Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Zdjecia keltow, pro i kontra

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
340 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • LokalizacjaBielsko
  • Imię:Janusz

Napisano 23 styczeń 2014 - 01:05

(...)

Na koniec drobna uwaga - ryb nie przybywa w wyniku łowienia ... ;) ryb nie chroni sie przez łowienie ... ;)

(...)

Szanowny Jerzy. 

Czy mógłbyś trochę rozwinąć swą myśl? Mam dość wysokie mniemanie o własnej umiejętności czytania ze zrozumieniem, lecz czytając powyższe pogubiłem się. Pragniesz odstawić wędki i zająć się - nie wiem - golfem? Te zdania... Z mrugnięciem... Napisane przez wędkarza... 

Pytam z dużą dozą zaciekawienia.

Również zdrowia życzę.

Janusz

Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 23 styczeń 2014 - 01:06

• Paweł Bugajski lubi to

#182 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18671 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 styczeń 2014 - 11:02

Cóż-@Bujo to powyżej napisał-po prostu obecność srebrniaka nakłada się na okres zakazu połowu w rzekach i tak jest od wielu lat.Każdy z nas marzy o wchodzącym ,ale to dobro  w Polsce trudno osiągalne często dzieło przypadku

Prawdę mówiąc ten problem wydaje mi się istotą dyskusji. Czy łowienie srebrniaków, jako alternatywa do keltów, w ogóle jest w Polsce osiągalne? 

No bo jeżeli jest tak, że srebrniaka u nas "nie da się" albo graniczy to z cudem, to zakaz publikacji fotografii keltów będzie po prostu oznaczał likwidację wątku "Trocie [ właściwy numer roku ] ". No, może ktoś na trolling w Bałtyku coś złowi i wstawi.

A może jednak nie jest tak źle? Łukasz trafnie wskazał, że warto by się było przyjrzeć np. Litwie czy innym państwom wokół Bałtyku ( jest to chyba sensowniejsze niż analizowanie przykładów z Anglii czy Irlandii).

proponowałbym dalszą część dyskusji skupić na tym aspekcie

Pozdrawiam

ps. przejrzałem wątek pod kątem oddzielenia wydzielenia tematu naturalnego tarła ale oceniam że niektóre wypowiedzi tak się zazębiają że takie wydzielenie żeby to zrobić w sposób sensowny jest niewykonalne - trudno, będzie jeden offtopic na jerkbaicie więcej.

• cristovo lubi to

#183 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Materek

Napisano 23 styczeń 2014 - 13:48

W takie klocki to ja się nie bawię. Ty coś twierdzisz, więc to udowodnij. Nie zamierzam w taki sposób dyskutować. Jak coś piszę, to biorę za to odpowiedzialność i nie proszę nikogo, żeby "proces dowodowy" przeprowadzał za mnie. Niezależnie od jego wiedzy, pozycji i środków.

BTW jeżeli chodzi o "środki" to chyba masz większe.

Ale co ja mam udowadniac??? Ze w lesie sa brzozy; w rzece sa ryby; slonce wschodzi i zachodzi; zimy sa zimne; lata gorace... Jesli uwazasz, ze tarlo troci w Polsce jest nieskuteczne, to udowodnij, a nie odbijasz pileczke.

#184 ONLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 23 styczeń 2014 - 13:57

No bo jeżeli jest tak, że srebrniaka u nas "nie da się" albo graniczy to z cudem, to zakaz publikacji fotografii keltów będzie po prostu oznaczał likwidację wątku "Trocie [ właściwy numer roku ] ". No, może ktoś na trolling w Bałtyku coś złowi i wstawi.

To może zlikwidować wątki TROĆ ****  , ŁOSOŚ**** a wprowadzić połączony wątek SREBRNIAKI**** ?

#185 OFFLINE   Rajfel

Rajfel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 849 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 23 styczeń 2014 - 15:46

Bardzo ciekawy gatunek : SREBRNIAKI

• mifek lubi to

#186 ONLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 23 styczeń 2014 - 16:20

Gatunek umowny :P

#187 OFFLINE   Jerzy Kowalski

Jerzy Kowalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 672 postów

Napisano 23 styczeń 2014 - 23:00

Prawdę mówiąc ten problem wydaje mi się istotą dyskusji. Czy łowienie srebrniaków, jako alternatywa do keltów, w ogóle jest w Polsce osiągalne? 

A może jednak nie jest tak źle? Łukasz trafnie wskazał, że warto by się było przyjrzeć np. Litwie czy innym państwom wokół Bałtyku ( jest to chyba sensowniejsze niż analizowanie przykładów z Anglii czy Irlandii).

proponowałbym dalszą część dyskusji skupić na tym aspekcie

Pozdrawiam

ps. przejrzałem wątek pod kątem oddzielenia wydzielenia tematu naturalnego tarła ale oceniam że niektóre wypowiedzi tak się zazębiają że takie wydzielenie żeby to zrobić w sposób sensowny jest niewykonalne - trudno, będzie jeden offtopic na jerkbaicie więcej.

Szanowny Panie Friko,

To w pewnym sensie trafne spostrzeżenie, tylko nie dotyczy samej sytuacji, czy regulacji, ale postawy wobec niej. I to jest niezwykle istotne.

Jeśli pogodzimy się ze swego rodzaju fatalistycznym poddaństwem i pasywnością, a przy tym oportunizmem i "braniem co jest" to trudno i szkoda ... a jeśli do tego będziemy wspierać tego rodzaju nastawienia, to tym bardziej szkoda, bo to własnie jest populistyczny oportunizm ...  

Zasadnicze pytanie zadane w tej dyskusji dotyczy tego czy CHCEMY łowić kelty zamiast "srebrniaków"? Czy GODZIMY SIĘ na łowienie keltów zamiast "srebrniaków"?

Propozycje zawarte w tej dyskusji oznaczają właśnie niezgodę na taką sytuację, jaka jest oraz dążenie do doprowadzenia do zmian. Czy dokonają sie one "ot tak"? Bo "ktoś" nagle "weźmie w opiekę" grono wędkarzy, wbrew nim samym? Czy jednak decyzje samego środowiska wędkarzy, podejmowane przez nie działania, są potrzebne i przydatne do tego, żeby mieć perspektywę skutecznego występowania o zmianę stanu rzeczy? W kierunku zmiany ustawowych terminó ochrony ryb dwuśrodowiskowych, żeby wędkarze mogli łowić "srebrniaki", a zostawiali w spokoju kelty, żeby te wróciły kolejny raz do rzek jako większe ryby, bardziej płodne tarlaki.

Do tego potrzebne jest współdziałanie w róznych dziedzinach, z których doprowadzanie do skutecznego tarła i do odtworzenia populacji dzikich ryb jest bardzo istotne. Może z tego powodu dyskusja na temat rozrodu ryb przyda się w tych rozważaniach.

Istotnym jest też pytanie czy istnienie dyskusji i części galerii zdjęć jest ważniejsze niż dążenie do zmian w tej skali?

Warto przy tym pamiętać, że mimo okresów ochronnych połowy ryb "wchodzacych" na dużą skalę dokonywane są przez rybaków w imię wspieranego przez ichtiologów sztucznego rozrodu i hodowli. Nie ma problemu z uzyskaniem zezwolenia w trybie opisanym w Ustawie na odławianie ryb w okresie ochronnym do celów hodowlanych ... "bo inaczej się nie da" ... ;)

O tym wszystkim warto dyskutować ... nie o samym łowieniu i "bliższej ciału koszuli" ... ;)

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

• Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#188 OFFLINE   Mari

Mari

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów

Napisano 23 styczeń 2014 - 23:51

Ale co ja mam udowadniac??? Ze w lesie sa brzozy; w rzece sa ryby; slonce wschodzi i zachodzi; zimy sa zimne; lata gorace... Jesli uwazasz, ze tarlo troci w Polsce jest nieskuteczne, to udowodnij, a nie odbijasz pileczke.

Piszesz: Bujo, wiele klubow i towarzystw udowodnilo, ze naturalne tarlo jest mozliwe i skuteczne. Nie podejzewam ludzi, ze koczuja po nocach w namiotach pilnujac tarlisk po to tylko, zeby wyrwac sie z domu. Jesli jednak dysponujesz jakimis dowodami, ze w wiekszosci przypadkow tarlo troci jest nieudane, to chetnie poczytam :)

W takim razie proszę o konkrety (z pierwszego zdania). Dlaczego ja mam udowadniać, że tak nie jest? Bo nie jestem Modem?

Użytkownik Mari edytował ten post 23 styczeń 2014 - 23:52

#189 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 24 styczeń 2014 - 09:48

A co zostałoby z tej całej wielkiej polskiej szkoły spinningu ,  jeszcze dodatkowo pozbawionej nawalania keltów gatunku uchodzącego za szlachetny i puszenia się tą rozpaczliwą skłonnością ?

Garstka śmiesznych imitacji .. :) 

Runęłaby przecież do reszty albo poszła by w p...u , cała nasza z takim mozołem wypracowana tożsamość , dziadowska bo dziadowska , ale tym niemniej jakże swojska , nasza .. Sklecona na biegu przez nawiedzonych redaktorków , na bajernym fundamencie z kolorowej gazety . A co wtedy się stanie z wychowankami ,  związkowymi lemingami , co z tą czernią otępiałą  - kto się nią zajmie , kto jej powie co ma ze sobą począć , co do pyska w końcu włoży , kiedy ona ślepa , głucha , nieruchawa ? Przecież i tak na oczy nie przejrzy - cudów nie ma ..  :rolleyes: 

#190 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 24 styczeń 2014 - 10:53

Redakcja jerkbait.pl rozwaza wprowadzenie zmian w regulaminie dotyczacym publikacji zdjec. Chcielibysmy poznac opinie forumowiczow na temat zdjec keltow prezentowanych na forum. W imieniu redakcji zapraszam do rzeczowej i kulturalnej dyskusji.

Jeśli zdjęcie będzie estetyczne: ryba prezentowana żywa, nie musi się uśmiechać (było by miło zobaczyć), fotka potwierdza uwolnienie kelta w dobrej kondycji, wędkarz raczy zapozować  w sposób "przyjacielski" w otoczeniu natury - jestem za publikacją. Jak dla mnie zdjęcie winno zawierać stopkę z imieniem i nazwiskiem autora. Moderator w swojej kompetencji ma prawo usunąć każdą fotę bez podania przyczyny, liczę na zdrowy rozsądek redakcji w osobie moda i jego nożyc...

Pozdrawiam

Andrzej Stanek

• popper, czocho i woblery z Bielska lubią to

#191 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 24 styczeń 2014 - 11:35

To chyba nie jest jakiś problem, jeżeli jakiś wątek z rybami zniknie. Sam w sobie nie posiada żadnej wartości, może oprócz zdjęć tak genialnych, że miło ogląda się je po wielokroć. Ale takich prawie nie ma. 

Użytkownik Krzysiek_W edytował ten post 24 styczeń 2014 - 11:35

#192 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 24 styczeń 2014 - 16:55

@Mari, nie zrozumiales poprzedniego postu, wiec powtorze. Nie bede udowadnial rzeczy oczywistych.

#193 OFFLINE   lukomat

lukomat

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2750 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 24 styczeń 2014 - 17:24

@Friko, jesli masz konto na FORS, to zajzyj do watku Slupia 2013, ale zacznij tak od 30 strony mniej wiecej i zobaczysz, ze w rzekach lapie sie tez srebrniaki przez caly rok. Zwroc uwage ile fotek wstawil uzytkownik Leny, ma ryby w kazdym miesiacu. To daje do myslenia.

#194 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1993 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 25 styczeń 2014 - 14:48

Kardi

Nikt nie zabrania ŁOWIENIA.

Chodzi wyłącznie o wklejanie zdjęć.

Piszesz o młodych kolegach.

To mam propozycje - usuńmy zapisy o minimalnych wymiarach, bo iluż kolegów zaczyna i łowi pstrągi po 25,1cm i cieszy się, ma radochę, pokazuje to na zdjęciach.

podobnie z rybami zakrwawionymi - przecież dopiero zaczynają. Dodałbym jeszcze ryby martwe, bo przecież nie możemy zrażać początkujących, jesli chcemy ich przekonać. Może bądźmy konsekwentni?

Podobnie paskudnie pobrzmiewa, przynajmniej dla mnie, regularnie przewijający się przez ten wątek pomysł "odbierania głosu". W zupełnie nie zawoalowany sposób.

Mówienia - kto ma moralne prawo się wypowiedzieć, kto ma moralne prawo decyzję podjąć. Jednym słowem - jak nie mieszkasz na pomorzu, jak nie łowisz keltów - nie masz prawa się wypowiadać w tym wątku. A nie daj Boże nie mieszkasz w Polsce, masz dostęp do innych łowisk - milcz. Oczywiście dla wygody pomijając milczeniem fakt, ze rozmawiamy o PUBLIKOWANIU ZDJĘĆ a nie o zakazie łowienia. I - przez to, można by wynieść przekonanie, ze każdy kto czyta i przegląda forum powinien móc wyrażać swoje zdanie.

Jak rozumiem - to brzmi dla Ciebie ok?

Może wprowadźmy instytucję talonu na pisanie postów?

Po paru dniach postu jerkbaitowego (taka praca...)pozwolę sobie odpowiedzieć.

Opinie Kolegów mieszkających poza Polską ,w tym Twoja,nie powinny być w żadnym stopniu oceniane niżej,gorzej,nie powinny być tłumione,a decydująca powinna być zawsze znajomość tematu.

Podobnie możliwość korzystania z innych ,zagranicznych ,łowisk nie powinna być czynnikiem wykluczającym-wszak musiałbym sam się w takim razie wyeliminować z dyskusji. :).

Czy znajomość realiów zależy od bliskości omawianego łowiska,aktualnej,podkreślam aktualnej  oceny stanu zarybień,gospodarki wędkarsko-rybackiej czy nasilenia kłusownictwa w końcu to oczywiście pytanie nie pozbawione sensu.W dobie netu jednak może mieć niewielkie znaczenie.

Piszesz o ograniczeniu,limitowaniu publikacji zdjęć keltów.Tu zgoda-nie każde zdjęcie kelta,podobnie jak nie każde zdjęcie srebraniaka nadaje się do publikacji w wątkach naszego portalu.Zwróć jednak uwagę,że chodzi o automatyczne eliminowanie fotografii wszystkich ryb nie będących srebrniakami,co wydaje się w mojej ocenie kryterium zbyt ostrym.

W świetle obowiązującego w Polsce prawa-że dodam jak wielokrotnie powyżej-prawa ułomnego,dyskryminującego wędkarzy i utrudniającego możliwość kontaktu z rzecznym "wchodzącym "

Marzy się akcja portalu zmierzająca do przesunięcia okresu ochronnego troci i łososia,umożliwienie połowów w okresie gdy w rzece są ryby w dobrej kondycji(o święta naiwności...,ale cóż-piszę dalej),a kłusownicy ...kłusują .

Eliminowanie obecności wędkarzy nad rzekami jesienią bo prawo na to nie pozwala oraz,teraz,w świetle proponowanych przez kilku szanownych Kolegów (choć wiem,że Ty chyba nie jesteś strasznie w tej kwestii zajadły :) ) zimą,a może i wiosną bo przecież kelty spływają dość długo,wpłynie na swobodniejsze kłusowanie. :angry:

Piszę to ,bowiem wielokrotnie usuwałem sieci i sznury ,przepychałem się z kłusownikami nad zimowymi rzekami i rzeczkami,będąc tam tylko dlatego,że liczyłem (jakże bezpodstawnie wielokrotnie...)na wędkarską przygodę.

Dodam,że pomorskie kłusownictwo z racji ukształtowania terenu,zadrzewienia,krętości cieków jest bardzo trudne do monitorowania w porównaniu do możliwosci które stoją do dyspozycji strażników chroniących rzeki górskie,gdzie często "widać dużo dalej".

Na koniec o "talonach"na pisanie postów-Kubo,najwyraźniej uzyskałeś ich dużo więcej niż ja :D :D :D

Temat ciekawy,piszmy bez niedobrych emocji :)

pozdrawiam Cię-Paweł

#195 OFFLINE   skippi66

skippi66

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1723 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:K.

Napisano 25 styczeń 2014 - 14:59

Czy koledzy nie zauważyli że rzecz nie idzie o zdjęcia keltów? To tylko kanwa wątku. Albo temat oboczny bądź płaszczyk skrywający rzecz najistotniejszą: łowić kelty czy nie łowić. Nie czy wklejać bądź nie wklejać zdjęć. W tym kierunku temat się rozwinął.

#196 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1993 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 25 styczeń 2014 - 15:09

Kardi , przyzwyczajenia są z reguły naszą drugą naturą . A łowienie keltów jest niestety prostym pójściem na łatwiznę , bo niczego specjalnie ambitnego nie znajduję w uleganiu populistycznym modom . To że jest was przytłaczająca większość - tutejszego chowu relatywistów ,wcale nie przydaje wam racji , ani elegancji . Nawet rybacy nie łowią keltów .. :)

Sławku

Jako "tutejszego chowu relatywista" pozdrawiam Cię serdecznie :) :) :)

Argumentuję,cóż tylko w skromnych intelektualnych granicach,którymi mnie Najwyższy obdarował.Wiem,że wybaczysz niedostatki :)

Co do wzorów postępowania, to czytając ostatnie zdanie Twojej wiadomości zauważam,że masz bliskie wędkarzom w Polsce ,choć być może dla niektórych kontrowersyjne ,wzory :D .

Pozdrawiam Cię -Paweł

#197 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1993 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 25 styczeń 2014 - 15:54

Drogi Pawle,

W mieszaniu spraw w jednej dyskusji, niepotrzebnego zupełnie, zgadzam sie z Tobą całkowicie. Poprosiłem super moderatora o oddzielenie tych kwestii i mam nadzieję na reakcję.

Natomiast, z całym szacunkiem i sympatią, cała resztę Twojego wywodu odczytuję, z przykrością, jako bardzo jednostronne stanowisko, pełne demagogii i populizmu.

Pozdrawiam serdecznie

Jurek Kowalski

Drogi Jurku-odpowiadam po paru dniach (niestety to nie ryby mnie zajmowały) :(

Zarzuty populizmu i demagogii nie są w moim odczuciu uprawnione.Po prostu mam w omawianej kwestii zdanie odmienne od Twojego i kilku innych kolegów,argumentujących podobnie do Ciebie.To się zdarza . :)

Pisałeś wcześniej,że łowienie na muszkę to coś dużo ważniejszego od życia i śmierci.To powiedzenie świetnie się czyta,ale zastosowane literalnie przyznasz do rzeczywistości nie przystaje.Bo jeśli ktoś tak naprawdę myśli to jak z nim dyskutować?

"Roma locuta causa finita" przytoczyłem w kontekście regulaminu naszego portalu,myśląc o tym,że decyzja która zostanie podjęta po naszej dyskusji powinna być respektowana.

Pozdrawiam serdecznie-Paweł

#198 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 25 styczeń 2014 - 16:17

Wybacz , Pawle , że posadziłem Ciebie - założyciela wątku , na tak niewygodnym krześle , do tego wśród zwolenników obecnego modelu -_- Ale tak jest dobrze .. dla za , i przeciw ..

Śmiercią dla tej miłej dysputy , byłoby uznać że wszystko to jest jedno i to samo , a nasza wolność niczym ograniczona nie jest , albo nie ma granic . O poczuciu smaku , nie wspominając . :)

Fotografie trupów , rannych , rzeczy ekstremalnie brzydkich , drastycznych bywają ozdobą wszystkich mediów , to jest oczywiste , tak samo jak bywa magnesem skandal , o który my tu właśnie się spieramy i ocieramy od kilku dni ,   próbując wyjątkowo delikatnie wstrząsnąć siermiężnymi obyczajami , intelektami naszych antagonistów tak bardzo wielbiących  model polski , powszedni . Delikatnie , bo cały ten zastępczy domek z kart , którym jest od "zawsze" krajowe wędkarstwo - ledwie stoi , ale jest przecież gniazdem rodzinnym , dawcą norm albo wzorów dla tak wielu kolegów , a zwłaszcza kelciarzy  :)

#199 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 postów
  • LokalizacjaŚLĄSK

Napisano 25 styczeń 2014 - 17:01

Fotografie trupów , rannych , rzeczy ekstremalnie brzydkich , drastycznych bywają ozdobą wszystkich mediów , to jest oczywiste , tak samo jak bywa magnesem skandal , o który my tu właśnie się spieramy i ocieramy od kilku dni ,   próbując wyjątkowo delikatnie wstrząsnąć siermiężnymi intelektami naszych antagonistów tak bardzo wielbiących  model polski , powszedni .

Sławku - straszny z Ciebie "megaloman", trochę skromności by się przydało... ;) Próba edukacji przez podobne pisemne "tyrady" nic nie daje, wręcz usztywnia stanowisko tych "siermiężnych intelektów"... Jak dla mnie to "górnolotne bicie piany". Pozdrawiam. Andrzej.  :)

#200 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4964 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 25 styczeń 2014 - 17:24

:D :D Niee .. Raczej - starszy osobnik , głęboko zawstydzony własną niedoskonałością , ale też niedoskonałością innych , czemu daje bezwzględny odpór   :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych