Cieszę się że mogłem pomóc
11 TP 4000 używam od lat, założyłem mu koło główne przekładni od 10 STL 4000 i dołożyłem łożysk, chodzi tak miodnie jak mało który.
To świetny młynek o bardzo dobrych walorach użytkowych.
Pozdrawiam
Adam
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 31 styczeń 2022 - 20:56
Cieszę się że mogłem pomóc
11 TP 4000 używam od lat, założyłem mu koło główne przekładni od 10 STL 4000 i dołożyłem łożysk, chodzi tak miodnie jak mało który.
To świetny młynek o bardzo dobrych walorach użytkowych.
Pozdrawiam
Adam
Napisano 07 luty 2022 - 19:45
X-Games
Dzieki za filmik.
Zlozylem na nowo lozysko do mojego TP XTR
Dziala ,ale szumi, po wylaczeniu wstecznego, jeszcze bardziej
Zlozylem wymyty, nic nie smarowalem ,gdzie tam dodac delikatne oliwki?
Pozdrawiam Adam
Napisano 07 luty 2022 - 21:01
X-Games
Dzieki za filmik.
Zlozylem na nowo lozysko do mojego TP XTR
Dziala ,ale szumi, po wylaczeniu wstecznego, jeszcze bardziej
Zlozylem wymyty, nic nie smarowalem ,gdzie tam dodac delikatne oliwki?
Pozdrawiam Adam
Wystarczy że kapniesz kropelkę na tą srebrną tuleję która pracuje wewnątrz łożyska i rozprowadzisz palcem po całej powierzchni.
Tylko nie przesadź z ilością, jedna kropla wystarczy.
I dobrze by było gdyby ta oliwka nie była zbyt lepka, SHIMANO Bantam lub SSRO-01 dadzą radę.
Napisano 08 luty 2022 - 06:39
Wystarczy że kapniesz kropelkę na tą srebrną tuleję która pracuje wewnątrz łożyska i rozprowadzisz palcem po całej powierzchni.
Tylko nie przesadź z ilością, jedna kropla wystarczy.
I dobrze by było gdyby ta oliwka nie była zbyt lepka, SHIMANO Bantam lub SSRO-01 dadzą radę
Dzieki sprobuje
Kolowrotek lezal juz ca 3 lata,pare razy podchodzilem do tego lozyska
Juz chcialem dac sobie spokuj, a tu taki fajny filmik
Szkoda by bylo,mam go od nowosci, ca 21 lat
Dalej chodzi super
Dzieki
Napisano 08 luty 2022 - 16:59
Kapnolem
Szumow nie ma
Dzieki Adas
Napisano 08 luty 2022 - 18:17
Cieszę się że kolega zadowolony .
Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 08 luty 2022 - 18:17
Napisano 09 luty 2022 - 17:45
Roczny Vanford, rozkręciłem maszynkę, w środku smaru tyle ile trzeba, żadnego zużycia, smar biały/przeźroczysty czyściutki. Oliwka na oporówkę leciutko wyciszyła szumy ale szumi i już, luz na wormshawcie można by było wykasować ale nie chciało mi się bo nawój bez zastrzeżeń.
Uważam, że nie ma powodu w nich nic robić, no może poza regularnym serwisowaniem rolki kabłąka
Napisano 10 luty 2022 - 09:19
Najczęstszym powodem szumów w shimaniakach jest padnięte łożysko na dole piniona 5x8x2,5
Jeżeli nałożymy nowy smar na przekładnie + nowe łożysko to musi być cisza
Napisano 10 luty 2022 - 14:22
Najczęstszym powodem szumów w shimaniakach jest padnięte łożysko na dole piniona 5x8x2,5
Jeżeli nałożymy nowy smar na przekładnie + nowe łożysko to musi być cisza
Faktycznie, kiedyś tak było.
W nowych modelach shimano, zwłaszcza tych z rotorem MGL szum jest i nawet najlepszy smar nie wyeliminuje tego zjawiska.
Co najwyżej może je złagodzić.
One po prostu szumią od nowości i wymiana łożyska nic tu nie da.
Ale masz rację, łożysko na dole piniona szybko wysiada bo najzwyczajniej w świcie jest za małe, że nie wspomnę o jakości tych łożysk które teraz się montuje .
Tak samo jak łożysko po przeciwległej stronie korby, które ze względu na zbyt mały rozmiar 7x11x3, też nie jest zbyt żywotne.
Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 10 luty 2022 - 14:54
Napisano 10 luty 2022 - 15:08
Wg mnie materiał rotora nie ma znaczenie na intensywność szumu.
Co do łożyska po prawej stronie korby - "ruskie" od razu je wymieniają i ładują je w miejsce tulejki pod szpula - fabryczne łożysko od korby jest szumiące od nowości.
Mowa o vanfordach i stradikach FL 2500 i C3000
O tym, że dolne łożysko piniona osadzone w korpusie (też w rozmiarach 2500 i C3000) trzyma tak "szczerze" tylko na połowie średnicy - nie wspomnę... jak dla mnie bubel konstrukcyjny
Użytkownik Rebus edytował ten post 10 luty 2022 - 15:22
Napisano 10 luty 2022 - 15:14
I
Wg mnie materiał rotora nie ma znaczenie na intensywność szumu.
Co do łożyska po prawej stronie korby - "ruskie" od razu je wymieniają i ładują je w miejsce tulejki pod szpula - fabryczne łożysko od korby jest szumiące od nowości.
Mowa o vanfordach i stradikach FL 2500 i C3000
I tu nie mogę się z tobą zgodzić, bo materiał rotora w mojej ocenie ma ogromny wpływ zarówno na pracę jak i dźwięki jakie wydaje kołowrotek.
Napisano 10 luty 2022 - 21:54
Użytkownik woblery L.E. edytował ten post 10 luty 2022 - 21:55
Napisano 11 luty 2022 - 11:11
Mam stradica fl2500 i nic nie szumi, tak więc ten tego takie dywagacje. Wszystko zależy od danego egzemplarza. Baa nawet stelle się trafiały fabrycznie jedna lepiej spasowana druga mniej. Jedna potrafiła szumieć inna zaś nie. Skupcie się lepiej na łowieniu a nie na kręceniu w fotelu.
Po pierwsze, kolego wobler L.E stradic fl nie ma rotora z MGL.
Po drugie, to wątek techniczny, a nie ''wieści z nad wody'' czy ''wujek dobra rada nakazuje'' .
Po trzecie, pozwól kolego że będę się skupiał na tym na czym mam ochotę się skupiać.
A o moje wyniki wędkarskie się nie martw, bo na szczęście ani czas spędzony na forum, ani ilość wysmarowanych postów nie ma wpływu na wyniki wędkarskie
PS. Co się tyczy kręcenia w fotelu to nie wiem jak ty, ale ja wolę sprawdzać kołowrotki w ich warunkach naturalnych i bynajmniej nie jest to fotel
Napisano 11 luty 2022 - 12:13
Bo rotor MGL działa jak świszcząca turbina TDI.
Napisano 11 luty 2022 - 12:31
Bo rotor MGL działa jak świszcząca turbina TDI.
Być może
Ale tego nie wiem, bo od lat tylko benzyniaków używam
Wiem natomiast że każda dyskusja jest wartościowa, pod warunkiem że jest konstruktywna i oparta na wiedzy praktycznej.
Napisano 11 luty 2022 - 12:40
Napisano 11 luty 2022 - 12:51
...zatem pogłębcie tą praktyczną i konstruktywną wiedzę gdyż pisanie, że na dole piniona jest za małe łożysko o wymiarach 5x8x2,5 zakrawa właśnie o wiedzę nie konstruktywną i nie popartą praktyką.
Takie łożysko jeśli występuje w Shimano, to pod rolką...
Kolego, pod rolką to co najwyżej występuje 4x7x2,5.
A 5x8x2,5 to wymiar dolnego łożyska piniona w shimano rozmiaru od 1000 do C3000
Pozdrawiam i gratuluję wiedzy praktycznej.
Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 11 luty 2022 - 12:52
Napisano 11 luty 2022 - 13:05
Napisano 11 luty 2022 - 13:14
Mój błąd, wybaczcie...
Mowa jest o kołowrotkach C3000, a ja ślepy nie dopatrzyłem się literki ,,C"
Tak gwoli ścisłości i z ciekawosci...
W nowszych Shimano( nawet nie kojarzę od kiedy były produkowane wersje ,,C" gdyż zatrzymałem się na Super X) faktycznie w 1000 i 3000 są takie małe łożyska pod pinionem???
W 1000 też jest tam łożysko?
W środku jest 5mm...
To ile milimetrów ma os posuwu?
Takie czasy kolego Arku
Świat się kurczy, a kołowrotki wraz z nim.
Wszystko jakieś takie coraz mniejsze i lżejsze
No, prawie wszystko
PS. Oś główna w rozmiarach 1000 - C3000 ma 4 mm. grubości, w rozmiarze 4000 ma 4,5mm.
Oczywiście mowa tu o shimano
Na Twoje pozostałe pytania odpowiedz brzmi ''tak''.
Możesz wierzyć mi na słowo lub samemu sprawdzić
Pozdrawiam
Adam
Użytkownik Adaś Niezgódka edytował ten post 11 luty 2022 - 13:41
Napisano 11 luty 2022 - 22:06
Mam stradica fl2500 i nic nie szumi, tak więc ten tego takie dywagacje. Wszystko zależy od danego egzemplarza. Baa nawet stelle się trafiały fabrycznie jedna lepiej spasowana druga mniej. Jedna potrafiła szumieć inna zaś nie. Skupcie się lepiej na łowieniu a nie na kręceniu w fotelu.
Po h... żeś się odzywał? he he :-)
Jeszcze się do pewnych rzeczy nie przyzwyczaiłeś?
Aaa machnę sobie..
Na dolnym podparciu piniona były tulejki bardzo długo i dawały radę. Teraz łożysko jest za małe? Ta sama historia z prawym podparciem korby. Zadbana tulejka służy latami.
Adasiu padają te łożyska bo na nim zbiera się cały syf z przekładni i łożysko w końcu zasysa cały ten muł. Zerknij gdzie spada cały smar razem z brudem z przekładni. Ot cały sekret.
Poza tym to szum nie pochodzi z samego rotora a oporówki pod nim. W nowych Shimano oporówka jest tak zabudowana że robi się pudło rezonansowe. Zdradziłem kolejny sekret :-)
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych