Czytaj ze zrozumieniem. Nie oceniałem, nie krytykowałem. Wyraziłem jedynie wątpliwość co do parametrów deklarowanych przez dystrybutora w porównaniu z parametrami plecionki, którą używam. Nie kwestionuję, że jest cienka i mocna, bo faktycznie nie miałem jej w ręku, ale to co jest napisane na pudełku to licentia poetica, zwykły chwyt marketingowy.
Wędkuję już znacznie ponad 60 lat, spinninguję (wyłącznie) już ponad 30 lat, używam plecionek od czasu gdy tylko pojawiły się na naszym rynku i nie miałem styczności z plecionką cieńszą niż Sunline Siglon PE 4x 0,2/3LB/0,76mm. Uważam, że te parametry są uczciwe, bo tego doświadczyłem. Jeśli ktoś pisze , że plecionka ma grubość 0,04mm i wytrzymałość 2,5LB, jest to, w mojej subiektywnej ocenie, majaczeniem w delirium.
Chcesz to wierz w te banialuki, ale nie wmawiaj dziecka w brzuch. Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
Nie wiem, na ile te parametry są uczciwe, wolę sprawdzać sprzęt nad wodą niż analizować grubość linki. Poza tym nie mam do tego narzędzi. Tak jak pisałem wcześniej, uważam, że wytrzyma to co deklaruje producent, ale nie wiem czy trzyma średnicę.
To jest po prostu wybitnie cienka a przy tym mocna linka i nie ma co tego podważać zwłaszcza, gdy sie jej nie używało, no, ale najwyraźniej jak się łowi już 60 lat to można pozjadać wszystkie rozumy i weryfikować sprzęt na podstawie zdjęć
Użytkownik GroPerch edytował ten post 19 kwiecień 2024 - 11:42