Nie do końca bio, będziesz musiał chomikowi żarcie kupować i jeszcze Ci do środka nasra.
Mi nie narobi.
Ja tylko stelle 10 jdm
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 26 wrzesień 2016 - 10:18
Nie do końca bio, będziesz musiał chomikowi żarcie kupować i jeszcze Ci do środka nasra.
Napisano 26 wrzesień 2016 - 11:44
Napisano 26 wrzesień 2016 - 17:50
Napisano 26 wrzesień 2016 - 17:56
Napisano 26 wrzesień 2016 - 18:00
Super hiper Shimano :-)))) Polak potrafi :-)
Weż to schowaj, żeby Polscy Japońcy tego patentu nie podchwycili, bo wszystkie Stelle i TP pójdą w odstawkę.
Napisano 26 wrzesień 2016 - 18:06
http://www.wedkarz.p...pp/article/2802
A tu jest cały artykuł :-)
Japończycy to są w dupie ciemnej przy naszych wynalazcach :-)))))
Napisano 26 wrzesień 2016 - 19:00
Mam dwa Vanki 4000 jeden ma 3 latka drugi kupiony u Mefisto w marcu tego roku ,zakupiłem też oliwkę od shimano z dozownikiem ,moje pytanko gdzie są otwory aby poprawić pracę kołowrotka, o rolce to wiem można gdzieś coś naoliwić jeszcze ??
Napisano 26 wrzesień 2016 - 19:04
Mam dwa Vanki 4000 jeden ma 3 latka drugi kupiony u Mefisto w marcu tego roku ,zakupiłem też oliwkę od shimano z dozownikiem ,moje pytanko gdzie są otwory aby poprawić pracę kołowrotka, o rolce to wiem można gdzieś coś naoliwić jeszcze ??
Musze Cię zmartwić shimano odeszło od pomysłu dooliwienia kręciołków, rolki w nowym vanquish-u czasem nie zakraplaj oliwką, tam to łożysko jest teoretycznie szczelnie ale jeśli już musisz nasmarować to trzeba w miarę możliwości ściągnąć rolkę i pościągać uszczelnienia i dopiero nasmarować ale nie oliwką a odpowiednio rzadkim smarem.
Użytkownik FlyFisherman edytował ten post 26 wrzesień 2016 - 19:05
Napisano 26 wrzesień 2016 - 19:04
można gdzieś coś naoliwić jeszcze ??
drzwi od lodówki mi skrzypią, resztę w gardło lej
Napisano 26 wrzesień 2016 - 19:06
Napisano 26 wrzesień 2016 - 19:14
Jest też inna zasada: " Jak raz spi.........isz to się na drugi raz nauczysz " ha ha ha ha :-)
Napisano 26 wrzesień 2016 - 19:15
Ten mój starszy pod mepssem 5 lekko kuleje ,nie jak kiedyś ,Prowadzenie żyłki hałasuje.
Użytkownik RobertsWalters edytował ten post 26 wrzesień 2016 - 19:20
Napisano 26 wrzesień 2016 - 20:08
Napisano 26 wrzesień 2016 - 20:13
A gdzie można to kupić ?? jaki rozmiar ??
Chętnie go naprawię ,a po sezonie na serwis.
Napisano 26 wrzesień 2016 - 20:21
łożysko ma wymiary 4x7x2,5mm oznaczenie handlowe MR74 ( wersja ze zwykłej stali ) lub SMR74 ( wersja nierdzewna ), na rolkę bardziej się nadaje nierdzewna.
Pamiętaj też że hałasować może też nie tylko to łożysko w rolce, pod rotorem też dostaje np większego obciążenia i może hałasować.
Generalnie jeśli jesteś pewien że to łożysko w rolce to można tez takie łożysko otworzyć, wymyć i nasmarować od nowa.
Użytkownik FlyFisherman edytował ten post 26 wrzesień 2016 - 20:28
Napisano 26 wrzesień 2016 - 20:49
Tak jutro zrobię ,przy rolce jest otwór do którego podaje się fabryczną oliwkę ale to już robiłem na początku sezonu.
Rozbiorę wymyję w benzynie ekstrakcyjnej lub IPA poskładam naoliwię opiszę efekt.
Napisano 26 wrzesień 2016 - 21:14
Tak jutro zrobię ,przy rolce jest otwór do którego podaje się fabryczną oliwkę ale to już robiłem na początku sezonu.
Rozbiorę wymyję w benzynie ekstrakcyjnej lub IPA poskładam naoliwię opiszę efekt.
Nie oliw jej tylko użyj smaru, jeśli na początku sezonu dawałeś oliwkę to prawdopodobnie ona wypłukała znajdujący się tam smar i stąd ta jej praca.
Pamiętaj na przyszłość jeśli jakieś łożysko fabrycznie nasmarowane zaczniesz oliwić oliwką to trzeba to robić dość często i regularnie ale najlepsze jest i tak smarowanie odpowiednim smarem.
Napisano 27 wrzesień 2016 - 21:25
Złota zasada - czegoś nie umiesz nie rób sam.
Jest też inna zasada: " Jak raz spi.........isz to się na drugi raz nauczysz " ha ha ha ha :-)
A najważniejsza zasada:
"Jeśli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spierdolisz".
PS.
"Przed rzutem zawodnik robi kilkumetrowy dobieg lub podwójny obrót."
Wyobrażam sobie takiego szpeca nad wodą
Użytkownik pezet edytował ten post 27 wrzesień 2016 - 21:27
Napisano 28 wrzesień 2016 - 07:57
...................
Wyobrażam sobie takiego szpeca nad wodą
W połowach plażowych
Napisano 03 październik 2016 - 09:20
Cześć. Mam problem z nowym kołowrotkiem który łowił pare godzin. Zabkuje. Przekładnia chodzi lekko maślanie. Kołowrotek był rozkręcany. Przyczyną będzie zbyt ciasno spasowany wodzik worma? Na częściach nie widać śladów tarcia. A Mikroskopu nie mam.
Ewentualnie do wymiany?
1) worm
2)wodzik
3)całość
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych