A ja polecam tą przyczepkę, bardzo istotny szczegół to pomost, który bardzo ułatwia wodowanie i zabieranie łodzi. Dodatkowo duża potrójna rolka wahliwa.
27jpg_arwenra.jpg 90,48 KB 40 Ilość pobrań
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 23 luty 2017 - 14:19
A ja polecam tą przyczepkę, bardzo istotny szczegół to pomost, który bardzo ułatwia wodowanie i zabieranie łodzi. Dodatkowo duża potrójna rolka wahliwa.
27jpg_arwenra.jpg 90,48 KB 40 Ilość pobrań
Napisano 23 luty 2017 - 14:51
Dokładnie Marcin, taki pomost naprawdę daję poczucie bezpieczeństwa(fajna sprawa) w szczególności późną jesienią gdy wpadnięcie do wody nie jest już tak komfortowe
Napisano 23 luty 2017 - 14:55
To jest akurat zdjęcie przyczepki kolegi, ja mam identyczną ale u mnie pomost jest dłuższy, sięga od wygiętej ramy z przodu aż do końca przyczepki.
Innym fajnym rozwiązaniem w tej przyczepce jest to że nie trzeba odkręcać świateł ani nic wyciągać, są one na siłowniczkach i odchylają się na boki.
Napisano 23 luty 2017 - 15:48
Czy z praktycznego pkt widzenia jest duza roznica we wciągniu łodzi na przyczepe gdy nie mozna przyczepą wjechac do wody w porównaniu z pojedynczą rolką? Rozważam wymianę pojedynczej rolki właśnie na takiego
Łamańca.
Napisano 23 luty 2017 - 19:58
Taka kołyska to bardzo duże ułatwienie na dzikich, płytkich "slipach". Sam w zeszłym roku zamontowałem (samoróbka) i żałuję, że sezon męczyłem się bez tego wynalazku.
Napisano 23 luty 2017 - 20:14
Z czego robiłeś? I jakie mocowanie do belki przyczepy zastosowałeś. Masz moze fotke swojego rozwiazania?Taka kołyska to bardzo duże ułatwienie na dzikich, płytkich "slipach". Sam w zeszłym roku zamontowałem (samoróbka) i żałuję, że sezon męczyłem się bez tego wynalazku.
Napisano 23 luty 2017 - 20:16
Jutro zrobie zdjecia, podjade do garazu specjalnie.
Dwie rolki 190mm, dorobione do nich osie z preta stalowego. Dwa ceowniki, dwa profile kwadratowe 30x30 i dwie obejmy do ramy przyczepy. Plus do tego kilka śrub.
Nie było potrzeby jechać do garażu. W tym temacie wrzucałem zdjęcia z montażu kołyski:
http://jerkbait.pl/t...-podpory/page-4
Napisano 24 luty 2017 - 10:30
Ja mam Brenderupa i była od nowości. Można poszukać u nich w akcesoriach.
Napisano 24 luty 2017 - 11:35
...Dwa ceowniki, dwa profile kwadratowe 30x30 i dwie obejmy do ramy przyczepy. ...
Napisano 24 luty 2017 - 11:50
Napisano 24 luty 2017 - 12:30
"Innym fajnym rozwiązaniem w tej przyczepce jest to że nie trzeba odkręcać świateł ani nic wyciągać, są one na siłowniczkach i odchylają się na boki"
Potwierdzam, posiadam przyczepę z takim rozwiązaniem, bardzo fajne i wygodne rozwiązanie.
Napisano 24 luty 2017 - 13:23
Napisano 24 luty 2017 - 14:51
Przyczepa pokazana wyżej ma takie rozwiązanie.
Tu masz moją przyczepkę z rozłożonymi światłami:
http://jerkbait.pl/t...ad-wody/page-21
Na internecie znajdziesz lepsze zdjęcia.
Lampy rozkładają się na teleskopach.
Napisano 24 luty 2017 - 19:57
Użytkownik crizz100 edytował ten post 24 luty 2017 - 19:58
Napisano 28 luty 2017 - 09:52
Wodowanie odbywa się zazwyczaj z górki. Załadunek pod górkę. W pontonach jest przyklejone z przodu (na dziobie) kółko cumownicze. Jaką to ma wytrzymałość? Nie wyrwę z mięsem tego ciągnąc ponton z silnikiem i bagażem wciągarką na przyczepę?
Napisano 01 kwiecień 2017 - 21:53
Witam wszystkich
Jestem tutaj nowy i prosiłbym o podpowiedź.
Posiadam łódkę wędkarską podobną do tej: https://www.google.p...YpVeiYv2ciXEzM:
Łódka na moje oko waży około 50 - 60kg. Nie często ją używam, więc musi być wyciągnięta na brzeg. Brzeg jest około 20 centymetrów powyżej lustra wody. Obecnie mam drewniane rolki na które wstępnie wciągam łódkę, a później wciągam ją wyciągarką za zaczep umieszczony na dziobie. Rolki od początku nie były dobrym rozwiązaniem, ponieważ często nie obracały się przy wciąganiu łódki, a teraz po zimowych oględzinach nie nadają się do dalszego użytku.
Chcę przebudować lub całkowicie zmienić sposób na wyciąganie i wodowanie łódki. W pierwszej chwili wpadłem na pomysł zastosowania plastikowych rolek stosowanych w przyczepkach: https://www.google.p...0HC0g9zJGiOjGM:
Jednak to dość duże przedsięwzięcie i nie wiem do końca jaki będzie efekt. Może ktoś już zastosował lepsze i prostsze rozwiązanie do wyciągania i wodowania łódki wędkarskiej o takiej wadze bez większego uszczerbku dla spodu łódki.
Z góry dziękuję za pomoc
Napisano 02 kwiecień 2017 - 07:44
Jeżeli te rolki które masz toczą się po glebie, to podłóż pod nie jakieś listwy, deski. Coś twardego.
Napisano 02 kwiecień 2017 - 07:50
Dziękuję za odpowiedź. Nie opisałem dokładnie urządzenia z obecnymi drewnianymi rolkami/wałkami. Żałuję że nie zrobiłem zdjęcia. Z obu stron każdego wałka/rolki jest wbity pręt stalowy, który leży na drewnianej listwie i jest przymocowany tak żeby mógł się obracać, ale nie jeździć po listwie.
Napisano 02 kwiecień 2017 - 12:45
witam Moim zdaniem jak tylko wyciągasz na ląd to wystarczy stara wykładzina dywanowa lub stary chodnik ,dywan .Jest dobrze i nie rysuje łódki.
Napisano 16 czerwiec 2018 - 00:12
Witam Odwykly od lodek zapomnialem jakim problemem moze byc wodowanie 300-400kg lodzi na slipie pokrytym algami..
O malo sie 2 tygodnie temu nie zabilem po sciagnieciu przyczepy z haka juz na slipie (na cale szczescie przewidujac zwiazalem przyczepe z samochodem, zblokowalem klockami kola samochodu i dodatkowo line oplatalem dookola haka robiac bloczek cierny) - jakbym nie wazyl ponad 100kg mialbym problemy utrzymac silnik i rufe zdala od betonu...
Generalnei na niskiej wodzie mam wzdluz slipu z 10m betonu pokrytego algami w takim stopniu, ze chodzic strach - nawet nie probuje zatrzymywac kol na mokrym o algach nie wspominajac.
Myslalem by zamocowac druga wyciagarke zwrocona od przyczepy do samochodu, ale dalej powstaje problem silnika przewazajacego lodke (moze jakies krzeselko/pegi do stania? myslalem o jockey wheel, ale przyczepa "kolyskowa" i nie bardzo jerst do czego za osia kol.
Pozniej pomyslalem o przedluzeniu haka (w internecie jest kilka firm robiacych takie cuda - profil zamkniety dlugosci XX m z hakiem i gniazdem do haka na koncach - uzywal ktos takiego wynalazku? pewnie 10m to juz by bylo przegiecie?
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych