Bardzo fajny zestaw, ale do odkręcenia śrubki wewnątrz korpusu sam bit będzie za krótki.
#2441 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2022 - 10:26
- przemo_w lubi to
#2442 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2022 - 12:04
#2443 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2022 - 17:37
Oporówkę dokładnie umyć, wysuszyć jeszcze może lekko sprężynki porozciągać i powinno być git.
Cześć,
te małe sprężynki wokół?
Jak je porozciągać?
Porozginać wąsy?
pozdrawiam,
Tomek
Załączone pliki
#2444 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2022 - 17:59
Gdzie kupujecie części do kołowrotków Shimano?
Co jakiś czas widać w ogłoszeniach: "Import własny z Japonii"...
Kupiłbym, o ile to możliwe, tę oporówkę do TP 98.
#2445 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2022 - 18:04
Jeśli rozginać ( choć osobiście nigdy tego nie robiłem, bo jak oporówka puszczała to ze względu na nadmiar oleju, ubrudzenia) to w taki sposób by ten kąt powiększyć ale na tyle by dało się wszystko złożyć do kupy bez problemu.
Na zdjęciu sprężynka ,,na godzinie 7" jest źle zamontowana jeśli to stan zaraz po zdjęciu pokrywki...
- Tomasz Dyduch i S.N. lubią to
#2446 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2022 - 18:18
Na zdjęciu sprężynka ,,na godzinie 7" jest źle zamontowana jeśli to stan zaraz po zdjęciu pokrywki...
Założona jest jak pozostałe, tylko nie wystaje poza obrys tej części, w której siedzi.
#2447 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2022 - 18:19
Jeśli rozginać ( choć osobiście nigdy tego nie robiłem, bo jak oporówka puszczała to ze względu na nadmiar oleju, ubrudzenia) to w taki sposób by ten kąt powiększyć ale na tyle by dało się wszystko złożyć do kupy bez problemu.
Jak takie coś porozginać? Nie dość, że maleńkie, to cieniusieńki drut sprężynowy...
#2448 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2022 - 18:24
Założona jest jak pozostałe, tylko nie wystaje poza obrys tej części, w której siedzi.
Ta sprężynka może być przyczyną nie prawidłowej pracy oporówki.
Ją narazie bym tylko rozgiął lub zamienił...
A rozginać najlepiej dwoma małymi cążkami uważając by nie wystrzeliła w powietrze😋
Bo znaleźć taką pchełkę...🙉
#2449 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2022 - 18:35
Ta sprężynka może być przyczyną nie prawidłowej pracy oporówki.
Ją narazie bym tylko rozgiął lub zamienił...
A rozginać najlepiej dwoma małymi cążkami uważając by nie wystrzeliła w powietrze
Bo znaleźć taką pchełkę...
2 sprężynki nie wystają poza obrys.
Jak próbuję rozciągać to nie idzie tylko w "poziomie", ale skręca cały zwój i boję się, że tego nie nałożę.
No, a jak pchełka wystrzeli...
#2450 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2022 - 18:39
To pończochę tudzież inny filtr na odkurzacz i do ataku jak wzrok słaby
Edit. W kwestii zakupu oporówki do tego rocznika uderz do Mefisto bo o ile do młodszych roczników można zakupić dużo części i są dostępne to do tych starszych już takie łatwe zakupy nie są.
Użytkownik Sławek Nikt edytował ten post 30 styczeń 2022 - 18:56
#2451 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2022 - 18:41
To pończochę tudzież inny filtr na odkurzacz i do ataku jak wzrok słaby
Pytanie gdzie wystrzeli - to sprężyna
Oby nie chciała jednak strzelać...
#2452 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2022 - 00:04
Cześć,
te małe sprężynki wokół?
Jak je porozciągać?
Porozginać wąsy?
pozdrawiam,
Tomek
Tutaj masz filmik jak to zrobić - To łatwe sam robiłem juz nie raz
#2453 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2022 - 00:07
U mnie kiedyś wypadł gdzieś 1 wałek !!! Nie znalazłem i zamontowałem z Sedony do Ultegry i działa Bez 1 wałka też działa.Tylko krople lub 2 oliwki jak zmontujesz.Żadnych smarów bo sie zaklei:)
#2454 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2022 - 00:14
wpisz sobie w google grafika łożysko oporowe shimano. Ważna jest orientacja sprężynki jak i sam wałeczek.
#2455 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2022 - 00:17
Czy znajdę gdzieś na forum jak złożyć łożysko oporowe stradica FL? Złożyłem i nie działał poprawnie, nie za bardzo wiem w czym tkwi problem…
Kolego youtube -
- adam 13 lubi to
#2456 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2022 - 08:27
Hmmm... nie widzę jak rozciągać sprężynki
Jak je wyjąć i włożyć to wiem, ale jak sprytnie, nie uszkadzając ich, rozciągnąć?
#2457 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2022 - 08:29
Jak próbuję rozciągać to nie idzie tylko w "poziomie", ale skręca cały zwój i boję się, że tego nie nałożę.
W drodze do roboty doznałam natchnienia: w imadło zamocuję metalowy pręt o odpowiedniej średnicy - będzie robił za trzpień, na który nałożę sprężynkę. Chwycę wąsy szczypcami i rozciągnę. Umieszczenie na trzpieniu może pozwoli uniknąć nieprawidłowego skręcenia sprężynki...
- S.N. i tadeusz163 lubią to
#2458 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2022 - 11:03
W drodze do roboty doznałam natchnienia: w imadło zamocuję metalowy pręt o odpowiedniej średnicy - będzie robił za trzpień, na który nałożę sprężynkę. Chwycę wąsy szczypcami i rozciągnę. Umieszczenie na trzpieniu może pozwoli uniknąć nieprawidłowego skręcenia sprężynki...
Po powiększeniu zdjęcia wiać że sprężynki na godzinie 7 i 11 nie sięgają do wałków.
Zanim zaczniesz cokolwiek doginać porównaj je z pozostałymi.
Problem nie leży w części sprężynującej tylko w wąsie który opiera się o wałek.
Być może ktoś próbując złożyć oporówkę założył te dwie sprężynki odwrotnie, przycisnął je metalową bieżnią i powyginał wąsy.
- Tomasz Dyduch, strary i S.N. lubią to
#2459 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2022 - 12:16
Po powiększeniu zdjęcia wiać że sprężynki na godzinie 7 i 11 nie sięgają do wałków.
Być może ktoś próbując złożyć oporówkę założył te dwie sprężynki odwrotnie, przycisnął je metalową bieżnią i powyginał wąsy.
Dzięki za podpowiedź.
#2460 OFFLINE
Napisano 31 styczeń 2022 - 20:36
Dzięki Wszystkim za pomoc i dzięki @Adaś Niezgódka - Twoja sugestia bardzo pomogła.
Całość poszła tak:
- Sprężynki na 7 i 11 godzinie były ułożone po drugiej stronie wałków, po ich poprawieniu było ciut lepiej, ale nie całkiem,
- porozginałem wszystkie sprężynki by lepiej dociskały wałki - lepiej, ale nie na 100%,
- rozebrałem całość ponownie, umyłem każdy element z osobna 3 razy w toluenie, skręciłem i... BINGO! - działa na 100% :-)
Tak, że dzięki raz jeszcze - na razie nie potrzebuję TP 11 4000
TP 98 to mega maszyna - jedynie dinks do hamulca mnie irytuje i jednak kupiłbym '11 4000...
No i zasadniczo pasowałby do reszty familii.
pozdrawiam,
Tomek
Użytkownik domeldoom edytował ten post 31 styczeń 2022 - 20:40
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: serwis, kołowrotek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych