post 31 grudzień 2018 - 11:45

• GoLoManoLo, WojtekCIN i wuran lubią to

#119 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 31 grudzień 2018 - 13:12

niezły patent   ;)  http://www.akcesoria...owe-czym-sie-je

• -PYTOON- lubi to

#120 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 31 grudzień 2018 - 14:40

Wg mnie kiepski. Tzn. dla mnie kiepski.

Mam 4x4, reduktor również, ale nie mam blokady mostów, to na które koła założyć te taśmy?

Zacząłem wozić dwie deski. Myślę o czterech z zaczepami. Jak grunt podejrzany, to ostatnie metry cofam po deskach i bez problemu po nich wyjeżdżam. Jak po betonie.

Użytkownik Janusszr edytował ten post 31 grudzień 2018 - 14:41

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych