Wodowanie łodzi
#61 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2018 - 00:59
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
#62 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2018 - 07:40
Można przedłużyć dyszel o te 3m tak jak woduja się z plaży na filmikach, tyle że na końcu pod zaczepem podwójny bloczek trzeba przyczepić. A na przyczepie to druga wciagarka w stronę haka...
- gooral lubi to
#63 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2018 - 08:25
W przeciwnym wypadku jest to bardzo grozne przy jezdzie np. https://youtu.be/4jk9H5AB4lM
Mozna to zrobić na parę sposobow np. Ustawiajac przyczepe z lodzia tak aby zaczep byl na wysokosci haka w aucie (czyli jakby byla podłączona do auta), z przodu zaczep opierając o pieniek a na nim umiescic wage (aby widziec jakie obciazenie na przod daje przyczepa) i manewrowac sankami pod przyczepa tak aby dobrze wywazyc
Ja mam swoja przyczepe wywazona na ok 40-50kg na hak. Nigdy mi jej nie wywrocila na tyl podczas wodowania bez podpiecia do samochodu. Wywraca na dupe w momencie zrzucania samej lodzi - ale to chwilka z którą da sie swobodnie zyc
Wysłane z mojego SM-G870F przy użyciu Tapatalka
Użytkownik SzymusS edytował ten post 16 czerwiec 2018 - 08:31
#64 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2018 - 11:21
#65 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2018 - 12:28
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
#66 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2018 - 15:40
#67 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2018 - 21:02
wlasnie nei wiem gdzie dac to 3cie kolo - jak juz wspomnialem przyczep akolyskowa jak na fotce:
35-3-1024x579.jpg 59,44 KB 39 Ilość pobrań
w zasadzie to sie prosi o 2 kola pomiedzy kolami drogowymi a "kolyska" tylko nie wiem czy korbki o kadlub ryc nie beda..
#68 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2018 - 22:11
Użytkownik psulek edytował ten post 16 czerwiec 2018 - 22:13
#69 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2018 - 07:04
#70 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2018 - 14:36
W tym krótkim filmiku możesz zobaczyć jak umieszczaja koła producenci przyczep.
Przecież możesz ustawić kółka przed odpięciem haka, bez używania korbki. Luzujesz mocowanie i opuszczasz ile się da. Przecież jak będą trochęnad ziemią, to też będzie ok
chyba mnie oboje nie rozumiecie. ja pisze o jeckey wheel (takie kolko jak masz kolo haka na dziobie przyczepy zamocowane).
Przyczepa jest prawidlowo obciazona na dziub (jak jest na plasko)
Jak sie przyjzycie na moja przyczepe to ona na koncu ramy ma os obrotu platformy z rolkami na ktore wjezdza lodka - calosc sie kolysze w zgledem przyczepy (tylko 2 przedie podwojne rolki niebieskie sa na stale zamocowane do przyczepy - 2 tylne podwojne zestawy rolek kolysza sie wzgledem reszty przyczepy i musze im ten ruch zapewniec - dzieki temu moge wodowac i wciagac lodke niemal " z trawnika". myslalem na tej koncowce ramy pomiedzy kolami a kolyska zamocowac jockey wheel, ale boje sie, ze korbkami porysuje lodke przy wciaganiu/spuszczaniu.
Pozatym sam moment wodowania mam opanowany 100% mi chodzi o zjezdzanie przyczepa z lodzia do wody - wyobrazcie sobie, ze to robicie bez samochodu. chcialem dodac jakies podparcie do przyczepy by nie podrywala dziobu przy zjezdzaniu ze slipu. mz wyjscia sa 2:
1 obciazenie dziobu przyczepy - najprosciej wlasnym ciezarem, ale to znacznie redukuje moje mzliwosci ruchu jak musze kleczec na rurze.
2 podparcie tylu o czym wlasnie mysle
WLasnie zauwazylem, ze rury z ktorych wykonana jest przyczepa sa puste i otwarte od tylu moze zrobie jakies 2 kolka zamocuje do rury , ktorabedzie sie miescic do srodka ramy przyczepy - tylko zas strach czy to ramy wszystko nie pognie...
stad wlasnie myslalem o przedluzaczu haka jako optymalnym rozwiazaniu...
#71 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2018 - 19:26
(To moj zestaw , to przednie kolo to nie zapasowe ale wlasnie dojazdowe)
Spoko rozwiazanie, ale tylko na plaskie powierzchnie (powiechrznia może być pod dowolnym katem, chodzi aby była płaska). Bo jak jest nierówna (jak np na zdjęciach z linku) to przy zjezdzaniu zaczep przyczepy potrafi haczyc o ziemię (w momencie jazdy na takim kolku, przyczepa jest znacznie bardziej wychylona ku dziobowi niż gdy jest podpieta do auta lub na kolku manewrowym)
Użytkownik SzymusS edytował ten post 17 czerwiec 2018 - 19:26
#72 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2018 - 23:43
Rozumiem ze chodzi o takie kolo z przodu przyczepy: http://fishingtravel...pedem-jedna-os/
(To moj zestaw , to przednie kolo to nie zapasowe ale wlasnie dojazdowe)
Spoko rozwiazanie, ale tylko na plaskie powierzchnie (powiechrznia może być pod dowolnym katem, chodzi aby była płaska). Bo jak jest nierówna (jak np na zdjęciach z linku) to przy zjezdzaniu zaczep przyczepy potrafi haczyc o ziemię (w momencie jazdy na takim kolku, przyczepa jest znacznie bardziej wychylona ku dziobowi niż gdy jest podpieta do auta lub na kolku manewrowym)
znowu mnie nie rozumiesz. ja chcialem 2 takie kolka zamocowac z tylu
#73 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2018 - 00:28
#74 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2018 - 06:42
- gooral lubi to
#75 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2018 - 06:44
#76 OFFLINE
Napisano 19 czerwiec 2018 - 18:52
Może zrobić kola wkładanie w profil po belce oświetleniowej
tylko musialo to by byc dosyc dlugie i boje sie czy jakis dzwignie nie powstana kosmiczne bo to jednak kilkaset kg do przewazenia jest. powoli mysle moze nad czym przykrecanym do pawezy albo nad wodowaniem ze zwirowej plazy obok - ciezej pchac, ale na pewno bezpieczniej niz klekac na przyczepie jednoczesnie operujac linami..
#77 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2018 - 12:08
#78 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2018 - 14:26
Auto 4x4 - Najlepiej SUV/Terenowka , przyczepa do wody i po temacie. Jak jest problem z autem to koledzy pisali tu na forum w watku "nasze lodzie" o rozwiazaniach odczepiania przyczepy i na lince do wody.
Użytkownik horac edytował ten post 04 lipiec 2018 - 14:27
#79 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2018 - 17:10
- gooral i crizz100 lubią to
#80 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2018 - 13:37
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych