Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Dokumenty silnika zaburtowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 28 listopad 2014 - 08:21

Nie ma żadnych przepisów, jeśli wartość silnika łodzi czy wędki >1000zł jest obowiązek zgłosić zakup na druku PCC3 i zapłacić 2% haraczu.

Z jednej strony dobrze że nie muszę lecieć do urzędu i załatwiać papierów na silnik, a z drugiej to niestety ułatwia kradzierze :-/

Stare silniki najczęściej nie mają papierów, ale nowego bez umowy/faktury bym nie kupił.

#42 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 28 listopad 2014 - 08:30

A co stoi na przeszkodzie, żeby stary kupić na umowę kupna-sprzedaży ?

#43 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 28 listopad 2014 - 09:22

Powinienem napisać "ciągłości umów" albo faktury zakupu.

#44 OFFLINE   JanuszD

JanuszD

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaLubartów - Jelenia Góra

Napisano 28 listopad 2014 - 10:23

Powinienem napisać "ciągłości umów" albo faktury zakupu.

Tak na pewno było by najlepiej, najważniejsze jednak jest posiadanie dokumentu stwierdzającego legalne nabycie np. droga kupna, darowizny itd. Chroni to oczywiście "tylko" "dobre imię" nabywcy, może jeszcze oszczędza sporo nerwów, łatwo udowodnić formę "wejścia w stan posiadania" o ile w umowie nie figuruje jakaś "martwa dusza"

• pio76 lubi to

#45 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 28 listopad 2014 - 10:43

Ano właśnie. Lata temu kumpel kupił silnik do motocykla, umowę spisał etc. Motocykl był japoński, więc cena koszmarna (jak na zarobki Polaka w latach 90). Po czasie okazało się że pochodził z kradzionego sprzętu. Oczywiście o sprzedającym nikt nie słyszał w miejscu wskazanym jako adres zamieszkania. Zakończyło się tym że kumpel został oczyszczony z zarzutu paserstwa, ale niewiele brakło....

#46 OFFLINE   KODZAK1234

KODZAK1234

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 478 postów
  • LokalizacjaSWIDNICA

Napisano 30 listopad 2014 - 09:57

posiadam drugi silnik w swoim życiu na żaden nie mam papierów i faktury  i nigdy nikt się mnie o takie rzeczy na wodzie nie pytał na allegro są handlarze silnikami które nie posiadają tabliczek i nie zauważyłem żeby gościowi to przeszkadzało proponuje się troszkę wyluzować :D

• piotrekadventures lubi to

#47 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów

Napisano 30 listopad 2014 - 10:19

Luzik jest ok ale czy miałeś okazję być potraktowany przez organ kontroli jak złodziej ? I to z powodu braku tabliczki znamionowej ? Korzystając z terminalu promowego w Świnoujściu też miałem okazję zobaczyć jak Straż Graniczna bebeszyła komuś busa z silnikami (po powrocie ze Szwecji). Założenie strażników było że kradzione. Ale chyba wybronili się jakimiś umowami kupna. Tylko ten sposób kontroli zakładający z góry, że kradzione.... Nic przyjemnego

#48 OFFLINE   Forecast

Forecast

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2009 postów
  • LokalizacjaZadupie
  • Imię:J
  • Nazwisko:P

Napisano 30 listopad 2014 - 10:39

To organ ma udowodnić że sprzęt jest kradziony. Jeśli silnik nie ma żadnych numerów lub jest składany z części wystarczy oświadczenie że jest naszą własnością i pochodzi z legalnego źródła. Jeśli oznaczyliśmy go jakimś swoim sposobem lub daną konfiguracją cyfr liter na stałe to warto również ten fakt zapisać w danym oświadczeniu. Można się tym wesprzeć gdy nam go ktoś zwinie.

#49 OFFLINE   KODZAK1234

KODZAK1234

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 478 postów
  • LokalizacjaSWIDNICA

Napisano 30 listopad 2014 - 10:57

mój silnik ma tabliczkę ale jeżeli silnik nie ma żadnej tabliczki to wiadomo dlaczego  :ph34r:

#50 OFFLINE   KODZAK1234

KODZAK1234

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 478 postów
  • LokalizacjaSWIDNICA

Napisano 30 listopad 2014 - 11:09

a tak poważnie to takie papiery ktoś jak chce to sobie niech wydrukuje w Google wszystko jest te tabliczki tez niech sobie dorobi polak potrafi kupiłem ostatnio używanego  tableta z papierami i z pudełkiem każdy tablet posiada numery, ale gościu zablokował go hasłem a ja nie zapytałem jakie  w gogle tez wszystko pisze jak go odblokować w ciągu 30 sek  :D

#51 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów

Napisano 30 listopad 2014 - 11:22

Kiedyś ukradli mi motor kilka lat później Passata, nie potrafiłbym pływać z silnikiem z którego "odkleiła" się tabliczka. 

• Karol Krause lubi to

#52 OFFLINE   janih

janih

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 469 postów
  • Lokalizacjanad wodą

Napisano 30 listopad 2014 - 11:44

Tak, dopiero jak ci ukradna silnik zrozumiesz o co chodzi kupujac bez tabliczkowe cos

#53 OFFLINE   KODZAK1234

KODZAK1234

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 478 postów
  • LokalizacjaSWIDNICA

Napisano 30 listopad 2014 - 12:09

chodzi mi o to ze i tak możesz kupić to nieświadomie ,złodziei jak najbardziej karać i nogi z d----y wyrywać ale każdy z nas kupuje używane części do samochodów i każdy z nas kupił na pewno kradzioną część i każdy powinien sobie z tego sprawę zdawać  

#54 OFFLINE   januszz

januszz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 618 postów

Napisano 30 listopad 2014 - 14:20

chodzi mi o to ze i tak możesz kupić to nieświadomie ,złodziei jak najbardziej karać i nogi z d----y wyrywać ale każdy z nas kupuje używane części do samochodów i każdy z nas kupił na pewno kradzioną część i każdy powinien sobie z tego sprawę zdawać  

Prokurator taki zakup(nieświadomy) kwalifikuje jako paserstwo.W najlepszym przypadku zawiasy+grzywna.

Użytkownik januszz edytował ten post 30 listopad 2014 - 18:32

#55 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 30 listopad 2014 - 18:44

Jeśli udowodni że zakup nie był w dobrej wierze. O ile trudno dopatrywać się złej wiary przy zakupie kilkunastoletniego silnika bez faktury zakupu itd, o tyle trudno mi uwierzyć że jeśli właściciel sprzedaje dwuletni silnik o wartości kilkunastu i więcej tyś PLN, to zostawia sobie instrukcje, zrywa tabliczkę czym obniża wartość etc.

#56 OFFLINE   januszz

januszz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 618 postów

Napisano 30 listopad 2014 - 19:15

Dla mnie sprawa jest prosta.Brak papierów, a tym bardziej  tabliczki znamionowej dyskwalifikują transakcję.

• Paweł J i Karol Krause lubią to

#57 OFFLINE   januszz

januszz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 618 postów

Napisano 30 listopad 2014 - 19:46

Nabywca,przed podpisaniem umowy kupna silnika w przypadku braku faktury zakupu ,(silnik posiada tabliczkę), a ma wątpliwości czy  jednostka napędowa nie jest  kradziona  może to sprawdzić w najbliższym posterunku policji.

#58 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów

Napisano 01 grudzień 2014 - 09:39

To nie do końca jest prawdą, ponieważ nabywca sprawdza czy dany silnik nie figuruje w bazie danych. Jeżeli nie został zgłoszony do bazy przedmiotów skradzionych (a tak może się stać z różnych względów) to może dokonać zakupu kradzionego silnika którego nie ma w bazie danych. Nie mam pojęcia czy policja wystawia zaświadczenie, że dokonaliśmy takiego zapytania. To doskonale by nas tłumaczyło z paserstwa ale silnik i tak wraca do prawowitego właściciela.

#59 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 01 grudzień 2014 - 10:01

Po zapytaniu zostaje ślad w bazie PP. O ile oczywiście policjant nie odpowiedział na odczepnego tylko faktycznie sprawdził.

#60 OFFLINE   januszz

januszz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 618 postów

Napisano 01 grudzień 2014 - 16:33

Jeżeli sprawdzamy silnik na policji-czy nie jest kradziony ,w policyjnej bazie danych, to pozostaje  bezwzględnie ślad.Kto,gdzie i kiedy

Użytkownik januszz edytował ten post 01 grudzień 2014 - 16:47

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych