Skuteczne naturalne tarło byłoby mocnym argumentem za dopuszczaniem do niego maksymalnej ilości osobników.
Tak więc paradoksalnie zwolennicy późnojesiennych łowów strzelają sobie w kolano podnosząc wagę tarła naturalnego.
Mieszanie sprawy skuteczności sposobów rozrodu łososia i troci z zasadami publikacji zdjęć utrudnia dyskusję nad zagadnieniem tytułowym.
Tarło-jest to oczywiście ciekawe,ale chyba zasługuje na osobny wątek,koniecznie z udziałem ichtiologów,nie obawiających się o kwestionowanie ich kompetencji pod jakże populistycznym hasłem" z rybami jest w Polsce źle".
Zauważam z przykrością brak zaufania do kolegów wędkarzy,przypisywanie "niecnych intencji,mięsiarstwa,pogoni za kelciną ,pazernosci",w końcu kuriozalnego zarzutu "nastawiania" się na ryby potarłowe.Przyjechali zeżreć,o dziwo "skarpety"( masochiści ??),a przecież za parę miesięcy mogliby łowić piękne zregenerowane już ryby.
Cóż-@Bujo to powyżej napisał-po prostu obecność srebrniaka nakłada się na okres zakazu połowu w rzekach i tak jest od wielu lat.Każdy z nas marzy o wchodzącym ,ale to dobro w Polsce trudno osiągalne często dzieło przypadku
Wiem,wiem-"dalej,wyżej,szybciej,stawiajmy sobie poważniejsze wyzwania,nie idźmy na łatwiznę,"ten zestaw porad autorytetow otrzymalismy już tu w dawce wysycajacej. A .....i jeszcze o gospodarce zasobami... czyli weźmy się ,a wy ograniczćie
Szczególnie łatwo go serwować z nad brzegu zasobnej łososiowej rzeki,pstrągowego potoku,czy zasobnego łowiska specjalnego.Wyjaśnię,że nie przemawia przeze mnie zawiść-sam bywam w takich miejscach,łowię satysfakcjonujace mnie ryby tu i tam ,lecz zastanowiłbym się nad limitowaniem przyjemności kolegów po kiju,nad deprecjonowaniem ich sposobu wędkowania.Podkreślam-w obecnym stanie prawnym.
Ograniczenie relacji takich jak poniżej zacytowane kol.kol.@kowalek 87 i @sarniok,młodych wędkarzy których nie znam,ale z których zdjęć i filmów emanuje ich pasja i radość z uwolnienia ryb ma sens??
To mięsiarze którzy przyjechali po "skarpetę"czy koledzy z forum cieszący się wędkowaniem?
http://jerkbait.pl/t...cie-2014/page-3
Na naszej stronie startowej ,w galerii ,od kilku dni oglądam po lewej stronie świetne zdjęcie pstrąga.Ryba potarłowa,szczupła ale... co z tego? Zerknijcie.!!!
Doradza się łowienie w Bałtyku.Czynię to od lat,łowiąc zarówno kelty jak i srebrniaki.Duńczycy bywają zdziwieni gdy je wypuszczam,ale uniesiony kciuk wart jest wiele...
Przykre,ale w mniej lub bardziej zawoalowany sposób odmawia się wędkarzom łowiącym zimą przymiotów moralnych,etycznych,stosując rodzaj pseudo intelektualnego szantażu.Pobrzmiewa paskudnie
kardi