Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jezioro Nyskie, Otmuchowskie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
509 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   carpfishing

carpfishing

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaKędzierzyn-Koźle
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Marcin

Napisano 18 czerwiec 2024 - 12:44

Czy wiadomo od kiedy będzie normalny stan wody i możliwość wędkowania na Otmuchowskim?

#482 OFFLINE   morales

morales

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 294 postów

Napisano 18 czerwiec 2024 - 14:14

Prawdopodobnie 24.06 , zgodę ma wyrazić jakiś ichtiolog. Jest też mowa o 01.07.

#483 OFFLINE   filu

filu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaKluczbork
  • Imię:Filip
  • Nazwisko:Urgacz

Napisano 09 październik 2024 - 11:29

Cześć pływał już ktoś po Nyskim może?

#484 OFFLINE   Korczas

Korczas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaSlaskie

Napisano 02 grudzień 2024 - 18:30

Witam.Pywajac gościnnie po zaporówkach Opolszczyzny zaobserwowałem ciekawą sprawę.Kolegy łowiący z echosondami wyposazonymi w systemem live stosują ciekawą taktykę a mianowicie spłuczaja przynętę w obrębie przetwornika live(przeważnie burta łodzi) i tak sobie pływają wolniutko namierzając rybki,korygują jedynie czasami głębokość prowadzenia przynęty wedle zaobserwowanych danych systemu live na jakiej głębokości znajdująca się ryby.Dla mnie to jest ciekawa sprawa bo w pewien sposób to jest forma trollingu który na Opolskich zaporowkach jest zakazany od lat i to bardzo skutecznie bo nie widziałem łódki na której wykorzystywana by była metoda klasycznego trollingu.Mam pytanie do kolegów z miejscowych kół czy zakaz trollingu został oficjalnie zniesiony?Nasówa mi się koleje pytanie do kolegów łowiących metodą wertykalną czy aby napewno jest to ta metoda zgodna z obowiązującymi przepisami?Zdaje sobie doskonale sprawę z tego że metody połowu się zmieniają w zależności od zastosowaniej elektroniki wędkarskiej i sposobu jej wykorzystania tu mam na myśli np.trolling boczny (wykorzystujemy boczny sonar)trolling live ( wykrzystujemy przetwornik live)których obecnie obowiązujące przepisy nie uwzględniają widocznie.Ciekawi mnie to bardzo jak to interpretować bo z tego co zaobserwowałem to chyba jest to zgodne z przepisami obowiązującymi na Opolskich zaporoówkch bo nikt w żaden sposób nie reaguje na taki sposób połowu,tak że wynika chyba z tego że dysponując różną elektroniką mamy różne zasady?Nie jestem zwolennikiem zakazywania jakiej kolwiek metody połowu tak że nie mam z tym żadnego problemu i nie chce bić sztucznie piany ale chyba coś tu jest ewidentnie nie równo traktowane.Pozdrawiam serdecznie

#485 OFFLINE   RBTS

RBTS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 02 grudzień 2024 - 19:01

Na warszawskiej Wiśle podobnie, w biały dzień i w nocy (czasem światełko z telewizorka miga także w obrębie ochronnym!).

#486 OFFLINE   Ziomal

Ziomal

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaOpolskie
  • Imię:Mieczysław

Napisano 02 grudzień 2024 - 19:48

Kolego korczas dowiedz się dokładnie co oznacza metoda trolingu i na czym polega a potem przeczytaj co napisałeś i sobie odpowiedz sam .

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
  • Sailfish lubi to

#487 OFFLINE   RBTS

RBTS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wisła

Napisano 02 grudzień 2024 - 20:22

Może przytoczysz uznaną definicję?

#488 OFFLINE   Korczas

Korczas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaSlaskie

Napisano 02 grudzień 2024 - 20:37

Kolego korczas dowiedz się dokładnie co oznacza metoda trolingu i na czym polega a potem przeczytaj co napisałeś i sobie odpowiedz sam .

Czyli jak ciągniemy przynętę za łodzią to dla kolegi jest to trolling a jak z boku łodzi to już nie?
Metoda trollingu istnieje wiele lat a systemy live raczej można powiedzieć że od niedawna w stosunku do tej metody.Zadałem proste pytania czy metoda trollingu może iść w różnych kierunkach i jak to interpretować?Kolego doskonale zdaje sobie sprawę co napisałem i dlatego użyłem sformułowania pewna forma trollingu nie stwierdziłem jednoznacznie że to jest metoda trollingu.

Użytkownik Korczas edytował ten post 02 grudzień 2024 - 20:38

#489 OFFLINE   Ziomal

Ziomal

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 02 grudzień 2024 - 20:56

Idąc twoim tropem to każda metoda spiningu czy z tyłu czy boku czy z przodu łodzi podchodzi pod trolingu bo ciągniesz przynętę . Łowiąc na spining w dryfie to dopiero troling .

#490 OFFLINE   Korczas

Korczas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaSlaskie

Napisano 02 grudzień 2024 - 21:34

Idąc twoim tropem to każda metoda spiningu czy z tyłu czy boku czy z przodu łodzi podchodzi pod trolingu bo ciągniesz przynętę . Łowiąc na spining w dryfie to dopiero troling .

Kolego teraz to już całkowicie się zamotałeś i pomyliles pojęcia bo to są dwie zupełnie różne metody.Spining na tym polega ze skręcasz kołowrotkiem a trollingujac to ciągniesz przy pomocy silnika wiosełek itp.

#491 OFFLINE   Ziomal

Ziomal

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaOpolskie

Napisano 02 grudzień 2024 - 21:38

Dokładnie tak masz rację oni też zwijają i rzucają przynętę ale robią to dużo wolniej niż klasycznie . Widzę że boli cię ten sposób łowienia .. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia .

#492 OFFLINE   Korczas

Korczas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaSlaskie

Napisano 02 grudzień 2024 - 21:59

Dokładnie tak masz rację oni też zwijają i rzucają przynętę ale robią to dużo wolniej niż klasycznie . Widzę że boli cię ten sposób łowienia .. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia .

Nic mnie nie boli jest to dla mnie bardziej ciekawostka którą zaobserwowałem i staram się to odpowiednio zinterpretować zadając pytania bardziej doświadczonym kolegom w tej dziedzinie.

#493 OFFLINE   Tapirro

Tapirro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów
  • Lokalizacjaokolice Wrocławia
  • Imię:Janusz

Napisano 03 grudzień 2024 - 07:55

Przynęta ciągnięta za płynącą łódka, to troling. Nie ważne czy z boku, z tyłu czy na skos. I przy trolingu, żeby przynęta znalazła się w wodzie, trzeba rzucić a potem kręcić kołowrotkiem żeby ją wyjąć. Jeśli przyneta jest ciągniętą za płynącą łódką, to jest to troling.

Użytkownik Tapirro edytował ten post 03 grudzień 2024 - 07:56

#494 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2345 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 03 grudzień 2024 - 19:15

A mi się wydaje , że wpis mimo wszystko miał z góry założoną tezę . Przecież trolling to ciągnięcie przynęty za łódką w celu przeczesania jak największej powierzchni wody maksymalnie efektywnie poszukując aktywnych drapieżników , które zaatakują prowadzoną/ciągniętą w ten sposób przynętę . Pamiętam te obrazki z Turawy , gdzie przy pomocy dobrego sdr-a robiono bezwysiłkowo i ( niestety ) bezrefleksyjnie komplet w krótkim czasie . A potem następny ... We wpisie @Korczasa widzę mimo wszystko obrazek , na którym wędkarz przemieszcza się powoli łowiąc w pionie i namierzając ryby , grając przynętą i próbując je skusić do ataku . Abstrahując od tego czy akceptujemy i pochwalamy tego typu metodę łowienia , czy też uznajemy ją za zło największe , nie widzę tu żadnej zbieżności z łodzią , za którą rzeczony wędkarz ciągnie przynętę . Rozbijanie tej czynności , która jest przyczyną tej dyskusji na atomy po to tylko,  żeby udowodnić jej zbieżność z trollingiem jako takim jest w moim odczuciu nadinterpretacją . Łowienie woblerami twitchingowymi w szybkim dryfie znane z początków sezonu też ma wiele cech zbieżnych z trollingiem jak się temu przyjrzeć , jeśli rzut pójdzie na nawietrzną ...

• Ziomal i AdrianMa lubią to

#495 OFFLINE   ximus

ximus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów

Napisano 03 grudzień 2024 - 19:21

Jak dla mnie gdy lodź przemieszcza dzięki silnikowi i masz przynętę w wodzie to trolingujesz, bez znaczenia czy masz ją 50m za łódką czy 5m.

#496 OFFLINE   Tapirro

Tapirro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów

Napisano 03 grudzień 2024 - 19:24

A mi się wydaje , że wpis mimo wszystko miał z góry założoną tezę . Przecież trolling to ciągnięcie przynęty za łódką w celu przeczesania jak największej powierzchni wody maksymalnie efektywnie poszukując aktywnych drapieżników , które zaatakują prowadzoną/ciągniętą w ten sposób przynętę . Pamiętam te obrazki z Turawy , gdzie przy pomocy dobrego sdr-a robiono bezwysiłkowo i ( niestety ) bezrefleksyjnie komplet w krótkim czasie . A potem następny ... We wpisie @Korczasa widzę mimo wszystko obrazek , na którym wędkarz przemieszcza się powoli łowiąc w pionie i namierzając ryby , grając przynętą i próbując je skusić do ataku . Abstrahując od tego czy akceptujemy i pochwalamy tego typu metodę łowienia , czy też uznajemy ją za zło największe , nie widzę tu żadnej zbieżności z łodzią , za którą rzeczony wędkarz ciągnie przynętę . Rozbijanie tej czynności , która jest przyczyną tej dyskusji na atomy po to tylko,  żeby udowodnić jej zbieżność z trollingiem jako takim jest w moim odczuciu nadinterpretacją . Łowienie woblerami twitchingowymi w szybkim dryfie znane z początków sezonu też ma wiele cech zbieżnych z trollingiem jak się temu przyjrzeć , jeśli rzut pójdzie na nawietrzną ...

Wg opisu Korczasa goście pływają mając przynętę w wodzie, więc teza prawidłowa.

#497 OFFLINE   Tapirro

Tapirro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów

Napisano 03 grudzień 2024 - 19:26

Jak dla mnie gdy lodź przemieszcza dzięki silnikowi i masz przynętę w wodzie to trolingujesz, bez znaczenia czy masz ją 50m za łódką czy 5m.

Bez silnika też - rodzaj napędu nie ma znaczenia. I to czy wiatr wieje w żagiel czy w burtę jest nieistotne.

Użytkownik Tapirro edytował ten post 03 grudzień 2024 - 19:26

#498 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2345 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 03 grudzień 2024 - 19:34

Cały czas zakładam , że przynęta znajduje się w polu rażenia przetwornika pod łodzią  mając odpowiednio ciężką główkę , żeby z tego rejonu nie uciekać . Według mnie to nie jest ciągnięcie przynęty za łodzią . Żeby była jasność - nie łowię w ten sposób , bo mnie to nie kręci albo też nie poznałem jeszcze tej metody więc nie mogę założyć , że tak nie będzie...

#499 OFFLINE   Tapirro

Tapirro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 328 postów

Napisano 03 grudzień 2024 - 19:40

Cały czas zakładam , że przynęta znajduje się w polu rażenia przetwornika pod łodzią  mając odpowiednio ciężką główkę , żeby z tego rejonu nie uciekać . Według mnie to nie jest ciągnięcie przynęty za łodzią . Żeby była jasność - nie łowię w ten sposób , bo mnie to nie kręci albo też nie poznałem jeszcze tej metody więc nie mogę założyć , że tak nie będzie...

Ale nie piszemy o tym co sobie zakładamy, tylko o tym co napisal Korczas, a on napisał, że pływają z przynętą pod wodą. To jest troling z podglądem.

Użytkownik Tapirro edytował ten post 03 grudzień 2024 - 19:40

#500 OFFLINE   Korczas

Korczas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaSlaskie

Napisano 03 grudzień 2024 - 20:39

Tak kolego przynęta znajduje się cały czas w polu rażenia przetwornika z tego co zaobserwowałem inaczej raczej nie miało by to żadnego sensu przy echosondzie z systemem live.Sedno moich obserwacji polegało na tym że ciągnięcie przynęty z boku łodzi było ewidentnie przerywane jedynie w przypadku zainteresowania się ryby i tu następowała praca przynętą w pionie.Ja nie zakładałem żadnej tezy na 100% czy to jest trolling czy też nie.Nie jestem przeciwnikiem żadnej metody i nie mam nic przeciwko tej ale zaciekawiło mnie to bardzo jak to interpretować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych