a ktoś jakies szczególy zna na temat 9,9hmh ?
Jakie szczegóły Cię interesują? Posiadam taki więc jeśli mogę pomóc to słucham....
Jeśli chodzi o zrobienie tego silnika na 15, to koszty są żadne. Wykręcenie 1 śrubki, żeby manetka się odkręcała do końca (tym samym przepustnica się otwiera na max i silnik osiąga pełne obroty). Śrubka jest pod gaźnikiem - tam gdzie jest zaczepiona linka od gazu. Jeśli chodzi o zmianę na 20 KM, to nie wiem do końca....Na pewno dysze - ale pewnie też body gaźnika, żeby powietrza dostawał więcej. Nie znam nikogo, kto próbował to zrobić. Samo "body" gaźnika nie występuje jako część zamienna, wiec nie kupi się tylko "body". Nr części wałka rozrządu i modułu sterującego są takie same w 9,9 HMH, 15 i 20. Może oprogramowanie modułu (mające wpływ na zapłon) jest inne, ale nie sądzę. Większa ilość mieszanki spalana w tym samym czasie = większa moc (nie obroty).
Może jestem naiwny ale postrzegam zawsze ludzi swoimi kategoriami....Można zrobić test, na którym można stracić lub zyskać. Zrzucić się w kilka osób zainteresowanych (zdecydowanych ponieść koszty nowego gaźnika) przeróbką 9,9 HMH i 15 na 20 KM i kupić 1 kompletny gaźnik. 1 osoba założy, przetestuje i da odpowiedź. Będzie wtedy wiadomo, czy to działa. Jak działa, to sobie zostawi ten gaźnik (oddając kasę innym), a reszta sobie kupi indywidualnie . A jak nie zadziała, to stracimy po parę dolarów...Gaźnik kosztuje ok. 300 dolarów, a z gaźnikiem coś zrobimy...nie wiem jeszcze co . Drugi sposób, to znaleźć kogoś z 20 KM i pożyczyć od niego gaźnik na testy ale obawiam się, że to trudniejsze (chociaż mniej kosztowne) od pierwszej wersji.
Z drugiej strony...do łódek 4m, 4,1, (crescent, woźniak, alfa i innych) 15 KM jest wystarczające. We dwie osoby (po 100 kg) i całym bałaganem, kotwicą 9kg, akumulatorem 40Ah pływam "woźniakiem 410" 18 knots tj. 33 km/h (pod prąd Narwi). W jedną osobę o 2 knoty szybciej - a dla takiej łódki to już niebezpiecznie moim zdaniem, a wiem to z autopsji. Więc zakładanie 20 KM do takiej łódki (zaznaczam, że moim skromnym zdaniem) mija się z celem. A dla większej łódki (typu Romana, czy wigry 434, czy podobne) 20 KM i tak będzie za słabe do pływania we 2 osoby - potrzeba 25 KM minimum. A na 25 KM już się nie przerobi 9,9 HMH czy 15
P.
Użytkownik epopado edytował ten post 28 grudzień 2016 - 13:44