Następujący problem. Kupiłem pare dni temu na giełdzie Cardiffa 12 C2000HGS. „Nówka sztuka nieśmigana”, a w praktyce okazało się, ze używany i to grubo... Przy smarowaniu zauważyłem, że pod szpulą wsadzone są aż 4 plastikowe podkładki regulujące nawój. Po nawinięciu linki okazało się, ze do idealnego nawoju przydałaby się jeszcze jedna podkładka. Po jej dołożeniu nawoj jest ok. Jednakże, dźwięk terkotki hamulca słychać tylko na szpuli, która była z kołowrotkiem. Na 2 identycznych zapasowych, które mam do drugiego egzemplarza nie ma odgłosu hamulca, bo szpula osadzona jest za wysoko i zapadka wewnątrz szpuli nie trafia na plastikową zębatkę na osi pod szpulą. Przy 4 podkładkach dźwięk hamulca jest na wszystkich 3 szpulach.
Co może być nie tak, ze jest konieczność dołożenia aż 4-5 podkładek pod szpule dla równego nawoju? I dlaczego przy 5 podkładkach przy jednej szpuli zapadka sięga zębatki i odgłos hamulca jest, a na dwóch identycznych pozostałych nie? Czyżby płytsze gniazda na łożysko w tych dwóch zapasowych szpulach?
Użytkownik Żbiku edytował ten post 06 czerwiec 2020 - 07:47