Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Phenix Nanotubes M1

blank phenix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
220 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 26 kwiecień 2015 - 17:48

Hmmm i ja sie skłaniam ku tej opcji :)  Kolego Jacku a była by szansa na jakieś "macanko" oczywiście mowa o kiju :)  Nie ukrywam  że bardzo by mi to pomoglo dokonać wlaściwego wyboru ...

Użytkownik pablo208 edytował ten post 26 kwiecień 2015 - 17:49

#102 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 26 kwiecień 2015 - 21:32

SP962XUL ma bardzo zbliżony do FXa realny komfort obsługi w dolnym c/w ,natomiast bije go na łeb w górnym,gdzie 4cm wobek z większym sterem nie kładzie szczytówki,szczególnie w nurcie.Co do jigowania to na Wisełce testowałem 5-10g +5cm i było bardzo komfortowo..

Szczyt SP nadzwyczaj wyraźnie pokazuje jak i przekazuje do łapy drgania najmniejszych drobiących wobków.

W razie przyłowu jest moc na konkretnego polka czy innego zębacza.

FX bardziej na leniwy nurt czy wodę stojącą.Coć na Wiśle nawet w szybkim nurcie radzi sobie spokojnie z najmniejszymi cukierkami ,szczególnie smużakami.

Przy gumkach komfort kończy się przy 7g+5cm na wodzie stojącej

#103 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów

Napisano 27 kwiecień 2015 - 18:16

Rafał a jak z mocą tego Sp ? Mocniejszy w dole niż np fx 862-2 ? 

#104 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 27 kwiecień 2015 - 18:25

Mocniejszy wyraźnie ,ale gnie się pięknie :)

#105 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1599 postów

Napisano 27 kwiecień 2015 - 18:34

No więc wybór jest prosty :) 

#106 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 17 maj 2015 - 08:17

Panowie, może podzielicie się swoimi odczuciami na temat SP 722 L? Rafał @Dąbek111, porównywał ten blank do Matagi SS L w swoim wątku, z tego co wiem jest on dość popularny. Może ktoś chce sie podzielić na forum? :)  

#107 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 17 maj 2015 - 17:55

Ja odczucia mam bardziej niż pozytywne.Blank mocno uniwersalny ,pod okonia na średnio i ciężej, pod sandałka na lekko max 15g ołowiu, pod szczupłego również. Blank szybki bardzo sprężysty o akcji szczytowej ale płynnie przechodzi ugięcie niżej pod narastającym oporem. Nie ma żadnych przesztywnień w ugięciu, nawet na łączeniu co nie jest często spotykanym zjawiskiem. Blank smukły z bardzo cienką szczytówką ( jakieś 1,2-1,3mm).

Jest to jeden z najbardziej ulubionych kijków jakie mam, a parę ich mam ;) .Polecam z pełną odpowiedzialnością :)

• pawello i shavt lubią to

#108 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 17 maj 2015 - 18:35

Rafał, a jak z czułością tego blanku? Mam Elitkę 8,6 12lb i jestem pod wrażeniem jak "pokazuje" na szczytówce, to co dzieje sie z przynętą. Niestety do opadu jest za długi dla mnie.   

#109 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 17 maj 2015 - 18:49

Witam
mam pytanko czy ma któryś z kolegow wedke na blanku phenixa m 1 MX72H.

Może i po herbacie, ale posiadam kijek na owym blanku. 50 gr daje radę(można w razie potrzeby trochę przeciążyć) a zaczyna się już gdzieś od 10-12. Bardzo szybki i czuły o dobrej transmisji, pod obciążeniem wchodzi w pełniejsze ugięcie, ale żeby to sprawić potrzeba nie lada zwierza ;)

U mnie głównie do orania w ciężkim opadingu, ale i szczupakowe swimbaitowanie ogarnia. Dobry również wybór jeśli ktoś szuka zasięgu.

Użytkownik Tomek88 edytował ten post 17 maj 2015 - 18:52

• koval75 lubi to

#110 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 17 maj 2015 - 19:39

Rafał, a jak z czułością tego blanku? Mam Elitkę 8,6 12lb i jestem pod wrażeniem jak "pokazuje" na szczytówce, to co dzieje sie z przynętą. Niestety do opadu jest za długi dla mnie.   

Czułość jest na bardzo wysokim poziomie.W porównaniu do M1 w jednym kawałku SP są wyraźnie bardziej czułe.

#111 OFFLINE   snup

snup

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 17 maj 2015 - 20:07

Czy gdzieś dostępne jest zestawienie/ceny tych blanków? Szukam serii SP na stronie Rodmas i znaleźć nie mogę. Mam M1 w jednym kawałku i złego słowa powiedzieć nie mogę. Tym bardziej stwierdzenie:

Czułość jest na bardzo wysokim poziomie.W porównaniu do M1 w jednym kawałku SP są wyraźnie bardziej czułe.

daje mi do myślenia.

pozdrawiam

#112 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 17 maj 2015 - 20:11

Proszę

http://rodmas.pl/?p=1027

http://wedki.pl/cont...27-m1-nanotubes

Użytkownik pawello edytował ten post 17 maj 2015 - 20:12

#113 OFFLINE   snup

snup

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 17 maj 2015 - 20:23

Dzięki.

Widać szukałem nie tam gdzie trzeba.

Mam MX S72L w cascie czy Waszym zdaniem zmiana na SP 722L faktycznie poszerzy zakres stosowanych gramatur przy zachowaniu czułości i ciętości?

#114 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 18 maj 2015 - 14:10

Łowiłem castem na MXS72L,micha cieszyła się cało czas.Rzuty łatwe bezwysiłkowe ,bardzo celny.Wersja dwuskładowa minimalnie szybsza mimo subtelniejszej szczytówki,raczej zasługa usztywnienia blanku na złączu,choć nie może być mowy o jakimkolwiek przesztywnieniu,bo blank gnie się płynnie.

Czu dwuskład czulszy? :rolleyes: bo ja wiem,podobno materiał ten sam.Teraz łowię spinem na SP722L, więc jakies porównanie mam.Ta wyższa czułośc dwuskładu daczej wynika z innych parametrów niż materiał,,jak wspomniałem jest ciut szybszy i subtelniejszy w szczycie,więc może stąd.

Co do MX72H, to Tomek88 trafnie go opisał.dodam tylko ,że kijek po wzięciu do łapy robi wrażenie normalnej sandaczówki,ale to konkret badyl ,pod duże przynęty i duże ryby.

#115 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 18 maj 2015 - 18:15

Po analizie moich potrzeb oraz recenzji obydwu Rafałów i kilku opini na priv, spośród dwóch blanków: Matagi Super Shore L oraz Phenix M1  SP 722 L wybrałem "ptaszora". Oto kilka argumentów przemawiających za tym kijem:

- długość 2,18 jednak będzie bardziej poręczna przy jigowaniu pomimo tego że łowię tylko z brzegu (główek)

- M1 pomimo że jest szybkim, sprężystym blankiem bardziej odpowiada pod moje łowienie czyli głównie szczupaki, większe okonie, rzadziej sandacze

- raz od wielkiego święta  kijek może posłużyć jako kijek pstrągowy

Dziękuję Panowie 

#116 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 18 maj 2015 - 18:26

.............. Zawsze też może trafić na giełdę :P

#117 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 18 maj 2015 - 18:35

Oczywiście, jest nawet duże tego prawdopodobieństwo :P. Wszak lobby Phenixowe jest dość przekonywujące. 

Użytkownik pawello edytował ten post 18 maj 2015 - 18:45

#118 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 19 maj 2015 - 19:48

A co mi tam,- napiszę o tym  :rolleyes:

Z tym materiałem użytym do budowy blanków z serii M-1 a w szczególności z nano-rurkami jest pewien problem w postrzeganiu blanków czy gotowych już wędek.

Zarówno blanki jak i wędki na nich zbudowane są wyraźnie sztywniejsze od swoich odpowiedników bez nano-rurek.

Sztywność ta do tej pory znana jedynie z kijów z dodatkiem włókien boronowych wzdłużnych daje poczucie znacznie większej mocy, jednak bije na głowę 'borony" pod względem lekkosci.

Im krótszy kij tym rozjazd pomiędzy oczekiwaniem wynikającym z wcześniejszych doświadczeń a realiami jest większy. Dotyczy to oczywiście tzw pierwszych wrażeń, bo jak się toto weźmie nad wodę i połowi w sensie coś złowi to już wiadomo o co chodzi.

Opisy cw na 4 znanych mi modelach z tej serii kijach są bardzo poprawne a we wszystkich przypadkach z wyjątkiem kija 7"2' 10lb można komfortowo zejść poniżej dolnego cw i wyżej także...

Jeśli się wyraziłem mało precyzyjnie to powiem jak krowie na miedzy:

- jeśli ktoś myśli, że tzw "najnowsza technologia" załatwi za niego swoje niedobory techniczne a dodatkowo da kij okoniowo-sumowy itd to jak zwykle jest w błędzie <_<

- dla zwolenników feniksa w tytanach także mam złe wiadomości,- te znane mi blanki znacznie lepiej robią robotę bez tytanów niż z nimi  :rolleyes:

PS

To są tylko moje subiektywne odczucia :)

• Bujo i Wobi lubią to

#119 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 29 październik 2015 - 16:28

Phenix M-1 SP 862MH- opinie użytkowników

Byłbym bardzo wdzięczny za kilka spostrzeżeń spoza fotela czyli znad wody...

Myślę tu o zakresie obsługiwanych przynęt (różnego rodzaju) a przede wszystkim o zachowaniu się pod rybą.

Może nawet chciało by sie komuś wstawić fotki ugięcia? Eh chyba rozmarzyłem się  :lol:  :lol:  :lol:

#120 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 29 październik 2015 - 16:33

...widze że w dalszym ciągu kolega poszukuje :D  :D

• Robas lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, phenix

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0